22 juni 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Horoscoop sterrenbeeld Steenbok: karakter, carrière & liefde

Horoscoop sterrenbeeld Steenbok: karakter, carrière & liefde

De Steenbok: het symbool van autoriteit en ouderdom. Ambitieus, geduldig, stabiel, wijs, gedisciplineerd en succesvol. Toch zijn deze mensen ook koppig, eigenwijs, pessimistisch en wantrouwend. Als kind zien we de zelfdiscipline en het doorzettingsvermogen al terug.

De Steenbok moet eerst iemand volledig vertrouwen voordat hij zichzelf open durft te geven en zijn emoties durft te laten zien. Dit zien we ook terug in de liefde: de Steenbok is op zoek naar een stabiele en langdurige relatie. We zien deze mensen vaak terug in een leidinggevende functie. Maar wat valt er nog meer te vertellen over de Steenbok? Je leest het in dit uitgebreide artikel.

De Steenbok – 22 december tot en met 20 januari


consult

Weten wat je horoscoop betekent voor de toekomst? Ontvang een gratis reading!

Wist je dat jouw sterrenbeeld veel zegt over je toekomst? Ontvang een gratis reading over je toekomst op gebied van liefde, werk & geld!

Meld je gratis aan

Algemene kenmerken van de Steenbok

De Steenbok is een vrouwelijk hoofdteken en valt onder de Aardetekens. Het symbool wat bij de Steenbok hoort is Saturnus. Vrouwelijke tekens zijn ontvankelijk, intuïtief en introspectief. Ze zijn meer geneigd tot zelfbeschouwing dan mannelijke tekens. Hoofdtekens zijn mensen die actief, ondernemend en energiek zijn. Als ze dit niet kunnen uiten, kunnen ze gefrustreerd, rusteloos en prikkelbaar worden.

Aardetypen worden gezien als vriendelijk, betrouwbaar, niet flexibel, doelgericht en pragmatisch. Dit zijn de mensen die een kalmerende en rustgevende uitstraling hebben en dit overbrengen op anderen. Ze houden het hoofd koel en helpen anderen om eerst te aarden voordat er grote beslissingen worden genomen. Saturnus staat voor beperking en beheersing.


De vier subtypes van de Steenbok

Goldschneider en Elffers deden onderzoek naar het karakter van mensen in combinatie met hun geboortedag. Uit dit onderzoek kwamen 48 persoonlijkheden naar voren, gekoppeld aan de sterrenbeelden. Dit onderzoek legt een combinatie tussen psychologie en astrologie. Hieronder omschrijf ik de specifieke kenmerken van de vier persoonlijkheden van het sterrenbeeld Steenbok.

Steenbok 1 – 22 december tot en met 29 december

Dit type Steenbok is vasthoudend, overtuigend, wilskrachtig, moedig, intellectueel en autoritair. De Steenbok houdt niet van mensen die een mening geven zonder deze te kunnen onderbouwen. Ze houden van rechtvaardigheid. De Steenbok heeft veel kennis en denkt oplossingsgericht. Dit type Steenbok is niet goed in het toegeven en accepteren van zijn fouten. Zijn vasthoudendheid en zijn wilskracht zorgt ervoor dat dit type Steenbok niet echt flexibel is.

Steenbok 2 – 30 december tot en met 5 januari

Dit type Steenbok is ambitieus. Hij bereikt wat hij wil bereiken door hier hard voor te werken. Ze zijn toegewijd en betrokken. Ze zijn op weg naar hun doel en gaan voor het resultaat. De weg die ze hiervoor moeten belopen is voor hun niet echt van belang. Dit type Steenbok moet niet vergeten dat het ook oké is om te ontspannen en rust te nemen.

Steenbok 3 – 6 januari tot en met 12 januari

Dit type Steenbok maakt graag de dienst uit. Ze zijn vasthoudend en zijn goed in het bewaken van hun eigen grenzen. Hierdoor worden ze door anderen vaak gezien als een stabiele factor. Ook dit type Steenbok kan niet tegen onrecht. Als deze personen zijn gekwetst zullen ze dit als drijfveer gebruiken. Het doel in hun leven is dan ook om een duidelijke plaats voor zichzelf te verkrijgen in de maatschappij. Deze mensen staan wel bekend met faalangst en zijn daardoor geneigd om risico’s te vermijden.

Steenbok Waterman – 13 januari tot en met 20 januari

Bij dit type combineert het nuchtere en stabiele karakter van de Steenbok zich met het grillige en vrijheidslievende karakter van de Waterman. Deze types zijn energiek, fantasierijk en avontuurlijk. Ze hebben soms moeite dat hun stabiele en nuchtere kijk botst met de wil van de Steenbok om risico’s te nemen. Dit type is creatief aangelegd en zal een groot deel van hun energie in de creativiteit kwijt kunnen.


Het basiskarakter van de Steenbok

De Steenbok symboliseert autoriteit en ouderdom in de dierenriem. Deze mensen zijn praktisch, behoedzaam en beheerst. Ze willen het liefst aan de top van de berg staan. Onder dit teken vinden we dan ook vaak politici en bestuurders. De Steenbok hecht veel waarde aan materieel bezit en sociale status. Deze ambitieuze types moeten altijd iets hebben om voor te streven. Dit geeft hun leven betekenis.

Hun geest is erg actief, maar ze bekijken het leven vaak als zwart of wit. Voor de Steenbok is grijs eigenlijk niet mogelijk. Ondanks dat deze mensen serieus zijn, houdt de Steenbok van mensen die hem aan het lachen kunnen maken. Zelf hebben ze vaak een droog gevoel voor humor en ietwat sarcastisch. Ze voeren graag intellectuele gesprekken. De Steenbok kan goed luisteren naar anderen en hun problemen en emoties, maar kan zichzelf moeilijk emotioneel uiten.

Deze loyale en betrouwbare mensen houden niet van veranderingen. De Steenbok heeft over het algemeen niet veel vrienden, maar de vriendschappen die hij heeft zijn erg hecht. De Steenbok ouder vindt dat hun kinderen zelfstandig en krachtig moeten zijn. De Steenbok ouder is dan ook niet emotioneel richting hun kinderen, maar praktisch. Ze doen hun best om hun kinderen normen en waarden bij te brengen en te leren wat goed en slecht is. Ze willen het liefst dat hun kinderen in alles uitblinken. De Steenbok is nuchter en praktisch en ziet fantasie en dromen als onrealistisch. Deze mensen houden niet van risico’s en denken dan ook goed na voor ze een beslissing maken.


Positieve eigenschappen van de Steenbok

 • Praktisch
 • Gecontroleerd
 • Ambitieus
 • Wijs
 • Geduldig
 • Verantwoordelijk
 • Loyaal
 • Vindingrijk

Woorden die bij de Steenbok horen zijn: geduld, volharding, uithoudingsvermogen, wijsheid, evenwichtigheid en succes. De Steenbok wil zijn principes in de praktijk toepassen. Ze zijn ijverig en hardwerkend en nemen hun verantwoordelijkheid. Door middel van hun volharding en hun praktische benadering bereiken ze hun doelen en volgen ze hun ambities. De Steenbok is over het algemeen tactvol en vriendelijk. Ze zijn verantwoordelijk en beheerst.  Ze zijn conservatief, eerzuchtig en gedisciplineerd.

De Steenbok heeft een natuurlijke autoriteit over zich. De Steenbok kan zich over het algemeen goed concentreren. De Steenbok heeft over het algemeen een stabiele persoonlijkheid. Het zijn harde werkers en onafhankelijke mensen. De Steenbok zal zijn naasten altijd beschermen. Hij zal er alles voor over hebben om hen gelukkig te maken en zal altijd voor ze klaar staan. Door hun praktische aard zullen ze geen doelen proberen na te streven die onhaalbaar zijn. Mede daardoor zijn ze over het algemeen succesvol.


Negatieve eigenschappen van de Steenbok

 • Pessimistisch
 • Wantrouwig
 • Koppig
 • Verlegen
 • Verwaand
 • Fantasieloos
 • Geremd

De Steenbok heeft een neiging tot pessimisme en oneindig getob over nietige details. Zijn eerzucht kan leiden tot egoïstisch, vals en vrekkig gedrag. Zijn voorkeur voor orde kan doorslaan in bekrompenheid. Soms is de Steenbok overdreven streng ten opzichte van jongere mensen. De Steenbok kan rusteloos en verbitterd raken wanneer het hem niet lukt zijn ambities te bereiken.

Door hun zelfdiscipline en hoge verantwoordelijkheid, leven ze hun leven vaak streng. Ze maken soms een kille of afstandelijke indruk op anderen, terwijl daarachter diepe emoties schuilgaan. De Steenbok moet soms leren om verantwoordelijkheid over te dragen. Ze willen liever alles zelf doen, dan weten ze namelijk ook dat het goed gebeurd. De Steenbok is eigenwijs en koppig.


De Steenbok als man

De mannelijke Steenbok wordt vaak gezien als een persoon die vaak last heeft van stemmingswisselingen. Hij komt soms chagrijnig over. Het is van belang dat zijn naasten deze stemmingswisselingen accepteren. Mensen die hier niet mee om kunnen gaan kunnen worden gekwetst of teleurgesteld door de stemmingswisselingen van de mannelijke Steenbok. De mannelijke Steenbok is meer met zichzelf bezig dan met anderen. Hij toont zijn liefde liever fysiek dan emotioneel. Toch is de mannelijke steenbok geduldig en romantisch en kan dus veel liefde geven. De mannelijke Steenbok is op zoek naar een duurzame relatie. Als zijn naasten leren omgaan met zijn stemmingswisselingen, zul je zien dat de Steenbok altijd voor je klaar zal staan en positief in het contact staat.


De Steenbok als vrouw

De vrouwelijke Steenbok is geneigd haar emoties voor zich te houden. Dit zal ze alleen bespreken met mensen die ze echt vertrouwd. Deze vrouw is intelligent en stijlvol. Ze zal haar emoties onder een onverstoorbaar uiterlijk verbergen. Deze vrouw houdt ervan om cadeaus te krijgen en te geven. Hiermee toont en voelt zij liefde. In (liefdes)relaties kan ze bazig overkomen. Ze vindt het belangrijk dat haar partner alles voor haar over heeft. Als ze eenmaal voldoende vertrouwen heeft opgebouwd gaat ze er voor meer dan 100 procent voor en zal ze altijd trouw blijven.


blank

De Steenbok als kind

Deze kinderen zijn oprecht, vindingrijk en leergierig. Het zijn alerte kinderen die meer opmerken dan andere kinderen. Deze kinderen kunnen serieus overkomen, maar zijn aan de andere kant ook grappig en speels. Deze kinderen hebben een groot doorzettingsvermogen en zullen al vroeg bezig zijn om met dit doorzettingsvermogen hun dromen te bereiken. Deze kinderen kunnen zelfstandig zijn, maar vinden het ook prettig om met andere kinderen te spelen. Ze hebben niet veel goede vriendschappen.

De vriendschappen die er wel zijn, zijn erg hecht. In het contact met anderen nemen de Steenbok kinderen de leiding. Steenbok kinderen zullen altijd hard werken. Ze vinden het fijn als leerkrachten en ouders tevreden over hun zijn. Ze zullen hun best doen om respect te krijgen. Als ze eenmaal respect hebben, zijn ze loyaal en sympathiek. Deze kinderen zijn niet bang om hun mening te geven. Toch kunnen deze kinderen zich emotioneel niet goed uiten. Ze houden niet van mensen die liegen of vals doen.

Ouders van een Steenbok

Deze kinderen zijn niet lastig om op te voeden. Steenbok kinderen zullen niet aanhankelijk of knuffelig zijn, maar zijn wel door en door loyaal. Ze zijn niet veeleisend en zullen in het huishouden praktisch werken. Deze kinderen maak je het meest gelukkig door waardering in materiële giften uit te drukken.


blank

De Steenbok in de liefde

De Steenbok kan door zijn stemmingswisselingen afstandelijk overkomen. Achter dit uiterlijk schuilen diepe emoties. De Steenbok is liefdevol, maar het duurt soms even voordat hij dit toont. De Steenbok praat niet gemakkelijk over zijn emoties. Hiervoor moet hij iemand eerst door en door vertrouwen. De Steenbok uit zijn gevoelens in het begin van een relatie dan ook vooral met daden en materiële geschenken.

De Steenbok is gefocust op zijn doelen, waardoor zijn partner soms het gevoel kan hebben dat de Steenbok weinig emoties heeft. De Steenbok laat zich over het algemeen meer leiden door zijn verstand dan door zijn gevoel. Als de Steenbok eenmaal voor een relatie gaat, is de Steenbok trouw en loyaal en zou hij er alles aan willen doen om de relatie stabiel te houden. De Steenbok zal alles doen om zijn partner gelukkig te maken en te beschermen. De Steenbok maakt weloverwogen beslissingen als het gaat om liefde.

Voordat de Steenbok aan een gezin begint, moet zijn carrière op orde zijn. De Steenbok is op zoek naar een stabiele relatie met een partner die hem kan vertrouwen in het contact met anderen. Dit vindt hij namelijk prettig. Ze zoeken iemand die waarde hecht aan tradities. Het liefst iemand die serieus en hardwerkend is. Deze mensen wachten geduldig op de ware.

De mannelijke Steenbok in een relatie

De mannelijke Steenbok toont zijn liefde liever fysiek dan emotioneel. Toch is de mannelijke steenbok geduldig en romantisch en kan dus veel liefde geven. De mannelijke Steenbok is op zoek naar een duurzame relatie. Deze man zal altijd voor je klaar zal staan en positief in het contact staan in een relatie. De mannelijke Steenbok is snel jaloers in een relatie, maar zal dit nooit laten merken. De mannelijke Steenbok houdt van mensen die attent zijn. Hij houdt van intellectuele gesprekken.

De vrouwelijke Steenbok in een relatie

Deze vrouw houdt ervan om cadeaus te krijgen en te geven, waarmee zij haar liefde toont. Ze kan in een relatie bazig overkomen. Ze vindt het namelijk belangrijk dat haar partner alles voor haar over heeft. Als ze eenmaal voldoende vertrouwen heeft opgebouwd gaat ze volledig voor de relatie en zal ze altijd trouw blijven. Voor dit vertrouwen er is zal ze zich niet gemakkelijk blootstellen omdat ze bang is gekwetst te worden. De vrouwelijke Steenbok houdt van een man die haar aan het lachen kan maken. De vrouwelijke Steenbok kan heel soms een beetje jaloers zijn.

Welk sterrenbeeld past bij de Steenbok?

De Steenbok is een goede match met de Kreeft. De Kreeft heeft net als de Steenbok emoties die ze lastig kunnen uiten. Ze zijn op zoek naar betrouwbare personen en ze houden van stabiliteit in een relatie.

De Steenbok match ook goed met de Stier. De Stier is net als de Steenbok een aardeteken. Een relatie tussen een Stier en een Steenbok is over het algemeen aangenaam en ontspannen. Het geduldige karakter van de Stier match met het voorzichtige karakter van de Steenbok.

De Steenbok match ook goed met de Maagd.


Carrière en werk van de Steenbok

De Steenbok is ambitieus en serieus en dit zien we dan ook terug in zijn werk. Het is een harde werker die over veel discipline beschikt. Ze willen het beste resultaat halen en zijn veeleisend tegenover zichzelf en anderen. Zijn praktische houding in combinatie met hun natuurlijke zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid zorgen ervoor dat ze over het algemeen succesvol zijn. Ze werken geordend en autoritair. Het zijn mensen die het goed doen in een leidende functie, mede dankzij hun overtuigende karakter. Samenwerken met anderen vinden ze soms lastig, mede omdat ze graag de baas willen spelen. Ze kunnen egoïstisch zijn en te weinig rekening houden met de emoties van anderen. Ze zijn betrouwbaar en zullen dan ook hun afspraken altijd nakomen. Ze doen wat ze beloven.


De Steenbok als ascendant

De ascendant is het teken dat aan de oostelijke horizon rees op het moment en de plaats van je geboorte. De ascendant wordt ook wel het rijzende teken genoemd. Je ascendant beschrijft hoe je reageert op anderen, wat je persoonlijke stijl is en hoe jij jezelf uitdrukt. Het weergeeft hoe jij op anderen overkomt, vooral bij een eerste indruk. Daarnaast staat het ook symbool voor je kwaliteiten, karakter en persoonlijkheid en de dingen die jij nodig hebt om zingeving te kunnen geven aan je leven. Als laatste laat het zien hoe jij mensen binnenlaat. In principe is je ascendant een ander sterrenbeeld dan je horoscoop (zonneteken), met enkele uitzonderingen. Een ascendant in het teken van aarde zoals de Steenbok, wijst op een praktische en voorzichtige benadering van het leven. Jij gaat af op je ervaring en volgt sneller de bekende weg omdat je de risico’s graag wilt beperken. Jij denkt dat de wereld beheersbaar is, zolang jij je hier maar volledig voor inzet.

Hoe jij je ascendant kunt berekenen kun je lezen in dit artikel.


Geboortesteen passend bij de Steenbok

Volgens de oude leer past bij het sterrenbeeld Steenbok de peridoot en de agaat. In de nieuwe regels komt de agaat terug en zien we ook de granaat.

Peridoot

De peridoot werkt beschermend en reinigend. Het is een steen die je ondersteunt bij zelfstandigheid. Dit kristal helpt je om je eigen fouten te (h)erkennen en daarnaast opgekropte emoties en obsessies los te laten.

Agaat

De agaat werkt aardend, stabiliserend en beschermend. Dit kristal zorgt voor een kalme en nuchtere houding met voldoende innerlijke rust. De agaat motiveert je tot objectief kijken en zelfreflectie, wat de geestelijke en spirituele groei stimuleert. Dit kristal helpt bij rationeel en logisch denken, een verhoogde concentratie en stimuleert het analytisch denken. Daarnaast beschermt de agaat het aura. Het zorgt voor een veilig gevoel. Het helpt ook om balans te ontwikkelen tussen ziel, geest en lichaam.

Granaat

De granaat geeft kracht en energie. Het stimuleert het doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen, het zelfvertrouwen en de wilskracht. Dit kristal bevordert het optimisme, de levensvreugde, de overlevingsdrang, moed en hoop. Het zorgt ervoor dat (emotionele) blokkades en negatieve denk- en gedragspatronen verminderen. Daarmee is dit een uitstekend kristal voor (crisis)situaties die uitzichtloos lijken.


Vertaling van het sterrenbeeld Steenbok

In het Nederlands noemen we dit sterrenbeeld de Steenbok. In het Engels wordt dit sterrenbeeld Capricorn genoemd. In het Latijns wordt dit sterrenbeeld Capricornus genoemd.


consult

Weten wat je horoscoop betekent voor de toekomst? Ontvang een gratis reading!

Wist je dat jouw sterrenbeeld veel zegt over je toekomst? Ontvang een gratis reading over je toekomst op gebied van liefde, werk & geld!

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Horoscoop
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading!