23 juni 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Dromen over trouwen, wat betekent dat?

Dromen over trouwen, wat betekent dat?

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

’s Nachts duiken we een nieuwe, wonderlijke wereld in vol vreemde maar daarom niet minder levensechte dingen. Soms mooi, soms pijnlijk, soms angstaanjagend en soms net heel troostend. Dromen hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld in het leven van de mens. Vaak zoeken we een betekenis in onze dromen, zien we ze aan voor meer dan enkel een hersenspinsel.

In die gevallen is het handig om je droom stap voor stap te interpreteren. Daarbij proberen we je met deze artikels te helpen door je enkele mogelijke interpretaties aan te bieden. In dit artikel hebben we het over dromen die te maken hebben met het huwelijk, trouwen en bruiloften.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Droominterpretatie: dromen over trouwen en bruiloften

Voor sommigen is het een kinderdroom, anderen vinden er helemaal niets aan; het huwelijk roept bij elk van ons wel iets op. Het wordt dan ook beschouwd als een belangrijke mijlpaal in het leven van een volwassen mens, en brengt doorgaans ook heel wat gevolgen met zich mee. Je familie wordt uitgebreid, er worden nieuwe dingen van je verwacht, en je legt je toe op het spenderen van – of dat is toch de inzet – de rest van je leven met een persoon waar je van houdt.

Anderen zien het dan weer als een beperking, of associëren het met scheidingen en de bijhorende ellende. Nog anderen denken dan weer aan hoe de holebi gemeenschap heeft moeten vechten voor het recht op een gelegitimeerd huwelijk, of net aan de ‘traditionele waarden’ die bij het huwelijk horen.


5 droomscenario’s over trouwen

Hoe je er ook naar kijkt, het huwelijk is en blijft een belangrijk thema in ons leven. Maar wat betekent het in een droom? Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk dat je stilstaat bij jouw houding tegenover en gevoelens bij het huwelijk en het getrouwde leven. Wanneer je jouw droom herkent in onderstaande droomscenario’s, is het belangrijk dat je die toetst aan jouw relatie tot trouwen – anders heb je namelijk niet zoveel aan de interpretaties.


1. Je droomt over een verloving

Een verloving wijst op een vorm van toewijding. Deze droom hoeft uiteraard niet létterlijk te betekenen dat iemand zich met je gaat verloven. Het kan ook betekenen dat je samen met iemand iets begint, bijvoorbeeld dat je samen een bedrijf wilt opstarten of een reis plant. Let goed op volgende details. Vraagt iemand jou ten huwelijk, of ben jij het die op je knie gaat zitten? Wat is je gevoel bij het aanzoek? Lijkt het je een goed idee, of niet? Je houding tegenover de verloving verraadt veel over je houding tegenover je nieuwe verplichtingen.

Los daarvan wijst deze droom soms ook op het verlangen om ook overdag met iemand verloofd te zijn, of in het huwelijksbootje te stappen.


2. Je droomt over een trouwfeest, een bruiloft

Tijdens een bruiloft tonen twee mensen aan hun familie en vrienden dat ze elkaar graag zien. Deze droom kan erop wijzen dat je je overdag ook publiekelijk opstelt als iemand die zich ergens aan verbindt. Misschien ben je een nieuwe baan begonnen, koop je een huis of ga je een ander soort contract aan dat invloed heeft op je omgeving.

Let ook hier weer goed op de droomdetails. Is het een vrolijk feest, of is de stemming niet optimaal? Verschijnen belangrijke mensen uit je leven in de droom? Wat zeggen ze? Hoe voel je je daarbij? Of zijn er net mensen niét aanwezig die je wel graag op je bruiloft had gezien? Al die dingen vertellen je meer over je droom en hoe je die interpreteert. Droom je bijvoorbeeld dat je moeder het huwelijk afkeurt, dan kan het best wel eens zijn dat je moeder het niet eens is met een andere keuze die je onlangs maakte. Is ze helemaal niet aanwezig, dan mis je haar misschien, of heb je het gevoel dat ze zich afzijdig houdt van je leven.

Net als dromen over een verloving kan deze droom natuurlijk ook gewoon het verlangen te trouwen uitdrukken.


3. Je droomt dat je getrouwd bent

Droom je dat je getrouwd bent, dan is het gevoel bij die droom erg belangrijk, zeker wanneer het over een feitelijk huwelijk gaat. Die droom kan je dan wat meer vertellen over hoe je je huwelijk ervaart. Een negatieve droom hoeft niet per se op een negatief huwelijk te wijzen.

Misschien vergroot de droom maar een bepaald aspect van je huwelijk, of komt er een zeker probleem dat in je huwelijk aanwezig is aan bod. Mogelijk geeft de droom je aanwijzingen hoe je dat probleem kunt aanpakken.

Vaak tonen dromen ons ook uitvergrootte, sterk overdreven conflicten. Je kunt bijvoorbeeld heel agressief reageren op een zekere kwestie, maar dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je dat in de werkelijkheid ook zou doen. De droom heeft in dat geval een meer catharsische (emotioneel zuiverende) functie. Door de extreme reactie als echt te ervaren, leer je uit dat verzonnen scenario dat je eigenlijk niét zo bent. We zien onszelf vaak als karikaturen van wie we werkelijk zijn, en in een droom kan dat beeld worden verscherpt.

Je kunt, in je droom, gelukkig getrouwd zijn, en dat kan erop wijzen dat je blij bent met bepaalde verbintenissen in je leven. Je voelt je gegrond, en veilig bij de mensen om je heen. Misschien ben je, in je droom, niet getrouwd met de persoon waar je een oogje op hebt, maar met je beste vriendin. Het kan natuurlijk ook dat je droomt getrouwd te zijn met iemand waar je het niet goed mee kunt vinden. In dat geval wil de droom je misschien wijzen op dingen die je toch gemeenschappelijk hebt met die persoon.

Een ongelukkig huwelijk in je droom kan er dan weer op wijzen dat je je vastgezet voelt in bepaalde aspecten van je leven. Misschien voel je je vastgelopen in je carrière, of loopt je relatie stroever dan je zou willen.


4. Je droomt over je huwelijksreis

Huwelijksreizen zijn vaak zeer idyllisch, en kunnen daarmee wel eens een overdreven optimistisch beeld schetsen van wat het huwelijk kan zijn. In die zin is een huwelijksreis een beetje als een illusie. Een huwelijksreis in je droom kan erg mooi zijn, en kan de fijnste en meest aangename aspecten van een relatie belichten.

Droom je dan weer dat je op huwelijksreis bent met iemand waarmee je nooit zou trouwen, dan kan ook deze droom je weer vragen stil te staan bij dingen die je gemeenschappelijk hebt met die persoon. Op je huwelijksreis werk je misschien aan je band met de persoon in kwestie – in je droom kan dat net zo zijn.

Een huwelijksreis kan ook wijzen op een vorm van escapisme. Je wilt in dat geval misschien ontsnappen aan de dagelijkse sleur, en bent, actief of passief, op zoek naar een uitweg. Misschien heb je erg nood aan een vakantie, of verlang je naar de eerste maanden van je huwelijk of relatie.


5. Je droomt over een geannuleerd huwelijk

Gaat het huwelijk in je droom niet door? Dan kan dat verschillende dingen betekenen. Let ook hier weer goed op de droomcontext.

Ben jij het die het huwelijk afzegt, dan kan de droom duiden op een vorm van bindingsangst of angst voor verantwoordelijkheden. Je loopt liever weg dan de dingen te confronteren – en dat is heel menselijk, maar niet altijd de ideale aanpak voor je probleem. Misschien vermijd je een confrontatie op het werk, of durf je je zegje niet te doen over een bepaald onderwerp.

Wordt het huwelijk geannuleerd door je partner? Dan voel je je mogelijk in de steek gelaten door die persoon – of dat nu je echte partner is, of iemand anders in je leven. Misschien voel je je ongewild of onaantrekkelijk, en ben je bang dat je ook overdag in de steek gelaten zult worden.

Voel je je opgelucht omdat het huwelijk niet doorgaat? Dan wil je onderbewustzijn je misschien vertellen dat je misschien toch niet zo enthousiast bent over iets waar je jezelf op hebt toegelegd. Dat hoeft niet per se te betekenen dat je datgene niet wilt; het kan best dat je gewoon wat nerveus bent over wat gaat komen.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Droomverklaringen

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen

Start een gratis reading
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Tim & Tessa
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Kenji
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Dana
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen