21 april 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Dromen over spinnen, wat betekent dat?

Dromen over spinnen, wat betekent dat?

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Wie zich tracht te verdiepen in de wereld van het onderbewuste, kijkt daarbij steevast richting zijn of haar dromen. Dromen zijn een rechtstreekse vertolking van alles wat we overdag onbewust meemaken en opvangen. Die informatie wordt ’s nachts op raadselachtige wijze aan ons gepresenteerd in de vorm van een droom. Om de boodschap achter dat raadsel te ontrafelen, doen we aan droominterpretatie. Dit artikel zal het hebben over wat het zou kunnen betekenen wanneer je over spinnen droomt.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

De spin als in het dier

Arachnofobie (i.e. angst voor spinnen) terzijde, zijn spinnen erg vernuftige, speciale en vaak zelfs nuttige wezentjes. Geen insecten, maar een eigen ondersoort binnen de geleedpotigen. Licht als veertjes kruipen ze over hun zelfgesponnen webben, waarvan de draden elk klein beetje beweging weten op te vangen. De spin zelf voelt precies aan wie haar web beroerde: de wind, een insect, een grotere passant of een soortgenoot.

Je zou de spin kunnen zien als een teken van verbondenheid, haar web een weerspiegeling van het universum waar alles met elkaar verbonden wordt door onzichtbare maar (soms) merkbare draden. Een gebeurtenis aan de ene kant van het web heeft effect op de andere helft van het web. De spin is in staat deze webben te weven, en kent de draden als geen ander.

Wat betekent het dan wanneer je droomt over deze dieren? Dat hangt in eerste instantie af van jouw persoonlijke relatie tot het spinnenrijk. Wie aan arachnofobie lijdt, zal een spinnendroom erg anders ervaren dan iemand met een meer gezonde verhouding tot deze dieren. Zij zien zo’n droom eerder als uiting van meer algemene, onderliggende angsten. In die gevallen staat de spin voornamelijk symbool voor wat de arachnofoob ook overdag voelt bij spinnen: weerzin, angst, paniek.

Maar voor zij die de spin niet vrezen, kan de droom heel wat betekenen – zoals altijd hangt die precieze betekenis af van de droomcontext. Hieronder enkele voorbeelden van droomscenario’s waar spinnen bij betrokken zijn.

Je bevindt je in een spinnenweb

Droom je dat je ingewikkeld wordt in spinnenwebben? Deze waarschijnlijk claustrofobisch aandoende droom kan betekenen dat je je verstrikt en verstikt voelt door je sociaal netwerk. Bemoeizuchtige buren, overbezorgde familieleden of een controlerende baas passeren hier de revue.

Wanneer het claustrofobische gevoel echter ontbreekt in deze droom, kan het er juist op wijzen dat je je opgevangen en gesteund voelt door de mensen rondom je. Je voelt je thuis en op je plaats.

U ziet een spin een web weven

Deze droom kan betekenen dat je ook overdag iemand een ‘web’ ziet ‘weven’. Die persoon lijkt iets te bekokstoven, en mogelijk krijgt dit in de toekomst een voor jou nadelig staartje. Concreet maakt de persoon in kwestie er werk van mensen rondom je voor zichzelf in te palmen, met oog op het later manipuleren van diezelfde personen – of je zit toch met dat gevoel.

Wanneer je echter zelf bezig bent met het maken van lange termijn plannen, verbeeldt deze droom eerder het gevoel dat je krijgt bij het plannen. Bovendien ben je hoogstwaarschijnlijk op de goede weg – het web krijgt vorm!

Je zit vast in een spinnenweb

Deze droom kan betekenen dat je het gevoel hebt vastgelopen te zijn in je persoonlijke relaties. Niets vlot meer, conversaties lopen stroef en daarbij heb je het gevoel dat je niet echt de optie hebt uit de situatie te stappen. Onthoud in dit geval dat je niet werkelijk vastgeplakt zit in een net: je hebt enkel dat gevoel, en daarom droom je deze droom.

Wanneer de spin in deze droom op je af komt, wijst dit er mogelijk op dat je zelf mee verantwoordelijk bent voor het tot stand komen van die situatie.

Je bent een spin

Deze droom kan een heleboel dingen betekenen, maar de meest voor de hand liggende verklaring is alvast erg positief. Wie ’s nachts als spin tevreden in zijn of haar web zit, heeft het gevoel de zaakjes voor elkaar gekregen te hebben. Het leven loopt zoals jij het het liefste hebt, of gaat in ieder geval die richting uit. Alles valt op zijn plaats, en, nog belangrijker, ook jij hebt je plaats gevonden.

Een andere mogelijke verklaring is een stuk minder positief. In dat geval zie je jezelf als onbetrouwbaar, verraderlijk en manipulatief. Gelukkig werken dromen vaak als waarschuwing – of je nu daadwerkelijk verraadt en manipuleert of niet, je kunt er wat aan doen.

Wanneer het een laag zelfbeeld betreft, is het een kwestie van anders naar jezelf gaan kijken. Als je gedrag in de droom echter meer op je ware ik gebaseerd is dan je zou willen, is het tijd daar iets aan te gaan doen. Deze droom wijst in dit geval ook op de al dan niet opkomende aanwezigheid van schuldgevoelens.

Je verbreekt een spinnenweb

Deze droom symboliseert vaak een losscheuren van (andermans) verwachtingen over je. Je breekt je vrij van het beeld dat de wereld van je heeft, of je bevrijdt jezelf juist van je eigenbeeld.

Je loopt door spinnenwebben

Loop je (waarschijnlijk tijdens een achtervolgingsdroom) door een spinnenweb heen? Dan vertelt het universum je misschien dat je je, zoals in bovenstaand voorbeeld, moet gaan losmaken van een bepaald beeld dat jij of iemand anders van je heeft. Je gedraagt je namelijk meer naar dat verwachtingspatroon dan naar wat of wie je zelf wilt zijn, en kwetst jezelf daarbij – mogelijk zonder het zelf in de gaten te hebben.

Wanneer je in deze droom eerder opzettelijk door een reeks spinnenwebben loopt, ben je overdag al stevig bezig met deze patronen te doorbreken. Sterk!

Je ziet een spin zonder web

De spin zonder web is een individu zonder gewichtige relaties, zonder opvangnet – een eenzaat. Misschien kom je overdag in aanraking met dergelijk persoon, en wijst deze droom op een verlangen die eenzaamheid te doorbreken. Hou wel in gedachten dat niet elke afzondering problematisch is en er ook mensen zijn die er bewust voor kiezen geen mensen te betrekken bij hun levenswandel. Ook dat is een wens die gerespecteerd moet worden.

Anderzijds kan de droom je eigen eenzaamheid representeren. Misschien bezoekt de spin in je droom wel een ander web. Dan voel je mogelijk de nood opgenomen te worden in iemand anders’ netwerk – het is echter duurzamer je eigen netwerk op te bouwen.

Je doodt een spin

Het doden van een spin wijst vaak op zelfdestructieve neigingen of gedrag. Door mensen rondom je slecht te behandelen, voor de hand liggende kansen niet te grijpen of door al dan niet bewust de verkeerde keuzes te maken, schiet je jezelf in de voet. Deze droom probeert je te waarschuwen voor mogelijke nadelige gevolgen, en hoopt je weer op het juiste pad te brengen.

Je bent een vlieg in een spinnenweb

Deze droom duidt op een gevoel van hopeloosheid, misschien zelfs paniek. Je hebt overdag het gevoel niet uit de problemen te komen, en bovendien lijkt het of iemand munt slaat uit jouw ongeluk. Tijd om het tij te keren! Je bent geen vlieg, en je zit ook niet vast in andermans web, hoezeer dat ook zo kan voelen. Deze droom wijst je enkel op het gevoel dat je hebt in de huidige situatie, en niet op jouw bekwaamheid om er weer uit te komen.


Spinnen als in het geluid van een kat

Het spinnen van de kat is, voor kattenliefhebbers toch, een van de meest geruststellende geluiden. Je zou het als hoorbare gezelligheid kunnen omschrijven: een teken dat je kat jou vertrouwt, en zich helemaal lekker voelt wanneer hij of zij zich tegen je neer mag vleien.

Maar wat betekent het als je het spinnen in je droom hoort?

Je hoort het spinnen, maar ziet geen kat

Dit is een voorteken van komende gezelligheid. Misschien verwacht je een familiefeest, ga je binnenkort samenwonen of staat er een reünie op de agenda. Wat er ook staat te gebeuren, het evenement wordt een gezellige boel, dus kijk er al maar naar uit!

Komt er echter frustratie bij kijken, en erger je je aan het feit dat je de bron van het spinnen niet weet te vinden? Dan wijst deze droom eerder op een nood aan gezelligheid. Bel een goede vriend of vriendin op, en wentel je in het samenzijn!

Je hebt een spinnende kat op schoot

Deze droom kondigt een periode van rust aan. Je mag je in alle gerustheid ontspannen, en genieten van een terecht gevoel van veiligheid. Mogelijk heb je net een project afgerond, of heb je een moeilijke periode achter de rug. De tijd om te genieten is nabij – onthoud dat de laatste loodjes vaak het zwaarst wezen, en verlies het uiteindelijke doel niet uit het oog. Jouw tijd om te ontspannen zit er aan te komen.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Droomverklaringen

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen

Start een gratis reading
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Martha
 • Helderziend
 • Medium
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Vlinder
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Annefloor & Bas
 • Medium
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Merel
 • Helderhorend
 • Heldervoelend
 • Medium
Start gratis chat
medium die
Xavi
 • Astroloog
 • Helderwetend
 • Medium
Start gratis chat
medium die
Jort
 • Pendelen
 • Spiritueel Coach
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen