23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Spirituele betekenis van vogels & veren + vogelhoroscoop

Spirituele betekenis van vogels & veren + vogelhoroscoop

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Dieren beïnvloeden al eeuwen lang het menselijk leven. Door de eeuwen heen zien we ook de spirituele en symbolische betekenis die de mensen hebben gehangen aan dieren. Zo zien we dieren regelmatig terugkomen in sprookjes, mythes en volksverhalen, maar zelfs in onze tegenwoordige spreekwoorden komen we ze tegen.

Hoe dit dier wordt gebruikt in het spreekwoord, weergeeft al iets over het karakter en de betekenis van het dier. In dit artikel zullen we ons gaan richten op de spirituele en symbolische betekenis van vogels.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

De spirituele betekenis van dieren

De meeste mensen zijn wel bekend met de term totemdier of krachtdier. Binnen verschillende natuurreligies wordt geloofd in deze krachtdieren. Zij geloven dat dit spirits zijn die verschijnen in de vorm van een dier. Deze dieren brengen symbolische boodschappen over en dienen als gids, beschermer en bewaker van onze persoonlijke kracht.

De stammen die geloven in natuurreligies voelen zich verbonden met de natuur en het dierenrijk en nemen de boodschappen van de krachtdieren dan ook serieus. De krachtdieren worden ook gekoppeld aan de sterrenbeelden. Alles over krachtdieren en totemdieren kun je in dit (krachtdieren) en dit (totemdieren) artikel lezen.

Een dier symboliseert de dierlijke kant van onze menselijke persoonlijkheid. Zo heeft ieder dier een eigen kracht, een eigen betekenis en een eigen gave. Van verschillende dieren wordt deze gave uitgebreid besproken in het kaartendeck van Jamie Sams en David Carson; de medicijnkaarten.

In dit artikel zullen we uitgebreider gaan kijken naar de betekenis van verschillende vogels.


De boodschap van de vogel toepassen op jezelf

Het zou kunnen dat je vaak bepaalde veren vindt, of dat je vaak dezelfde vogels ziet. Je zult zelf wel ervaren of het vinden van een veer of het zien van een vogel een betekenis heeft. Uiteraard komen we allemaal dagelijks vogels tegen en niet alle vogels geven ons een boodschap. Maar sommige dingen kunnen we wel als tekenen en boodschappen zien.

Een voorbeeld: valt er plotseling een veer op je schoot? Of kom je een veer tegen op een ongewone plaats? Zit je rustig in de tuin en wipt er plotseling een vogel op de tafel voor je neer? Kijk eens goed naar de betekenis van deze vogel en/of de betekenis van de kleur van de veren. Welke kenmerken heeft deze vogel? Welke gave heeft deze vogel? Kijk of je dit kan herleiden naar de situatie in je leven waarin jij je op dit moment bevindt. Het hoeft niet zo te zijn dat je de vogels letterlijk ziet. Het kan ook zijn dat je ze vaak tegenkomt in je dromen. Kijk niet alleen naar de betekenis van de vogel of de veer die je tegenkomt, maar naar het totale plaatje. Wat kan de omgeving je vertellen? Kan dit iets vertellen over je huidige situatie of de huidige hindernissen die je op dit moment ondervindt?


De betekenis van diverse vogels

Naast de vogels die passen bij de sterrenbeelden, zijn er natuurlijk veel meer vogels aanwezig. Hieronder zal ik de symbolische en spirituele betekenis van enkele veelvoorkomende vogels toelichten. Je kunt hier een aantal vogels op alfabetische volgorde vinden.

Eend

De eend staat voor vertrouwen, balans, vruchtbaarheid, onschuld, helderziendheid, gevoeligheid en begrip. De elementen die bij de eend passen zijn water, lucht en aarde. De eend zorgt voor een verbinding tussen het lichaam, de geest en de ziel. Op lichamelijk gebied stimuleert de eend de bloedsomloop en de spijsvertering. De eend verteld je dat het oké is om op je eigen tempo en in je eigen ritme te wandelen. Ook is het oké om hulp te vragen, je hoeft niet alles alleen te doen.

Ekster

De ekster staat voor intelligentie, observatievermogen, aanpassingsvermogen en geluk. Het element wat bij de ekster past is lucht. De ekster vertelt je om je krachten en talenten alleen in te zetten waar nodig. Als je verantwoordelijk en effectief met je krachten omgaat, ben je in staat om wensen te verwezenlijken. De ekster dient ook als gids naar andere dimensies en het geestenrijk.

blank

Gans

De gans staat voor zuiverheid, betrouwbaarheid, creativiteit, uithoudingsvermogen, bescherming en gerechtigheid. Elementen die bij de gans passen zijn aarde en lucht. De gans dient als beschermer van je innerlijke vuur en stimuleert op lichamelijk gebied je nieren en de zintuigen. De gans verteld je dat het tijd is om op zoek te gaan naar je eigen pad. Bevrijd jezelf van de beperkingen die de maatschappij, anderen of jijzelf jezelf hebt opgelegd. Zorg ervoor dat je trouw blijft aan jezelf. Als je weet wat je belangrijk vindt en waar je naartoe wilt streven, zul je vanzelf in staat zijn om de energie en kracht te vinden om dit doel te behalen.

Kraai

Het kernwoord wat bij de kraai past is wet. De kraai staat voor waarschuwing, schaduwkanten, zelfreflectie, voorzichtigheid en wijsheid. De elementen die bij de kraai passen zijn lucht en vuur. De kraai stelt je in staat om jezelf te zuiveren. Het stimuleert op lichamelijk gebied het hart. De kraai dient als beschermer van de heilige wetten en als hoeder van de heilige kennis. Een kraai dient veelal als waarschuwing. Zorg ervoor dat je alert blijft. Er is een verandering op komst, maar jij zal hiervoor zelf moeten kijken naar je eigen handelen. Laat datgene lost wat je tegenhoudt om de verandering aan te gaan.

Merel

De merel staat voor helende krachten, onbevreesdheid, verandering en bescherming van de eigen ruimte. De merel stimuleert het keelchakra en werkt op lichamelijk gebied positief in op de slokdarm, de keel en de stembanden. Het element wat bij de merel past is lucht. Zorg ervoor dat je de oerkracht van de natuur terugvindt. In deze oerkracht vind je de logica van de diverse cyclussen van de natuur. Dit zal je laten inzien dat er soms verandering nodig is om tot vooruitgang te komen.

blank

Pauw

De pauw staat voor trots, pracht, ijdelheid, vreugde, charisma, waardigheid en onsterfelijkheid. De pauw stimuleert het hartchakra, het derde oog chakra (voorhoofdschakra) en het zonnevlechtchakra. Het stimuleert het hart en het zenuwstelsel. De elementen die bij de pauw horen zijn aarde en lucht. De pauw laat je zien dat er vreugde in het leven is. Na tegenslagen en verdriet is het tijd om de draad weer op te pakken. Leef je leven, in plaats van de tijd aan je voorbij te laten gaan.

Reiger

Het kernwoord wat bij de reiger past is zelfbeschouwing. De reiger staat voor onafhankelijkheid, evenwicht en stabiliteit, zelfontwikkeling en flexibiliteit. De reiger stimuleert het zonnevlechtchakra en stimuleert op lichamelijk gebied de benen en de voeten. De elementen die bij de reiger passen zijn aarde, water en lucht. De reiger is rust en kalm. Hij laat je inzien dat het belangrijk is om je eigen rust en kalmte terug te vinden. Zo ben je in staat om in je innerlijke zelf op zoek te gaan naar het antwoord op je vraag. OP dit moment voel jij je wellicht instabiel en/of onzeker, maar daarom is het van belang om op zoek te gaan naar je eigen kracht.

Roodborstje

Het roodborstje staat voor wilskracht, verandering en groei, liefde en passie. D elementen die bij het roodborstje passen zijn lucht en vuur. Het roodborstje stimuleert het hartchakra en het keelchakra. Op lichamelijk gebied stimuleert het de keel, het voorhoofd en het hart. Het roodborstje dient als gids door de diverse dimensies. Hij zorgt ervoor dat je kunt groeien.

Spreeuw

De spreeuw staat voor zelfreflectie, communicatie, heling en gerechtigheid. Het element wat bij de spreeuw past is lucht. Op lichamelijk gebied stimuleert het de keel. De spreeuw stelt je in staat om boodschappen van je onderbewustzijn te ontvangen. De spreeuw leert je dat het oké is niet alles alleen te doen. Dit kan niet en hoeft ook niet. Gebruik de kracht van de mensen om je heen. Zo ben je in staat om oude dingen op te lossen en los te laten.

Vink

De vink staat voor vrolijkheid, harmonie, camouflage, boodschappen en bescherming. De vink stimuleert het zonnevlechtchakra en het keelchakra. Op lichamelijk gebied stimuleert het de longen en de zintuigen. De vink laat zien dat het van belang is om de boodschap tussen de lijnen te vinden. Zo zul je verschillende kansen vinden om je eigen leven positief te sturen. De vink zal je verschillende situaties sturen om van te leren, waarin jij zult zien dat je in staat bent om je hoofd koel te houden en de boodschap te vinden.

Zwaluw

De zwaluw staat voor troost, hoop, gratie, geluk, veiligheid, loyaliteit en verlichting. De zwaluw stimuleert de voortplantingsorganen, het hart en de spijsvertering. Het element wat bij de zwaluw past is de lucht. De boodschap van de zwaluw is dat het van belang is om een situatie van alle kanten te bekijken. Het is goed om even afstand te nemen. Zo ben je in staat om iets vanuit een ander perspectief te bekijken.


blank

De betekenis van de kleuren van de veren

De kleur van een veer die je hebt gevonden kan ook een betekenis hebben, evenals de vogel waar het van afkomstig is. Hieronder een overzicht met de kleuren van de veren en hun betekenis.

 • Wit: Witte veren staan voor reinheid, liefde, licht en bescherming. Het kan ook zijn dat je ze gevonden hebt omdat een naaste is overleden en is overgegaan.
 • Roze: Roze veren staan symbool voor de universele en onvoorwaardelijke liefde. Wat er ook gebeurt, jou beschermers (in de vorm van engelen, spirits, et cetera; waar je ook maar in mag geloven) zullen je onvoorwaardelijke liefde schenken.
 • Rood: Rood staat symbool voor passie en kracht. Niet alleen fysieke kracht, maar ook de levenskracht. Het staat voor vitaliteit en stabiliteit. Dit is de kleur die doorzettingsvermogen en moed schenkt.
 • Oranje: Oranje is de kleur van succes. Het trekt succes aan en zorgt ervoor dat jij in staat bent om te luisteren naar je innerlijke zelf. Het zorgt ervoor dat je positief in het leven blijft staan. Daarnaast staat oranje voor creativiteit.
 • Paars: Paars staat symbool voor spiritualiteit. Het zorgt ervoor dat het negatieve wordt omgezet tot het positieve. Paars is ook een kleur die gaven als helderziendheid stimuleert.
 • Geel: Gele veren staan symbool voor alertheid. Ze zorgen ervoor dat jij weer met beide benen op de grond komt te staan en dat je jezelf weer in het hier en nu bevindt. Geel staat ook symbool voor je diepe wensen, focus hierop.
 • Groen: Groen staat symbool voor overvloed. Overvloed in financiën, maar ook overvloed in kansen, je gezondheid en in de liefde.
 • Blauw : Blauw staat symbool voor rust en vrede. Het stimuleert je om te luisteren en bewust te worden van alles wat er gebeurd in je omgeving.
 • Grijs: Grijs staat voor je innerlijke vrede. Grijs wordt veelal gezien als een neutrale kleur, de kleur tussen zwart en wit. Grijs helpt je eraan herinneren dat je niet in zwart of wit kan kijken, maar dat er ook een grijs gebied is.
 • Bruin: Bruin staat symbool voor aarden. Het staat symbool voor jezelf aarden en de balans vinden tussen je lichaam, de psyche en je spiritualiteit. Het staat hiermee voor stabiliteit. Ook staat het symbool voor positiviteit en respect. Niet alleen respect voor anderen, maar ook voor jezelf.
 • Zwart: Zwart staat symbool voor magie. Zwart staat daarnaast symbool voor het krijgen van wijsheid en bescherming van je beschermers.

De vogelhoroscoop

Adèle Nozedar, een Engelse auteur, heeft onderzoek verricht naar de relatie tussen vogelsoorten en de tekens van de Westerse dierenriem. Uit haar onderzoek bleek dat mensen met hetzelfde sterrenbeeld zich veelal identificeren met dezelfde vogelsoort. Zij ontdekte door haar onderzoek dat bij elk teken van de dierenriem een bepaalde vogelsoort past. Adèle Nozdear ontwikkelde ook een eigen deck tarotkaarten; De geheime taal van vogels. Hieronder zal ik omschrijven welke vogelsoort bij welk sterrenbeeld past, met een uitgebreide omschrijving van de symbolische betekenis.

Ram – Kolibrie

Het kernwoord wat past bij de kolibrie is vreugde. De kolibrie staat symbool voor vreugde, snelheid, eerlijkheid en uithoudingsvermogen. De kolibrie is verbonden met het element lucht. De kolibrie stimuleert het hart, het centrum van de energie. De kolibrie zal vluchten voor disharmonie. De kolibrie houdt van schoonheid en zorgt ervoor dat je in staat bent om je hart te openen. De boodschap van de kolibrie is dat hij harmonie en licht brengt. Hij geeft aan dat het van belang is dat je negatieve gedachten laat varen en je gaat ontspannen. Geniet van het leven en zoek de vreugde in de kleine dingen die we overal om ons heen kunnen vinden.

Stier – Goudvink

Het kernwoord wat past bij de goudvink is verandering. De goudvink staat voor veranderingen, balans, zorgzaamheid, het vermogen om conflicten op te lossen en de komst van betere tijden. De goudvink verteld je dat het van belang is om te veranderen. Laat denk- en gedragspatronen los. Probeer alle zaken die er niet toe doen los te laten. Zo zorg je ervoor dat er nieuwe deuren voor je opengaan. Verandering hoort bij het leven en uiteindelijk zal verandering voorspoed brengen. Goudvink leert ons ook de wijze les van genoegen. Wordt niet egoïstisch van voorspoed, maar neem dat wat je nodig bent. Deel de rest met anderen, zodat je de voorspoed over kunt brengen.

Tweelingen – Specht

Het kernwoord wat past bij de specht is verbeeldingskracht. De specht staat voor toegang tot andere dimensies, het ontdekken van je eigen ik, het verkrijgen van inzichten, liefde, ritme en voorspellingen. De elementen die passen bij de specht zijn lucht en water. Op lichamelijk gebied stimuleert de specht het hartchakra, het hoofd en de nek. De specht motiveert je om het ritme van je eigen intuïtie en hartslag te volgen. Zo kun je binnentreden tot je ziel. De specht laat je zien hoe alles met elkaar is verbonden en zorgt ervoor dat je in staat bent om (oude) denk- en gedragspatronen los te laten zodat je in staat bent om je dromen te realiseren. Je ware dromen kun je vinden in het diepste van je ziel.

Kreeft – Zwaan

Het kernwoord van de zwaan is gratie. De zwaan staat voor gevoeligheid, zelfkennis, vertrouwen, mystiek, schoonheid, elegantie, trouw en eerlijkheid. De zwaan is verbonden met de elementen lucht, aarde en water. De zwaan stimuleert op lichamelijk vlak de bloedsomloop en de lever. De zwaan leert je om je over te geven aan je innerlijke kracht, zodat je kunt vertrouwen op je intuïtie. De zwaan leert ons om te geloven in ons eigen pad. Accepteer dat er een verandering gaat gebeuren en accepteer je intuïtie en spirituele krachten.

Leeuw – Arend

Het kernwoord van de arend is de Grote Geest of het Goddelijke. De arend staat voor inspiratie, moed, waarnemingsvermogen, verlichting, harmonie, vrijheid, andere dimensies en schepping. Het element wat past bij de arend is lucht. Om tot verlichting te komen is het van belang dat je net als de arend kijkt naar het grote geheel in plaats van alleen naar de details. Zo leer je om optimaal gebruik te maken van je eigen kracht.

Maagd – Duif

Het kernwoord van de duif is vrede. De duif staat voor veiligheid, vruchtbaarheid, vrede, tederheid, zuiverheid, ijver, hoop en moederschap. De elementen die bij de duif passen zijn lucht en aarde. Het stimuleert op lichamelijk gebied het hoofd en de nek en stimuleert het hartchakra. De duif leert je om in harmonie te staan met jezelf en je omgeving. Hij leert je om verbinding te maken met jezelf en met anderen.

Weegschaal – Condor

Het kernwoord van de condor is wedergeboorte. De condor staat voor de bewaker van de mysteries, voor wedergeboorte, waakzaamheid, bescherming, reiniging, magische kennis en observatievermogen. De elementen die passen bij de condor zijn vuur en lucht. Op lichamelijk gebied stimuleert de condor de spijsvertering en reinigt het de negatieve energetische invloeden. De condor geeft aan dat het tijd is om oude gedrag- en denkpatronen los te laten. Alles wat je meemaakt dient een doel, ook al is het ervaren ervan niet altijd positief en ben je op dat moment niet in staat het doel te zien. De condor geeft aan dat het van belang is om te vertrouwen op je eigen krachten. Wees in staat om open te staan voor dat wat het leven en de mysteries je te bieden hebben, op dat je negatieve ervaringen kunt loslaten.

Schorpioen – Raaf

Het kernwoord wat past bij de raaf is magie. De raaf staat voor gedaanteverwisseling, voortekenen, schepping, balans, spiritualiteit, dromen, mysterie en verbondenheid met de medemens. De raaf staat ook wel symbool voor onheil. De boodschap van de raaf is meestal bewustzijnsverandering. Er staat iets bijzonders te gebeuren.

Boogschutter – Havik

Het kernwoord wat past bij de havik is boodschapper. De havik staat voor bescherming, levenskracht, visioenen, levensenergie, balans en evenwicht, passie en luisteren. De havik wordt gezien als de boodschapper van de Goden. De elementen die passen bij de havik zijn vuur en lucht. Op lichamelijk gebied stimuleert de havik de longen en het zenuwstelsel. De havik verteld je dat het tijd is om op zoek te gaan naar je innerlijke waarheid. Deze waarheid ligt verscholen in je onderbewustzijn. Ga op zoek naar de tekenen die voor jou weergeven welk pad je moet bewandelen en blijf alert.

Steenbok – Winterkoninkje

Het kernwoord wat past bij het winterkoninkje is moed. Het winterkoninkje staat voor moed, gevoeligheid, verbeeldingskracht, bescherming, kracht, vindingrijkheid en stoutmoedigheid. De elementen die passen bij het winterkoninkje zijn lucht, aarde en vuur. Op lichamelijk gebied stimuleert het winterkoninkje het keelchakra en het zonnevlechtchakra. Het winterkoninkje verteld je dat waar een wil is, een weg is. Zorg ervoor dat je al je krachten en middelen aanwendt om boven je zorgen uit te komen. Het winterkoninkje leert je dat je gebruik kan maken van alles in het leven om te zorgen dat je vooruit komt.

Waterman – Zeemeeuw

De zeemeeuw staat voor vrijheid en zorgeloosheid. Hij heeft overzicht over het universum. De zeemeeuw staat ook voor vindingrijkheid, communicatie, bescherming, emotionaliteit, oplettendheid en respect. De zeemeeuw laat je zien dat het belangrijk is om emotioneel te helen. Emotionaliteit en oplettendheid bij deze emotionaliteit. Communiceer hierover met mensen die je vertrouwt, zij zullen hun respect tonen voor jouw emoties. Je kunt jezelf pas ultiem zorgeloos en vrij voelen als jij je ook vrij voelt van onverwerkte en verborgen emoties.

Vissen – Uil

Het kernwoord wat past bij de uil is wijsheid. De uil staat voor helende krachten, wijsheid, magie, waarheid, helderziendheid en voortekenen. De elementen die bij de uil passen zijn lucht en vuur. Op lichamelijk gebied stimuleert de uil de zintuigen. De uil ziet dat wat anderen niet zien en hoort dat wat anderen niet horen. Vertrouw op je intuïtie en maak gebruik van je observatievermogen. De uil brengt verlichting door de hele waarheid te zien, waar andere de waarheid (nog) niet kunnen zien.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Spiritualiteit

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Ivar
 • Astroloog
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Kenji
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Vlinder
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading