2 maart 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Totemdieren: ontdekken en begrijpen wat jouw totemdier is

Totemdieren: ontdekken en begrijpen wat jouw totemdier is

Laatst bijgewerkt: 16 juni 2022

Het internet loopt over van de testjes die je zogenaamd zouden kunnen vertellen wat je totemdier is. Aan de hand van enkele nogal simpele vragen tracht men te bepalen welk dier het is waar jij als mens het meest mee overeenkomt, en dat dier wordt dan beschouwd als je totemdier. Een totemdier gaat echter wat verder dan dat: het is niet per se simpelweg je lievelingsdier of het dier waar je oppervlakkig gezien het meest op lijkt. Je totemdier is je naaste, je leraar, je vriend maar bovenal een gids. Het zou dus niet bepaald logisch zijn dat dat het dier is waar jij het meest op lijkt: er zou dan immers niet veel te gidsen vallen. Nee, je totemdier zul je niet achterhalen aan de hand van een simpele quiz. Je totemdier komt tot jou.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Hoe ontdek jij je Totemdier?

In dit artikel bespreken we hoe jij kunt ontdekken wat je totemdier is. Het is belangrijk hierbij in gedachten te houden dat het een zoektocht betreft die maanden, soms zelfs jaren of een leven lang kan duren. Spreken van een zoektocht is hier zelfs niet helemaal op zijn plaats: je totemdier kiest jou uit, en niet omgekeerd. Aangezien je niet kunt weten waar je totemdier zich bevindt, is het niet echt mogelijk er actief naar op zoek te gaan. Het kan evenwel ook het geval zijn dat je je totemdier al bent tegengekomen, maar het nog niet hebt beseft.

Gelukkig maar, want het kennen van je totemdier heeft niet half zoveel betekenis wanneer je het zelf uitkiest. Daarom ook dat in het sjamanisme en culturen waar het totemdier nog werkelijk van belang is de stamoudste of zelfs een medicijnman de totemdieren toekent – vaak na een reeks intense rituelen. Bij gebrek aan medicijnmannen of stamoudsten die over de nodige kennis beschikken en weten hoe deze rituelen uit te voeren, kunnen we gelukkig zelf ook aan de slag gaan.

De intentie stellen je totemdier tegen te komen, kan echter wel, en wanneer je de intentie op de juiste manier stelt kan dit ook een effectieve methode zijn. Hieronder gaan we verder in op manieren waarop je je totemdier kunt ontmoeten, en hoe je totemdier tot bij jou kan komen.


1. Totemdieren in een droom

blank

Daar wilde dieren niet meer zo prominent aanwezig zijn op aarde, grotendeels door inmenging van mensen en onze steeds meer wijdverspreide aanwezigheid op deze planeet, is de kans dat je je totemdier overdag tegenkomt niet zo heel erg groot. De kans dat je je totemdier in je dromen tegenkomt, langs de andere kant, is een stuk waarschijnlijker.

Een totemdierendroom onderscheidt zich van andere dromen door zijn gewichtige karakter, en de markante aanwezigheid van je totemdier. De droom zal je de dag of zelfs dagen erna bijblijven, en je zult je er een hele tijd over blijven verwonderen.

In de droom komt het dier tot dicht bij je. Het dier straalt vaak een zekere rust uit, en je voelt je ongetwijfeld volledig op je gemak in zijn of haar bijzijn. Jullie ontmoeting stelt je gerust, en de dagen na de droom zijn vaak getekend door een nieuwe of hervonden sereniteit.

Wie lucide droomt, kan de droom vragen om de ontmoeting. Of de droom hier gehoor aan geeft, is sterk afhankelijk van de mate waarin je overdag de intentie uitoefent, en hoever je gevorderd bent in het lucide dromen op zich.


2. In het bos, op de hei: in het wild

blank

Wie vaak in het bos vertoeft, weet dat ontmoetingen met wilde dieren niet zeldzaam, maar wel uitzonderlijk zijn. Je hebt misschien wel eens een ree tussen de bomen zien rennen, of zag al eens een eekhoorn van tak tot tak springen.

De ontmoeting met je totemdier echter, is minder vluchtig van aard. Jij en het dier hebben allicht de tijd elkaar even aan te kijken, en uit dat oogcontact kun je mogelijk al afleiden of het een ontmoeting met je totemdier betreft of niet. Als het dier de tijd neemt om te blijven staan, zichzelf aan je presenteert en ook de tijd neemt jou in zich op te nemen, is de kans groot dat het om je totemdier gaat.

Ga echter niet met deze intentie het bos in. Dagenlang struiken doorzoeken naar een wild hert of een everzwijn heeft geen zin, en zal niet leiden tot een ontmoeting met je totemdier. Sterker zelfs: als wandelingen door het bos voor jou geen geliefde activiteit zijn, is de kans dat je totemdier in het bos woont klein. Daarbij komt dat wilde dieren steeds minder plek hebben, en het ronduit respectloos is om over het kleine beetje eigenheid dat deze dieren nog hebben heen te walsen. Geduld is hier een schone en hoogstnodige zaak.

De ontmoeting met je totemdier is in ieder geval een tekenende gebeurtenis, en zal je, net als voor de droomontmoeting het geval is, een leven lang bijblijven.


3. In de stad, in de tuin of zelfs in huis

blank

Dieren als de hond, de kat, de duif of een andere vogel kunnen net zo goed totemdieren zijn als de giraf of de leeuw. Wat huisdieren betreft is het nogal lastig te bepalen of het een gidsenrelatie betreft – maar zij met voldoende spirituele intuïtie, voelen ongetwijfeld het verschil. Dat je hond, kat, cavia of kip niet je totemdier is, maakt de relatie tot je huisdier uiteraard niet minder belangrijk!

Net als de ontmoeting in het bos of de droom, zal de ontmoeting thuis of in de stad gekenmerkt worden door een zekere gewichtigheid en sereniteit. Je kunt ondertussen dus wel stellen dat een rustige, meditatieve houding al sneller leidt tot zo’n ontmoeting: vandaar ook volgende titel.


4. Totemdieren Meditatie

Laat ons beginnen met onderstrepen dat deze methode heel wat ervaring met meditatie vereist, en zelfs dan niet met zekerheid meteen vruchten zal dragen. Sta ons dan toe verder te gaan met de boodschap dat het pinpointen van een precieze meditatiewijze, gericht op het ontmoeten van je totemdier, geen gemakkelijke opgave is. Het is zelfs nagenoeg onmogelijk een meditatieparcours uit de doeken te doen dat je gegarandeerd tot een ontmoeting met je zielenwezen zal brengen.

blank

Wat we wel kunnen doen, is het belang van intentie nogmaals onderstrepen. Let hier wel op dat die intentie niet per se tijdens het mediteren moet uitgeoefend worden, maar eerder verspreid over de hele dag. Niet onvergelijkbaar met hoe men zich voorbereid op lucide dromen.

Een goede manier om te beginnen met je gerichte meditatie, is het focussen op een locatie. Misschien heb je een vaste plek waar je je tijdens het mediteren waant, en hoe persoonlijker deze plek voor je is, hoe groter de kans op succes. Wees niet getreurd als het dier niet dadelijk komt opdagen – ook hier is geduld een meer dan schone zaak. Als je wat geoefend bent in het mediteren, is dat je waarschijnlijk niet onbekend.

Verklaar vervolgens eenvoudig dat je graag je gids zou ontmoeten. Doe dit niet eisend, niet uit wanhoop, maar vanuit een sereen standpunt. Vertrouw erin dat je gids tot jou komt wanneer dit nodig is. Dat vertrouwen is uitermate belangrijk, en moet van in het begin aanwezig zijn. Anders is de kans groot dat je jezelf een totemdier inbeeldt, zonder dat dat dier voor jou op spiritueel vlak iets kan betekenen.


Wat nu?

Denk je je totemdier te hebben ontmoet? Kijk dan niet meteen naar het dier als een weerspiegeling van jezelf. Het gebeurt zelden dat iemand een gids nodig heeft die precies dezelfde inzichten brengt als waar hij of zij zelf al tot gekomen is. Het is beter te kijken naar manieren waarop jij en je gids elkaar aanvullen. Het is in die verschillen dat je de lessen vindt die het totemdier jou tracht bij te brengen.

Ben je bijvoorbeeld zelf eerder timide, en is je zielendier een wezen als de leeuw, dan leert de leeuw je jezelf meer te uiten. Probeer lessen te trekken uit zijn zelfzekere houding, en wentel je in zijn dominante houding. Vaak vind je in die contradicties oplossingen voor problemen met jezelf waar je misschien al een leven lang mee worstelt!

Je zult ongetwijfeld ook dingen gemeenschappelijk hebben met je totemdier, en misschien valt het je op dat deze kwaliteiten ook je sterkere punten zijn. Koester ze, en kijk naar je gids voor raad hoe ermee om te gaan.

Wees tijdens het dromen zeer alert wanneer je totemdier je bezoekt. Deze dromen zijn vaak veelzeggend wat je huidige levensvragen betreft, en worden best ook met de nodige ernst behandeld. Wanneer je totemdier tot je spreekt, kan het goed zijn dat je de woorden de volgende dag vergeet. Dat is vaak het geval met droomboodschappen. Wees echter niet bang: de waarde van de boodschap zal je onderbewust bijblijven.

Welke methode je ook tot je totemdier brengt, de relatie met dat dier is zeer intiem en kan ontzettend veel zeggen over wie je bent en waar je heen gaat. Die informatie is strikt persoonlijk, en jij bent dan ook de enige die met zekerheid de juiste conclusies kunt trekken uit jullie band.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Spiritualiteit

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Tim & Tessa
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading