19 juli 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Contact leggen met een overledene? 7 tips

Contact leggen met een overledene? 7 tips

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Als iemand die zelf onlangs een vriend verloor, begrijp ik dat het idee weer contact te kunnen leggen troostend kan zijn. Dit artikel is daarom ook van persoonlijke aard: als je lijdt omdat je iemand mist, wil je geen koele, afstandelijke tekst lezen.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

1. Persoonlijk

Ik hoor het van en zie het in mijn vrienden, zijn nabestaanden, en wanneer de vragen weer prangend opkomen voel ik het ook in mezelf. Een drang om weer, als is het maar voor even, bij te praten.

Persoonlijk geloof ik dat van iedereen een beetje energie overblijft, verspreid over de mensen, dieren, plekken en misschien ook wel dingen waar de overledene van hield. Wat er met de overige energie gebeurt is hier niet zo relevant (al geloof ik zelf niet dat die in diezelfde vorm blijft rondhangen). Het mooie aan dat perspectief is dat het niet per se uitsluit dat er nog contact gelegd kan worden na de dood. De vraag is alleen: waar leg je precies contact mee? Die vraag blijft vandaag onbeantwoord.


2. Aanwezigheid voelen van de overledene

Zelf ervaar ik het in mindere mate, hoewel ik dat buiten dit artikel niet snel zou toegeven: een gevoel van aanwezigheid wanneer ik aan mijn overleden vriend denk. De laatste keer dat ik hem zag boezemde hij me in dat ik wat meer energie, tijd en focus in mijn schrijfcarrière moest en kon stoppen. Het gevoel dat hij daarmee teweeg bracht leeft nog steeds in mij, en soms flakkert het aan. Op een bepaalde manier voelt dat voor mij ook als contact leggen. Zeker wanneer die aanwezigheid uit het niets op lijkt te komen. Ik denk ook dat, wanneer ik niet mijn vriend maar mijn geliefde overleden zou zijn, die verbinding nog veel sterker zou zijn en het contact misschien nog helderder.

Wanneer mediums beweren contact te kunnen leggen met zij die zijn heengegaan, hoop ik dat ze iets in die richting bedoelen. Dat ze mensen helpen zich open te stellen voor dat gevoel van aanwezigheid, die energie die door de overledene is achtergelaten. Helaas is deze iets meer gegronde visie niet zo spectaculair als het effectief contact leggen met zielen die zich ergens in een of andere hemel bevinden.

Dit maakt dat veel nabestaanden naar onbetrouwbare mediums trekken die hen vervolgens zogezegde boodschappen uit het hiernamaals doorgeven, wat meestal (om niet te zeggen altijd) klinkklare onzin is. Dat is om twee heel duidelijke redenen verkeerd.

Enerzijds brengt dit het hele rouwproces in de war. Wie de overledene ontzettend mist en het gevoel heeft niet meer verder te willen of zelfs te kunnen, gaat zich al snel vastklampen aan dit soort valse hoop. Dat is logisch natuurlijk, de pijn en het gemis die vrijkomen tijdens de rouw zijn vaak ondraaglijk. Doordat de nabestaande zich focust op de boodschappen van het medium, gaat de aandacht die naar het ‘rouwproces’ zou moeten gaan verloren.

Anderzijds blokkeert het de weg naar dat gevoel van aanwezigheid dat van nature op kan komen. De communicatie die op die meer intuïtieve manier gebeurt is ontzettend waardevol, mede omdat die verbinding niet kan verdwijnen. Hij is niet afhankelijk van een medium, maar zit diep in jezelf.

Een goed medium zal je dus begeleiden op die zoektocht naar contact, en niet meteen beweren zelf contact te kunnen leggen met iemand die hij of zij nooit gekend heeft. Hoewel dat laatste op korte termijn troostend kan zijn, zorgt het op lange termijn voor meer verdriet en minder voeling met jezelf.


3. Contact leggen met behulp van een medium

Contact leggen met overledenen is niet voor iedereen een evidentie. Het vergt wat affiniteit met het etherische, en vraagt ook een zekere connectie met onszelf. Daarom kan het helpen een medium aan te spreken om je te assisteren in dit proces. Vaak hebben zij de middelen om jou weer in contact te brengen met jezelf, en hebben ze heel wat interessants te vertellen over hoe zij het contact met de overledene zien.

Zorg er in de eerste plaats voor dat je met je vragen bij een betrouwbaar medium terecht komt. We schreven eerder al over hoe je een betrouwbaar van een onbetrouwbaar medium onderscheidt, en wanneer we met dit doel op een medium afstappen is het van uiterst belang dat dat medium goede bedoelingen heeft.

Een betrouwbaar medium zal trachten de voeling met jezelf te vergroten, waardoor de voeling met de overledene naar boven kan komen. Het medium kan dit doen door een begeleide meditatie, via gesprekken of door het leggen van kaarten. Hoe zo’n sessie er uit ziet is sterk afhankelijk van het medium waar je bij terecht komt: het is zeker een goed idee meerdere mediums uit te proberen alvorens je aan een vast medium te hechten.


4. Verbinding maken

Na deze lange intro zullen we ingaan op meer concrete manieren waarop je die verbinding kunt ervaren en misschien zelfs versterken. Niet elke manier zal voor iedereen werken, en misschien is jouw ideale manier van contact leggen niet eens opgenomen in dit artikel.

Het belangrijke om mee te nemen uit deze tekst is dat het mogelijk is de aanwezigheid van je geliefde of de overledene weer te voelen. Vaak blijkt uiteindelijk ook een combinatie van verschillende technieken het meest effectief te zijn.

Daarbij komt ook een zekere verantwoordelijkheid kijken, voor jezelf en de mensen rond je. Het kan ontzettend confronterend zijn wanneer de verbinding met de overledene aangewakkerd wordt nadat die een tijd niet meer aanwezig leek te zijn.

Welke reactie je ook hebt – huilen, lachen, boos worden of juist helemaal niets voelen – dat is helemaal aanvaardbaar. Er is geen juiste manier van rouwen, zolang je maar onthoudt dat het belangrijk is dat je jezelf er de ruimte toe geeft. Zeker nu het moeilijk is.


5. Contact leggen via meditatie

Wanneer je contact gaat leggen via meditatie, is een van de eerste dingen waar je op moet letten het volgende. De energie van de overledene is opgenomen in jouw energie. Nog meer dan dat voor de levenden geldt zijn zij die heen zijn gegaan één met iedereen. Met meditatie gaan we dus in eerste instantie contact leggen met onszelf om vervolgens contact te leggen met de overledene.

Hoe je dit precies organiseert, zal erg persoonlijk zijn. Je kunt gebruik maken van kaarslicht, geuren die je aan de overledene doen denken of rustgevende geluiden. Ook kun je een begeleidde meditatie beluisteren die zich toespitst op jouw doel. Voor anderen zal het dan weer helpen zich ergens te begeven waar hij of zij tijd door gebracht heeft met de overleden persoon.

Het is overigens helemaal niet nodig bovenstaande middelen te gebruiken, het mooie aan meditatie is juist dat je er niets voor nodig hebt – maar je bent natuurlijk vrij dat wel te doen. Wat wel belangrijk is, is dat je tijd vrijmaakt om dit te doen. Zorg dat je niet gestoord kunt worden, en plan een meditatiemoment niet in voor een afspraak of verplichting.

Wat je vervolgens doet is ruimte en stilte maken in je hoofd, en de energie van je overledene uitnodigen naar boven te komen. Je kunt aan de persoon denken, zijn of haar naam noemen, of aan een uitnodigend gebaar denken dat jullie deelden, bijvoorbeeld een speciale handdruk, begroeting of omhelzing.

Wat er vervolgens gebeurd is zo persoonlijk dat we er niet verder op in zullen gaan. Het is best dat je deze oefening zonder verwachtingen aanvat. Onthoud ook hier dat elke reactie geldig is.


blank

6. Contact via dromen

Wie de gave van het helder of lucide dromen beheerst, kan trachten de overledene op te zoeken in de droomwereld. Het doet er daarbij ook niet toe of je gelooft dat die persoon daadwerkelijk in zijn volle wezen aanwezig is in je droom, of of het slechts om herinneringen, gevoel of energie gaat.


blank

7. Het delen van verhalen

Deze manier van verbinding maken ligt me nauw aan het hart. Het is een manier van rouwen waarmee je niet enkel de verbinding met de overledene versterkt, je schept er ook een diepe band mee met medenabestaanden. Een speciaal moment waarop je samen over een overledene kunt praten is ontzettend helend. En als er daadwerkelijk iets met een bewustzijn overblijft van de mens, vindt die het vast ook prachtig om zijn vrienden en geliefden dergelijk moment te zien delen.

Als je je vindt in bovenstaande technieken, is het slechts een kwestie van herhalen. Misschien een leven lang, of misschien vind je een manier waarop je de verbinding levendig weet te houden zonder de technieken. Ga vooral op verkenning uit, en maak het deel van je rouwproces.

Of het versterken van de verbinding leidt tot meer heldere communicatie, laat ik in het ongewisse. Wat ik wel weet is dat het gevoel van de verbinding versterkt kan worden. Het zal de pijn niet wegnemen, misschien zelfs tijdelijk verergeren, maar je zult hopelijk merken dat het een meerwaarde levert en helpt in het rouwproces. Bovendien helpt dit soort oefening ook om weer contact te komen met jezelf.

We wensen je graag nog veel sterkte in deze moeilijke tijden, en hopen dat je een manier vindt om het verdriet te plaatsen.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Tim & Tessa
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Ivar
 • Astroloog
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading