14 oktober 2019: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Dromen over katten, wat betekent dat?

Dromen over katten, wat betekent dat?

Laatst bijgewerkt: 6 augustus 2019

Wie dicht bij zijn dromen staat, staat vaak ook dicht bij zichzelf. En wie dicht bij zijn dromen staat weet misschien ook wel dat die dromen soms dingen aan het licht kunnen brengen waar we ons nog niet van bewust waren. Daarom kan het erg interessant zijn je dromen te proberen verklaren! In dit artikel hebben we het over dromen over katten en welke symbolische rol katten kunnen spelen in onze dromen.


Een gratis droom reading van een online medium?

Dromen hebben ten alle tijden een betekenis. Een professioneel medium neemt via een online chat met je door wat jouw droom voor je betekent. Daarnaast kun je terecht met al je spirituele vragen.

Bekijk nu »
Start een gratis droom reading

Droominterpretatie katten

Zoals altijd moeten we er ons van bewust zijn dat de belangrijkste factor bij het interpreteren van een droomsymbool de relatie is die we overdag, in vol bewustzijn, hebben met dat symbool. Zo zal ook onze relatie met katten sterk bepalen wat onze dromen over katten betekenen. Voor de een is een kat namelijk een teken van ongeluk, of niets meer dan een dier dat blaast, krabt en plast. Bij de ander kan de kat dan weer een gevoel teweegbrengen van huiselijk- en gezelligheid, of net zelfstandig- en onafhankelijkheid. Vaak wordt de kat ook aan het erotische en het vrouwelijke gelinkt; wie het nummer Lovecats in zijn playlist heeft staan weet vast wat ik bedoel. Of denk aan de zweep van Batman’s lenige vriendin.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je in gedachten houdt dat veel van onze dromen ook echt gewoon dromen zijn. Soms heeft een droom niet echt iets te betekenen, en dat is helemaal oke. Het is niet nodig om in je dromen op zoek te gaan naar problemen die er niet zijn – het is eerder zo dat je droom je misschien, als je geluk hebt, wat kan vertellen over hoe jij je probleem op een dieper niveau ervaart. En dat kan erg interessant zijn! Lees dus vooral even door – we hebben het eerst over de symbolen die we in onze spinnende viervoeters kunnen herkennen (en erkennen), en daarna over enkele mogelijke droomscenario’s.


De symbolische waarden van de kat

Onafhankelijkheid

Dat een kat zijn huisgenoten niet zo nodig heeft en ook echt niet al te vaak hoeft te zien, is iets waar katteneigenaars het zowat eenstemmig over eens lijken te zijn. Afgezien van die paar aanhankelijke katten die op deze planeet rondlopen, kun je dus wel stellen dat de kat een beeld oproept van een eenzaam, ongebreideld bestaan.

Huiselijkheid

Langs de andere kant kan de kat dan ook weer een gevoel van gezelligheid oproepen. Stel je bijvoorbeeld een kat voor, opgekruld op een kussen op een stormachtige dag. Het interessante is dat de tegenstelling tussen de onafhankelijkheid zoals we die hierboven besproken hebben en de huiselijkheid waar we het nu over hebben op zich ook kan zijn waar de kat voor staat. Iedereen heeft wel een beetje conflict tussen zijn huiselijke zelf, en zijn meer onafhankelijke zelf. Die strijd bestaat in ieder van ons en kan aan bod komen in onze dromen.

Erotiek en het vrouwelijke

De elegante, soms bijna subtiele bewegingen die een kat maakt worden vaak ook gelinkt met erotiek, en dan voornamelijk met de vrouwelijke kant daarvan. Het kan dus goed zijn dat de kat in je droom symbool staat voor je vrouwelijke kant, of voor het erotische aspect van je leven.

Magie

Het beeld van de heks met de (meestal zwarte) kat is zowat over de hele wereld bekend, en is een uitloper van een reeks veel oudere overtuigingen, zoals je die terugvindt bij bijvoorbeeld de Egyptenaren. Katten worden vaak gezien als wezens die een enorme magische kracht uitstralen: in de ene traditie wordt die kracht dankbaar aanvaard een aangewend, waar in de andere traditie de kat juist om zijn magisch karakter gemeden wordt. In je droom kan de kat dus een symbool zijn voor het magische.

Verrijzenis of wedergeboorte

Er wordt wel eens van katten gezegd dat ze negen levens zouden hebben, en daarom zou de kat in je droom ook wel eens een wedergeboorte kunnen verbeelden. Denk hierbij niet per se aan reïncarnatie, maar eerder aan het opnieuw jezelf worden – of een nieuwe versie van jezelf worden.

Geluk en ongeluk

Afhankelijk van waar je het vraagt brengt een kat geluk of ongeluk. In het ene land brengt een zwarte kat ongeluk maar een witte kat geluk, in het andere land is dat net omgekeerd. Wanneer je de aanwezigheid van zo’n kat in je droom probeert te verklaren, is het echter veel belangrijker wat jij zelf met de kat associeert.

Helderheid in het duister

Tot slot kan ook het feit dat kattenogen zich moeiteloos aanpassen aan de nacht een rol spelen in je droom. De kat kan bijvoorbeeld een inzicht in je huidige, duister aanvoelende toestand verbeelden. Je bent als het ware voldoende aan het duister gewend om je opties met heldere blik te evalueren.


Droomscenario’s

In het onderstaande overzicht een aantal scenario’s van je droom en de betekenis daarvan.


Je droomt over (een) jonge katje(s)

Net als alle andere jonge dieren stralen kittens onschuld en puurheid uit. Het feit dat het jonge katten betreft maakt het bovendien ook meer waarschijnlijk dat de kat hier aan bod komt als symbool voor ons innerlijke vechten tussen huiselijkheid en onafhankelijkheid: de kat heeft dat als symbool sowieso al in zich, maar het feit dat het een kat betreft die nog moet opgroeien zou kunnen betekenen dat de kat zelf dat gevecht ook beleeft. Er kan dus sprake zijn van een dubbele symboliek.

Anderzijds kan zo’n jong katje ook huiselijkheid verbeelden, met de kwinkslag dat er in dat ‘huis’ voor iemand gezorgd moet worden. De droom kan dus ook een zorgzaamheid uitdrukken, of op een of andere manier verbonden zijn aan het moederschap.

Een bende kittens die de boel op stelten zetten kleuren je droom dan weer met een nood aan focus: je kunt nergens je aandacht op vestigen, en dat heeft invloed op hoe je functioneert.

Tot slot kan dit droomsymbool ook verwijzen naar de strijd tussen de veiligheid die we associëren met huiselijkheid en het vrijvechten van erotische verlangens. Dit kan gaan over ontluikende seksualiteit, maar evengoed over naderend overspel of een wijziging in het romantische aspect van ons leven.


Je bent een kat kwijt

Wie in zijn droom op zoek is naar zijn kat, is onbewust ook op zoek naar wat die kat symboliseert. Om deze droom te verklaren ga je best bij jezelf ten rade – of raadpleeg het lijstje hierboven. Wat betekent de kat voor jou? En waar ben je naar op zoek? Vervolgens is het belangrijk voor jezelf uit te maken of je de kat kwijt bent, iemand de kat verstopt heeft of voor je verbergt, of of de kat er op eigen houtje vandoor is gegaan.


Je vindt een kat

De interpretatie van dit soort droom is wederom sterk afhankelijk van jouw relatie met katten. Simpel gezegd betekent deze droom dat je weer in contact bent gekomen met een aspect van jezelf – om welk aspect het gaat, weet enkel jij!


Je wordt aangevallen door een kat

Wanneer de kat ons aanvalt is er sprake van een zekere dreiging. Daar een kat niet meteen het grootste gevaar vormt, betreft het ook eerder een subtiel soort dreiging, mogelijk iets dat al langer speelt maar waar je geen tijd aan wilt besteden. Krabt de kat, dan gaat het om iets dat je hevig probeert te onderdrukken – bijt hij, dan is het meer waarschijnlijk dat het gaat om iets waar je je sterk aan vastklampt.


Je speelt met een kat

Deze droom betekent doorgaans dat je bekend aan het raken bent met een nieuw aspect van je zijn. Je hebt jezelf beter leren kennen en bent dat aan het verwerken.

Een andere mogelijke interpretatie ligt dan weer in een nood aan speelsheid en ontspanning, of zelfs de nood om iets op een luchtigere manier aan te pakken. Misschien reken je jezelf te zwaar af op een persoonlijke fout, of ben je te gefixeerd op hoe één onbenullig aspect van je leven niet helemaal gaat hoe je dat zou willen. Dat doen we trouwens allemaal wel eens hoor!


Je bent een kat

Deze ongetwijfeld boeiende droom kan een heleboel dingen betekenen. Probeer je daarom dus zoveel mogelijk details voor de geest te halen wanneer je ‘m probeert te interpreteren.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Droomverklaringen

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Hallo! Ik ben Margot en ik heb deze tekst voor jou geschreven. Hopelijk was het een fijne leeservaring en heb je er wat interessants uit opgepikt. Als kind voelde ik me ontzettend aangetrokken tot alles wat zich in magische sfeer bevond, en die aantrekking is naarmate de jaren vorderden enkel sterker geworden. Ik probeer de voeten op de grond te houden bij het bestuderen van het occulte en ga telkens op zoek naar (spiritueel) waardevolle kijkwijzen. Anderen hierbij betrekken en mijn inzichten delen en vergelijken vind ik erg interessant. Hoe afstandelijk ik me opstel in mijn onderzoek, net zo zweverig kan ik meegaan in een uitgekozen ritueel.

Weten wat je droom voor jou betekent? Start een gratis reading met een online medium!

Bekijk nu
medium die
Wiebe
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
 • Zesde zintuig
Start gratis chat
medium die
Barend
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Elaine
 • Helderziend
 • Heldervoelend
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Derek
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Zohra
 • Lichtgidsen
 • Engelenreader
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Marleen
 • Engelenreader
 • Medium
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Simone
 • Medium
 • Zesde zintuig
 • Helderwetend
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2019 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement