19 juli 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Dromen over vuur, de betekenis?

Dromen over vuur, de betekenis?

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Dromen: de nachtelijke mysteries. Wij mensen hebben ze allemaal, en onze dierenvrienden lijken ook vaste klanten te zijn in de droomwereld. Maar wat betekenen ze? Als die vraag jou ook wel eens bezig houdt, ben je hier aan het juiste adres. We trachten hier een antwoord te geven op precies die vraag, en werken daarbij per onderwerp. Vandaag zullen we het hebben over dromen waarin brand voorkomt, of meer bepaald het element vuur.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Droominterpretatie: dromen over brand

Vuur wordt, ironisch genoeg net als water, vaak in verband gebracht met purificatie en reiniging. In tegenstelling tot water is de reiniging die vuur met zich mee brengt echter een stuk sneller permanent, en komt er vaak een destructief aspect bij.

Daarnaast brengt vuur ook warmte en licht: zonder vuur was de evolutie van de mens helemaal anders uitgedraaid, en zouden onze nachten waarschijnlijk nog steeds donker en koud zijn. Vuur vernietigt en reinigt dus niet enkel, het verwarmt en, wanneer het over voedsel gaat zeker, transformeert.

Vuur als krachtig element

Verder is vuur ook een erg krachtig element: het boezemt ons angst in, en terecht. Wie wel eens een brandwonde opliep, kan zich daar vast wel iets bij voorstellen. Vuur valt ook moeilijk in toom te houden: eens het voeding vindt, blijft het eten en blijft het zich uitspreiden. Het heeft bijna een eigen wil en baant zichzelf met gemak een weg door droge bossen of houten huizen.

Bij het interpreteren zullen we deze symbolische waarden van vuur en brand dan ook gaan bestuderen.


De vorm van het vuur: open vuur versus ingeperkt vuur

Een droom over een kaars is heel wat anders dan een droom over een bosbrand: het verschil in omvang is dus erg belangrijk bij het interpreteren.

Kaars of lantaarn

Wanneer het in je droom over een beperkende vuurbron ging, bijvoorbeeld een kaars of lantaarn, symboliseert het vuur eerder een verlichtende functie. Het vuur zorgt voor helderheid en duidelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zijn weg tracht te vinden in een donker bos en daarvoor een lantaarn meeneemt.

Barbeque vuur

Een open vuur, bijvoorbeeld een kampvuur of het vuur van een barbecue, brengt warmte en gezelligheid. Het vuur symboliseert hier mogelijk iets dat reden geeft tot samenkomen en verbindt.

Huisbrand

Een ongecontroleerd vuur als een bosbrand of huisbrand betekent dan weer iets helemaal anders. Een vuur dat zelf kiest waar het staat en gaat kan heel wat dingen symboliseren. Enerzijds kan het wijzen op vrijheid, anderzijds op destructief gedrag en verwoesting. Wat het vuur in je droom kwam doen, zal dus niet enkel afhangen van de vorm die het aanneemt.


De functie van het vuur

Misschien had het vuur in je droom een duidelijke functie, en werd het met een doel voor ogen aangestoken.

Verlichtend

Het vuur kan bijvoorbeeld verlichtend werken: in je droom bevind je je in een donkere hut, en je hebt licht nodig om de verschillende meubels te onderscheiden opdat je je beter door het huisje kunt bewegen. Dit symboliseert vaak een zoeken naar antwoorden of duidelijkheid. Anderzijds kan het ook betekenen dat je bepaalde dingen wilt ontmaskeren of onthullen, bijvoorbeeld aspecten van je persoonlijkheid waar je je nog niet van bewust bent en je nog geen raad mee weet of in verbinding mee staat.

Verwarmen

Een vuur kan ook een verwarmende functie hebben. Dit kan er op wijzen dat je dingen weer in beweging wilt krijgen, daar beweging vaak met warmte geassocieerd wordt. Het kan echter ook meer een verlangen naar een intiem iets zijn: je verlangt naar lichaamscontact en het uitwisselen van lichaamswarmte, maar moet het stellen met het vuur.

Bosbrand

Het vuur kan ook aangestoken worden om te transformeren. Dit kan erg verschillende dingen betekenen naargelang de aard van de transformatie. Een bos dat gereduceerd wordt tot as symboliseert iets vernietigend: misschien maak je komaf met negatieve gewoonten, of misschien speelt juist je woede je parten en is de schade die je aanricht met je kwaadheid groter dan je had gewild of verwacht.

Brood

Een brood dat dan weer langzaam gebakken wordt verbeeldt een trager soort transformatie: een groeien of zwellen op een meer natuurlijk ritme. Zo kan je droom je er bijvoorbeeld op wijzen dat je goed op weg bent een beter mens te worden.

Vuurwerk

Vuurwerk op zijn beurt symboliseert vaak triomf en een sfeer van festiviteiten. Je hebt misschien een geweldige prestatie neergezet, en viert dat nu. Gaat het aansteken van het vuurwerk mis? Dan wijst je droom je misschien wel op een overmatig aanzwellend ego, en moedigt het je aan wat meer bescheiden om te gaan met je verwezenlijkingen.

Verbranden op het land

Een laatste mogelijkheid binnen het transformeren is die van het verbranden van de vegetatie op een stuk land met als doel het vruchtbaar maken van de grond. Deze droom vertelt je dat het feit dat je overdag actief bezig bent met dingen loslaten maakt dat er weer plaats vrijkomt voor nieuwe energie – super dus!

Wordt het vuur, tot slot, aangestoken met een uitsluitend destructieve bedoeling? Dan vind je daar wellicht je antwoord. Denk bijvoorbeeld aan het opzettelijk brand stichten in een huis, of het aansteken van een vuurpijl in een oorlogsscenario. Deze droom geeft vorm aan een destructief gevoel waar je overdag mee zit – of jij het vernietigen bewerkstelligt of er juist slachtoffer van bent, zal ook veel invloed hebben op de betekenis van de droom.


De rook die vrijkomt

Geeft je vuur ook rook af? Let dan op de dichtheid en kleur van de rook.

Dikke, zwarte rook wijst bijna altijd op onzekerheid en onduidelijkheid. De rook onttrekt alles aan het zicht en verhult misschien wel belangrijke details.

Een lichtere rook wijst vaak op een nood aan afzondering. Je voelt je overweldigd door de aanwezigheid van anderen en moet jezelf tijdelijk van hen afsluiten.

Gekleurde rook kan heel wat betekenen, maar duidt voornamelijk op dat er iets niet lijkt te kloppen. Er heerst een soort mysterie of twijfel rond het onderwerp van je droom.

View this post on Instagram

There's a devil in every man Who calls for chaos Brings the world down. Sometimes the rigidity of the truth Hurts more than a spineless spike. You say every man's a fake prophet Remembered with grievance, A man is neither good Nor bad, He plays in between. There's nothing lonelier than a man's inside More blue, somewhat undiscovered More bittered, wrecked, jaded. Every man's a Jesus Of creed, violence & pretention. He who knows how to garden a flower also knows how to set it afire, start anew. So here I am, Becoming more than a man Between the words I speak & the expressions I hide. #photography #instagood #instagram #dhaka #vsco #vscodhaka #dhakagram #portraitphotography #light #smoke #shadow #lightandshadow #shotononeplus #oneplus6

A post shared by Rifat Mahmud (@tafir_dumham) on


Je verhouding tot het vuur

Waar jij je bevindt ten opzichte van het vuur speelt een belangrijke rol in het interpreteren van je droom.

Ik sta in brand

Sta je zelf in brand? Dan is je droom nogal alarmerend van aard. Het kan goed zijn dat je jezelf overspoeld voelt door verantwoordelijkheden en allerlei druk, en je droom dit uitbeeldt als in brand staan. Anderzijds kan het ook zijn dat iemand je danig op je zenuwen werkt dat je op het punt staat te gaan ‘ontploffen’ of gewoon spontaan ontvlamt. Wanneer dit tweede het geval is, is het mogelijk dat je zelf ook bang bent voor je mogelijke reactie. Je wilt niet in roepen uitbarsten en probeert je in te houden. Ga op zoek naar een manier om je woede constructief te uiten, zodat je jezelf niet brandt aan je eigen vlammen!

Ik ben verbrand

Verbrand je je? Dat symboliseert vaak de consequenties van iemands daden – of dat jouw daden zijn of die van een ander, hangt mogelijk af van wie het vuur heeft aangestoken. Wanneer dit onduidelijk is in de droom, is dit waarschijnlijk ook overdag niet bekend.

Brand aansteken

Ben jij degene die de brand ontsteekt? Dan heb je overdag ook een project of een ontwikkeling in gang gezet. Dit kan erg positief zijn, maar kan ook een uiting zijn van een destructieve neiging. Zet je bijvoorbeeld het huis van iemand in je omgeving in brand, dan is het tijd dat je reflecteert op de manier waarop je omgaat met woede. Misschien is het tijd dat je je wraakzuchtigheid onder de loep neemt en er afstand van tracht te nemen.

Kijk je toe hoe iets dat je dierbaar is in vlammen opgaat? Dan voel je je mogelijk machteloos in je huidige situatie. Je kunt het vuur niet tegenhouden, en kunt je enkel neerleggen bij wat er speelt. Hier kan ook een vorm van opluchting bij komen kijken: misschien gaat het om een aspect in je leven waar je onbewust toch afstand van wou nemen, en voel je je verlicht bij het idee dat iemand of iets anders die afstand voor je gecreëerd heeft.

Naar vuur kijken

Kijk je in of naar het vuur? Dan uit deze droom een gevoel van tevredenheid, of diepe overpeinzing. Je bent mogelijk op een punt in je leven waar reflectie en beoordeling van groot belang zijn.

Word je geraakt door het vuur, maar voel je geen pijn? Dan symboliseert dit een gevoel van onverschrokkenheid! Je vertoont enorm veel lef en durf, en gaat geen uitdaging uit de weg. Sterk!


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Droomverklaringen

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen

Start een gratis reading
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen