21 april 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Dromen over water, wat betekent dat?

Dromen over water, wat betekent dat?

Laatst bijgewerkt: 16 juni 2022

Of we het nu beseffen of niet, we dromen elke nacht. Veel van die dromen gaan echter verloren in de duistere nissen van ons geheugen, en zo komt het dat we ons meestal maar een enkel exemplaar herinneren wanneer de ochtend valt.

Soms echter zit tussen onze dromen een exemplaar dat er uit springt: de droom was anders, en leek meer te betekenen dan enkel een verwerking van wat het onderbewuste overdag meemaakt. In die gevallen is het interessant aan droominterpretatie te doen.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Droominterpretatie: water

Vandaag bespreken we wat het betekent wanneer het basiselement water in je droom verschijnt.

Water is een krachtig element en draagt veel betekenis met zich mee. Water staat vaak symbool voor helderheid, zuivering en beweging maar kan ook iets overweldigends hebben. Heel concreet komt water in dromen vaak aanbod als uitdrukking van het onderbewuste en al wat dat onderbewuste bevat.

Wat het water in je droom betekent is sterk onderhevig aan de vorm die het water aanneemt. Zo zal een zee iets anders voorstellen dan regen, en symboliseert het bruine water van een sloot iets anders dan het water dat uit de kraan stroomt. Het water zal soms ook geen prominente rol op zich nemen in je droom: soms betekent de aanwezigheid van water op de achtergrond ook al heel wat.

In dit artikel trachten we je wat meer duiding te geven wat betreft het verklaren van jouw droom over water. We doen dit aan de hand van enkele duidelijke vragen, waarvan de antwoorden samen bekeken moeten worden om de droom te verklaren. Wat de droom precies betekent, kan enkel jijzelf met zekerheid weten!


Is het water helder, of troebel?

Helder water in een droom is een teken van duidelijkheid. Je hebt goed overzicht van je huidige situatie, je emoties of het doel dat je voor ogen hebt.

Troebel water daarentegen symboliseert onduidelijkheid. Je bent in de war, je weet niet meer wat je wilt of je weet niet precies wat je voelt of waar je emoties vandaan komen.


Is het water diep, of ondiep?

Diep water kan duiden op het onbekende: je kunt de bodem niet zien, dus je weet niet wat je te wachten staat. Ondiep water wijst dan weer op vertrouwen en bekendheid:  je weet wat te verwachten, want je kunt de bodem duidelijk zien en voelen.


Stroomt het water, of staat het stil?

Water in beweging heeft vaak een meer reinigende betekenis: het water maakt een pad vrij en baant zich zo een weg door het landschap. Regen in een droom wijst bijvoorbeeld vaak op purificatie: de regen spoelt weg wat niet puur is. Zie dit water als een teken van vooruitgang of reiniging.

Stilstaand water heeft dan weer meer de connotatie rommel en vuiligheid te verzamelen, maar is langs de andere kant ook weer de bakermat voor nieuw leven.


Hoe beweegt het water?

Wanneer het water in je droom beweegt, kan de manier waarop het zich verplaatst ook bijdragen aan de betekenis.

Wanneer het water zich een weg baant door obstakels, kun je er van uitgaan dat je onderbewuste deze droom gebruikt heeft om wat dingen te verwerken. De obstakels die weggespoeld werden hadden ongetwijfeld een emotionele waarde.

Wanneer het water langzaam tussen dingen door sijpelt, kan dit verschillende dingen betekenen. Misschien wijst het op geduld, en druppelt het water als door een zandloper weg. Je bent overdag dan ook ergens geduldig in.

Anderzijds kan het juist op ongeduld en frustratie wijzen: je zou een bepaalde inspanning in je leven graag sneller vruchten zien dragen, maar de dingen gaan trager dan je zou willen.

Kolkt het water woest? Dan wijst dit op innerlijke turbulentie. Je voelt je overdag waarschijnlijk ook een beetje verward en mogelijk wisselt je humeur ook op de meest irrationele momenten. Een andere mogelijkheid is dat deze droom op de aanwezigheid van woede duidt. Net als het water kolk en bries je.

Golven wijzen dan weer op ritme en herhaling. Dit kan duiden op rust en comfort, maar ook op verveling. Probeer appreciatie op te brengen voor wat zich herhaalt: er zijn namelijk ontzettend veel dingen die volgens een bepaald ritme verlopen. Het leven zelf is zwaar onderhevig aan deze ritmes, en wanneer we dit feit accepteren vinden we heel wat innerlijke rust.


Is er veel of weinig water?

Water maakt leven mogelijk, dus een grote hoeveelheid water kan duiden op levendigheid. Denk maar aan een oase vol leven, of plantenrijke oevers.

Langs de andere kant kan te veel water ook weer een gevaar vormen. Zo duidt een droom over een tsunami, overstroming of vloedgolf eerder op het gevoel overweldigd te zijn door alles dan op de aanwezigheid van leven.

Weinig water drukt op zijn beurt weer schaarste uit. Er is weinig vitaliteit waar geen water te vinden is. Droogte in je droom kan wijzen op een gebrek aan mentale voedingsstoffen in je dagelijks leven: je hebt te weinig stimulatie en voelt je misschien zelfs lusteloos.


Wat is jouw verhouding tot het water?

Waar je je bevindt ten opzichte tot het water is cruciaal in het juist interpreteren van je droom.

Zit je in een boot op het water? Dan wijst dit op een gevoel van controle. Dit gevoel wordt versterkt wanneer jij het roer in handen hebt. Wanneer de droom echter een duistere wending aanneemt en het water weer controle krijgt over je boot, is er sprake van een gevoel van onmacht. Je bent onderhevig aan de grillen van de golven, en dat gevoel heb je overdag ook wel eens.

Surf je op de golven? Dan voel je je helemaal in je element. Let goed op de andere symbolen in deze droom: mogelijk geven ze je een hint van wat je in het leven wilt (en kunt) bereiken.

Dobber je doelloos rond op zee? Dan mis je sturing in het leven. Je hebt ook overdag het gevoel niet echt te weten waar je heen gaat, of erger nog, geen controle te hebben over waar je heen gaat.

Zwem je in het water? Dit kan wijzen op een drang naar ontdekken, avontuur en durf. Je wilt je in het onbekende begeven en onderdompelen in dat wat je nog niet vertrouwd is. Ben je niet alleen in het water? Dan beseft je onderbewuste dat dat avontuurlijke soms niet enkel plezierig is. Ga echter niet aan jezelf twijfelen: elke avonturier heeft wel eens angsten. Het is de manier waarop we met deze angsten omgaan die vorm geeft aan ons karakter!

Word je overspoeld door water? Dan voel je je zwaar overweldigd in het leven. Je hebt het gevoel teveel hooi op je vork genomen te hebben, of wordt verrast door verantwoordelijkheden en verplichtingen die geen deel uitmaken of uitmaakten van je dagelijkse routine.

Ben je ‘groter’ dan het water? Wanneer het water in je droom behelsd kan worden door een glas of emmer, betekent dit dat je controle hebt gekregen over een bepaald gevoel of een tot nu toe onbewuste gedachte of onbewust denkpatroon.

Voorbeeld: je droomt dat je in een kapotte boot over een zompig moeras vaart. Er zitten krokodillen rond je boot, en het water kolkt woest.

Moerassen zijn doorgaans niet de meest wilde waters, dus het kolken van het water is in deze droom hevig symbolisch. Er scheelt wat met de dromer, en dat begint naar het oppervlak toe te komen. Wat eerst een rustig wateroppervlak leek, blijkt heel wat meer te bevatten. Daarnaast zijn er de krokodillen, aan het zicht onttrokken door het troebele moeraswater. Zij symboliseren een dreiging die je intuïtief aanvoelt maar nog niet met zekerheid kan plaatsen. Bovendien is de boot kapot: het enige wat jou scheidt van het water, zijn enkele gebroken planken die het elke minuut kunnen begeven. Dit wijst op onzekerheid over de eigen middelen: heeft de dromer wel wat nodig is om de huidige situatie te overleven?

De dromer zit waarschijnlijk in een situatie waarvan hij intuïtief aanvoelt dat er iets niet klopt, maar hij weet nog niet wat. Het onderbewust beseffen dat de situatie niet ideaal is zorgt echter wel voor frustraties, zeker omdat er weinig aan gedaan kan worden momenteel. Hij merkt ook dat er dringend een oplossing moet worden gevonden, want zijn boot kan elk moment gaan zinken.


consult

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Start een gratis reading

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Droomverklaringen

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen

Start een gratis reading
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Tim & Tessa
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Ivar
 • Astroloog
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Dana
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Ontdek wat jouw dromen je willen vertellen