19 juli 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Dromen over de dood, wat betekent dat?

Dromen over de dood, wat betekent dat?

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Een droom weerspiegelt je mentale, emotionele en fysieke toestand. Het weerspiegelt wat er speelt in je gedachten en in je hart. Een droom, in dit artikel gespecificeerd over de dood, kan nooit geheel uit een boekje worden geïnterpreteerd. Een droom kan meerdere betekenissen hebben.

Het kan gaan over iets wat we die dag (on)bewust hebben meegemaakt, over spirituele ontwikkeling of zelfs over gebeurtenissen in je jeugd- of kindertijd die op dit moment nog van invloed zijn op je overtuigingen, gedrag en gedachtegang. Daarom varieert de betekenis van een droom van persoon tot persoon.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Algemene betekenis over dromen over de dood

Als je droomt over de dood kan dit natuurlijk erg beangstigend zijn! Vaak schrikken mensen hiervan en hebben mensen het idee dat dit iets slechts voorspelt. De meeste dromen gaan echter niet over het daadwerkelijke overlijden, maar symboliseren iets anders.

Goed nieuws, een droom over de dood is vaak juist iets positiefs!

Een droom over de dood symboliseert meestal het einde van het oude en het begin van iets nieuws. Dromen over de dood en over overlijden komen vaak naar voren bij mensen die voor een belangrijke verandering in hun leven staan of in een belangrijke overgang in een levensfase. Het kan echter ook betekenen dat je je angstig of bezorgd voelt.


Een droom over de dood positief bekijken

Dromen over de dood is vaak juist een krachtig symbool van zelftransformatie, innerlijke groei en verandering, ruimte maken voor persoonlijke ontwikkeling, zelfreflectie en het ontdekken van je onderbewustzijn. Iets heel moois dus!

Dromen stellen je in staat om je onderbewustzijn beter te ontdekken. Dromen over de dood kan een symbool zijn van zelfontwikkeling, innerlijke groei en verandering. Het kan betekenen dat je afscheid hebt genomen van overbodige zaken en daarmee juist ruimte hebt gecreëerd om nieuwe zaken op je pad te laten komen.


Het duiden van je droom over de dood

Probeer de dood in je dromen te zien als de symbolische dood van niet meer functionerende aspecten van je leven of van aspecten in je leven die je juist zou moeten loslaten.  Om een droom over de dood te analyseren is het belangrijk dat je kijkt naar wie of wat er sterft in de droom.

Zoals al eerder benoemd symboliseert een droom over de dood het einde van het oude. Door te kijken naar wat of wie er sterft, kan je inzicht krijgen in wat er is beëindigd of zou moeten worden beëindigd.

Dromen over de dood kunnen verschillende betekenissen hebben. Als een droom over de dood negatief aanvoelt, kan het zijn dat je te sterk vasthoudt aan het verleden. Het kan zijn dat je iets wilt beëindigen wat nog niet is afgerond.

Dromen over de dood kan ook simpelweg zijn dat je het niet kunt accepteren dat we uiteindelijk allemaal in dit huidige lichaam zullen sterven.


Enkele voorbeelden van dromen over dood

Hieronder zal ik enkele voorbeelden geven over situaties die kunnen voorkomen in je droom met betrekking tot de dood.

Als je zelf dood gaat
Dromen over je eigen dood symboliseert vaak een situatie waaruit je wilt ontsnappen. Dit is vaak een stressvolle situatie in je leven die je eigenlijk wilt beëindigen.

Door een ongeluk
Als je droomt dat je overlijdt door een ongeluk, betekent dit vaak dat het einde van iets (het kan zijn dat dit nog moet komen) abrupt ging en je het waarschijnlijk niet zag aankomen. Het kan ook zijn dat dit een uiting is van zorgen of angsten die je hebt.

Vermoord worden
In je droom door iemand anders vermoord worden betekent vaak dat je te afhankelijk bent van andere mensen. In dit geval betekent het vaak dat je door hun keuzes maakt of dat zij keuzes maken die je verdriet, zorgen of problemen opleveren.

Natuurlijke dood
Dit kan duiden op een overgangsfase in je leven die natuurlijk en geleidelijk verloopt. Het kan bijvoorbeeld inspelen op relaties, als je bijvoorbeeld langzaam uit elkaar groeit met een goede vriend of vriendin. Ook kan het zijn dat je overstapt of over bent gestapt naar een andere baan, of zelfs de overgang van kindertijd naar volwassenheid.


Als een naaste doodgaat in je droom

Dromen over een naaste die doodgaat kan verschillende betekenissen hebben. Ook is het afhankelijk van hoe de persoon doodgaat wat het kan betekenen.  Het is belangrijk om te weten dat de relatie die je ervaart bij het dromen over anderen ook een reflectie kan zijn van de relatie met jezelf.

Basis van het dromen over de dood van een naaste

 • Door een ongeluk: Er is abrupt iets veranderd in zijn of haar leven wat hij of zij niet heeft zien aankomen.
 • Hij of zij wordt vermoord: Andere mensen hebben ervoor gezorgd dat er iets veranderd in haar of zijn leven.
 • Hij of zij sterft een natuurlijke dood: Dit betekent dat de verandering goed is voor deze persoon of juist goed is voor deze persoon.

Dromen over een naaste; verandering in zijn of haar leven

Wanneer je droomt over een ander die doodgaat, zegt dit dat jij iets ziet of voelt bij die persoon waardoor dingen gaan veranderen in zijn of haar leven. De manier waarop deze persoon doodgaat zegt iets over de gevolgen of reden van die verandering.  Daarnaast kan het zijn dat dit aangeeft dat er iets in jullie relatie is veranderd of gaat veranderen.

Dromen over een naaste; wrok of jaloezie?

Als je droomt over het overlijden van een naaste, kan het ook zijn dat dit gevoelens van jaloezie of wrok weerspiegelt tegenover deze persoon.  Als laatste kan de dood van een persoon uit je leven zijn dat er een bepaald aspect uit de persoonlijkheid van die persoon is wat jij mist of graag zou willen. Het kan zijn dat je dit aspect mist of dat het juist niet meer zinvol is omdat je het al aan het ontwikkelen bent.

Zorgen om een zieke dierbare

Dromen over de dood kunnen ook een weerspiegeling zijn van zorgen tijdens de ziekte van een dierbare.


Andere voorbeelden van dromen over dood

Moord plegen
Zelf een moord plegen duidt vaak op het  beëindigen van een slechte gewoonte of denkwijze.

Dood door slangenbeet
Sterf jij in je droom door een slangenbeet? Dan duidt dit vaak op verborgen angsten en zorgen.

Dromen over geesten
Niet geheel dromen over de dood, maar wel over geesten? Dan kan dit duiden op een eigenschap van jezelf die je vreest.

Dood van een kind
De dood van een kind kan duiden op de overgang van de levensfase van kind naar volwassene.

Dood van iemand van het andere geslacht
Carl Jung heeft zijn eigen theorie over het dromen van de dood van iemand met een ander geslacht. Carl Jung geeft aan dat elk individu zowel mannelijke als vrouwelijke aspecten bezit. In dromen waarin men het andere geslacht ziet sterven, betekend dit volgens Carl Jung dat men worsteld met het erkennen en uitdrukken van de aspecten van het andere geslacht op een gebalanceerde wijze.

Dromen van de dood van een vroegere minnaar of geliefde
Dit kan het symbool zijn van het einde van de relatie. Dit betekent vaak dat degene die de droom heeft nu in staat is om de relatie af te sluiten en verder te gaan.

Dromen over de dood van ratten, muizen en andere ‘’onaangename’’ dieren
Als je droomt dat ratten, muizen of andere ‘’onaangename’’ dieren dood gaan, symboliseert dit vaak het einde van negatief denken over iets. Wanneer deze droom negatief aanvoelt is het vaak zo dat je die gevoelens die het stervende dier ervaart probeert te onderdrukken.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Droomverklaringen
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen

Start een gratis reading
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Holger
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Pendelen
Start gratis chat
medium die
Jurre
 • Astroloog
 • Heldervoelend
 • Energiegenezer
Start gratis chat
medium die
Vlinder
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Wessel
 • Helderziend
 • Pendelen
 • Specialist in droomverklaringen
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen