19 juli 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Helderhorendheid, helderziende boodschappen in de vorm van geluid

Helderhorendheid, helderziende boodschappen in de vorm van geluid

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Men spreekt van helderhorendheid of clairaudiance wanneer iemand boodschappen ontvangt die niet uit henzelf komen. In de vorm van melodieën, geluiden, muziek of woorden en zinnen krijgt de helderhorende dingen te horen die anderen niet opvangen. Deze boodschappen kunnen afkomstig zijn van overleden zielen, maar kunnen ook een voorbode zijn van wat komen zal. In dit artikel bespreken we deze bijzondere gave, en gaan we in op hoe jij de gave zelf ook kunt aanleren.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Wat is Helderhorend?

Naast helderziend, heldervoeldend en helderwetend komt ook helderhorendheid voor. Waar helderzienden visioenen en toekomstbeelden ontvangen, ontvangt de helderziende boodschappen in de vorm van geluid. De verschillende soorten helderhorendheid omvatten het horen van overledenen, maar ook het ontvangen van waarschuwingen. Waar deze boodschappen vandaan komen is sterk afhankelijk van het geloofskader van de helderhorende. Hieronder bespreken we kort enkele vormen waarin helderhorendheid voor kan komen.


Het horen van overledenen

De meest bekende vorm van helderhorendheid is het communiceren met zij die niet meer fysiek aanwezig zijn. Hier treedt de helderhorende vaak op als medium. Het medium kan hier twee verschillende dingen mee doen, afhankelijk van zijn specifieke gave en hoe hij hiermee omgaat.

Een eerste vorm kan best omschreven worden als het authentieke horen van de overledene. De ziel behoudt zijn eigen stem, en brengt in die stem boodschappen over uit het hiernamaals. Deze vorm is vaak eenzijdig: het vergt erg veel oefening om deze boodschappen te beantwoorden.

Een tweede vorm vindt men in het horen van de boodschappen van de overledene, maar niet in hun eigen stem. Het medium hoort hier wat de ziel te zeggen heeft, maar met de stem die het medium in zijn eigen hoofd gebruikt. In deze vorm is het makkelijker heen en weer te converseren, al vergt ook dit weer erg veel talent en inspanning.


Het horen van muziek

Een tweede mogelijkheid is dat de helderhorende muziek hoort die niet in de fysieke wereld gehoord kan worden. Het kan klinken of de helderhorende de muziek enkel in zijn hoofd ontvangt, maar de muziek kan ook ergens in de ruimte, buiten zijn hoofd, lijken af te spelen. Deze muziek heeft vaak een mystiek karakter.


Het horen van geluiden

Daarnaast kan een helderhorende ook geluiden opvangen uit het verleden, of uit het geestenrijk. Denk aan kanonschoten in de buurt van een oud fort, of een teleurgestelde zucht van een engelenbewaarder.


Het horen van kritiek of andere feedback

Deze vorm komt bij nagenoeg iedereen voor, maar de sterkte en frequentie van de boodschappen is sterk afhankelijk van hoe ontwikkeld de gave is. Het betreft hier het stemmetje dat opkomt wanneer je op het punt staat een foute beslissing te nemen, dat je aanmoedigt iets alsnog uit te proberen, of dat je zegt dat een bepaald persoon niet deugt. Waar dit stemmetje begint en de pure intuïtie eindigt is moeilijk te bepalen, maar het ontwikkelen van je helderhorendheid gaat gepaard met het versterken van dat stemmetje.

Soms spreken mensen in dit geval van hun bewaarder, beschermer of een ander soort hoeder. Het stemmetje tracht hen te behoeden fouten te maken, en probeert hen op het juiste pad te houden. Vaak brengt het ook troost in moeilijke tijden, en lijkt het dingen te beseffen die wij nog niet op bewust niveau geaccepteerd hebben.


Een paranormale gave of natuurlijke intuïtie?

Hier rijst natuurlijk de vraag: vanaf wanneer is er sprake van een (paranormale) gave?

Het is belangrijk te beseffen dat iedereen in staat is in zekere mate de gave van het helder horen aan te leren. Het betreft namelijk een versterking van je intuïtie, en vereist in principe niet dat je iets ontwikkelt dat er nog helemaal niet is: iedereen heeft de aanleg.

Wanneer je nu precies mag spreken over helderhorendheid, en de grens met de gewone intuïtie overschreden wordt, is helaas niet glashelder. Zij die de gave ontwikkeld hebben, weten echter het onderscheid te maken – na een tijd oefenen weliswaar.

Het helderhoren wordt in veel gevallen voorafgegaan door enkele persoonsgebonden verschijnselen. De meest voorkomende aankondiging van zo’n heldere boodschap is een lichte druk op het kruinchakra. Deze kan gepaard zijn met het waarnemen van geuren (vaak een specifieke geur die de helderhorende gaat herkennen als voorganger van zijn helderhorend inzicht), of een zacht zoemend geluid dat de boodschap inluidt. Minder voorkomend is het waarnemen van patronen, vaak bloempatronen, die zich verspreiden over alles wat de helderhorende ziet.


Helderhorendheid een gave of ziekte?

Helderhorendheid wordt vaak niet serieus genomen omdat de ‘symptomen’ overeenkomen met wat mensen ervaren wanneer zij ten prooi vallen aan schizofrenie. Het horen van dingen die er niet zijn wordt vaak gelinkt aan geestesziekte, en deze connectie is ook niet helemaal onterecht. Het kan namelijk voorkomen dat een helderhorende geplaagd wordt door een constante stroom van boodschappen, en dat hij niet meer in staat is hier afstand van te nemen.

In het occulte wordt hier op een andere manier naar gekeken. Bij deze verschijnselen is er zeker sprake van ‘ziekte’, omdat de helderhorende zelf er last van ondervindt. Het helder horen op zich is echter geen aandoening. In deze gevallen betreft het eerder een soort ‘ruis’, niet onvergelijkbaar met wat mis kan gaan met radio’s. De genezing vindt zich hier in het weer juist afstellen van de radio, het medium, en niet per se in het onderdrukken van de gave.

Medicatie kan hier zeker bij toegepast worden, en zal ook zeker een merkbaar verschil teweegbrengen. Wie bezorgd is om het verlies van zijn gave, neemt best contact op met een medium dat hem zal bijstaan in het proces.


Helderhorendheid ontwikkelen

Helderhorendheid is niet iets wat je van de ene dag op de andere aanleert. Het is eerder een houding die men zich langzaam eigen maakt, van waaruit het gemakkelijker wordt boodschappen op te vangen uit het universum.

Enkele dingen die zouden kunnen aantonen dat je aanleg hebt voor helderhorendheid boven helderziendheid of een andere gave zijn:

 • Gevoeligheid of overgevoeligheid voor geluid
 • Een medisch onverklaarbare ‘piep’ in de oren (tinnitus)
 • Gevoel of grote liefde voor muziek
 • Focus ‘in het hoofd’ (je spendeert veel tijd in gedachten verzonken)

Of je nu over bovenstaande eigenschappen beschikt of niet, er zijn manieren om je gave te ontwikkelen en te versterken. De gave bevindt zich in ieder van ons in de vorm van de natuurlijke intuïtie: onderstaande ‘oefeningen’ hebben als doel die intuïtie te versterken, met oog op het auditieve aspect.

 1. Het is ontzettend belangrijk met een open houding aan de slag te gaan, en die houding niet te lossen. Cultiveer je nieuwsgierig- en leergierigheid, en wakker je belangstelling aan. Houd dit gevoel vast, en stel de intentie je gave te versterken wanneer je verder gaat met de oefeningen.
 2. Vervolgens ga je aan het werk. Een goed begin is het focussen op wat je in de fysieke wereld al kunt waarnemen. Versterk je affiniteit met geluid, en probeer eens de meest alledaagse geluiden te analyseren. Luister vol overgave naar het druppen van een lekkende kraan, bestudeer de overgang in het geluid van een remmende trein of ga het bos in met het doel verschillende vogelgeluiden van elkaar te onderscheiden. Als je hier zelfs maar tien minuten per dag mee bezig bent, zul je versteld staan van de verbetering van je gehoor. Een van de onwaarschijnlijk fascinerende dingen van het menselijk brein is dat waar we meer aandacht aan schenken, meer hersenruimte in gaat nemen, en ook snel verbetert. Denk maar aan hoe de handen van een gitarist zich ontplooien tot vingers die soepel over de gitaarnek bewegen, of hoe een kok in geen tijd een ui weet te snijden.
 3. Voor deze tweede oefening richt je de aandacht van alledaagse geluiden naar geluiden die je onbewust opvangt en waar je normaal geen aandacht aan besteedt. In tegenstelling tot wat je normaal doet, focus je je nu op deze minder opvallende geluiden. Je doet dit, net als de vorige oefening, best in het kader van meditatie, en ook hier volstaat een tiental minuten per dag om enig effect te merken. Hoe meer je oefent, hoe groter het resultaat natuurlijk. Richt je aandacht dus op deze ‘achtergrondgeluiden’. Het zoemen van een elektrisch apparaat, water dat door buizen loopt, het tikken van een verwarming of de constante verkeersstroom in de stad zijn goede voorbeelden.
 4. Een derde oefening bestaat uit het analyseren van een muziekstuk. In plaats van het geheel te beluisteren, stort je je aandacht hier op één instrument. Luister naar de pieken en de dalen in zijn toon, en maak zijn lijn je eigen alvorens over te schakelen op het volgende instrument. Met wat oefening wordt het mogelijk de andere instrumenten in het stuk te negeren!
 5. Deze oefening vereist wat inbeeldingsvermogen. Ga ontspannen neerzitten, want dit vergt, zeker voor beginners, erg veel concentratie. Maak het stil in je hoofd. Weer geluiden van buitenaf. Vervolgens roep je een geluid op dat je zelf kiest. Dit geluid is dus niet fysiek waar te nemen, en komt volledig uit jezelf. Denk bijvoorbeeld aan geluiden die je linkt aan je kindertijd (het is vaak gemakkelijker een bekend geluid te zoeken dan een nieuw geluid bedenken). Probeer het geluid te doen aanzwellen en afnemen – grijp de controle!
 6. Wie aan deze laatste oefening begint, heeft zijn gave best al wat ontwikkeld – zie het als het kroonstuk van deze oefeningenreeks. Je zult voor het eerst gaan pogen om gericht met het universum of de geesten te communiceren.

Maak je hoofd stil en neem een ontspannen houding aan. Lukt dit niet, probeer het dan later opnieuw: het heeft geen zin dingen te forceren. Stel vervolgens je vraag, en probeer die zo helder mogelijk te verwoorden. Doe de vraag weerklinken in je hoofd zoals je dat met de geluiden uit de vorige oefening deed – de vraag moet als het ware kunnen aanzwellen en afnemen. Stel je vervolgens open voor een antwoord, zonder een antwoord te verwachten. Dat antwoord kan meteen komen, helemaal niet komen of op een onverwacht moment binnenvallen. Hoe meer je oefent, hoe bevredigender het resultaat!


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Spiritualiteit

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading