10 december 2023: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Handlezen: hoe lees je iemands palm en wat kun je lezen?

Handlezen: hoe lees je iemands palm en wat kun je lezen?

Laatst bijgewerkt: 17 juni 2022

Handlezen valt onder de waarzeggerij, maar binnen de academische literatuur valt het onder de pseudowetenschap. Handleeskunde wordt ook wel chiromantie genoemd. Het woord chiromantie komt van het Griekse cheir wat hand betekent en manteja, wat voorspellen betekent. In je hand komen verschillende zenuwreceptoren samen. Er wordt gezegd dat je om die reden lichamelijke, emotionele en intellectuele eigenschappen aan je hand kan aflezen.

Het handlezen richt zich op het lezen van veranderingen op de levensweg. Lijnen in de hand kunnen zwakker of sterker worden en breuken kunnen zelfs helen. Dit kan in verloop van weken maar ook jaren gebeuren. Daarom staat handlezen niet vast en wordt er telkens opnieuw een ander beeld geschetst. Let op! Handlezen is geen vorm van toekomst voorspellen.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Vormen van handlezen

Er zijn verschillende vormen van handleeskunde. De oosterse en Aziatische handleeskunde richt zich op de symbolen van dieren of patronen in de huid en op de lijnen rond de pols. De lijnen rond de pols worden levensarmbanden genoemd. De oosterse en Aziatische handleeskunde richt zich voornamelijk op familie en alledaagse beslissingen. De westerse handleeskunde focust voornamelijk op onszelf. Handlezen is niet simpelweg het lezen van de lijnen op de hand. Ook de vorm van de handen en de heuvels van de handen worden hierin meegenomen. Het alleen lezen van de lijnen in de hand wordt handlijnkunde genoemd.


Geschiedenis en spirituele betekenis

Uit geschriften van de oudheid, al voor de huidige jaartelling, werd er al gesproken over handleeskunde. Zo is dit bijvoorbeeld te lezen in het oude Testament van de Bijbel en zien we dit ook terug in de heilige Vedische ‘Wetten van Manoe’, een geschrift uit het Hindoeïsme (2000 jaar V.C.) waar speciale voorschriften voor handlezen in staan beschreven. Aristoteles schreef in de 4e eeuw V.C. al een boek over handleeskunde. Hij sprak echter over Chirosofie wat vrij vertaald ‘De wijsheid van de hand’ betekent. De zigeuners die vanuit het Oosten naar het Westen trokken, koppelden toekomstvoorspelling aan het handlezen. Hierdoor wordt handlezen tegenwoordig vaak gezien als toekomstvoorspelling, terwijl dit niet juist is. Handlezen geeft juist inzicht in je eigen karakter en persoonlijkheid. In de middeleeuwen waren het heksen die de handen lazen. Zij zagen pigmentatievlekken als een teken van een pact met de duivel. Handleeskunde is in verschillende periodes in negatief licht gesteld, waardoor er verschillende periodes waren dat handlezen niet of stiekem werd beoefend. Dat er al vanuit de oudheid spirituele betekenis is verbonden aan de handen en aan het handlezen, zien we ook terug in de benoemingen van de hand. Zo zijn er benoemingen van Goden verbonden aan de vingers:

 • De pink wordt Mercurius genoemd, de God van de handel en commmunicatie.
 • De ringvinger wordt Apollo genoemd, de God van kunst en muziek.
 • De middelvinger wordt Saturnus genoemd, de God van landbouw en plicht.
 • De wijsvinger wordt Jupiter genoemd, de Oppergod, het Ego.
 • De duim wordt Pollux genoemd, de God van wilskracht en strijdvaardigheid.

Dominant en passief

Voor je gaat beginnen met handlezen is het belangrijk om te weten voor welke hand je kiest. De dominante hand is je schrijfhand. Deze hand toont je bewustzijn; je uiterlijke persoonlijkheid, je huidige leven, je toekomst en je medische geschiedenis. De hand waarmee je niet schrijft is je passieve hand. Deze hand toont je onderbewustzijn. Hij toont je innerlijke persoonlijkheid, de mogelijkheden waarover je beschikt en de medische geschiedenis van je familie. Door beide handen met elkaar te vergelijken krijg je meer inzicht in je leven en je onderbewustzijn.


De verschillende hoofdlijnen

Er zijn meerdere lijnen in de hand. Hieronder zal ik de drie hoofdlijnen (hartlijn, levenslijn en hoofdlijn) omschrijven.

Hartlijn

De hartlijn loopt vlak onder de vingers. Je kunt hem volgen vanaf de wijsvinger tot de rand van de handpalm. Het begin van de lijn, tussen de wijsvinger en duim, staat voor de geboorte.

De hartlijn wordt bekeken voor alle zaken rondom het hart. De hartlijn kan onder andere inzicht geven in de emotionele stabiliteit, de conditie van het hart en het liefdesleven. Ervaringen uit relaties van vroeger zijn af te lezen in de hartlijn. Deze lijn toont ook de pijnlijke gebeurtenissen die in het leven zijn geweest.

Een diepe lijn kan erop duiden dat je een emotioneel persoon bent. Een korte lijn kan er op duiden dat je niet veel waarde hecht aan romantische relaties en je focust op jezelf. Een lange lijn geeft juist aan dat je een groot inlevingsvermogen hebt en emotioneel bent

Hoofdlijn

De hoofdlijn begint tussen de wijsvinger en duim. Hij begint boven de levenslijn en meestal vlak onder het einde van de hartlijn. De geboorte kan je aflezen tussen de wijsvinger en de duim. De lijn loopt over de handpalm naar de rand van de hand.

De hoofdlijn staat voor intelligentie, inzicht en je geest. Een scherp dalende lijn kan duiden op een negatieve manier van denken. Een korte lijn geeft vaak aan dat je geen denker maar een doener bent. Deze mensen zijn vaak nuchter ingesteld. Een stijgende lijn geeft vaak aan dat je een filosofische denker bent. Deze mensen hebben vaak meer fantasie en zijn creatief ingesteld. Een golvende lijn kan duiden op een slecht concentratievermogen. Als de hoofdlijn dichtbij de hartlijn zit, kan dit erop wijzen dat je je vaker laat leiden door je verstand dan door je gevoel. Als je hoofd- en levenslijn dichtbij elkaar liggen kan dit aangeven dat je een betrouwbaar persoon bent.

Levenslijn

De levenslijn loopt tussen de duim en de wijsvinger naar de pols. De geboorte wordt aangegeven tussen de duim en wijsvinger. Vanaf hier start het leven. De lijn loopt via de bal van de duim naar de pols.

Vaak wordt over de levenslijn gedacht dat deze lijn aangeeft hoe lang je leeft. Dit is niet het geval. De levenslijn weergeeft de persoonlijkheid, lichamelijke conditie en de moeilijk- en mogelijkheden op het levenspad. Korte lijnen hoeven niet per definitie op een kort leven te wijzen, ze kunnen bijvoorbeeld ook juist wijzen op een nieuw begin. Eilanden in de levenslijn kunnen wijzen op medische problemen of gezondheid.

Een lijn die hoog in de hand staat duidt vaak op zelfvertrouwen, zakelijkheid en ambitieusheid. Doorbrekingen in de levenslijn kunnen duiden op trauma’s.


De verschillende kussentjes

De kussentjes op je hand geven jouw drijfveren aan. De kussentjes die het sterkst ontwikkeld zijn, zijn de dominante kussentjes en hebben het meest invloed op je leven. Om te voelen welke kussentjes het meest ontwikkeld zijn, kun je dit het beste eerst gaan voelen met je andere hand zonder te kijken. Als je denkt dat je weet welke kussentjes het sterkst ontwikkeld zijn, maak je een kommetje van je hand. Door een kommetje van je hand te maken steken de kussentjes iets uit, waardoor je ze gemakkelijk kunt zien. De kussentjes kunnen bij de aanhechting naar je vingers iets uitsteken.

Jupiterkussentje

Zit nij de aanhechting van de wijsvinger. Een goed ontwikkeld kussentje geeft aan dat je vaak over goede leiderschapskwaliteiten bezit en verstandig bent. Een kussentje wat naar de middelvinger toegaat, duidt op een groot gevoel voor rechtvaardigheid en een hoog ontwikkelde moraliteit. Bij een te sterk ontwikkeld kussentje slaan de rechtvaardigheid of leiderschapskwaliteiten juist te ver door.

Saturnuskussentje

Zit bij de aanhechting van de middelvinger. Een sterk ontwikkeld kussentje kan wijzen op stabiliteit en regelmaat. Een hoog kussentje kan duiden op een te serieus en streng ontwikkeld karakter.

Apollokussentje

Zit bij de aanhechting van de ringvinger. Als dit kussentje goed ontwikkeld is, straalt het geluk waarschijnlijk van je af. Dit wijst namelijk op geld, ontspanning, plezier en succes. Als dit kussentje te ver ontwikkeld of te weinig ontwikkeld is, kan dit er op wijzen dat je materialistisch bent ingesteld.

Mercuriuskussentje

Zit bij de aanhechting van de pink. Een goed ontwikkeld kussentje duidt op goede communicatie. Je hebt een hoog zakelijk inzicht en een goed reactievermogen.

Venuskussentje

Zit bij de aanhechting van de duim. Als het kussentje gespierd is, kan dit wijzen op gemakzucht. Een normaal ontwikkeld kussentje kan duiden op vriendelijkheid, een klein kussentje op gevoeligheid.

Maankussentje

Zit bij de aanhechting van de handpalm, tegenover het venuskussentje. Een goed ontwikkeld kussentje wijst erop dat jij een persoon bent die vol leven is. Je bent  warm en vriendelijk en bent een echte levensgenieter. Hoe diep en groot het kussentje is, laat zien hoeveel veerkracht jij bezit. Als dit kussentje niet goed genoeg is ontwikkeld, ben je juist koel en afstandelijk. Een te ver ontwikkeld kussentje kan juist duiden op egocentrisch en arrogant gedrag.


Wat kan je met handlezen?

Dit artikel omschrijft lang niet alle vormen van lijnen en kussentjes die aanwezig zijn. Lijnen kunnen op verschillende manieren worden onderbroken, verschillende lengtes hebben, verschillende vormen (recht, golvend, krom etc.) hebben, daarnaast is er ook nog sprake van vormen en patronen. Dit artikel geeft wel een basisopzet met een overzicht van een aantal van de belangrijkste lijnen en kussentjes die aanwezig zijn in de hand. Door je hand te lezen, krijg je inzicht in je bewustzijn en onderbewustzijn en de mogelijke gebeurtenissen die een rol hebben gespeeld in je leven. Daarnaast geeft het inzicht in mogelijkheden en obstakels van je leven. Een mooie stap om jezelf wat beter te leren kennen dus!


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Spiritualiteit
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading