19 juli 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Droomverklaring: betekenis van droom, waarom heb je deze?

Droomverklaring: betekenis van droom, waarom heb je deze?

Laatst bijgewerkt: 16 juni 2022

Vaak begrijp je niet wat je hebt gedroomd. Toch geeft een droom vaak iets aan vanuit je onderbewustzijn. Door te begrijpen wat een droom je vertelt (en dus wat je onderbewustzijn je vertelt) maak je een betere verbinding tussen je onderbewustzijn en je bewustzijn. Hierdoor leer je jezelf beter kennen, wat weer kan leiden tot een verbeterd innerlijk evenwicht.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Veel voorkomende dromen en hun betekenis

Op Mediumkiezen.nl hebben we al diverse droomverklaringen geschreven. Deze kunnen je helpen om je dromen beter de duiden en te begrijpen. Onderstaande onderwerpen hebben we al behandelt. Druk op één van de dromen om naar de droomverklaring pagina te gaan.

Valt jouw droom niet onder deze dromen? Dan kun je de droom ook zelf gaan analyseren. Hieronder geven we je hiervoor enkele handvatten.


Hulp om dromen te analyseren

Droomwoordenboek

Tegenwoordig bestaan er droomwoordenboeken. Ze worden ook wel droomsymboolboeken of droomencyclopedieën genoemd. Binnen deze boeken worden verschillende verklaringen of theorieën belicht over een droom of droomsymbool. Tegenwoordig kun je deze droomencyclopedieën ook online vinden. Een verklaring van een droom kan per boek verschillen! Verklaringen kunnen namelijk gebonden zijn aan cultuur, geschiedenis of geloof. Zoals al eerder benoemd in dit artikel zijn er universele droomsymbolen, maar uiteindelijk is jouw droom uniek. De kunst is dus om zelf je dromen te leren interpreteren.


Droomdagboek

Een droomdagboek kan je gebruiken om je (droom)geheugen te verbeteren en dromen te onthouden. Noteer zodra je wakker wordt alles wat je kan herinneren over wat je hebt gedroomd. Doe dit direct, met zo min mogelijk bewegen en praten. Het mooist is dus als je pen en papier naast je hebt liggen zodra je wakker wordt. Gebruik één bladzijde om de droom te noteren en gebruik de ander voor aantekeningen, interpretaties etc. die later nog kunnen komen. Probeer zoveel mogelijk details op te schrijven en schrijf ook de dag en datum op. Schrijf in de tegenwoordige tijd, waarbij je dus probeert om de droom opnieuw te beleven en noteer ook de emoties hierbij. Op een later tijdstip kun je de droom gaan analyseren. Het kan zelfs zijn dat er dagen soms wel weken later een moment komt dat je terug denkt aan precies deze droom, omdat je iets ervaart wat de droom oproept. Wellicht kun je pas op dat moment de droom volledig analyseren.


Droomanalyse

Een droomanalyse of droomduiding wordt gedaan door een droomduider of droomconsulent. Dit is een paragnost of medium die voor jou de diepere betekenis van je droom gaat bekijken. Deze persoon zorgt ervoor dat je de betekenis van de droom kan toepassen in je dagelijks leven.


Tips om dromen te analyseren

 • Houd je droomdagboek goed bij! Hiermee kan je bijvoorbeeld gaan letten op terugkerende dromen. Misschien droom je wel elke volle maan hetzelfde?

Vragen die je jezelf kunt stellen tijdens het analyseren van een droom

 • Wat voor soort droom was het? Was het een nachtmerrie of een lucide droom of een ‘gewone’ droom?
 • Wat voor onderwerpen kwamen in mijn droom naar voren?
 • Wat voor emoties voelde ik tijdens het dromen?
 • Wat voor details vielen mij het meest op?
 • Is het onderwerp waarover ik droom ook daadwerkelijk dat onderwerp? Of is het een droomsymbool?
 • Gaat mijn droom over het heden, verleden of de toekomst?
 • Gaat het onderwerp over mijzelf? Of over iets wat ik heb meegemaakt? Of gaat het over een ander? Wat is mijn relatie met deze ander?

Betekenis en boodschap

De boodschap in een droom wordt meestal weergegeven in de vorm van een symbool. Deze symbolen zijn een boodschap van het onderbewuste en zijn dus voor iedereen verschillend aangezien ze gebaseerd zijn op je eigen emoties en ervaringen. Echter, er zijn ook veel droomsymbolen die universeel zijn en komen uit de niveaus van het onderbewuste wat we met anderen delen.


Voorbeelden van universele droomsymbolen

Belangrijke momenten

Vaak geeft dit het einde of begin aan van gebeurtenissen in het dagelijks leven. Vrolijke momenten kunnen staan voor kansen om te vernieuwen en te groeien. Dromen over de dood kan wijzen op (on)bewuste woede en frustratie of het willen loslaten zodat je verder kunt gaan. Zo kan zwangerschap geassocieerd worden met creativiteit en het verwerken van een idee. Het wordt daarmee gezien als een nieuwe fase in de persoonlijke ontwikkeling.

Personen en locaties

Dromen over bekende personen zijn vaak personen uit je dagelijks leven. Het kan ook staan voor aspecten uit je eigen karakter. Gebouwen zijn vaak een weerspiegeling van je eigen dagelijks bestaan. Zo wordt een kasteel vaak geassocieerd met aanval en verdediging. Ze kunnen hierbij een metafoor zijn op persoonlijk of materieel gebied.

Dieren

Dieren staan volgens Freud voor gezagsdragers zoals je ouders. Het kan ook gaan om een primitief instinct van jezelf dat je in het dagelijks leven onderdrukt. Vanuit oudsher worden al grote spirituele en symbolische betekenissen aan dieren toegekend. Zo staat de wolf voor bedrieglijk, manipulatief en wreed. Ze kunnen ook angst vertegenwoordigen. Als een wolf in de droom kwetsbaar is, weergeeft het vaak dat je een verkeerde conclusie trekt over jezelf of een dierbare.


Geschiedenis droomverklaringen

Vanuit de oudheid is er een hoge spirituele betekenis aan dromen gehangen. Zo werd er onder andere gedacht dat dromen de toekomst voorspelden, ziektes genazen, vruchtbaarheid verhoogden en dat ze kracht gaven aan strijders en krijgers. Met behulp van fysieke en spirituele rituelen werden voorbereidingen gedaan om de droomwereld open te zetten voor levendige dromen. Dit werd soms ondersteund door te slapen op eenzame en/of heilige plaatsen.

In het Oude Egypte werd Bes, de beschermgod van de familie, verzocht om rustige dromen. In het Oude Griekenland was Hypnos een sleutelfiguur in de droomwereld, de God van slaap. De Oude Grieken waren er van overtuigd dat dromen iemands leven kon veranderen. In sommige huidige traditionele culturen worden dromen gezien als de manier om kracht uit de geestenwereld te kanaliseren, hoop en vertrouwen te vinden en innerlijke conflicten te sussen. Het is het contact met de energie van de Grote Heilige. Er wordt in de dromen gezocht naar waarschuwingen en voorspellingen.


Wetenschappelijk bestuderen van dromen

Kleitman en Aserinsky, twee Amerikaanse wetenschappers, begonnen met het wetenschappelijk bestuderen van dromen. Zij ontdekten dat bepaalde specifieke ritmes van de hersenen aantoonden dat mensen aan het dromen zijn. De Amerikaanse wetenschapper Dement zag een relatie tussen de inhoud van een droom en de psychologische toestand van de persoon met deze droom. Hij legde ook vast hoe weinig wij ons kunnen herinneren van een droom. Zo ontdekte hij dat als we meteen na een droom gewekt worden, we 80% van de droom onthouden. Binnen 8 minuten zakt dit tot 30% en daarna tot nog maar 5%.


Verschillende vormen van dromen

Lucide dromen
De term Lucide dromen komt van de Nederlandse psychiater Frederik van Eeden uit 1913. Een lucide droom is een droom waarin je je bewustzijn behoudt. Dit zijn de dromen waarin je weet dat je droomt. Deze dromen kun je soms zelfs beïnvloeden en sturen. In het Tibetaanse boeddhisme wordt gelooft dat deze dromen een voorbereiding zijn op het leven hierna.

Hypnagogische dromen
De hypnagogische fase is de fase tussen waken en slapen.

Hypnopompische dromen
De hypnopompische fase is de fase tussen slapen en waken.

De beelden die dan binnenkomen tijdens de hypnagogische fase en hypnopompische fase staan juist ver van bewuste herinneringen af. Ze worden gekenmerkt door een opeenvolging  van vluchtige visioenen en vreemde beelden die soms ook kunnen verschijnen in meditatietoestand. Er wordt gedacht dat deze beelden voortkomen vanuit het diepe creatieve onderbewustzijn. Deze beelden kun je bijvoorbeeld proberen op te roepen door rechtop een dutje te gaan doen (bijvoorbeeld zittend). Door het indommelen valt je hoofd naar voren en schrik je wakker. Je balanceert op deze manier tussen waken en slapen en kunt zo de hypnagogische beelden oproepen.

Nachtmerries

Een nachtmerrie is een droom waarin je iets droomt wat je niet leuk vind. Het is onaangenaam en roept angst, verdriet, wanhoop of bezorgdheid op. Een nachtmerrie voelt vaak levensecht en door deze sterke intensiteit roept het ook een sterke emotionele reactie op


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Droomverklaringen
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen

Start een gratis reading
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Tim & Tessa
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen