8 september 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Ho’oponopono ritueel: Vergeving in 4 magische zinnen

Ho’oponopono ritueel: Vergeving in 4 magische zinnen

Laatst bijgewerkt: 19 juni 2022

Ho’opo wattes? Ho’oponopono is een Hawaïaans vergevingsritueel. In dit artikel zullen we je alles vertellen over wat ho’oponopono is, waar het vandaan komt/hoe het ontwikkeld is en hoe jij het zelf kunt toepassen in je dagelijks leven. 


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Wat is ho’oponopono?

Ho’oponopono is een ritueel wat bestaat uit vier zinnen. Het is een ritueel om negatieve emoties zoals wrok los te laten. Het wordt ook wel het vergevingsritueel genoemd. Als we het hebben over vergeving, hebben we het niet alleen over het vergeven van anderen. Soms kan het ook van belang zijn om jezelf te vergeven. Voor sommige mensen is het moeilijk om zowel zichzelf als anderen te vergeven. Ho’oponopono kan je hierin ondersteunen. Het kan je ook helpen om de balans met jezelf of anderen te herstellen.

Negatieve emoties en wrok vasthouden, blokkeert de heling. Met deze mantra zorg je ervoor dat een persoon of een gebeurtenis losgelaten kan worden. Door dit gebed te herhalen (je gebruikt het eigenlijk als een soort mantra), kun je schuld, slechte gevoelens, negatieve gedachten en schaamte los laten.

Het kan zomaar zijn dat een bepaalde situatie enorme irritatie of verdriet bij je oproept, zonder dat je goed weet waarom. Soms heeft ons brein een bepaalde herinnering of gebeurtenis voor een gedeelte weggestopt, maar kunnen andere situaties de gevoelens die bij deze herinnering of gebeurtenis horen wel oproepen. In deze situaties kan het van belang zijn om eerst achter deze reden te komen. Concentreer je op deze situatie en gebruik dan het vergevingsritueel. Ervaar je na dit vergevingsritueel dat je rustiger bent? En wellicht kun je zelfs voelen waar de irritatie of het verdriet vandaan komt?

Betekenis van het woord ho’oponopono

Ho’o kan vertaald worden als ‘iets in gang zetten’ of ‘maken’. Pono betekent balans, leven, goed. Ponopono kan zich vertalen als rechtzetten off corrigeren. Ho’oponopono laat zich dan ook ruwweg vertalen als ‘in balans brengen’ of ‘goed maken’.


Het ontstaan van ho’oponopono

Ademhaling

Ho’oponopono komt voort uit het sjamanisme. Binnen het sjamanisme gaat men ervanuit dat alles een ziel of energie bevat. Het gaat dan ook om dingen die wij in de westerse wereld als ‘dood’ ervaren, zoals een kei.

Ho’oponopono werd oorspronkelijk gebruikt als verzoening tussen ‘Ohana’, ofwel familie. Tegenwoordig wordt het gebruikt als middel voor vergeving; van wrok richting anderen tot gekwetste gevoelens bij jezelf. Het middel is ook behulpzaam voor de bevordering van zelfacceptatie, zelfliefde en zelftroost.


Ho’oponopono zelf toepassen

Haal voor je het gebed start eerst een paar keer diep adem. Concentreer je op een specifieke situatie of een specifiek persoon die negatieve gevoelens of herinneringen bij je oproept. Het doel is om de verbinding met deze gebeurtenis of persoon te verbreken, zodat je kunt loslaten en kunt helen. Zodat negatieve emoties en negatieve energie kan verdwijnen. Wellicht bereik je zelfs een gevoel van opluchting of bevrijding, alsof er een zware last van je schouders valt, als je kunt vergeven. Herhaal dan de mantra voor jezelf, ongeveer 7 keer. Het is ook mogelijk om de mantra passief te gebruiken, bijvoorbeeld door de mantra op de achtergrond te laten draaien tijdens je dagelijkse werkzaamheden.

Het gebed is zeer eenvoudig en bestaat uit deze vier basis zinnen:

  • Het spijt me,
  • Vergeef me asjeblieft
  • Dank je
  • Ik hou van je

Uiteindelijk maakt het niet uit in welke volgorde je de zinnen zegt, maar de volgorde zoals ik nu heb beschreven wordt het meest gebruikt.

Blijf deze mantra/gebed herhalen als een soort meditatie. Des te eenvoudiger deze zinnen eigenlijk zijn, des te meer deze zinnen een diepe indruk achter kunnen laten op je ziel. Door regelmatig de tijd te nemen deze mantra te herhalen, help je zelfrespect en eigenliefde verder ontwikkelen.

De mantra kun je dagelijks gebruiken, gedurende de hele dag. Je kunt het zelfs gebruiken als je op bed ligt, om jezelf in slaap te brengen.

De kleine dood

De kleine dood is een ademhalingsoefening of ademhalingstechniek die ook voorkomt in het sjamanisme. Deze oefening kun je uitvoeren voor je begint aan de ho’oponopono mantra om tot rust te komen en je lichaam en geest bewust te ervaren. Je kunt hierbij al gaan denken aan de situatie of persoon die je wilt gebruiken bij de ho’oponopono, maar je kunt er ook bewust voor kiezen om dit niet te doen en je geest leeg proberen te maken voor je begint. De kleine dood gaat als volgt:

  1. Adem 7 tellen in door je neus.
  2. Houdt je adem 7 tellen in.
  3. Adem in 7 tellen uit door je mond.
  4. Adem 7 tellen niet.
  5. Herhaal stap één tot en met vier 7 keer.

De diepere betekenis achter de 4 zinnen

blank

Het spijt me

Door te zeggen dat het je spijt erken je aan jezelf dat er een fout is gemaakt of dat er iets mis is of niet klopt. Door dit te erkennen aan jezelf, erken je de gevoelens die hierbij horen. Alleen dan zul je in staat zijn om jezelf of een ander te vergeven. Dat maakt dit ritueel dan ook zo krachtig; hoe eenvoudig ook, het stelt je in staat om dieper bij je gevoelens te komen.

Hierin gaat het niet altijd of in de basis om iets wat jij fout hebt gedaan. Het kan ook zijn dat het je spijt dat je vast hebt gehouden aan negatieve emoties zoals wrok of verdriet. Jij bent verantwoordelijk voor je geest. Dat lijkt misschien negatief, want wat kun jij doen aan het feit dat je negatieve gevoelens of gedachten hebt? Niets. Je kunt niet veranderen wat is geweest en je kunt ook niet altijd invloed uitoefenen op de dingen die gebeuren. Je kunt wel invloed uitoefenen op hoe jij er mee omgaat. Je kunt er wel iets aan doen om deze gedachten los te laten. En door dat te beseffen kun je het wellicht koppelen aan de eigen verantwoordelijkheid. In de eigen verantwoordelijkheid erken je het stuk verantwoordelijkheid wat bij jou ligt. Aanvaard alles waar je door omringt wordt, alles in het universum. Wat er ook gebeurd is of gaat gebeuren om je heen, jij bent onderdeel van dat wat je meemaakt. Dat is de verantwoordelijkheid.

Vergeef me asjeblieft

Vergeef jezelf of de ander. Vergeef jezelf bijvoorbeeld dat je al die negatieve gevoelens hebt vastgehouden. Het is wat het is, het is wat het was. Het is tijd om het los te laten. Eigenlijk is het een dieper niveau van ‘het spijt me’. Zie het kopje ‘vergeving’ voor meer informatie.

Dankjewel

Wees dankbaar voor het universum, voor het leven, voor alles wat maakt dat jij bent wie je bent. Wees dankbaar voor jezelf, je lichaam, je geest.

Ik hou van je

In de laatste zin erken je liefde aan anderen, maar ook zeker zelfliefde. Onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en het universum.

blank


Vergeving

blank

Iedereen heeft wel een pijnlijke herinnering waarin je gekwetst werd of verdriet voelde. Deze herinnering komt van tijd tot tijd naar boven; bij bepaalde personen of bepaalde gebeurtenissen voel je dit weer opborrelen. Voor de ene persoon is het slechts een vage herinnering, een ander heeft traumatische ervaringen. Al met al staat deze herinnering in de weg.

In sommige gevallen heeft een ander je daadwerkelijk veel pijn gedaan. In zo’n geval lijkt het niet gepast om ‘het spijt me’ en ‘vergeef me’ te zeggen. Maar het gaat niet altijd om het vergeven van de andere persoon, aangezien dit niet altijd gepast is. Het kan ook gaan om zelfvergeving. In veel gevallen kan een ander ons pijn doen, maar zit hier een gedeeltelijke zelfblaam in. ‘Ik had beter moeten weten’ of ‘Ik had dit anders moeten doen’ of ‘Ik had dat ook niet moeten zeggen’.

Processen waarin we ondanks dat we weten dat het aan een ander ligt, niet in staat zijn om onszelf te vergeven. In die situaties gaat het om zelfacceptatie en zelfvergeving. Door alle negatieve emoties om zo’n persoon of gebeurtenis los te laten, kan de zelfheling beginnen.

Door te vergeven, vergeet je niet. Dit is een veel gemaakte denkfout. Vergeven betekent niet dat er totale absolutie is en gedrag wat gedaan is of fouten die gemaakt zijn niet meer bestaan. Om te kunnen vergeven zul je eerst moeten erkennen wat er is gebeurd of wat er op dit moment bezig is. Pas als je erkent dat er een probleem is, zul je de volgende stap kunnen nemen (wanneer jij daar klaar voor bent).


Wetenschappelijke onderbouwing

blank

Er is inmiddels in kleinschalige onderzoeken bewezen dat ho’oponopono (in sommige gevallen al naar één keer) zowel lichamelijk kan helpen (bijvoorbeeld in het verlagen van je bloeddruk) als mentaal kan helpen (gevoelens van angst en depressie worden minder sterk).

Dr. Hew Len – Hawaii State Hospital

Dokter Hew Len staat bekend om zijn werk in de Hawaii State Hospital. Op deze psychiatrische afdeling van de staatsgevangenis, stond geen arts te trippelen. Artsen en begeleiding kwamen er niet graag en de patiënten werden al snel opgegeven. Veelal zaten de isoleercellen vol. Het verhaal gaat dat dr. Hew Len met behulp van ho’oponopono de gevangenen heeft genezen. De isolaties en het medicatiegebruik nam af. De patiënten namen verantwoordelijkheid voor hun gedrag. Al snel werd de gehele afdeling rustiger en veiliger. Na drie jaar is de afdeling officieel gesloten. Wat hier precies van waar is, is natuurlijk moeilijk te zeggen. Wel blijft het feit dat je bij ho’oponopono kijkt naar de verantwoordelijkheid die jij draagt (voor de situatie, de gedachten, het gevoel et cetera), deze verantwoordelijkheid accepteert en hierdoor kunt loslaten.

Dr. Hew Len geeft aan dat het doel van ho’oponopono (volgens hem) is, dat je komt tot een staat van nul. In deze staat zijn er geen herinneringen en zijn er geen gedachten gekoppeld aan hoe iets ‘hoort te zijn’. Hierdoor ontstaan er onbegrensde mogelijkheden en inspiratie, op basis van hoe we echt willen zijn en willen leven.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Spiritualiteit
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
  • Engelenreader
  • Pendelen
  • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
  • Relatie Coach
  • Specialist in droomverklaringen
  • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
  • Paragnost
  • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Charissa
  • Heldervoelend
  • Lichtgidsen
  • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
  • Engelenreader
  • Lichtgidsen
  • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
  • Engelenreader
  • Lichtgidsen
  • Tarot
Start gratis chat
medium die
Feike
  • Lichtgidsen
  • Paragnost
  • Relatie Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading