23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Keltische boomhoroscoop 2023: de betekenis van jouw levensboom

Keltische boomhoroscoop 2023: de betekenis van jouw levensboom

De westerse astrologie richt zich op de 12 sterrenbeelden. De Chinese astrologie richt zich op de dierenriem. En dan is er nog de Keltische astrologie, die zich richt op bomen. In dit artikel lees je wat de boomhoroscoop is, wat jouw levensboom is op basis van je geboortedatum en wat de betekenis van jouw boom is.


consult

Weten wat je horoscoop betekent voor de toekomst? Ontvang een gratis reading!

Wist je dat jouw sterrenbeeld veel zegt over je toekomst? Ontvang een gratis reading over je toekomst op gebied van liefde, werk & geld!

Meld je gratis aan

Wat is een boomhoroscoop?

De boomhoroscoop is gebaseerd op de Keltische boomkalender. In de Keltische boomhoroscoop typeert niet een dier of een teken, maar een boom. Zij gebruikten de tekens van de bomen zoals wij de westerse of Chinese astrologie kennen. De kalender heeft 39 perioden, die elk maximaal 10 dagen duren. Elke periode heeft een eigen levensboom. Volgens de Kelten hebben de eigenschappen van die levensboom invloed op je persoonlijkheid, gedrag en levensweg. De levensboom wordt gezien als je geluksboom. Daarnaast laat het zien welke eigenschappen je gemeen hebt met de boom. Het is dus bedoelt om inzicht te geven in hoe jij bent. In de Keltische boomkalender zijn er 21 soorten bomen en dus 21 types mens. Er zijn vier heilige bomen die niet een periode maar slechts een dag in de kalender horen. Deze dagen staan gelijk met de eerste dag van het nieuwe seizoen.

In alle vormen van astrologie zijn sterrenbeelden en horoscopen niet uitgesloten. Je kunt je dus ook in andere typen vinden. Wanneer je geboortedatum rond de grens van een periode ligt, is de kans groter dat je jezelf ook herkent in het type wat voor of na jouw geboortedatum komt.


Geschiedenis en oorsprong van de boomhoroscoop

De Kelten
Een Kelt is niet één soort volk of stam. Met de Kelten werd een groep mensen bedoeld die de Keltische taal spraken. De Kelten kwamen in heel centraal Europa voor maar kennen wij in de huidige tijd vooral vanuit Ierland en Schotland.

Ontstaan van de boomastrologie
De Kelten ontwikkelden een eigen alfabet, wat het Ogham genoemd werd. Elk symbool uit het Ogham was verbonden met een heilige boomsoort. De boomhoroscoop is gebaseerd op de maancyclus. Een jaar werd volgens de Kelten ingedeeld in 13 maanden. Een maancyclus duurde 28 dagen. Dit werd weer onderverdeeld in vier groepen van 7 dagen; de nieuwe maan, het eerste kwartier, de volle maan en het laatste kwartier. Zo ontwikkelden zij hun eigen astrologie en de boomkalender.


De juiste boom bij je geboortedatum

Hieronder kun je een overzicht vinden van de levensboom, op basis van je geboortedatum. Verderop in dit artikel kun je de betekenis van de bijpassende bomen lezen.

2 januari tot en met 11 januari – Spar
12 januari tot en met 24 januari – Iep
25 januari tot en met 3 februari – Cipres
4 februari tot en met 8 februari – Populier
9 februari tot en met 18 februari – Ceder
19 februari tot en met 29 februari – Den
1 maart tot en met 10 maart – Wilg
11 maart tot en met 20 maart – Lindeboom
21 maart – Eikenboom
22 maart tot en met 31 maart – Hazelaar
1 april tot en met 10 april – Lijsterbes
11 april tot en met 20 april – Esdoorn
21 april tot en met 30 april – Notenboom
1 mei tot en met 14 mei – Populier
15 mei tot en met 24 mei – Kastanjeboom
25 mei tot en met 3 juni – Es
4 juni tot en met 13 juni – Haagbeuk
14 juni tot en met 23 juni – Vijgenboom
24 juni – Berk
25 juni tot en met 4 juli – Appelboom
5 juli tot en met 14 juli – Spar
15 juli tot en met 25 juli – Iep
26 juli tot en met 4 augustus – Cipres
5 augustus tot en met 13 augustus – Populier
14 augustus tot en met 23 augustus – Ceder
24 augustus tot en met 2 september – Den
3 september tot en met 12 september – Wilg
13 september tot en met 22 september – Lindeboom
23 september – Olijfboom
24 september tot en met 3 oktober – Hazelaar
4 oktober tot en met 13 oktober – Lijsterbes
14 oktober tot en met 23 oktober – Esdoorn
24 oktober tot en met 11 november – Notenboom
12 november tot en met 21 november – Kastanjeboom
22 november tot en met 1 december – Es
2 december tot en met 11 december – Haagbeuk
12 december tot en met 21 december – Vijgenboom
22 december – Beukenboom
23 december tot en met 1 januari – Appelboom


De betekenis van de bomen

Hieronder zal ik kort toelichten wat jouw levensboom betekent. Onderstaande lijst is alfabetische volgorde.

Appelboom – De liefdevolle

De appelboom is een echte bemiddelaar, doordat ze gemakkelijk tegenstellingen overbruggen. De appelboom streeft naar een betere wereld, maar is zich ook goed bewust van de mogelijkheden die er zijn. Het gevoel en verstand zijn in balans. Ze staan altijd klaar om anderen te helpen en staan tolerant tegenover anderen. Het zijn mensen die soms grillig en passief kunnen worden bij negatieve emoties. Het zijn echte idealisten die volop genieten van het leven in het hier en nu. Met hun filosofische en gevoelige aard komen ze pas echt tot bloei wanneer ze zich in hechte relaties bevinden. De appelboom geboren in de winter heeft een sterke intuïtie en is ambitieus. Deze boom is meer geestelijk ingesteld dan de appelboom geboren in de zomer. De appelboom geboren in de zomer zijn juist meer diplomatiek en fantasierijk.

Berk – De inspirerende

De berk is gevoelig, aantrekkelijk, elegant en creatief. Het zijn mensen waar je op kunt bouwen en vertrouwen doordat ze hun hart op de goede plek hebben. Het zijn natuurliefhebbers die intelligent, intuïtief en fantasierijk zijn. Soms is er sprake van paranormale gaven. De berk is een tevreden persoon en blijft altijd bescheiden, waardoor ze niet van ophef houden. De berk is het liefst thuis bij familie. Dit zijn mensen die vaak goed met geld om kunnen gaan. Ze zijn over het algemeen diplomatiek, maar kunnen streng en autoritair zijn als er problemen zijn.

Beuk – De creatieve

De beuk is geduldig en afwachtend. Ze hebben een groot doorzettingsvermogen. Het zijn mensen die liever geen risico’s nemen en hun zaakjes goed op orde hebben. Mede daarom zijn het vaak leiders. De beuk is ambitieus, maar stelt hoge eisen aan zichzelf en zijn omgeving. Het zijn mensen die gemakkelijk hun eigen grenzen overgaan door een hoog verantwoordelijkheidsgevoel.

Ceder – De zelfverzekerde

De ceder blinkt van zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Het zijn mensen die laten weten wat ze vinden en hierbij duidelijk hun standpunt innemen. De ceder geboren in de winter is vastberaden en trouw. De ceder geboren in de zomer is kalmer en kan zich iets gemakkelijker aanpassen aan anderen. Het zijn optimistische en energieke personen die daardoor vaak veel vrienden hebben. Het zijn ijverige mensen die snel beslissingen maken maar ook wat ongeduldig zijn. Ze willen graag indruk maken en houden van luxe.

Cipres – De trouwe

De cipres is op zoek naar zingeving. Ze zijn hartstochtelijk en daadkrachtig aangelegd op hun weg naar zingeving om kennis te vergaren. De cipres gaat hierbij vaak de spirituele kant op. De cipres kan gemakkelijk relativeren, wat hun helpt bij de tegenslagen op hun weg naar zingeving. Ze passen zich gemakkelijk aan en zijn mede hierdoor ook snel gelukkig. Onafhankelijkheid op deze weg staat voor de cipres hoog in het vaandel. De cipres geboren in de winter is een gereserveerd type wat op zoek is naar uitdagingen. Als de winter cipres iets in zijn hoofd heeft, moet het gebeuren. De cipres geboren in de zomer is wat kalmer aangelegd. Ze hebben hartstochtelijke relaties. Binnen deze relatie stellen ze zich betrouwbaar en vertrouwd op.

Den – De speciale

De den is ijverig, intelligent, vriendelijk en praktisch. Ze streven naar perfectie en haten onrecht. Ze komen rustig over, maar door hun streven naar perfectie hebben ze hoge eisen en zijn ze kieskeurig. De den geboren in de zomer heeft een goede balans tussen gevoel en verstand. De den geboren in de winter is vaak iets te passief aangelegd. Het zijn sociale types die niet graag alleen zijn.

Eik – De moedige

De eik is vastberaden, zelfverzekerd, moedig en krachtig. Ze zijn dominant en niet bang om te zeggen wat ze denken, ook al staat dit haaks op wat anderen denken of vinden. Dit maakt ze geschikt voor leiderschap, want het zijn echte doorzetters en harde werkers. Ze zijn evenwichtig en goed geaard. De eik is eerlijk en vertrouwt op zijn intuïtie en is hiermee een echte doener. De dierbare naasten van de eik kennen hun gevoelige en betrouwbare kant.

Es – De ambitieuze

De es is ambitieus, impulsief en gedisciplineerd, maar kan daardoor koppig overkomen. Het zijn mensen die optimistisch zijn ingesteld en graag aan anderen willen laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. De es is een trouw persoon die anderen graag helpt. Op een es kun je altijd bouwen als naaste. Soms vergeten ze nog wel eens rekening te houden met een ander in hun eigen drive. De es geboren in het voorjaar heeft minder diepgang dan de es geboren in het najaar.

Esdoorn – De onafhankelijke

De esdoorn streeft naar onafhankelijkheid. Ze zijn continu op zoek naar nieuwe uitdagingen en nieuwe ervaringen. De esdoorn is helder in communicatie en probeert mensen in hun omgeving te overtuigen van hun originele, fantasierijke en eigenzinnige idee. De esdoorn is creatief, fantasierijk, onstuimig en eigenzinnig en heeft over het algemeen een sterke persoonlijkheid. Het zijn intelligente persoonlijkheden die goed kunnen leren door een goed geheugen. De esdoorn geboren in oktober heeft vaak een grote aanleg voor kunst. Door zijn eigenzinnigheid en streven naar onafhankelijkheid kan de esdoorn dominant overkomen, terwijl ze ook zeker terughoudend kunnen zijn. Voor hun naaste omgeving zijn het de personen met een luisterend oor.

Haag – De goede smaak

De haag houdt van rechtvaardigheid en discipline. Het zijn echte vredestichters die loyaal zijn en gemakkelijk vergeven. Ze zijn invoelend en passen zich gemakkelijk aan in een situatie en aan anderen. Ze proberen tegenstellingen te overbruggen om daarmee de vrede te bewaren en houden veel rekening met anderen. Het zijn mensen die optimistisch en romantisch in het leven staan en ze zijn op zoek naar diepgaande relaties. Een haag gaat niet gemakkelijk een (vriendschappelijke) relatie aan, omdat ze het moeilijk vinden om iemand te vertrouwen. De haag geboren in het najaar is iets beter in grenzen stellen dan de haag geboren in het voorjaar.

Hazelaar – De buitengewone

De hazelaar is op zoek naar nieuwe uitdagingen en nieuwe ervaringen. De hazelaar is vaak een geliefd persoon in de omgeving doordat ze weten hoe ze indruk moeten maken. Maar de hazelaar kan ook grillig zijn. Ze hebben een hoge tolerantie, verhoogde intuïtie, zijn begripvol, vriendelijk en eerlijk. Ze zetten zich in voor anderen waardoor ze veel invloed hebben op hun omgeving. Het zijn sociale types die hun kennis en ervaring willen delen met anderen. De hazelaar geboren in het voorjaar is actief en daadgericht. De hazelaar geboren in het najaar is een meester in manipulatie. De hazelaar is altijd in beweging, maar soms moeten ze iets meer geduld hebben.

Iep – De grootmoedige

De iep is een gevoelig maar onafhankelijk type. Aan de ene kant voelen mensen zich op hun gemak bij de iep, want de iep straalt harmonie uit. Aan de andere kant vinden mensen het soms lastig om met ze om te gaan, omdat ze veeleisend zijn naar zichzelf en hun omgeving. Ze zijn creatief en ruimdenkend en volgen hierdoor hun eigen pad. Door hun hoge wilskracht bereiken ze wat ze willen. Ze zijn met weinig tevreden. De iep geboren in de zomer heeft een grote aanleg voor creativiteit.

Kastanje – De eerlijke

De kastanje is kwetsbaar en onzeker. Dit kunnen ze gemakkelijk verbloemen waardoor ze soms gereserveerd overkomen. Deze gereserveerde houding kunnen ze eigenlijk alleen volledig loslaten als ze volkomen op hun gemak zijn en zich veilig en vertrouwd voelen. Het zijn eerlijke en betrouwbare mensen die kritisch zijn op zichzelf en hun omgeving. Ze zijn onderzoekend en nieuwsgierig. Deze mensen kunnen niet tegen onrecht en onbegrip. De kastanje geboren in november is nog meer gevoelig dan zijn soortgenoot. Dit zijn mensen die op zoek kunnen gaan naar stabiliteit. Het kan zijn dat ze dit zoeken in materialistische zaken.

Lijsterbes – De gevoelige

De lijsterbes is gevoelig, eerlijk en open. Het zijn echte wereldverbeteraars die zelf positiviteit uitstralen en het goede voorbeeld geven. Door hun gevoelige en sociale aard doen ze soms iets te veel hun best om leuk gevonden te worden. Daardoor lopen ze hun eigen grenzen wel eens voorbij. Het zijn mensen die afhankelijk kunnen zijn, maar ook juist sterk onafhankelijk kunnen zijn. De lijsterbes geboren in het voorjaar heeft het minst last van grenzen stellen en zijn iets harder dan de lijsterbes geboren in oktober. De lijsterbes geboren in het voorjaar heeft meer behoefte aan onafhankelijk dan de oktober lijsterbes.

Linde – De twijfelende

De linde heeft een grote fantasie, waardoor ze veel dromen. Daardoor zijn het grote twijfelaars en zijn ze eigenlijk van heel weinig dingen zeker. Ze hebben soms te weinig doorzettingsvermogen om tot een definitief besluit te komen. Ze zetten anderen aan tot nieuwe ideeën door hun idealistische en inspirerende aard. De linde geboren in de lente leeft soms iets te veel in de droomwereld. Daardoor kan de wereld hard en pijnlijk overkomen. De linde geboren in september is meer geaard dan de lente linde. De september linde maakt een verbinding tussen de fantasie en het verstand. De lente linde is bescheiden, de september linde wil juist graag op de voorgrond staan.

Notenboom – De gepassioneerde

De notenboom is gepassioneerd. Ze weten wat ze willen, zijn geestelijk ingesteld en zijn op zoek naar zingeving. Het zijn mensen vol levensvreugde die dit ook overbrengen op anderen, mede dankzij hun natuurlijke overwicht. De notenboom is alert en gedreven en kan hierdoor soms zichzelf wegcijferen om doelen te bereiken. Het zijn mensen die ergens goed over nadenken voor ze een beslissing maken. Vooral in hun jeugd en jongvolwassenheid zijn het mensen die afwezig en dromerig overkomen. Echter, ze nemen alle informatie tot zich en gebruiken dit later op hun pad naar zingeving. In relaties en vriendschappen moet de notenboom volledig op een persoon kunnen vertrouwen. Als het vertrouwen is beschadigd, vergeven ze de ander niet.

Olijfboom – De wijze

De olijfboom is empatisch en liefdevol. De olijfboom houdt niet van onrecht, vergeeft gemakkelijk, houden van harmonie en hebben vaak een ingetogen persoonlijkheid. Het zijn mensen die soms te behulpzaam zijn voor anderen en zich te gemakkelijk aanpassen, waardoor ze hun eigen grenzen verliezen.  De olijfboom wordt vaak gezien als een coach, mentor, wijze en trouwe vriend. Het zijn de mensen die je gemakkelijk om hulp vraagt omdat je weet dat ze je liefdevol zullen helpen en wijze raad geven. In hun jeugd zijn het lastige personen om mee om te gaan, omdat ze veranderlijk zijn en zich afzonderen van de wereld.

Populier – De onzekere

De populier is serieus en gevoelig. Ze zijn creatief en filosofisch. Aan de ene kant zijn ze geordend, maar aan de andere kant zijn ze juist verward wanneer ze hun eigen grenzen niet goed bewaakt hebben. De populier verschuilt zijn emoties achter een masker. Het zijn mensen die er alles aan doen om hun relaties te onderhouden. Ze kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan anderen maar houden niet van zwart/wit denken. Het aangaan van echte, diepgaande vriendschappen doen ze niet zo gemakkelijk. Daarvoor zijn ze te kieskeurig.

Spar – De mysterieuze

Een persoon met de spar als levensboom, wordt gezien als mysterieus. Over het algemeen zijn het mensen die zich liever op de achtergrond houden, maar ze kunnen ook prima in groepen zijn. Het zijn goede luisteraars, maar ze zijn over zichzelf veelal gesloten. Een persoon met de spar als levensboom is op zoek naar succes en zijn ambitieus maar geduldig aangelegd. In de liefde willen zij een hartstochtelijke maar stabiele relatie. Een spar geboren in de winter is liever alleen. Zij doen alles om hun doel te bereiken, ook al doen ze zichzelf hiermee tekort. Een spar geboren in de zomer past zich gemakkelijk aan en is graag tussen leeftijdsgenoten. Zij zoeken naar vertrouwen en veiligheid, maar vertrouwen weinig op zichzelf.

Vijgenboom – De gevoelige

De vijg is gevoelig en optimistisch. Ze trekken zich al het leed aan, waardoor ze er om moeten denken op tijd rust te nemen. Het is voor de vijg soms lastig om balans te houden tussen verstand en gevoel. Het zijn vriendelijke, energieke en onafhankelijke mensen. Ondanks hun vriendelijkheid kunnen ze ook erg bitter zijn. Mocht de vijg je iets kwalijk nemen, is het lastig om vergeven te worden. Familie en vrienden zijn belangrijk voor de vijg en mocht je een (vriendschappelijke) relatie met de vijg hebben opgebouwd, dan is dit voor de rest van je leven (mits je ze niet kwetst). De vijg geboren in juni houdt van rechtvaardigheid. Ze kunnen zich gesloten opstellen om te voorkomen dat ze gekwetst worden. De vijg geboren in december is stabieler en optimistischer dan de juni vijg.

Wilg – De melancholische

De wilg is flexibel, kunstzinnig en empathisch. Ze hebben een hoge intuïtie en hechten net zoveel waarde aan het gevoel als aan het verstand. Wilgen genieten van de kleine dingen in het leven en zijn graag in de natuur. Ze zijn energiek, doortastend en eerlijk. De wilg kan zich wel snel eenzaam en onvervuld voelen. De wilg is eerlijk en intuïtief. Het zijn complexe karakters. Ondanks de chaos die ze soms ervaren blijft familie en vrienden op de eerste plaats in hun leven staan. Een wilg geboren in september heeft een sterk analytisch vermogen, waardoor ze kunnen overkomen als betweters.


consult

Weten wat je horoscoop betekent voor de toekomst? Ontvang een gratis reading!

Wist je dat jouw sterrenbeeld veel zegt over je toekomst? Ontvang een gratis reading over je toekomst op gebied van liefde, werk & geld!

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Horoscoop
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading!