21 april 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Heldervoeldend; hoe herken je het en wat is het?

Heldervoeldend; hoe herken je het en wat is het?

Laatst bijgewerkt: 23 juni 2022

Die momenten dat je sterk vanuit je intuïtie voelt dat er iets mis is. Je handelt naar je intuïtie en achteraf bleek het de juiste keuze. Maar was het intuïtie of ben je heldervoelend? In dit artikel lees je er alles over.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Wat is heldervoelendheid?

Mensen die heldervoelend zijn kunnen energieën opvangen. Alles om ons heen heeft energie en leeft op een bepaalde trillingsfrequentie. Mensen die heldervoelend zijn kunnen deze energieën onder andere voelen in de omgeving, bij mensen of bij dieren. De natuurlijke intuïtie van mensen met heldervoelendheid is versterkt, waardoor zij bepaalde instincten, voorgevoelens of ingevingen hebben. Mensen die heldervoelendheid hebben zijn in staat om in verbinding te staan met hun eigen lichaam, hun eigen energie en hun eigen gevoel. Heldervoelendheid komt vaker voor bij vrouwen en kinderen dan bij mannen.

Heldervoelendheid kan op zichzelf staan als gave, maar kan ook samen gaan met andere gaven zoals helderziendheid, helderhorendheid of helderwetendheid. Alles over helderhorendheid lees je in dit artikel.

Onderbuikgevoel

Mensen met heldervoelendheid zullen hun heldervoelendheid meestal als eerst ervaren in het zogenoemde ‘onderbuikgevoel’. Zij ervaren dat een situatie niet klopt, maar kunnen er nog niet de vinger op leggen. Dit onderbuikgevoel komt voort uit de zonnevlecht. Mensen zonder paranormale gaven zullen dit gevoel ook herkennen. Angsten, spanningen en stress nestelen zich in de buik. Zo veroorzaakt angst of spanning de zogenoemde knoop in de maag of het kan zelfs leiden tot buikpijn, misselijkheid of obstipatie. Geluk voelen we ook in onze buik. Zo ervaren we de vlinders in onze buik bij verliefdheid of krijgen we een warm gevoel in onze buik als we een van onze naasten zien.

Kenmerken van heldervoelendheid

Er zijn verschillende signalen die je kunnen laten weten dat je heldervoelend bent. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Gevoelig zijn voor de energie van andere mensen. Het kan dat je voelt wat mensen uitstralen of bij zich dragen. Je voelt stemmingen en emoties aan. Het kan ook zijn dat je de intentie of motivatie van iemands handelen ervaart of dat je iemands karakter kan doorgronden.

 • Het aanvoelen van gedachten van een ander.
 • Het aanvoelen van lichamelijke klachten van een ander.
 • Het aanvoelen van de sfeer. Dit kan zijn in ruimtes of bij bepaalde gelegenheden, maar ook op specifieke plaatsen of bij gebouwen.
 • Aanvoelen van de energie in de vorm van emoties of pijn bij alles wat energie bevat, zoals dieren en planten.
 • Aanvoelen van elektromagnetische stralingen.

Heldervoelendheid een last?

Sommige mensen ervaren hun heldervoelendheid als een last. Het kan namelijk moeilijk zijn om de grens tussen je eigen gevoel en die van een ander te bewaken. Soms is het verwarrend om al die gevoelens van anderen te ervaren. Daarnaast ervaar je ook alle negatieve energieën om je heen. Dit kan overweldigend zijn. Daarom wordt het soms als last gezien. Het belangrijkste is om te leren omgaan met je heldervoelendheid en te leren je eigen grenzen te bewaken.

Omgaan met heldervoelendheid

Als heldervoelend persoon moet je leren omgaan met je heldervoelendheid. Er zijn een aantal dingen die van belang zijn om in de gaten te houden als je heldervoelend bent. Door te leren omgaan met je heldervoelendheid voorkom je dat het een last gaat worden en blijft het een kracht.

Leer om je af te sluiten van de energie van anderen. Soms is het gewoon te veel of niet praktisch. Als je de stad in gaat kun je niet alle energieën ervaren. Dat is gewoon te veel om in een keer te verwerken voor je lichaam en je geest. Daarom is het van belang om te leren af te sluiten zodat je jezelf kunt focussen op je eigen energie.
Zorg dat je de energieën van anderen in de vorm van emoties en gevoelens niet overneemt. Bewaak de grens tussen je eigen energie en die van een ander.

Leer het verschil tussen positieve en negatieve energie. Dit kan door letterlijk te gaan ervaren wat het met je lichaam en geest doet en de verschillen te gaan opschrijven en/of benoemen. Doordat je uiteindelijk leert wat het verschil is tussen positieve en negatieve energie ben je in staat om deze van elkaar te scheiden. Je bent dan ook in staat om het negatieve los te laten in je eigen gedachten.

Intuïtie versus heldervoelendheid

Heldervoelendheid gaat verder dan de intuïtie. Er wordt soms gezegd dat er sprake is van een ver gevorderde intuïtie of hoog ontwikkelde intuïtie. Je intuïtie kan je leiden bij belangrijke momenten in je leven en negen van de tien keer heeft je intuïtie het bij het juiste eind. Maar heldervoelendheid gaat verder dan dat. Het gaat verder dan het onderbuikgevoel. Mensen met heldervoelendheid voelen de pijnen, emoties en soms zelfs gedachten en intenties van anderen.

Hoogsensitief versus heldervoelend

Mensen met hoogsensitiviteit (HSP) worden vaak verward met mensen met heldervoelendheid. De overeenkomsten zijn dan ook erg sterk. Vaak kunnen mensen met hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit ook heldervoelend worden. Mensen met HSP ervaren ook de energieën van anderen. Doordat alles zonder filter binnenkomt, krijgen zij te veel prikkels. Bij HSP is het vaak moeilijk om de energieën van anderen los te laten. Doordat ze zoveel prikkels ervaren, is het zelfs zo dat het kan leiden tot het niet meer ervaren van hun eigen energie en hun eigen lichaam. Het grootste verschil tussen HSP en heldervoelend zijn ligt in het ervaren van energieën van anderen. Bij HSP komt die energie direct binnen. Mensen met heldervoelendheid voelen de energie van een ander, maar nemen dit niet direct over.


Hoe kan ik mijn heldervoelendheid ontwikkelen?

Stap uit de stigma’s

De eerste stap om je heldervoelendheid te ontwikkelen is acceptatie. Accepteer dat het er is en sta er voor open. In de huidige maatschappij is dit soms lastig, omdat anderen mensen het niet begrijpen. Ze kunnen het ook niet begrijpen en jij moet niet willen dat ze het begrijpen. Zij kunnen immers niet voelen wat jij voelt. Stap uit de vooroordelen van de maatschappij zodat jij je emotioneel en intuïtief kan open stellen zodat je spiritueel en intuïtief kunt groeien.

Ontwikkel je paranormale vermogens

Droom, fantaseer, wees creatief! Haal het kind in jezelf naar boven. Jouw verbeeldingskracht kan als een toegang dienen tot paranormale informatie. Je stelt je lichaam en je ziel op deze manier open voor het paranormale en het intuïtieve. Dit ondersteund het open staan voor je eigen heldervoelendheid.

Ken jezelf en bewaak je eigen grenzen

Leer je eigen lichaam, geest en emoties door en door kennen. Onverwerkte gebeurtenissen en emoties blokkeren je eigen emoties waardoor die van anderen ook niet op de juiste manier binnenkomen. Bovendien heb je dan een verhoogd risico om de grens tussen je eigen energie en die van anderen kwijt te raken. Als je jezelf bewust bent van je eigen energie en die door en door kent, kun je de scheiding tussen je eigen energie en die van een ander makkelijker maken. Zo voorkom je dat je negatieve energie van anderen opslaat. Het is oké om je eigen ruimte in te nemen in de maatschappij. Het is oké om je eigen ik te ontwikkelen en van jezelf te weten wie je bent of wie je wilt zijn.

Oordeel niet

Laat de normen en waarden van de maatschappij los als het gaat om energieën van anderen. Anders kijk je door een gekleurde bril, de bril van de maatschappij. Op die manier heb je altijd kans op een (voor-)oordeel. Door objectief te kunnen kijken naar de andere energieën kun je ook objectief handelen naar de informatie die je binnenkrijgt.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Spiritualiteit
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading