23 juni 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Hoe werkt pendelen? Stap voor stap uitleg

Hoe werkt pendelen? Stap voor stap uitleg

Laatst bijgewerkt: 16 juni 2022

Bij pendelen wordt een gewichtje (meestal klein genoeg om in je zak te passen) vastgehouden aan een flexibel draad, touw of ketting (naar keuze). Het gewichtje kan alle vormen hebben en bestaan uit verschillende materialen. Door vragen te stellen aan de pendel wordt er een antwoord gegeven vanuit het onderbewustzijn. Soms wordt er gebruik gemaakt van een pendelkaart. Een pendelkaart is een kaart met verschillende antwoorden zoals ja of nee of een alfabet.

Met pendelen beantwoordt je levensvragen met behulp van een pendel. Maar pendelen wordt niet alleen gebruikt om levensvragen te beantwoorden, het kan ook gebruikt worden om energieën op te sporen zoals leylijnen of bijvoorbeeld om verloren voorwerpen terug te vinden. Het wordt ook ingezet om ruimtes te harmoniseren en negatieve energie te verwijderen. Daarnaast kan het worden gebruikt als helinginstrument, door onder andere lichamelijke klachten of allergieën op te sporen. Er zijn dus veel dingen mogelijk met een pendel!


Hoe werkt pendelen?

Tijdens het pendelen maak je contact met je onderbewustzijn, je innerlijke zelf en maak je gebruik van je intuïtie. Het geeft je hiermee inzicht in de dingen die je diep van binnen al weet.

Kan iedereen pendelen en waarom werkt een pendel bij mij niet?

Ja, iedereen kan leren pendelen, zolang je de volgende dingen in acht houdt. Lukt het pendelen niet? Lees dan ook eens onderstaande lijst door. Het is belangrijk om op jezelf te vertrouwen, in jezelf te geloven en je geest open te laten voor je onbewuste zelf.

Een pendel wordt niet gezocht, hij wordt gevonden

Een pendel moet bij je passen. Hij wordt namelijk gevoed door jouw eigen energie. Kies daarom een pendel uit waarvan jij denkt dat deze goed voor je is. Vaak ervaar je wel dat je een zogenaamde klik met de pendel hebt. Zorg ervoor dat de ketting, touw, koord etc. waar je het gewichtje aan hebt hangen ongeveer dezelfde lengte heeft als je onderarm.

Hoe herken je antwoorden? Kalibreren

Voor je begint met pendelen, is het van belang om te weten wat jouw antwoorden zijn. Dit proces heet kalibreren. Je gaat nu vaststellen welk antwoord bij welke beweging hoort. Dit klinkt vrij logisch, maar is ook lastig. Stel de pendel een aantal vragen waar je een zeker ja of nee antwoord op weet. Dus bijvoorbeeld: heb ik een broer? Volg goed de bewegingen van de pendel en herhaal een aantal van zulke vragen.

Maak duidelijke notities voor jezelf om te achterhalen wat de antwoorden van je pendel zijn. Beweegt de pendel bijvoorbeeld elke keer in een rechte lijn naar voren als jij een vraag stelt waarvan je zeker weet dat het antwoord ja is? Dan betekent dit dus dat de beweging naar voren het ja antwoord is. Ditzelfde kun je doen voor het antwoord misschien, al zijn de vragen hierbij lastiger om te stellen.

Daarom wordt voor het antwoord misschien (ook wel ‘ik weet het niet’) of ‘ik wil nu niet antwoorden’ Deze vraag meestal gewoon rechtstreeks gesteld aan de pendel. Dus; laat mij het antwoord ‘ik wil nu niet antwoorden’ zien. Neem de tijd om je antwoorden te leren herkennen. De manier waarop je pendel antwoord, is namelijk de manier van jouw onderbewustzijn. Sommigen van ons zijn sterk verbonden met ons onderbewustzijn en zullen sneller duidelijkheid hebben over wat de antwoorden zijn dan anderen. Voor sommigen kan het ook dagen duren! Neem dus rustig de tijd en geef niet zomaar op.

Let op! Zorg er wel voor dat tussen het stellen van de vragen door, de pendel tot rust kan komen en volledig stil hangt.

Soorten bewegingen en soorten antwoorden

Een pendel beweegt in vier richtingen. Naar voren en achteren, naar links en rechts, met de klok mee in een draaiende beweging of tegen de klok in, in een draaiende beweging. Dit staat voor de antwoorden ja, nee, misschien of ik weet het niet en ik wil niet antwoorden. Wat echter welke beweging voor welk antwoord is, daar moet je zelf zien achter te komen. Zie daarvoor de tips hierboven.

Vragen stellen

De pendel kan worden gebruikt voor alle vragen. Toch is het advies om, als je er net mee begint, alleen vragen met een ja of nee antwoord te stellen. Let er ook op dat je geen vragen stelt waarin je wens al verscholen ligt. Hierdoor stuur je met je bewuste zelf toch je onbewuste gedachten aan. Het is van belang om je onderbewustzijn te laten spreken. Blijft de pendel stil hangen? Kijk dan eens of de pendel überhaupt bij je past.

Omgeving

Zorg voor een rustige omgeving waarin jij je kan ontspannen. Ontspannen is belangrijk tijdens pendelen. Als je te gespannen bent of te chaotisch in je hoofd, zal de pendel geen duidelijke antwoorden kunnen of willen geven.

Angst

Sommige mensen vinden pendelen angstig. Ze hebben het gevoel dat het door iets slechts wordt aangestuurd of dat het bijvoorbeeld hetzelfde effect kan hebben als geesten oproepen. Dit zorgt ervoor dat je verkeerde antwoorden kan krijgen van je pendel of dat je pendel helemaal niet op jou reageert. Pendelen is absoluut niet hetzelfde als geesten oproepen. Je maakt geen contact met een andere wereld, je maakt alleen contact met jezelf. Met de pendel leg je een verbinding met je innerlijke, diepste, onderbewuste zelf.

Cursus

Soms lukt het echt niet om het pendelen onder de knie te krijgen. Dit kan komen door angst, omgeving, vertrouwen in jezelf, het hebben van een verkeerde pendel etcetera. Voor die mensen en/of de mensen die er na het lezen van dit artikel nog meer over willen weten; er zijn veel boeken over pendelen geschreven en daarnaast worden er ook workshops gegeven. Het belangrijkste is en blijft; sta er voor open.


Stap voor stap pendelen

Stap 1: Ontspannen!

Rust creëren. Probeer te zorgen voor een rustige, ontspannen omgeving. Vaak helpt het om elektronica uit te zetten, omdat deze hun eigen (soms negatieve) energie afgeven. Probeer jezelf te ontspannen. Soms is het goed om met beide voeten op de grond te staan, zodat je beter kunt aarden. Probeer je geest leeg te maken, te ontspannen en tot rust te komen. Focus je volledig op de pendel en probeer je gedachten neutraal te houden (als je nu je wens in de vraag legt, zul je geen eerlijk antwoord krijgen).

Stap 2: Je pendel vasthouden

Je pendel houdt je vast door het koord vast te houden tussen je duim en wijsvinger (het liefst met je schrijfhand). Laat de pendel ontspannen hangen, zodat de pendel vrij kan bewegen. Houd je hand stil. Dit kan bijvoorbeeld door je arm te laten ondersteunen zodat je niet trilt.

Houd je vingers in een rechte lijn zodat de pendel ook in een rechte lijn naar beneden hangt. Probeer hierbij er ook voor te zorgen dat je pols in een rechte lijn staat met je arm. Houdt de pendel ongeveer 3 tot 5 centimeter boven de tafel of het voorwerp waar je pendelt. Probeer je energie in de pendel te laten stromen door een aantal keren met je duim en wijsvinger over de ketting te wrijven en een aantal keren op het gewichtje te blazen.

Stap 3: Wel of niet beginnen?

Stel altijd voor je begint de pendel de eerste vraag; Is dit het juiste moment om vragen te stellen? Als de pendel nee antwoord, ga dan niet door. De antwoorden zijn dan niet meer betrouwbaar. Er is iets wat ervoor zorgt dat je niet de juiste antwoorden krijgt. Misschien ben je te gespannen, chaotisch of zit je op dit moment onzeker in je vel? Zijn de vragen die je wilt stellen wel echt van belang op dit moment? Of spelen er wellicht andere dingen in je leven?

Stap 4: Vragen stellen

Stel je vraag. Probeer als je net begint met pendelen vragen te stellen die met ja of nee beantwoord kunnen worden. Als je te complexe vragen stelt, kan het ook zo zijn dat je een te complex antwoord krijgt. Zorg er wel voor dat tussen het stellen van de vragen door, de pendel tot rust kan komen en volledig stil hangt.

Let op!

Een pendel geeft je nooit volledige 100% zekerheid. Het is altijd een advies vanuit je onderbewustzijn. Laat nooit je leven leiden door de pendel, maar zie het als ondersteuning.


Verschillende soorten pendels

Over het algemeen is een pendel een druppelvormig gewichtje aan een ketting. Dit gewichtje wordt meestal gemaakt van kristal, metaal of edelsteen. Er zijn ook veelvoorkomende pendels van glas of hout. Edelstenen zijn bijvoorbeeld handig om mee te pendelen omdat ze elk hun eigen kracht hebben. Ze kunnen je helpen met extra kracht bij bepaalde vraagstukken doordat de edelsteen zijn natuurlijke energie naar je overbrengt. Pendels gemaakt van edelsteen moeten wel vaak worden gereinigd. Metalen pendels en houten pendels zijn neutraal in energie. Metalen pendels zijn meestal gemaakt van messing. Messing pendels hoeven niet worden gereinigd. Doordat ze neutraal zijn in energie zijn ze geschikt voor beginners. Houten pendels hoeven ook niet worden gereinigd.

Een pendel kan gemaakt worden van elk materiaal in elke vorm, zolang jij je maar kan afstemmen op je eigen energie en onderbewustzijn. Een pendel kan bijvoorbeeld ook worden gemaakt van een touwtje met een kraaltje eraan. Een pendel hoeft in feite dus niet meer te zijn dan een gewichtje wat aan iets hangt zodat het flexibel kan bewegen. Het belangrijkste is dat een pendel bij jou past.


Pendel reinigen en opladen

Een pendel gemaakt van edelsteen of kristal moet regelmatig worden gereinigd om negatieve energie die de pendel heeft opgeslagen, los te kunnen laten. Er wordt ook geadviseerd om voor het eerste gebruik de pendel te reinigen. Na het reinigen moet de pendel altijd weer worden opgeladen. Dit kan doormiddel van zon- of maanlicht. Niet alle kristallen zijn geschikt om in de zon op te laden, omdat ze hierdoor kunnen verkleuren. Reinigen kan op verschillende manieren.

 • De pendel reinigen met water. Houdt de pendel 10 minuten onder stromend water. Je spoelt hiermee al het oud vuil weg. Let op, niet alle kristallen zijn geschikt om te reinigen met water. Seleniet kan bijvoorbeeld oplossen in water.
 • De pendel reinigen met kruiden. Veelal is dit een bundel met gedroogde salie. Steek de salie aan en doof vervolgens de vlam. Nu kan je de pendel door de rook heen en weer bewegen en daarmee de pendel reinigen. Beweeg de pendel minimaal een keer of 4 door de rook.
 • Maak gebruik van zelfreinigende kristallen. Citrien, seleniet en bergkristal zijn bijvoorbeeld zelfreinigende kristallen. Leg je pendel in een doosje met zelfreinigende kristallen en laat dit 24 uur op deze manier liggen om je pendel te reinigen.
 • De pendel reinigen met bruine rijst. Leg je pendel in een kom met bruine rijst (het liefst de ronde korrel in plaats van de langwerpige korrel). Zorg ervoor dat de pendel volledig bedekt is met rijst en laat het op deze manier 24 uur liggen om je pendel te reinigen. Aarde. Begraaf je pendel in de aarde. Zorg ervoor dat de pendel volledig door de aarde bedekt wordt. De aarde absorbeert nu de energie die nog in de pendel zit. Laat de pendel 24 uur in de aarde rusten.

Pendel bewaren

Je kunt de pendel het beste bewaren in natuurlijk materiaal. Leg het bijvoorbeeld in een houten doosje met watten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de pendel altijd bij je te dragen. Het beste is het dan om dit wel in een zakje te doen van bijvoorbeeld katoen en niet van een synthetische stof.


Wetenschappelijke verklaringen

blank

Het pendelen probeert men te verklaren vanuit de wetenschap. Eén van die verklaringen is gebaseerd op het ideomotorisch effect of motorisch automatisme. Dit betekent dat het onderbewustzijn reageert op de vraag of gedachte van de pendelaar. Deze gedachte wordt automatisch opgepikt door de spieren, waardoor de pendel op een bepaalde manier beweegt. Pendelen wordt gezien als een vorm van parapsychologie en radiësthesie. Pendelen wordt ook gebruikt door complementair therapeuten. Zij proberen hiermee het onderbewustzijn van hun cliënt te doorgronden en te raadplegen.


Weetjes, feitjes en tips over pendelen

 • Let op dat niet alle kristallen tegen bijvoorbeeld water of zonlicht kunnen.
 • Leen je pendel liever niet uit. Jouw pendel past bij jou, vanwege jouw energie. Als je de pendel uitleent aan anderen kan het zijn dat de pendel de (negatieve) energie van de ander overneemt. Heb je hem toch uitgeleend? Reinig de pendel dan goed.
 • Vroeger werden pendels al gebruikt om water, goud of edelstenen te vinden en door doktoren om infecties in het lichaam op te sporen.

Succes! Wellicht krijg je nu eindelijk het antwoord waar je al zo lang naar op zoek bent. Onthoudt, ook pendelen vraagt geduld, tijd en oefening. Geef dus niet zomaar op en luister naar je hart!


Biotensor

Heb je wel eens gehoord van een bio-tensor? De biotensor wordt ook wel biosensor of meetroede genoemd. De biotensor wordt gebruikt als meetinstrument. De manier van gebruiken werkt in principe hetzelfde als een pendel. In tegenstelling tot de pendel wordt de biotensor echter horizontaal in plaats van verticaal gebruikt.

De biotensor kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld thema’s te testen (levensvragen te stellen) of om aardstralen en elektrosmog op te sporen. Dit instrument wordt ook veel gebruikt door natuurgeneeskundigen. De biotensor is een soort metalen draad met een handvat en aan het uiteinde een voorwerp zoals een veer of een kristal. In het artikel ‘Aardstralen en wateraders’ vertel ik hier nog meer over.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Tim & Tessa
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Abigail
 • Engelenreader
 • Medium
 • Paragnost
Start gratis chat
medium die
Kenji
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Holger
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Pendelen
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading