23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Dromen over Slangen, wat betekent dat?

Dromen over Slangen, wat betekent dat?

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Kwam jij een slang tegen in je droom? Of het nu om een tuinslang, adder of een heuse boa constrictor gaat, in dit overzicht vind je mogelijke interpretaties van jouw droom. Zoals altijd is die interpretatie sterk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie én de manier waarop jij naar slangen kijkt.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Dromen over het dier: de slang

Verborgen door schutkleuren siddert een slang door het gras, langs een boomtak of zelfs zo je huis binnen. In onze contreien komt de slang gelukkig niet in al te grote formaten voor, en bots je maar heel occasioneel op een exemplaar van deze geheimzinnige diersoort. Misschien zie je ze wel eens in de zoo, een dierenwinkel of zelfs gewoon bij jou thuis in een terrarium. In onze dromen is de kans echter groot dat ze vrij rondkruipen, ons misschien wel de stuipen op het lijf jagen of ons juist heel sereen liggen op te wachten. In bed, op tafel, in de kast, in de tuin, … Waar je de slang ook tegenkomt, het kan wel eens iets te betekenen hebben.

Slangen zijn in de ogen van de meesten gevaarlijke, vaak zelfs verradelijke wezens. Denk maar aan Eva en de appel, Kaa uit the Junglebook, of beelden van wurgslangen die zich rond hun prooi wikkelen. Ze hebben niet bepaald de reputatie van lieverdjes, en deels is dat ook terecht. In je droom weerspiegelen ze dan ook hoogstwaarschijnlijk angst.

Een andere manier van naar slangen kijken heeft meer te maken met de manier waarop ze bewegen dan met de manier waarop ze ons angst aanjagen. Slangen zijn een van de weinige dieren die zich om dingen heen wikkelen, en de draaiende, cirkelende bewegingen die ze maken zijn bijna hypnotisch van aard. Je kunt ze dus ook zien als teken van herhaling, cycli of de cirkel van het leven.

Daarnaast is er bij slangen ook sprake van het vervellen en afscheiden van oude huiden: een symbool voor regeneratie en wedergeboorte.

Hieronder bespreken we enkele mogelijke droomscenario’s, en wat ze voor jou zouden kunnen betekenen.

Een slang in je kleren

Deze ongetwijfeld onaangename droomervaring doet vermoeden dat je met angstgevoelens kampt. Dromen zijn een middel van ons onderbewuste om onderliggende angsten naar het oppervlak te krijgen, en het lijkt dat deze droom dat bij jou heeft proberen doen.

Een slangenbeet

Wordt je gebeten door de slang? Let dan goed op het effect. Wanneer het een gifslang betreft, heb je het gevoel dat je angst van binnenuit aan je vreet en je vergiftigt. Je werkt de gevolgen van je angst uit op de mensen rondom je, en begint je zelf toxisch te voelen.

Gaat het niet om een gifslang? Dan vreet de angst momenteel meer aan jezelf, en komt dat niet echt aan het oppervlak – zeker wanneer het bijten van de slang onder de kleren gebeurt. Wellicht doe je jezelf onrecht aan door je angst vast te houden?

In ieder geval kan gesteld worden dat het tijd is om je angst onder ogen te zien en los te laten.

Je ziet een slang vervellen of je vervelt zelf, net als een slang

Deze droom kan, volgens ons, twee dingen betekenen. Een eerste verklaring ligt in een nood aan verandering. Je voelt je niet goed in je vel en het is, hoewel je waarschijnlijk al wel geprobeerd hebt hier verandering in te brengen, hoog tijd voor een misschien wel radicale wijziging in je levenswandel.

De tweede verklaring ligt eerder in het misschien wel naakte gevoel dat je krijgt wanneer je wisselt van huiden. Je bent onlangs door een reeks veranderingen gegaan, en voelt je nog niet helemaal op je plaats. Het kan ook overdag aanvoelen of je ergens in je blootje staat. Misschien ben je net van werk verandert, en botert het nog niet zo met nieuwe collega’s. Vrees echter niet – deze nieuwe huid zal weldra gaan aanvoelen als de enige huid die je ooit hebt gehad. Tot ook deze weer oude huid wordt en het tijd wordt om opnieuw te vervellen.

Een heleboel kleine slangetjes

Dromen waarin kleine wezens in grote getalen voorkomen, zijn nagenoeg altijd een verbeelding van overrompelende angsten of frustraties. Ook deze droom wijst op de aanwezigheid van al dan niet onderdrukte angst.

Je ziet een slang zich rond een boom, buis of ander object wikkelen

Ook deze droom heeft meerdere mogelijke verklaringen. Enerzijds kan hij wijzen op het gewoon worden van een bepaald patroon, en het comfortabele gevoel dat daarbij komt kijken. Jij bent de slang, de situatie of het patroon is de boom of het object.

Een andere interpretatie is dat je juist het gevoel hebt in een sleur beland te zijn. Ook hier is de situatie het object en ben jij de slang. Net als het wikkelen van de slang, herhaalt een bepaald patroon zich keer op keer, en je hebt er genoeg van gehad. Tijd om die slang uit de boom te sleuren!

Een laatste interpretatie draait de rollen om. In dit geval ben jij de boom, en is de slang de situatie. Voor mensen die de slang over het algemeen niet als dreiging beschouwen, hoeft deze droom niet per se iets slechts te betekenen. Het kan net als in de eerste interpretatie wijzen op een gevoel van comfort en routine. Voor zij die de slang vrezen, weerspiegelt deze droom een diepe angst voor sleur en juist die routine waar anderen zo naar op zoek zijn.

Een slang wikkelt zich om je heen

Deze droom brengt allicht een beklemmend gevoel met zich mee, en dat is ook precies wat hij betekent. Een angst voor verstikking door je huidige situatie, en een nog grotere angst dat je je daar niet uit kunt verlossen.

Vrees echter niet, en laat deze woorden je geruststellen: het universum is niet van zins je op te eten, en heeft er niets aan je te verstikken. De situatie ligt niet zo ver buiten je controle als je misschien denkt, en het is niet onmogelijk je er weer uit los te maken. Daarbij komt dat, in tegenstelling tot situaties waar je letterlijk gewurgd wordt door een slang, de manier waarop je naar de situatie kijkt ook verandering teweeg kan brengen. Gelukkig maar!


Dromen over het voorwerp: de slang

Of het nu een tuinslang, het slangetje in een parfumfles of de verbinding tussen de waterkraan en de afvoer van de toilet betreft, dit soort slangen heeft een enkel gemeenschappelijk doel: vloeistoffen van de ene naar de andere plek brengen, liefst zonder daarbij te morsen.

In de droominterpretatie is dat dan ook het perspectief van waaruit we beginnen. Een slang moet de vloeistof doorlaten, en mag daarbij niet lekken. In volgend overzicht bespreken we dromen waarin deze buisjes dat doel niet bereiken, en wat die dromen kunnen betekenen.

Het slangetje zit verstopt

Deze droom wijst op een opkropping van gevoelens, of het onvermogen een boodschap over te brengen die dringend overgebracht moet worden. Je energie kan niet vlot doorvloeien, en wordt weerhouden door zelfopgelegde restricties. Laat van je horen, vertel mensen wat je ze vertellen wilt, huil je ogen uit hun kassen! Je leeft maar een keer, en die ene keer duurt niet lang genoeg om jezelf te weerhouden van de volledige belevenis.

Knapt het slangetje door de opgehoopte vloeistoffen? Dan sta ook jij op het punt te gaan knappen.

Het slangetje lekt

Dat wijst dan weer op het ongewild uiten van bepaalde emoties. Dat hoeft niet per se negatief te zijn. Misschien heb je iemand beledigd of zelfs gekwetst met wat je zei – de kans is groot dat hij of zij je binnenkort gewoon vergeeft.

Heb je echter een onaangenaam kwetsbaar gevoel in de droom, dan kan het zijn dat iemand je gedwongen heeft tot het blootleggen van bepaalde dingen die je liever voor jezelf gehouden had. Dan is het een kwestie van grenzen aangeven, en die persoon daar niet nog eens overheen te laten gaan!

Het slangetje ‘leidt een eigen leven’

Je hebt het misschien wel al eens meegemaakt dat een volle slang, bijvoorbeeld wanneer je de douchekop in bad gebruikt, rond begint te zwaaien en het water alle kanten op vliegt. Ook deze droom wijst mogelijk op een ongewenste uitdrukking. Je woorden zijn misschien een eigen leven gaan leiden, en mensen hebben je boodschap niet begrepen zoals jij ‘m bedoelt hebt. Het kan nuttig zijn je precieze boodschap eerst neer te schrijven, voor je opnieuw tracht hem over te brengen. Zo loopt het hopelijk niet de spuitgaten uit?


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Droomverklaringen

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen

Start een gratis reading
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen