19 juli 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Dromen over je ex, wat betekent dat?

Dromen over je ex, wat betekent dat?

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Wat we dromen verbeeldt vaak wat we op onderbewust niveau denken, voelen, vrezen en verlangen. Dat we belang hechten aan de onderwerpen van onze dromen, is dan ook niet meer dan logisch. Wie deze spiegel van zijn geest op de juiste manier weet te lezen, vergaart inzicht in zijn eigen wezen dat hij nergens anders terug zal vinden. In dit artikel bespreken we een droom die vaker voorkomt dan je zou denken: dromen over je ex.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Dromen over verdriet en pijn

Wie net uit een relatie stapt zal er vast niet van schrikken wanneer zijn of haar ex opduikt in een droom. Het verdriet is vers, de pijn is nieuw en over het algemeen bevinden we ons in een transitiefase tussen relatie en het single leven. Maar wie al jaren niets van zijn of haar ex gehoord heeft, of wie ondertussen een nieuwe partner gevonden heeft, kan wel eens opkijken wanneer daar plots een ex verschijnt!

We hebben al gauw de neiging te gaan denken dat dromen over exen altijd een zeker verlangen in zich dragen, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Vaak staat een ex symbool voor het volledige tijdvak dat al dan niet beheerst werd door hun aan- of afwezigheid. Zo kan je ex gewoon terug verwijzen naar dingen die naast jullie relatie bestonden, aspecten van het leven die dus niet per se met jullie romantische relatie te maken hadden.

Anderzijds kan een ex ook symbool staan voor verlies of juist loslaten, voor groei en de vergelijking tussen vroeger en nu. Of we het nu willen of niet, die ex heeft wat voor ons betekend en heeft ook op ons onderbewuste zijn of haar stempel gezet.


Droominterpretatie: dromen over je ex

In onderstaand overzicht bespreken we enkele droomscenario’s waarin exen een rol spelen, en proberen te verklaren wat deze droom kan betekenen.

Je droomt over iemand waar je recent mee uit elkaar ging

Deze droom valt simpel te verklaren: je zit in met de breuk.

Je droomt dat je weer samen bent en alles zoals vroeger is

Wanneer je uit een toxische relatie gestapt bent, is deze droom een teken dat je nog niet klaar bent met het verwerken. Het deel van jou dat anderen toeliet je zo te behandelen, is er nog, en het vergt nog wat inspanning om daar iets aan te doen. Zie het als een waarschuwing: je bent niet van zins weer zo’n relatie te betreden, en moet er dus voor zorgen dat je dat op alle niveaus ook helemaal niet zit zitten.

Wanneer het een fijne relatie betreft, verraadt deze droom een nood aan genegenheid en geborgenheid. Wees gerust: ook zonder relatie kun je je zo voelen.

Je ex en je nieuwe partner komen elkaar tegen

Deze droom duidt waarschijnlijk op het vergelijken tussen de twee partners. Wat uit die vergelijking blijkt, is strikt persoonlijk en kunnen wij onmogelijk voor jou verklaren, maar misschien zegt de nood aan die vergelijking al wat over je huidige relatie. Dit kan in positieve maar ook negatieve zin zijn.

Wanneer je nieuwe partner straalt tegenover je ex, ben je duidelijk blij met je nieuwe relatie; wanneer het omgekeerde echter gebeurt, verlang je misschien naar bepaalde aspecten die in je huidige relatie lijken te ontbreken. Het hoeft echter niet per se zo te zijn dat die aspecten in de relatie met je ex wel aanwezig waren.

Seks met je ex

Deze droom komt voor veel mensen als een schok – zeker voor zij die helemaal klaar zijn met hun ex en er overdag in geen geval van zouden dromen weer het bed met hen te delen. Seks in een droom is echter vaak wat anders dan seks in het dagelijkse leven.

Droomseks waar je zelf in opgaat en akkoord mee bent is vaak ontzettend intens en heeft een transcendent karakter. Maar in dromen heb je soms ook seks met de meest schijnbaar willekeurige figuren, of juist mensen waar je nooit-van-z’n-levens (nog) seks mee zou willen hebben, hoe aardig je ze ook vindt. Dit soort droomseks wordt vaak beschreven als een uiting van respect of acceptatie, eerder dan een uiting van lust.

Wanneer je dus droomt dat je weer met je ex in bed beland, hoef je niet meteen te panikeren: je hebt waarschijnlijk geen onderdrukte gevoelens. Zie de droom eerder als een acceptatie van de breuk. De droom kan overigens ook betekenen dat je inziet dat jij ook een rol hebt gespeeld in het falen van de relatie, of dat je je ex weer wat op waarde schat. Uiteindelijk gaat niemand een relatie aan met iemand die hij of zij in principe niet kan uitstaan, en hoeft iemand na een breuk ook niet per se zo iemand te worden.

Je droomt opnieuw over de ‘break up’

Bij een recente breuk is deze droom niet meer dan een poging van je hersens het gebeurde te verwerken. Wanneer de breuk echter al verder achter je ligt, is het een waarschuwing van je onderbewuste: of je hebt de breuk nog niet verwerkt, of je loopt het risico dezelfde fouten te gaan maken.

Je bent gewelddadig tegenover je ex

Deze droom wijst op een hoop opgekropte frustraties en woede jegens je ex-partner. Dit komt waarschijnlijk ook niet als een verrassing: dit soort dromen komt vaak voort uit woede waar je overdag ook mee kampt.

Als het mogelijk is, kan het helpen met je ex te bespreken wat er allemaal gebeurd is en fout is gelopen. Vaak brengt dit soort eerlijke gesprekken een beetje verlichting, en kun je de woede toch minstens gedeeltelijk laten varen. Als dat geen optie is, ga dan bij jezelf te rade: hoe kun je die woede loslaten opdat hij je niet verteert?

Je ex is gewelddadig tegenover jou

Wie uit een gewelddadige relatie komt, heeft dit soort dromen misschien wel vaker. Trauma’s zijn soms zo sterk dat gebeurtenissen zich in onze droomwereld herhalen. Slachtoffers van gewelddadige partners die op deze manier geteisterd worden in hun dromen, vinden misschien wel heil in het beoefenen van lucide dromen. Anderzijds kan deze droom ook een poging van je onderbewuste zijn om wat gebeurd is te verwerken.

Wanneer de relatie met je ex niét gewelddadig van aard was en je toch deze dromen krijgt, is het geweld dat je wordt aangedaan een symbool voor hoe jij je voelt bij de breuk. Waarschijnlijk vond je de breuk onterecht, of kwam hij onverwacht en was je er niet op voorbereid. Je ex doet je dit leed opnieuw aan in je droom. Wanhoop echter niet: dit is de beste manier voor je onderbewuste om de pijn te verwerken.

Je ex wilt je terug

Dromen dat je ex weer een relatie met je wilt beginnen, kan erg verwarrend zijn. Zeker wie zelf hoopte op een verzoening, kan na zo’n droom met zijn of haar hoofd in de wolken gaan lopen. Deze droom betekent echter niet dat je ex ook daadwerkelijk weer een relatie met je wilt beginnen.

Wil jij je ex niet terug, maar droom je deze droom wel? Dan heb je misschien het gevoel je ex in de steek gelaten te hebben. Sta sterk in je schoenen: een relatie beginnen uit medelijden is absoluut geen goed idee.

Je ex verschijnt in je nieuwe leef- of werkomgeving

Deze droom vraagt je stil te staan bij hoe je vooruit gekomen bent. Er zit waarschijnlijk heel wat tijd tussen nu en de break, en deze droom is een vriendelijke herinnering aan je persoonlijke groei. Je onderbewuste verlangt dat je wat meer tevreden bent met jezelf en wat je bereikt hebt!

Wanneer je ex kritisch is over je nieuwe gewoontes en levensstijl, is het verschil tussen vroeger en nu erg groot. Dit hoeft absoluut niet te betekenen dat je niet goed bezig bent. Eerder is het een teken dat je nu voor jezelf leeft, waar je jezelf vroeger steeds maar weer opofferde voor je ex. Goed van je!


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Droomverklaringen

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen

Start een gratis reading
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen