21 april 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Krachtdieren; wat is jouw krachtdier?

Krachtdieren; wat is jouw krachtdier?

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Binnen bepaalde natuurreligies wordt gelooft in krachtdieren, zogenoemde spirits in de vorm van dieren. Zij hechten veel waarde aan de symbolische boodschappen van dieren. Voel jij je aangetrokken tot een bepaald dier en ben je benieuwd wat de symbolische boodschap van dit dier is? Of ben jij juist benieuwd hoe jij erachter kunt komen wat je krachtdier is? In dit artikel lees je alles over wat krachtdieren zijn, hoe jij je eigen krachtdier kunt vinden en wat de symbolische betekenis van dit krachtdier is.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Wat zijn krachtdieren?

Krachtdieren komen voort vanuit het Sjamanisme. Zij zien een krachtdier als een beschermgeest, die de vorm van een dier aanneemt. Een krachtdier wordt gezien als een gids, een beschermer (bijvoorbeeld tijdens de weg naar de onderwereld) en de bewaker van onze persoonlijke kracht.
Iedereen heeft zijn eigen krachtdieren en heeft meerdere krachtdieren. Sommige dieren blijven altijd bij je, andere dieren komen als de situatie het toelaat en het nodig is. Een krachtdier kan ons iets laten zien over onze innerlijke ik en de oerinstincten en onze basis die de innerlijke ik bevat.


Verschil tussen totemdieren en krachtdieren

Het verschil tussen een krachtdier en een totemdier is lastig uit te leggen. In sommige gevallen wordt een krachtdier gezien als een persoonlijke beschermgeest, terwijl een totemdier wordt gezien als beschermgeest van de stam. Echter, in andere gevallen worden de term totemdier en krachtdier gebruikt om hetzelfde uit te drukken.

Geschiedenis en herkomst van  krachtdieren

De krachtdieren hebben hun oorsprong in de indiaanstammen. Verschillende natuurvolken leven in stammen en maken gebruik van de natuurreligie. Elke stam heeft een eigen cultuur, maar zij voelen zich allemaal één met de natuur en geven een grote symboliek aan dieren. Zij nemen de boodschap van een dier dan ook zeer serieus. Een sjamaan maakt via rituelen contact met de geestenwereld. Hierbij maakt hij ook contact met de diergeesten, die binnen het sjamanisme totem- of medicijndieren worden genoemd, die zij zien als spirituele en persoonlijke gidsen.
Een uitgebreide uitleg over wat het sjamanisme inhoudt, kun je vinden in dit artikel.


Hoe vind ik mijn krachtdier?

Er zijn verschillende aanwijzingen die jou vertellen wat jouw persoonlijke krachtdier is. Voorbeelden hiervan zijn:

Je ziet een bepaald dier vaak terugkomen. In dromen, in je dagelijks leven of elke keer als je de tv aanzet bijvoorbeeld.
Tijdens verschillende rituelen zoals een trance, kun je jouw eigen krachtdier oproepen. De beste manier is om dit te doen onder begeleiding van een sjamaan.

Vragen stellen

Ook kun je jezelf een aantal vragen stellen om een duidelijker beeld te krijgen van wat jouw krachtdier is:

 • Welk dier roept altijd al je interesse op, voel je je toe aangetrokken of wil je graag zien als je in de dierentuin bent? Dit dier wordt gezien als je levensdier en hier kun je iets van leren.
 • Welk dier kom je regelmatig tegen als je in de natuur bent?
 • Welk dier zie je terugkeren in je dromen?
 • Voor welk dier ben je bang of door welk dier ben je aangevallen? Dit wordt gezien als je schaduwdier. Dit kan je iets vertellen over iets waarmee je moet leren omgaan en moet leren accepteren. Sommige culturen binnen het sjamanisme geloven dat onze eigen angsten kunnen verschijnen in de vorm van een dier. Als je leert om je angsten onder ogen te zien, kun je ze omzetten tot een kracht.

Droomdier

Je krachtdier kan in een droom naar voren komen (bijv. slangen of muizen). Dromen ontstaan vanuit je onderbewustzijn. Je onderbewustzijn is eigenlijk je diepe innerlijke ik. Je innerlijke ik is verbonden met je krachtdier, ook al beseft je bewustzijn dit nog niet. Probeer voor je gaat slapen te denken aan dieren. Probeer hierbij verschillende dieren in je gedachten op te roepen en deze gedachten aan dieren vast te houden als je in slaap valt. Je zult vanzelf merken dat jouw krachtdieren zullen verschijnen in je dromen. Geen zorgen, dit lukt niet altijd de eerste keer. Soms is er wat oefening voor nodig, maar oefening baart kunst.
Ben je een diepe slaper en heb je soms moeite om je dromen te herinneren? Begin dan met een droomdagboek. Zo versterk je je eigen droomgeheugen. Informatie over het maken en bijhouden van een droomdagboek kun je vinden in het artikel over droomduidingen.

Meditatie en/of visualisatie

Zoek een ruste plek op waar jij je kunt ontspannen en veilig voelt. Ga in gedachten naar de natuur, ga op zoek naar jouw favoriete plek in de natuur. Dit kan voor iedereen verschillend zijn, de één voelt zich het meest op zijn gemak in een park, terwijl de ander juist nar de zee, de jungle of het bos wil. Doe je best om de plek die je hebt uitgekozen zo specifiek mogelijk te maken. Kijk wat je ziet, wat je hoort, wat je proeft, wat je voelt. Stel jezelf open voor een ontmoeting met je krachtdier. Wanneer het dier komt, zorg dan dat jij het eert en met respect behandelt door het dier respectvol te begroeten.

Laat je niet afschrikken

En laat je niet terughouden! De meeste mensen hebben een ideaalbeeld in hun hoofd. Het ideaalbeeld van een sterke leeuw of vrije vogel bijvoorbeeld. Maar elk dier heeft zijn eigen kracht. Ook de kleine dieren hebben kracht. Want wist je wel dat een mier gemiddeld 10 tot 50 keer zijn eigen gewicht kan dragen? Door jezelf aan het ideaalbeeld vast te houden, beperk je jezelf. Het kan zelfs zijn dat je op die manier nooit je krachtdier gaat vinden.


Wat betekent een krachtdier voor je?

Elk dier heeft een krachtige geest en eigen kwaliteiten. Door te leren wat jouw krachtdier voor betekenis heeft, leer je inzicht krijgen in waar je eigen krachten en valkuilen liggen. Het krachtdier kan je ondersteunen en helpt je om te leren en ontwikkelen.

Ondanks dat wij wellicht hetzelfde totemdier hebben, betekent het toch voor mij iets anders dan voor jou. Want de rol van een totemdier binnen jouw leven is uniek. Ze hebben wellicht dezelfde kwaliteiten, maar de manier waarop ze als gids en beschermer optreden verschilt.

Een krachtdier zorgt voor meer balans in je leven. Het versterkt je goede eigenschappen en stuurt je in je valkuilen. Het is een gids door je leven die je helpt om je intuïtie te volgen. Een krachtdier kan je zelfs helpen om gebeurtenissen of trauma’s uit het verleden te verwerken. Hiervoor wordt de expertise van een sjamaan ingeroepen, die je helpt om de droomwereld of geestenwereld in te stappen zodat je een direct contact kan maken met je krachtdier.

Respect betuigen en eren

Een dier kiest jou! De enige manier om te kunnen communiceren met je krachtdier is om het krachtdier te eren en met respect te behandelen. Jullie moeten elkaar leren kennen en vertrouwen krijgen in elkaar.

Je kunt een krachtdier op verschillende manieren eren. Zorg dat je probeert een verbinding te krijgen met het dier door het dier te bestuderen. Pluis alles uit wat er over te vinden is, zodat jij het dier kan aflezen en begrijpt wat de krachten van het dier zijn. Je kunt het dier ook eren door bijvoorbeeld afbeeldingen op te hangen of amuletten te maken met het dier erin/op. Als je een dier hebt wat in de natuur leeft waar jij woont, kun je ook proberen om materialen te verzamelen van het dier. Veren is bijvoorbeeld iets wat je vrij gemakkelijk kunt verzamelen en zelf dingen van kunt maken om het dier te eren.


Verschillende totemdieren

Er worden verschillende krachtdieren en totemdieren onderscheiden. De theorieën hierover lopen uiteen, dus in dit artikel benoem ik alle verschillende vormen die vanuit verschillende theorieën worden benoemd.

Boodschappers

Een boodschapper wordt gezien als een tijdelijk krachtdier. Dit dier komt alleen bij je om een specifieke boodschap af te geven. Het kan hier gaan om een kortdurende situatie of een bepaalde levensfase. Een boodschapper begeleid je tijdens deze situatie of levensfase en ondersteunt je bij wat je nodig hebt om tot ontwikkeling te kunnen komen. Probeer bij dit dier zijn kenmerken en kwaliteiten te herkennen. Dit kan je iets vertellen over hoe te handelen in de situatie of levensfase waarin je je nu bevindt. Boodschappers zijn dieren die je regelmatig tegenkomt in je dagelijks leven.

Levensgidsen

Een levensgids is een krachtdier wat je hele leven aanwezig is. Dit krachtdier geeft jou karakter weer. Dit krachtdier blijft gedurende alle levensfasen bij je en dient als jou persoonlijke gids, beschermer, ondersteuner en boodschapper. Tot dit krachtdier kun je je altijd wenden als je het zelf even niet meer weet, of dit nou grote of kleine problemen zijn.

Reistotem

Een reistotem kan vergeleken worden met de boodschapper. Ook dit is een krachtdier wat maar een korte periode bij je blijft om jou te helpen in bepaalde situaties en jou handvatten aan te reiken. Ook dit krachtdier probeert je net als de boodschapper krachtige levenslessen te leren die jij kan gebruiken om grip te krijgen op de situatie. Het verschil tussen de reistotem en de boodschapper wordt gevonden in de tijd. Een boodschapper blijft korter bij je dan een reistotem.

Schaduwtotem

Je schaduwtotem is een dier waar je angstig voor bent. Dit dier weergeeft je innerlijke angsten. Zoals al eerder benoemd in dit artikel wordt er door sommige sjamanen gelooft dat je deze angsten moet overwinnen zodat je ze kunt gebruiken als kracht. Op deze manier kun je komen tot verdere (spirituele) ontwikkeling en groei.

Geboortetotem

Je geboortetotem wordt gekoppeld aan je sterrenbeeld volgens het medicijnwiel van het sjamanisme. Daarnaast worden de sterrenbeelden verdeeld in vier groepen, clans genoemd. Hier past ook een krachtdier bij. Elke groep sterrenbeelden heeft overeenkomende karaktereigenschappen. Dit kun je vergelijken met de elementen die normaal aan sterrenbeelden worden gehangen; water, lucht, vuur en aarde. Binnen de totemdieren worden de clans onderverdeeld in arend, schildpad, vlinder en kikker.


Verschillende clans

Arend/Adelaar- De Grote Geest

Onder de arend vallen de ram, leeuw en boogschutter. Deze sterrenbeelden worden gezien als creatief en gepassioneerd. Er is iets wat jij moet aanpakken om je weg naar spirituele vrijheid te kunnen hervatten. Bekijk net als de adelaar het grote geheel en niet alleen de details.

Schildpad- Moeder aarde

Onder de schildpad vallen de stier, maagd en steenbok. Deze sterrenbeelden worden gezien als denkers. De schildpad heeft zijn eigen lichaam als bescherming. Het leert ons om je innerlijke kracht te eren. De schildpad leert je niet alleen om te aarden en te gronden, maar ook om met de stroom mee te drijven. Het kan dus zijn dat je pas op de plaats moet zetten of om je juist op een rustig tempo mee te moeten laten varen naar waar de aarde je brengt. Overdenk je eigen gedachtes nog eens, voor je ze de wereld inbrengt.

Kikker – Zuivering

Onder de kikker vallen de kreeft, schorpioen en vissen deze sterrenbeelden worden gezien als stabiel en streven naar zekerheid. De kikker staat verbonden met de waterenergie. Het water werkt reinigend en zuiverend. Als je de kaart van de kikker hebt gekozen, kan het zijn dat je zuivering nodig hebt. Alleen als je gezuiverd bent kan je weer nieuwe energie aanvullen. Probeer de kracht van het water hierin te gebruiken. Neem bijvoorbeeld een ontspannen douche en laat de zorgen van je afspoelen.

Vlinder – Transformatie of gedaanteverwisseling

Onder de vlinder vallen de tweeling, weegschaal en waterman. Deze sterrenbeelden worden gezien als gevoelig en mensen die zich makkelijk kunnen aanpassen aan anderen. Neem eens de tijd om naar jezelf te kijken en te kijken naar jouw positie in de zelftransformatie. De vlinder ondersteunt je in deze ontwikkeling en zorgt voor een heldere geest ten opzichte van jouw positie van zelftransformatie.


Krachtdier passend bij het sterrenbeeld

De krachtdieren volgens de sterrenbeelden zijn:


Ram – De valk

De valk houdt overzicht terwijl hij ook alle details ziet. Hij is actief en onderzoekend en een krachtig dier. De valk kan soms egoïstisch zijn, mede dankzij zijn hoge dosis aan doorzettingsvermogen. De valk leert je om een probleem van alle kanten te bekijken.

Stier – De bever – Bouwer

De bever is een echte doener en werker. De bever bouwt zijn dam zo, dat er verschillende uitgangen zijn zodat er altijd ontsnappingsmogelijkheden zijn. Het kan zijn dat het nu de tijd is om jouw idee tot werkelijkheid te brengen en te gaan ‘bouwen’. Of probeer conflicten die mogelijk spelen op te lossen, door net als de bever te kijken naar alternatieve (ontsnapping-) mogelijkheden.

Tweelingen – Het hert – Vriendelijkheid en zachtheid

Het hert vraagt van jou om je zachtheid te vinden in jezelf. Zorg dat je anderen accepteert zoals ze zijn, zonder ze te veranderen. Ook als deze anderen ‘duister’ in zich hebben. De vlekken van het hert geven aan dat zowel het licht als het duister moet worden gekoesterd. Wees warm en zorgzaam.

Kreeft – De specht

De specht is intuïtief en emotioneel. Het is een kwetsbare vogel, die zijn omgeving en zijn nest goed beschermd. De specht kan wel last hebben van stemmingswisselingen. De boodschap van de specht is dat je weet wat je te doen staat en dat je het nu ook daadwerkelijk moet gaan uitvoeren.

Leeuw – De zalm – Innerlijk weten

De zalm keert altijd terug naar zijn officiële huis, ook als hij lange reizen heeft gemaakt. Daarom is het belangrijk om bij deze kaart stil te staan bij je innerlijke zelf en de wortels van je eigen bestaan.

Maagd – De bruine beer – Introspectie

De kracht van de beer ligt in de introspectie, die ook te vinden is op het medicijnwiel. Om onze dromen en doelen te bereiken moeten we van tijd tot tijd onszelf overgeven aan introspectie. Neem de tijd en rust om naar jezelf te kunnen luisteren.

Weegschaal – De kraai – Wet

De kraai is de beschermer van de heilige wetten en de hoeder van kennis, hij is een voorteken van verandering. Door te kraaien geeft hij waarschuwingen aan zijn soortgenoten om aan te geven dat er onheil dreigt. Zorg dat je alert blijft en opmerkbaar bent, zodat je er bewust van bent wanneer de verandering aanwezig is.

Schorpioen – De slang – Transmutatie

De slang werpt zijn huid af en staat hiermee symbool voor de transmutatie in de cyclus van het leven. De slag staat daarnaast symbool voor schepping. Je kan pas optimaal functioneren als je alle aspecten in het leven hebt omarmd, ook de dingen die eerst als vergif worden gezien horen wel bij het leven.

Boogschutter – De uil – Misleiding

Uil wordt gezien als het symbool voor misleiding, helderziendheid en wijsheid. Hij ziet en hoort in de nacht wat anderen niet zien. Als je deze kaart hebt gekozen, is het van belang om je intuïtie te herkennen in de situatie waarin je je nu bevindt. Maak gebruik van jouw scherpe observatievermogen. De uil helpt je om de gehele waarheid te zien in de vorm van (voor)tekenen en geeft hiermee verlichting.

Steenbok – De gans

De gans is ambitieus, maar toch betrouwbaar en voorzichtig. Doordat de gans zo ambitieus is en zoveel doorzettingsvermogen heeft, verwacht ze dit soms ook teveel van anderen. Daardoor kan ze pessimistisch en veeleisend overkomen. De gans is de beschermer van de aardse wensen en dromen. Heb jij jouw droom helder?

Waterman – De otter – Vrouwelijke energie

De otter staat voor vrouwelijke energie. Iedereen heeft mannelijke en vrouwelijke energie in zich. De otter kan je vertellen dat je dingen op zijn beloop moet laten en moet stoppen met piekeren. Tover het speelse kind uit jezelf naar boven.

Vissen – De wolf – Leraar

De wolf is de leraar en deelt zijn wijsheid met anderen. Ga op zoek naar een plek waar je alleen bent zodat je jouw ware zelf kan vinden. Als je jouw ware zelf hebt gevonden, kun je anderen helpen en jouw kennis met ze delen. Zoek de balans tussen je eigen behoeften en die van anderen.


Medicijnkaarten

De medicijnkaarten zijn ontwikkeld door Jamie Sams en David Carson. David Carson is schrijver en journalist, Jamie Sams is sjamaan en healer. De voorouders van zowel Carson als Sams zijn Indiaans. De illustraties zijn getekend door Angela Werneke. Elke kaart heeft een gedichtje en elke kaart heeft elementen van totem, waarzeggerij en psychologische processen. Dit alles is gebaseerd op de kennis van Carson en Sams die door middel van verschillende Indiaanse leraren en eigen spirituele processen achter de symboolfunctie van de dieren zijn gekomen.

David Carson

David Carson schreef daarnaast het boek ‘De kracht van dierengeesten’. Volgens David Carson zijn er 52 verschillende krachtdieren. Een krachtdier valt binnen de theorie van David Carson onder innerlijke kwaliteiten, innerlijke wijsheid en innerlijke schoonheid.

De negen totemdieren

David Carson en Jamie Sams geloven dat elk mens geboren wordt met negen totemdieren. De negen totemdieren hebben een patroon om je heen, oosten, zuiden, westen, noorden, boven, beneden en binnenin. Elk totemdier heeft zijn eigen betekenis die ik hieronder zal toelichten.

Oosten
Dit dier bewaakt je pad naar verlichting en leidt je naar je grootste spirituele uitdagingen.

Zuiden
Dit dier beschermt het kind in je. Het helpt je om nederig te zijn als dit nodig is. Op deze manier blijft je onschuld in evenwicht.

Westen
Dit dier toont je de weg naar je doelen en leidt je naar je persoonlijke en innerlijke waarheden en antwoorden.

Noorden
Dit dier helpt je om te spreken en te luisteren op de juiste momenten. Dit is het dier wat jou wijze raad geeft.

Boven
Dit dier is de bewaker van de droomtijd en je toegang tot andere dimensies.

Beneden
Dit dier leert je hoe je gegrond op je pad kunt blijven. Het brengt je de lessen over het binnenste van de aarde.

Rechterkant (het binnenin dier)
Dit dier is de drager van je moed en je strijd. Het beschermt je mannelijke kant.

Linkerkant (oosten)
Dit dier is de beschermer van je vrouwelijke kant. Het leert je om overvloed te ontvangen en te delen en helpt je om relaties te koesteren en onderhouden.

Een uitgebreide omschrijving over de medicijnkaarten, vind je in dit artikel.


Overzicht van de verschillende krachtdieren en hun betekenis

Elk dier heeft een eigen kracht en een eigen betekenis. Omdat er zoveel verschillende dieren zijn, is dat te veel om in dit artikel te omvatten. Daarom verwijs ik je graag opnieuw naar dit artikel over de medicijnkaarten. Hier kun je een uitgebreid overzicht vinden van de volgende dieren en hun betekenis:

 • Adelaar – Vlinder – Buffel
 • Havik – Schildpad – Muis
 • Wapitihert – Eland – Uil
 • Hert – Stekelvarken – Bever
 • Beer – Prairiewolf – Buidelrat
 • Slang – Hond – Kraai
 • Stinkdier – Wolf – Vos
 • Otter – Raaf – Eekhoorn
 • Bergleeuw – Lynx – Waterjuffer
 • Gordeldier – Das – Konijn
 • Kalkoen – Mier – Wezel
 • Korhoen – Paard – Hagedis
 • Antilope – Kikker – Zwaan
 • Dolfijn – Walvis – Vleermuis
 • Spin – Kolibrie – Blauwe reiger
 • Wasbeer – Prairiehond – Wild zwijn
 • Zalm – Alligator – Jaguar
 • Zwarte panter

Ik eindig dit artikel met een mooie uitspraak van Lekatos-Lesa, het hoofd van de Pawnees stam uit 1904. Hij zei (en ik quote):

“ In het begin der tijden rustten wijsheid en weten bij dieren; want Tuawa, de Ene Boven, sprak niet rechtstreeks tot de mens. Hij stuurde dieren om de mens te vertellen dat hij zich liet zien door de dieren. En dat de mens van hen zou moeten leren en van de sterren en de zon en de maan… want Tuawa spreekt in en door alles.”


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Spiritualiteit
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Kenji
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Martha
 • Helderziend
 • Medium
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Luana
 • Pendelen
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Jurre
 • Astroloog
 • Heldervoelend
 • Energiegenezer
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading