23 juni 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Dromen over honden, wat betekent het?

Dromen over honden, wat betekent het?

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Soms hebben we een droom die blijft hangen, een droom die aanvoelde als meer dan gewoon een verwerking van ons onderbewuste. Het kan in die gevallen erg interessant zijn je droom te gaan analyseren. Daarbij hou je rekening met de verschillende elementen die voorkomen in je droom: de setting, de personages, het gevoel dat de droom met zich mee brengt. Al die dingen samen kunnen ons wel eens wat vertellen over wie we zijn, wat we nodig hebben en, uiteindelijk, wat die droom ons wilt vertellen. Vandaag hebben we het over de rol die honden kunnen spelen in een droom!


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Droominterpretatie hond

Onze trouwe, harige viervoeters staan zowat wereldwijd bekend om hun loyaliteit, toegewijdheid en, laten we eerlijk zijn, liefdevol gekwispel. Toch zijn er ook mensen die niet zo dol zijn op honden: zij zien honden eerder als gevaarlijke wezens met tanden en klauwen, en zullen dan ook eerder schrikken wanneer er een hond verschijnt in hun droom.

Naast de twee meest bekende, intuïtieve interpretaties, verbeelden honden ook het domesticatieproces. Hun voorouders, de wolven, waren namelijk een stuk wilder. De overgang van wilde, ongebonden wolf naar trouwe, huiselijke hond heeft op zich ook een sterke symbolische waarde.

Daarnaast kennen we honden ook als ontzettend liefdevolle wezens. Ze zijn niet bang hun genegenheid te tonen, en nemen daarbij geen blad voor de mond – of bek. Tot slot beschikken honden ook over een sterk ontwikkeld instinct: denk maar aan hoe je hond het lijkt aan te voelen wanneer een van de leden van zijn roedel, of jouw gezin, het huis nadert.


Fysieke kenmerken van de hond in je droom

De grootte van de hond
Hoe groter de hond, hoe groter zijn symbolische rol. Word je bijvoorbeeld belaagd door een gigantische hond? Dan voel je je in het dagelijks leven serieus bedreigd.
Betreft het een klein schoothondje? Dan is het probleem dat de hond voorstelt misschien helemaal niet zo groot. Anderzijds kan zo’n kleine hond ook zorgzaamheid en geborgenheid symboliseren.

De pels van de hond
Een hond met een lange, onverzorgde pels verbeeldt een zeker soort verlorenheid of mysterie. Tevens kan het een teken van ziekte of onbedachtzaamheid zijn. Kortharige honden wijzen dan weer eerder op duidelijk- en helderheid.

Het ontmoeten van een donkerharige hond zou dan weer kunnen betekenen dat je een van je vrienden niet kunt vertrouwen, terwijl een roodharige hond op naderend verraad wijst. Droom je over een witte hond? Dan zou je wel eens positieve dingen mogen verwachten van de toekomst!

De tanden van de hond
Wanneer je de tanden van de hond te zien krijgt in je droom, kunnen ook die tanden op zich je iets vertellen. Wanneer een hond met een gezond gebit naar je gromt en zijn tanden ontbloot, dan zie je de dingen waar je bang voor bent als krachtiger dan jijzelf. Zijn de tanden van de hond vuil, onverzorgd, of ontbreken er enkele tanden, dan heb je het gevoel je angst wel te kunnen overwinnen.

Houd in gedachten dat wat je angstig maakt niet per se krachtiger dan jijzelf hoeft te zijn, gewoon omdat dat in je droom zo aanvoelde. Vaak nemen onze angsten onrealistische proporties aan – en in dromen gebeurt dat heel erg letterlijk.

Het soort hond
Een schoothondje, voorzien van franjes als jasjes, hoedjes of schoentjes, wordt beschouwd als teken van narcisme en egoïsme of oppervlakkigheid.
Een jachthond verbeeldt dan weer ambitie, en het strijden of de wens om je doel te bereiken. Hieronder rekenen we trouwens ook herdershonden als border collies.
Een waakhond kan dan weer enerzijds veiligheid symboliseren, maar kan evengoed een teken zijn van onveiligheid. Let voor de juiste interpretatie goed op de ruimere context van je droom!
Een klassieke huishond als een labrador of golden retriever verbeeldt dan weer, uiteraard, huiselijkheid en gezelligheid.


blank

Droomscenario’s met een hond in de hoofdrol

Verschillende droomscenario’s waarin honden een belangrijke rol spelen, en hoe je die dromen kunt interpreteren.

Je droomt over een kwade hond

Kwade, blaffende en potentieel agressieve honden zorgen voor eerder onaangename, angstaanjagende dromen. Maar wat betekent die grommende hond?
Je kunt de hond enerzijds zien als een projectie van jezelf. Misschien voel je je in het nauw gedreven, en haal je uit naar de mensen om je heen. Durf je overdag wel eens figuurlijk je tanden te laten zien? Dan is deze droom misschien een aanmaning om wat rustiger, of meer liefdevol, door het leven te gaan.

Anderzijds kan de droom ook betekenen dat je het gevoel hebt dat iemand die normaal trouw aan je is dat niet meer kan of wilt zijn. De persoon heeft zich als het ware tegen je gekeerd. Onze raad? Praat erover!

Je droomt over een blije, opgewonden hond

Deze droom draagt een zeker enthousiasme in zich, en kan betekenen dat je het gevoel hebt opgenomen en aanvaard te zijn in een nieuwe groep. Is je werkomgeving bijvoorbeeld onlangs veranderd? Dan kan deze droom indiceren dat je nu eindelijk je draai hebt gevonden. Je nieuwe collega’s zien je als ‘een van hen’ – laat dat roedelgevoel maar komen!

Een andere interpretatie vinden we in het enthousiaste karakter van de droom. Misschien kijk je ergens naar uit, of ben je erg tevreden met je huidige omstandigheden. Super!

Je droomt dat je een hond adopteert of koopt

Deze droom kan wijzen op een gevoel van eenzaamheid. Misschien heb je overdag het gevoel er alleen voor te staan, en komt de hond in beeld als metgezel. Je hoeft je niet meteen naar het dichtstbijzijnde asiel of de naburige kennel te reppen: de droom kan je ook gewoon aansporen om opnieuw contact te leggen met de mensen rond je. Het kan natuurlijk ook verstandig zijn je netwerk uit te breiden door een nieuwe hobby te beginnen, of simpelweg wat vaker mensen aan te spreken.

Je droomt dat je een hond bent

Ben je, als hond, lid van een roedel? Dan kan deze droom enerzijds betekenen dat je je lid voelt van een groep. Anderzijds kan de droom juist betekenen dat je je graag deel van een groep zou willen voelen. Hier kun enkel jij het onderscheid maken.

Ben je een solitaire hond? Dan wijst deze droom op eenzaamheid.

Je droomt over puppy’s

Een droom waarin jij voor puppy’s zorgt, wijst steeds op je capaciteiten als zorgbrenger. Zorg je dus, bijvoorbeeld, erg goed voor een groepje puppy’s, dan heb je het gevoel dat je de dingen onder controle hebt. Je bent misschien verantwoordelijk voor anderen, en weet van jezelf dat je die verantwoordelijkheid met zorg draagt.

Gaat het om een grote groep wilde, ongehoorzame puppy’s? Dan twijfel je misschien aan jezelf, of heb je het gevoel dat de personen waar jij verantwoordelijk voor bent geen idee hebben van hoeveel energie en tijd jij aan hen besteedt. Het kan raadzaam zijn dit te bespreken: als zorgdrager heb je zeker het recht aan te geven wanneer iets niet kan of je te veel moeite kost.

Je droomt dat een hond op je afkomt

Wanneer je droombeeld niet veel anders toont dan een naderende hond, moet je goed letten op hoe die hond eruit ziet en welk gevoel zijn naderen bij je teweeg brengt. Die hond kan namelijk wel eens de toekomst of naderende gebeurtenissen symboliseren.

Rent de hond? Dan betreft het waarschijnlijk iets dat je overdag ook ziet aankomen en je angst inboezemt.

Je droomt dat een hond in je armen of benen bijt

Bijt de hond in je ledematen? Dan heb je misschien het gevoel iets verleerd te zijn, of voel je je minder bekwaam dan vroeger. De droom kan ook juist een vrees voor zulk verlies uiten en hoeft dus niet per se te betekenen dat het verlies al geleden is.

Je droomt dat je voor de hond van een ander zorgt

Wanneer je in je droom ‘petsit’ op de hond van een kennis, familielid of vriend, kan dit betekenen dat die persoon je blindelings vertrouwt. Maak hier dan ook geen misbruik van!

Ben je onaardig tegen je harige logee? Dan besef je misschien onbewust dat je wel wat aardiger kunt zijn voor het baasje van de hond. Wanneer je langs de andere kant erg liefdevol met de hond omgaat, staat dit ook symbool voor je relatie met de persoon in kwestie.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Droomverklaringen

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen

Start een gratis reading
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen