19 september 2019: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Alles over medicijnkaarten

Alles over medicijnkaarten

Laatst bijgewerkt: 27 augustus 2019

De medicijnkaarten zijn ontwikkeld door  Jamie Sams en David Carson. David Carson is schrijver en journalist, Jamie Sams is sjamaan en healer. De voorouders van zowel Carson als Sams zijn Indiaans. De illustraties zijn getekend door Angela Werneke. Elke kaart heeft een gedichtje en elke kaart heeft elementen van totem, waarzeggerij en psychologische processen. Dit alles is gebaseerd op de kennis van Carson en Sams die door middel van verschillende Indiaanse leraren en eigen spirituele processen  achter de symboolfunctie van de dieren zijn gekomen.  De symboliek van deze dieren en de wijze les die ze jou kunnen schenken, zijn voor jou weggezet in dit overzichtelijke en uitgebreide kaartendeck.


De symboliek van de dierenwereld

De oorsprong van deze medicijnkaarten ligt in de band met moeder natuur en het dierenrijk die de oorspronkelijke Indianen hebben. De oorspronkelijke Indianen uit Noord-Amerika geven aan dat dieren gedragspatronen hebben waarin wij als mensen helende en persoonlijke boodschappen kunnen ontdekken. Zij geloven ook in de kracht van totemdieren. Dit is je persoonlijke hoofdgids, die ook in het hiernamaals bij je is om jou te begeleiden.

Elk dier uit dit kaartendeck heeft zijn eigen symboliek en leert ons wijze lessen over onszelf. De kaart geeft raad, advies en inzicht. De dieren in dit deck worden gezien als symbool van helende kracht. In de oorspronkelijke cultuur van de Indianen betekent dit, dat de boodschappen van deze dieren worden gebruikt om contact te maken met onze innerlijke zelf en de Grote Geest. Door deze verbinding te maken wordt niet alleen het lichaam geheeld, maar ook de ziel en de geest. Het uiteindelijke doel is om in harmonie met jezelf, de natuur, de dieren en anderen te kunnen leven.


De basis van het medicijn kaartendeck

In het nieuwste kaartendeck van de medicijnkaarten zitten 52 kaarten. In het vorige deck zaten 44 kaarten, maar het deck is inmiddels uitgebreid met de blauwe reiger, wasbeer, prairiehond, wild zwijn, zalm, alligator, jaguar en de zwarte panter. Bij het kaartendeck hoort een boek van pak hem beet 250 pagina’s waarin de betekenis van de kaarten uitgebreid wordt uitgelegd.


Uitleg en betekenis over de medicijnkaarten

Hieronder zal ik een omschrijving geven van de kaarten. Helaas is er nog weinig informatie bekend over de nieuwste 8 kaarten die later zijn toegevoegd.

 1. Adelaar – De Grote Geest
  Er is iets wat jij moet aanpakken om je weg naar spirituele vrijheid te kunnen hervatten. Bekijk net als de adelaar het grote geheel en niet alleen de details.
 2. Havik – De boodschapper
  De havik wordt gezien als de boodschapper van de goden. Ga op zoek naar de waarheid die in je onderbewustzijn ligt. Zoek opnieuw naar de tekenen van het pad dat je moet nemen en de tekenen die het leven jou geeft en laat zien.
 3. Wapitihert – Uithoudingsvermogen
  De wapitihert heeft een gelijkmatige tred, waardoor het zich niet sneller, maar wel langer kan voortbewegen dan het roofdier wat op hem jaagt. Zo lang jij op je eigen tempo beweegt, wordt je energie gelijkmatig verdeeld en zul jij het doel behalen waar je naar toe streeft. Soms moet je tijd voor jezelf nemen om rust te ervaren en weer genoeg energie op te bouwen om verder te kunnen gaan. Het hert vraagt van jou om je zachtheid te vinden in jezelf. Zorg dat je anderen accepteert zoals ze zijn, zonder ze te veranderen. Ook als deze anderen ‘duister’ in zich hebben. De vlekken van het hert geven aan dat zowel het licht als het duister moet worden gekoesterd. Wees warm en zorgzaam.
 4. Beer – Introspectie, jezelf kennen
  De kracht van de beer ligt in de introspectie, die ook te vinden is op het medicijnwiel. Om onze dromen en doelen te bereiken moeten we van tijd tot tijd onszelf overgeven aan introspectie. Neem de tijd en rust om naar jezelf te kunnen luisteren.
 5. Slang – Transmutatie
  De slang werpt zijn huid af en staat hiermee symbool voor de transmutatie in de cyclus van het leven. De slag staat daarnaast symbool voor schepping. Je kan pas optimaal functioneren als je alle aspecten in het leven hebt omarmd, ook de dingen die eerst als vergif worden gezien horen wel bij het leven.
 6. Stinkdier – Reputatie
  Het stinkdier straalt zelfvertrouwen uit, waarmee hij respect afdwingt. Onthoud dat je trots mag zijn op jezelf en geloof in jezelf. Dit zorgt ervoor dat jij dit kan uitstralen en geeft je kracht en bescherming.
 7. Otter – Vrouwelijke energie
  De otter staat voor vrouwelijke energie. Iedereen heeft mannelijke en vrouwelijke energie in zich. De otter kan je vertellen dat je dingen op zijn beloop moet laten en moet stoppen met piekeren. Tover het speelse kind uit jezelf naar boven.
 8. Vlinder – Transformatie of gedaanteverwisseling
  Neem eens de tijd om naar jezelf te kijken en te kijken naar jouw positie in de zelftransformatie. De vlinder ondersteunt je in deze ontwikkeling en zorgt voor een heldere geest ten opzichte van jouw positie van zelftransformatie.
 9. Schildpad – Moeder Aarde
  De schildpad heeft zijn eigen lichaam als bescherming. Het leert ons om je innerlijke kracht te eren. De schildpad leert je niet alleen om te aarden en te gronden, maar ook om met de stroom mee te drijven. Het kan dus zijn dat je pas op de plaats moet zetten of om je juist op een rustig tempo mee te moeten laten varen naar waar de aarde je brengt. Overdenk je eigen gedachtes nog eens, voor je ze de wereld inbrengt.
 10. Eland – Eigenwaarde
  De eland deelt met zijn brul zijn vreugde. Hij zoekt hier geen erkenning in, hij is trots op zijn eigen vreugde en wil dit graag delen. De eland leert ons dat het oké is om ons goed te voelen over onszelf of iets wat we hebben gedaan.
 11. Stekelvarken – Onschuld
  Het stekelvarken heeft de kracht van onschuld en nederigheid, van speelsheid. We zijn de vriendelijkheid van het stekelvarken nodig om elke dag te zien als een nieuwe kans. Stel jezelf soms open voor je innerlijke kind en laat hiermee wellicht angst, hebzucht en lijden los. Een stekelvarken zet alleen zijn stekels op als het in het nauw gedreven wordt.
 12. Prairiewolf – Bedrieger
  De prairiewolf is de meester in bedriegen. Hij bedriegt niet alleen anderen, maar ook zichzelf. Deze kaart is een waarschuwingskaart. Vraag jezelf af wat je aan het doen bent en waarom. Misschien ben je al in je eigen bedrog gestonken en geloof je werkelijk dat dit het juiste pad is. Je wordt in de war gebracht door jezelf. Probeer te lachen om je eigen dwaasheden. De kracht die ligt in de humor geeft ruime voor nieuwe inzichten.
 13. Hond – Trouw
  De hond wordt beschouwt als de dienaar van de mens. Ze zijn trouw, loyaal en zacht van aard. Daarentegen zijn ze ook beschermend over hun eigenaar en hun terrein. Deze kaart vraagt van je om naar jezelf te kijken en naar je eigen trouw en loyaliteit. Lijdt deze trouw niet onder je behoefte aan erkenning en goedkeuring? Zorg ervoor dat jouw trouw en loyaliteit niet over je eigen grenzen heen gaat.
 14. Wolf – Leraar
  De wolf is de leraar en deelt zijn wijsheid met anderen. Ga op zoek naar een plek waar je alleen bent zodat je jouw ware zelf kan vinden. Als je jouw ware zelf hebt gevonden, kun je anderen helpen en jouw kennis met ze delen. Zoek de balans tussen je eigen behoeften en die van anderen.
 15. Raaf – Magie
  De raaf is de boodschapper van de leegte. De leegte is dat waar alles is wat nog geen vorm heeft, het grote mysterie, waar de Grote Geest woont. Als je de ravenkaart trekt, sta je op het punt om een bewustzijnsverandering te ondergaan. De raaf brengt jou de magie om de grote leegte in te kunnen gaan. Er staat iets bijzonders te gebeuren vanuit een hogere kracht.
 16. Bergleeuw – Leiderschap
  De kracht van de bergleeuw zit in de kracht dat je kunt leren hoe je als leider kunt optreden. Iedereen heeft de mogelijkheid tot leiderschap in zich. De bergleeuw leert je om deze macht niet te misbruiken en leert je om macht, intentie en kracht in balans te houden.
 17. Lynx – Geheimen
  De lynx is zwijgend en geeft aan dat er iets is wat je niet weet over jezelf of je omgeving. De kracht van de lynx is helderziendheid. Jij zult in staat zijn om beelden van anderen te krijgen, die zij in principe voor zichzelf of anderen verbergen. De kracht van de lynx is echter om dit te weten, niet om dit te delen. Wees geduldig en stil en ontvang vanzelf de geheimen.
 18. Buffel – Gebed en overvloed
  De buffel voorspeld dat je gebeden verhoord worden en je voorspellingen uit gaan komen. De kracht van de buffel ligt er echter in, dat je deze overvloed kan delen met anderen, ongeacht wie of wat. Soms moet je het pad of de levensweg van een ander eren, ook als dit jou pad in de weg lijkt te staan of jou verdriet kan doen.
 19. Muis – Nauwkeurig onderzoek
  De muis weet dat er altijd meer te leren valt. Je kan alles nauwkeuriger onderzoeken. Deze kaart kan aangeven dat je nauwkeurig onderzoek moet doen naar jezelf en je omgeving. Echter, neem soms ook eens een sprong in het diepe.
 20. Uil – Misleiding
  Uil wordt gezien als het symbool voor misleiding, helderziendheid en wijsheid. Hij ziet en hoort in de nacht wat anderen niet zien. Als je deze kaart hebt gekozen, is het van belang om je intuïtie te herkennen in de situatie waarin je je nu bevindt. Maak gebruik van jouw scherpe observatievermogen. De uil helpt je om de gehele waarheid te zien in de vorm van (voor)tekenen en geeft hiermee verlichting.
 21. Bever – bouwer
  De bever is een echte doener en werker. De bever bouwt zijn dam zo, dat er verschillende uitgangen zijn zodat er altijd ontsnappingsmogelijkheden zijn. Het kan zijn dat het nu de tijd is om jouw idee tot werkelijkheid te brengen en te gaan ‘bouwen’. Of probeer conflicten die mogelijk spelen op te lossen, door net als de bever te kijken naar alternatieve
  (ontsnapping-) mogelijkheden.
 22. Buidelrat – Afleidingsmanoeuvre
  De buidelrat heeft een goede strategie en verschillende afleidingsmanoeuvres om zichzelf te beschermen tegen roofdieren. Als je deze kaart hebt getrokken, betekent dit dat je moet kijken of je een strategie kan toepassen op je situatie. Kijk of er een afleidingsmanoeuvre mogelijk is. Feitelijk moet je gebruik maken van je hersenen om door middel van verrassing over je angsten en obstakels te springen.
 23. Kraai – Wet
  De kraai is de beschermer van de heilige wetten en de hoeder van kennis, hij is een voorteken van verandering. Door te kraaien geeft hij waarschuwingen aan zijn soortgenoten om aan te geven dat er onheil dreigt. Zorg dat je alert blijft en opmerkbaar bent, zodat je er bewust van bent wanneer de verandering aanwezig is.
 24. Vos – Camouflage
  De vos is de meester in camouflage. Hij gaat op in het landschap en in de bladeren. Door zijn kleuren aan te passen gaat hij ook op in het landschap in tijden van winter. De kracht van de vos ligt in aanpassingsvermogen en observatie. Misschien moet je voor nu een tijdje op de achtergrond staan. Observeer de situatie en wacht eens rustig af wat er gaat gebeuren.
 25. Eekhoorn – Verzamelen
  De kracht van de eekhoorn ligt in het verzamelen. Verzamel energie, geld etc. voor tijden van nood. Verzamel geen dingen waar je niets aan hebt, zoals negatieve gedachten of materiële zaken. Verzamel dingen waar je wel iets aan hebt, zodat jij je kan voorbereiden op de toekomst.
 26. Waterjuffer – Illusie
  De kracht van de waterjuffer ligt in de droomtijd en illusie. De waterjuffer staat voor het geven van boodschappen van wijsheid en verlichting van de vier elementen. Als je deze kaart hebt getrokken, vraagt dit van je om te kijken naar je eigen gewoontes en zal je hier verandering in aanreiken. Laat je illusies los zodat je kan transformeren.
 27. Gordeldier – Grenzen
  Het gordeldier heeft zijn eigen beschermende pantser. Bij gevaar rolt hij zich op tot een bal, waardoor letterlijk de gevaren van zijn rug afglijden (of in het geval van de mens; negatieve gedachtes, kritiek etc.). Zorg ervoor dat jij je eigen grenzen leert herkennen en erkennen. Leer bijvoorbeeld om nee te zeggen en duidelijk je grenzen aan te geven.
 28. Das – Agressiviteit
  De kracht van de das ligt in het feit dat hij vecht voor wat hij wil. Het kan echter ook zijn dat hij dit doet, ondanks dat hij weet dat hij gaat verliezen. Deze kaart kan je vertellen dat je misschien niet hard genoeg hebt gevochten om jouw doel te bereiken. Het kan echter ook vertellen dat je te standvastig bent, terwijl je niet op de goede weg zit.
 29. Konijn – Angst
  Het konijn trekt ongeluk aan, doordat hij vast zit in zijn eigen angsten. Stop met je eigen angsten voeden. Door hier zoveel energie in te stoppen, worden je angsten alleen maar groter. Door je angst zo groot te maken, kan het niet anders dan dat één van deze angsten gaat uitkomen.
 30. Kalkoen – Weggeven
  De kalkoen wordt geassocieerd met weggeven en zelfopoffering. De kalkoen offert zijn eigen leven zodat een ander van hem kan leven. Vanuit deze gedachte wordt de kalkoen dan ook gegeten met thanksgiving. Deze kaart kan je laten zien dat je een geschenk gaat krijgen, maar ook dat je een geschenk gaat geven. Geef aan hen die niets hebben, geef hulp aan hen die jouw hulp kunnen gebruiken.
 31. Mier – Geduld
  De kracht van de mier ligt in zelfopoffering en geduld. De mier vertrouwd erop dat iets vanzelf naar je toe zal komen, zo lang je vertrouwd op de kracht van het universum. Als jij de kaart van de mier hebt gekozen, betekent dit dat je vertrouwen en geduld moet hebben in je huidige situatie. Werk mee aan het geheel, net zoals de mier dat doet.
 32. Wezel – Heimelijkheid
  De wezel heeft een scherp observatievermogen. Het kan zijn dat je hiermee afhoudend en kil kan overkomen. Hierdoor zijn de mensen met de kracht van de wezel soms eenlingen. Je kan echter een krachtige bondgenoot zijn, omdat jij ziet wat anderen niet zien. Je zou je kracht kunnen gebruiken om te zien wat iemand nodig heeft, zodat je een ander kunt helpen.
 33. Korhoen – Heilige spiraal
  De korhoendans wordt volgt de heilige spiraal. De heilige spiraal is de beweging van geboorte en wedergeboorte. De heilige spiraal leidt je uiteindelijk naar het middelpunt, wat inzicht en verlichting kan geven. Probeer inzicht te krijgen in je eigen bewegingen. Doe dit bijvoorbeeld door te mediteren en de bewegingen van het universum te (h)erkennen, zoals de zon die om de aarde draait. Zo leer je de kracht van geboorte en wedergeboorte.
 34. Paard – Kracht
  Met de kracht van het paard kunnen we zo vrij zijn als een vogel en zo snel als de wind. Ware kracht komt uit wijsheid. Wijsheid kan alleen ontstaan door de reis die wij afleggen. Wellicht bevindt je je in een sleur? Ontsnap uit deze sleur, ontdek andere plaatsen en nieuwe dingen om nieuwe wijsheid te kunnen ontwikkelen.
 35. Hagedis – Dromen
  De kracht van de hagedis ligt aan de andere kant van de werkelijkheid, in de droomwereld. De kracht van de hagedis is dat hij je inzicht geeft in je schaduwen. Je schaduwen zijn je eigen angsten en wensen die je dromen vormen. Als je deze kaart hebt getrokken, is het van belang om opnieuw stil te staan bij je dromen, omdat ze voortkomen uit je schaduwen.
 36. Antilope – Actie
  De antilope lijkt weliswaar stil en onbeweeglijk, maar wanneer je de antilope uitdaagt is zij zo snel als het licht. De antilope staat voor het ondernemen van actie waar je goed over hebt nagedacht. Onbezonnen acties leveren niets op. Als je leert luisteren naar jezelf en je eigen kracht, zul je alle obstakels aankunnen.
 37. Kikker – Zuivering
  De kikker staat verbonden met de waterenergie. Het water werkt reinigend en zuiverend. Als je de kaart van de kikker hebt gekozen, kan het zijn dat je zuivering nodig hebt. Alleen als je gezuiverd bent kan je weer nieuwe energie aanvullen. Probeer de kracht van het water hierin te gebruiken. Neem bijvoorbeeld een ontspannen douche en laat de zorgen van je afspoelen.
 38. Zwaan – Gratie
  De zwaan staat voor onze toekomst en dromen. We moeten leren om ons over te geven aan het universum, zodat we ons intuïtie kunnen volgen. Deze kaart geeft aan dat er een verandering van je bewustzijn staat aan te komen. Ontwikkel je intuïtieve vermogens en geef je over aan de Grote Geest. Accepteer wat gaat komen en accepteer je intuïtie en spirituele krachten.
 39. Dolfijn – Manna
  De dolfijn is de bewaker van de levensadem hij kan ons leren om emoties los te laten en balans te houden. De dolfijn leeft in harmonie en balans en leeft op een spelende en liefdevolle manier met anderen samen. Deze kaart geeft aan dat we allemaal gelijk zijn en je hier naar moet handelen. Verspreid de levensadem en de vreugde in de wereld, zonder hierbij anderen uit te sluiten.
 40. Walvis – Archivaris
  De walvis heeft de geschiedenis en kennis van Moeder Aarde in zich. Mensen met de kracht van de walvis zijn vaak helderhorend en paranormaal begaafd, maar zich lang niet altijd bewust van deze gaven. Deze kaart leert ons dat het goed is om gebruik te maken van de geluiden en frequenties die balans geven in onze emoties. Vindt je eigen stem en gebruik dit om spanning te ontladen. Probeer jezelf open te stellen voor jouw eigen unieke geluid en unieke zelf.
 41. Vleermuis – Wedergeboorte
  De positie waarin een vleermuis hangt, staat al symbool voor de wedergeboorte. Het op de kop hangen is de positie die een baby aanneemt als hij/zij wordt geboren. Dit staat voor je vroegere zelf. Als deze kaart is getrokken, is het tijd om wedergeboorte te ondergaan. Laat oude gewoontes en patronen los. Kom angsten en blokkades onder ogen en pak ze aan.
 42. Spin – Weven
  De spin spoort je aan om te scheppen. Kijk eens om je heen of er nieuwe of andere alternatieven zijn om jouw huidige situatie vorm te geven.
 43. Kolibrie – vreugde
  De kolibrie kan niet tegen disharmonie en zal hier voor vluchten. De kolibrie houdt van schoonheid en vreugde en opent onze harten. Als je deze kaart hebt getrokken, is het van belang dat je gaat ontspannen. Laat negatieve gedachtes vandaag eens even varen. Geniet van het leven en omarm de vreugde die in kleine dingen om ons heen te vinden zijn.
 44. Blauwe reiger – Zelfbeschouwing
  De reiger is de rust en kalmte zelve. Neem de tijd, zoek rust en vindt de kalmte om vanuit je innerlijke zelf en je onderbewustzijn het antwoord op je vraag te vinden.
 45. Wasbeer – Protectie
  De wasbeer is van nature nieuwsgierig, maar ook onoplettend. Hun nieuwsgierigheid kan hun in gevaar brengen. Bekijk eens goed of jij wel goed hebt nagedacht over wat jij wilt gaan doen. Heb je alle gevaren en risico’s wel afgewogen?
  Prairiehond – Terugtrekking
 46. Wild zwijn – Confrontatie
 47. Zalm – Innerlijk weten
  De zalm keert altijd terug naar zijn officiële huis, ook als hij lange reizen heeft gemaakt. Daarom is het belangrijk om bij deze kaart stil te staan bij je innerlijke zelf en de wortels van je eigen bestaan.
 48. Alligator – Integratie
 49. Jaguar – Integriteit
 50. Zwarte panter – Omarmen van het onbekende
  De panter is geheimzinnig. Het is een hooggevoelig dier wat inzicht heeft in zijn eigen krachten en geduld heeft om zijn prooi te bemachtigen. Als je deze kaart hebt getrokken kan het zijn dat je een sprong moet nemen in het onbekende. Omarm ook je eigen zwakheden en leer deze om te zetten tot een kracht.

Voordat je medicijnkaarten gaat leggen

Voordat je gaat kaarten leggen (welke vorm van kaarten dan ook), moet je rekening houden met de volgende dingen. Zorg ervoor dat je in een voor jou veilige en rustige omgeving bevindt. Schudt alle kaarten, waarbij je alle kaarten aanraakt zodat jou energie kan worden opgenomen door de kaarten.  In het geval van de medicijnkaarten: stel jezelf open voor de Grote Geest. Je kunt op dit moment ook jouw totemdieren om raad vragen en je te helpen en begeleiden. Laat de kaarten met de afbeelding naar beneden op tafel liggen. Probeer je geest open te stellen zonder oordeel of wens. Dit kan de antwoorden van de kaarten en de verbinding met het dierenrijk ten laste komen.


Leggings vormen

Je kan ervoor kiezen om elke dag een dagkaart te trekken. Deze kaart weerspiegelt het heden en laat zien hoe jij op dat moment in je vel zit. Het kan je laten zien wat je tegenslagen en lichtpunten worden vandaag en geven je inzicht in hoe jij hiermee kan omgaan. De andere manier is het leggen van drie kaarten. De eerste kaart staat voor het verleden, de tweede kaart voor het heden en de derde kaart voor de toekomst.


Het lezen van de kaarten

Het  is en blijft belangrijk om te onthouden dat je de rust en tijd moet nemen om de kaarten te lezen. Zoals ik hierboven al heb geschreven staat van links naar rechts de kaarten voor verleden, heden en toekomst. Laat de afbeeldingen en teksten van de kaarten langzaam op je inwerken en bekijk hoe dit past in jou vraag of situatie.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kaartlegging

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Ik ben Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Daarnaast hou ik  van lezen en wandelen in het bos met mijn stuiterbal Kelpie Zyan.

Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en sinds afgelopen maand is mijn boek Alfrún uit. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien. Daarnaast geloof ik in de kracht van de natuur, de elementen van de natuur en dat de natuur ons in principe alles biedt wat wij nodig zijn.

Wil jij een gratis reading van een online medium?

Bekijk nu
medium die
Alix
 • Helderziend
 • Heldervoelend
 • Helderhorend
Start gratis chat
medium die
Estelle
 • Helderziend
 • Heldervoelend
 • Helderhorend
Start gratis chat
medium die
Gilbert
 • Foto reading
 • Pendelen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Pascalle
 • Helderziend
 • Heldervoelend
Start gratis chat
medium die
Louise
 • Helderziend
 • Lichtgidsen
 • Engelenreader
Start gratis chat
medium die
Charlotte
 • Heldervoelend
 • Medium
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Zohra
 • Lichtgidsen
 • Engelenreader
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2019 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement