23 juni 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Dromen over tanden, wat betekent dat?

Dromen over tanden, wat betekent dat?

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Het onderzoeken en trachten te verklaren van dromen is zo oud als de mens zelf. Al van in het begin der tijden werd belang gehecht aan wat we in onze dromen tegenkwamen, en hoewel het de laatste decennia, zeker in het Westen, wat aan belang leek te verliezen, tonen nu weer heel wat mensen interesse in hun droomwereld. Dit artikel doet een poging te verklaren wat het betekent als je droomt over tanden, of het nu je gebit of een wiel in een machine betreft.

Wat kun je lezen in dit artikel?

consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Dromen over je gebit

Veel meer dan vroeger zijn tanden tegenwoordig een spiegel voor ons algemene voorkomen. Hoeveel zorg iemand voor zijn of haar tanden draagt, weerspiegelt vaak hoe die persoon zich voelt en in wat voor levensfase hij of zij zit. Denk bijvoorbeeld aan het valse gebit dat meteen gelinkt wordt aan ouderdom, of het niet poetsen van de tanden van iemand met een depressie.

Dat we onze tanden niet enkel zelf in de spiegel zien, maar dat anderen onze tanden ook onder ogen krijgen, is iets waar we, soms in mindere mate, wel eens bij stil staan. Schaamte om het gebit is voor veel mensen een stille lijdensweg. Dat maakt ook dat de tanden iets kwetsbaars dragen.

Anderzijds zijn onze tanden ook de stevigste barrière tussen wat we denken en wat we zeggen. Dat linkt hen meteen aan communicatie, en hoe we boodschappen overbrengen. Denk maar aan iemand die iets tussen zijn tanden door gromt, of iemand die zijn boodschap breed grijnzend verkondigt.

Tot slot kunnen tanden ook gezien worden als agressief en krachtig. Denk aan een leeuw die zijn prooi verscheurt, of vechtende honden. Wij mensen gebruiken onze tanden misschien niet meteen als wapens, maar in het dierenrijk zien we niet anders.

Wat jouw droom over tanden precies betekent, kan enkel jij met volle zekerheid verklaren. Wij bieden je in dit artikel slechts een hulpmiddel aan in de vorm van enkele mogelijke interpretaties.

Je tanden vallen uit je mond

Deze droom duidt zonder twijfel op angst, en dat heb je waarschijnlijk ook gemerkt aan het gevoel dat je had bij het ontwaken. Misschien tastte je half slapend naar de tanden die, zo dacht je, overal over je kussen verspreid zouden moeten liggen, om vervolgens vast te stellen dat ze gelukkig nog in je mond zaten.

Dit soort dromen wijst, meer specifiek, vaak op een gebrek aan controle. Het gebeurt zelden, om niet te zeggen nooit, dat iemand vrijwillig afstand neemt van zijn gebit, en in deze droom is dat net zo min het geval. Je tanden lijken je in de steek te laten.

Enerzijds kan dit dus betekenen dat je inzit met het gebrek aan controle over hoe mensen naar je kijken. Hoe je je ook kleedt of gedraagt, het is niet mogelijk daar iedereen tevreden mee te stellen. Anderzijds kan het ook wijzen op een gebrek aan zelfvertrouwen: zelfs op je tanden, die muurvast in je mond zouden moeten zitten, kun je niet rekenen. Je twijfelt sterk aan jezelf, en hebt mogelijk het gevoel dat anderen evenmin in je geloven.

Het kan helpen je te omringen met mensen waarvan je weet dat ze je graag zien. Zij zullen je ongetwijfeld weer nieuwe moed geven, en zien gegarandeerd mooie en goede dingen in je. Geloof hen dan ook wanneer ze je hier op wijzen: iédereen heeft goede kanten

Je klemt iets tussen je tanden

Wanneer je droomt dat je iets (belangrijks) tussen je tanden vasthoudt, representeert dat object iets in je leven waar je verantwoordelijk voor bent, of denkt te zijn. Het is jouw doel om dat object tussen je tanden te houden en ervoor te zorgen dat het daar niet weg kan.

De droom kan ook wijzen op een gevoel van onvermogen en machteloosheid, zeker wanneer je je mond ver moet opensperren om het object vast te kunnen blijven houden. Je vraagt je ook overdag af of je het nog wel allemaal volhoud. Wanneer je voor het dromen lang wakker hebt gelegen omdat je ergens over piekerde, is dat waar je mee inzat hoogstwaarschijnlijk de schuldige. Probeer de last te verdelen; je hoeft niet alles alleen te dragen!

Je poetst je tanden

Deze droom wijst op een actieve poging je uiterlijk te verbeteren. Misschien heb je een kappersafspraak of manicure op de agenda staan, of ben je je garderobe aan het sorteren en vernieuwen.

Een andere interpretatie zou kunnen zijn dat je je algemene imago probeert op te poetsen. Je werkt overdag actief aan je reputatie, en probeert mensen het beste van jezelf te geven en te tonen. Misschien heb je recent een publieke fout gemaakt, en probeer je dit nu weer recht te zetten.

Je breekt een tand

Wanneer een stuk van je tand afbreekt in je droom, betekent dit mogelijk dat er iets gewijzigd is in hoe mensen je zien. Misschien heb je het gevoel in andermans achting gedaald te zijn, of denk je zelfs dat iemand inspanningen onderneemt je reputatie neer te halen. Deze wijziging heeft je wat onzeker gemaakt, en dat is waar deze droom je op wijst.

Je bijt je tanden stuk

Deze droom vertelt je dat je met opgehoopte energie zit en die niet zomaar kwijt raakt. Je eigen kracht keert zich tegen je, en je vervalt misschien zelfs tot zelfdestructieve neigingen. Het kan helpen wat van die energie kwijt te spelen. Op langere termijn is het zeker raadzaam om te onderzoeken waar die opgestapelde energie vandaan komt én waarom je die niet kwijt raakt.

Een andere verklaring is een ophoping van stress of zelfs woede jegens iemand in je omgeving. Je kunt deze woede overdag echter niet uiten, en zit ook dan op je tanden te bijten om je in te kunnen houden. Het kan helpen een manier te zoeken om je boodschap tact- en respectvol over te brengen, zodat je het probleem van je schouders kunt tillen.

Je ziet een beest met grote tanden

Deze droom is waarschijnlijk zo oud als de mens zelf. Het spreekt bijna voor zich dat deze droom op de aanwezigheid van angst duidt. Wanneer je tussen de tanden van het beest verdwijnt, voel je je overspoeld door angst. Wanneer je het beest echter in de ogen durft te kijken en misschien zelfs verbant uit je droom, heb je het gevoel dat overdag ook met je angst te kunnen doen. Probeer het zeker eens uit!

Opgelet. Wie ’s nachts tandenknarst, en al helemaal wie tandenknarst in combinatie met een van deze dromen, kampt mogelijk met een hele hoop stress. Weet je van jezelf dat je tandenknarst, probeer dan iets aan je spanningen te doen. Als je je naasten ’s nachts ziet knarstanden, wijs hen hier dan op en ga samen op zoek naar een oplossing. Bruxisme (de wetenschappelijke benaming voor knarstanden) kan zorgen voor ernstige hoofdpijnen, het ontsteken van het tandvlies en je tanden schade berokkenen.


Dromen over een tandwiel

De tanden in een wiel zijn letterlijk wat de machine draaiende houdt. Meteen roept het een beeld op van een perfect geoliede machine, waar ieder deeltje zijn werk doet en zijn eigen plaats heeft.

De tanden in een wiel representeren samenwerking, samenhorigheid en het gevoel dat je krijgt wanneer je deel uitmaakt van een team.

Roestige tandwielen

Machines die vanbinnen met roest kampen, weigeren na een tijd dienst. Deze droom kan je vertellen dat je in een team werkt dat niet langer functioneert – of dat team nu jij en je collega’s, jij en je familie of jij en je partner is, het wilt niet meer vlotten.

Tandwielen die niet in elkaar passen

Deze droom verbeeldt waarschijnlijk de angst waar je overdag mee kampt: zit ik op de juiste plaats? Ben ik de juiste persoon voor het vervullen van deze functie? Onthoud dat iedereen zich van tijd tot tijd helemaal misplaatst kan voelen. Als het gevoel lange tijd aanhoudt, is het misschien verstandig je situatie te herbekijken.

Tandwielen die lekker doorratelen

Jij voelt je helemaal op je plek, en de samenwerking met de mensen rondom je loopt vlotjes. Geen wolkje aan de hemel hier! Geniet ervan.

Tandwielen waar vonken af komen

Deze droom kan wijzen op twee verschillende dingen. Enerzijds kan deze droom je waarschuwen dat een bepaalde samenwerking je parten speelt. Je geeft teveel van jezelf, en doet er goed aan je even terug te trekken.

Anderzijds kan de droom ook wijzen op een al dan niet seksuele aantrekking tot iemand binnen je team. Je samenwerking verloopt zo goed dat de vonken er van af spatten.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Droomverklaringen

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen

Start een gratis reading
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Tim & Tessa
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Kenji
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Martha
 • Helderziend
 • Medium
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Dana
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen