10 december 2023: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Vorige levens; wat zegt het en hoe leer je er meer over?

Vorige levens; wat zegt het en hoe leer je er meer over?

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Heb je ook weleens dat je op een plaats komt waar je nog nooit bent geweest en het voelt als thuiskomen? Of dat je juist ergens komt en de rillingen over je rug lopen? Dat moment dat je iemand ziet waarvan je denkt: ‘Ik ken jou ergens van..’Dit kan allemaal voortkomen uit je vorige levens. Alles over reïncarnatie en de invloed van vorige levens op je huidige leven, lees je in dit artikel.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Wat zijn vorige levens?

Als je gelooft in reïncarnatie, geloof je dat de ziel van een mens na de dood voortleeft in een nieuw lichaam. Gedurende je leven leer je diverse levenslessen. Binnen de reïncarnatie wordt geloofd dat je ziel terugkeert zodat het de levenslessen kan afronden. Alleen op die manier kun je tot volledige verlichting komen. De levenslessen kunnen in elk lichaam anders zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je niet alleen moet leren om rijk te zijn, maar ook hoe het is om arm te leven (of andersom).
Reïncarnatie komt onder andere voort uit de holistische denkwijze. Alles om ons heen bevat energie. De ziel van een mens is de goddelijke energie en wordt het astrale lichaam genoemd. De ziel bevat de geest, kennis, emoties en ervaringen uit al onze levens. Die energie verdwijnt niet en op die manier kan je ziel (je astrale lichaam) dus terugkeren in een nieuw lichaam (het stoffelijk lichaam).

Geschiedenis en oorsprong

Reïncarnatie bestaat al heel lang binnen verschillende religies en culturen. Er wordt gedacht dat de oorsprong van reïncarnatie in het Oosten ligt. In sommige geschriften wordt gesproken over de eeuwige kern van de mens. Volgens deze geschriften incarneert de eeuwige kern verschillende levens in een stoffelijk lichaam. Incarnatie staat voor ‘in het vlees gaan’. Reïncarnatie daarentegen staat voor meerdere keren incarneren.

Wetenschappelijke onderzoeken

Er zijn onvoldoende wetenschappelijke onderzoeken om van reïncarnatie te kunnen zeggen dat het écht bestaat. Toch zijn er keer op keer verhalen van mensen die zich vorige levens herinneren en uitgebreid kunnen vertellen hoe of wat uit de vorige levens. Dit wordt vooral gezien bij kinderen die spreken over ‘andere ouders’ of ‘ander huis’.


Verschillende theorieën over reïncarnatie en vorige levens

Reïncarnatie is niet één begrip. Meerdere culturen en religies geloven in reïncarnatie, maar elke cultuur en/of religie gelooft in een andere manier in reïncarnatie. Zo lopen dus de theorieën over reïncarnatie uiteen.

Westerse vorm van reïncarnatie

Helena Blavatski introduceerde de combinatie van reïncarnatie en karma in het Westen. Zij is de grondlegger van de theosofie, waarin reïncarnatie en karma net als in de antroposofie een grote rol spelen. Karma wordt de Wet van Genade genoemd, omdat het gezien wordt als iets positiefs. Karma is er om je ziel verder te laten leren en te ontwikkelen zodat het kan groeien naar het Goddelijke. Karma leert je dat wat jij een ander aandoet, dit automatisch jezelf ook aandoet.

Reïncarnatie in verschillende stoffelijke lichamen

In sommige culturen wordt ook geloofd dat het mogelijk is dat je ziel terugkeert in het stoffelijk lichaam van een dier. Andere culturen geven juist aan dat dit onmogelijk is en dat je ziel altijd terugkeert in een menselijk stoffelijk lichaam.

William Gijsen – DNA code van de Ziel

William Gijsen is één van de leiders van het centrum voor spiritueel inzicht. Hij schreef het boek ‘De DNA code van je Ziel’. Volgens hem heeft onze ziel een DNA code. Dit is een verzameling van persoonlijke eigenschappen. Hij gelooft ook in reïncarnatie en geeft aan dat als je handelt volgens de code van je ziel, je verlichting kunt vinden. De code wordt hierin gezien als een soort handleiding hoe je het levenspad moet leiden.

Boeddhisme

Reïncarnatie wordt ook teruggezien in het Boeddhisme. In het Boeddhisme wordt dit wedergeboorte genoemd en wordt gesproken van samsara. In het Boeddhisme komen wedergeboorte en karma namelijk ook naar voren. Binnen het Boeddhisme wordt geloofd dat als een mens goed leeft, hij uiteindelijk kan doorgaan. Er is dan namelijk geen sprake meer van karma en de ziel hoeft niet wedergeboren te worden. De boeddhisten spreken van Nirvana. Nirvana is volgens de boeddhisten een staat van eeuwigdurend geluk waarin de ziel zich kan bevinden als het karma is opgelost, zodat er geen sprake meer is van wedergeboorte.

Hindoeïsme

Binnen het hindoeïsme wordt de ziel de ‘atman’ genoemd. De atman kan worden wedergeboren in elk stoffelijk lichaam, dus ook in dat van een dier. Het kan zelfs terugkeren als een God. Zij zien de dood als een nieuw begin. Als je een goed leven hebt geleid, bouw je een positief karma op. Je kunt op deze manier in een hogere kaste terugkeren in een nieuw lichaam. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de atman verlichting kan bereiken. De hindoes noemen het ‘moksha’, de eeuwige heerlijkheid.

Duncan MacDougall

Duncan MacDougall is een Amerikaanse arts die onderzoek deed naar de ziel. Hij kwam tot de conclusie dat de Ziel in en om ons heen is. Het is een energielichaam en is verbonden met het astrale lichaam. Hij constateerde dat de ziel 21 gram weegt.

Brian Weiss

Brian Weiss deed ook onderzoeken naar de ziel en vorige levens. Hij geeft aan dat je ziel mensen uitkiest in een leven. Deze mensen ken je van vorige levens. In je huidige leven maak jij een keuze of je deze mensen omarmt, lief hebt, afwijst et cetera. Door deze keuzes te maken leert je ziel opnieuw. Hij ziet de mens als een onsterfelijk spiritueel wezen. Hij gelooft dan ook dat je altijd verbonden bent met de belangrijke mensen in je leven, dan wel in een nieuw leven.


Wat voor invloed heeft een vorig leven op mijn huidige leven?

Volgens de reïncarnatietheorie behoudt je ziel zijn kennis, emoties en ervaringen uit alle vorige levens. Daardoor zul je merken dat dit invloed heeft op je huidige levens. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Aangeboren talent

Je hebt van die mensen die zonder oefening vloeiend piano spelen, dansen, muziek maken et cetera. In de reïncarnatietheorie ligt het idee niet bij een ‘wonderkind’ maar bij het feit dat je dit in je vorige levens hebt geleerd. Je ziel heeft dit namelijk onthouden en gebruikt dit in een volgend leven.

Herkennen van personen

Die gedachte: “Ik ken jou ergens van”, maar niet kunnen plaatsen waarvan. In de reïncarnatietheorie wordt geloofd dat je die persoon niet uit dit leven kent, maar uit je vorige levens. Het kan zelfs zijn dat deze personen voorkomen in je dromen.

Onverwerkte trauma’s

Heb je wel eens last van angst, verdriet of boosheid die je absoluut niet kunt plaatsen? Voor jouw gevoel komt het plotseling opzetten en weet je niet waarom. Het kan zijn dat er iets is wat een trauma uit een vorig leven triggert. Dit kan net als bij spontane herinneringen komen door gebeurtenissen, situaties, geuren, geluiden et cetera. De emoties die plotseling komen opzetten en die je niet kunt plaatsen, kunnen voor een overdreven reactie van jezelf zorgen. Ook dit kun je niet plaatsen, omdat je huidige emoties gecombineerd worden met de emoties uit je vorige leven. Hierdoor worden de emoties enorm versterkt. Binnen de reïncarnatietheorie wordt er geloofd dat het belangrijk is om deze emoties toe te laten. Alleen op die manier kunnen de emoties verwerkt worden en kan je ziel leren en ontwikkelen om tot verlichting te kunnen komen.


Waarom zou ik op zoek gaan naar mijn vorige levens?

Op zoek gaan naar je vorige leven kan uitkomst bieden als je vastloopt in het huidige leven. Dit kan diverse redenen hebben, bijvoorbeeld omdat je niet snapt waarom je altijd op een bepaalde manier reageert in situaties, last hebt van onverklaarbare emoties of een niet te bevatten angst hebt voor bepaalde dingen. Het helpt je om inzicht te krijgen waarom je zo reageert en helpt je dit te verwerken. Dit zorgt voor ontwikkeling en groei. Doordat je beter begrijpt waarom je op bepaalde manieren handelt, krijg je meer inzicht in jezelf en kun je jezelf makkelijker accepteren. Dit helpt bij het pad naar verlichting, voor je ziel maar ook voor het hier en nu. Want hoe fijn is het als je op jezelf kunt vertrouwen en weet dat jij er ook mag zijn, gewoon zoals je bent?

Hoe kom ik erachter wie ik was in een vorig leven?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wie jij was in je vorige leven.

Herinneringen aan vorige levens

Sommige mensen hebben spontane herinneringen aan vorige levens. Dit wordt uitgelokt door diverse omstandigheden zoals bepaalde geluiden, geuren, situaties of plaatsen. In sommige gevallen is er zelfs sprake van xenoglossie. Een kind spreekt dan vloeiend een andere taal, wat hem/haar niet is geleerd. Inmiddels is het bekend dat deze herinneringen ongeveer tussen je 2e en 4e het sterkst zijn. Vanaf je 5e tot je 8e ongeveer verzwakken deze herinneringen.

Hypnose, regressie- of reïncarnatietherapie

De termen hypnotherapie, hypnose, regressietherapie en reïncarnatietherapie worden vaak door elkaar gebruikt als het gaat om het verwerken van vorige levens. Deze vorm van therapie is één van de meest gebruikte manieren om inzicht te krijgen in een vorig leven. Tijdens deze therapie begeleid iemand je door jouw ervaringen heen, waardoor flarden van herinneringen en emoties helder worden. Meestal wordt er gezien dat mensen persoonlijke ervaringen en historische feiten kunnen benoemen. Je wordt in contact gebracht met ervaringen van je ziel uit vorige levens die nu nog invloed hebben op je huidige leven.
Het wordt veelal ingezet bij mensen die last hebben van dan wel emotionele als lichamelijke klachten waar door artsen geen oorzaak gevonden kan worden. Die oorzaak kan liggen in een vorig leven en dit wordt onder andere vaak gezien bij angsten en fobieën.

Deze vorm van therapie is niet specifiek geschikt als je ‘slechts’ nieuwsgierig bent naar een vorig leven en wordt eigenlijk vooral ingezet voor mensen die last ondervinden van vorige levens in hun huidige leven.
Er zijn vele succesverhalen van mensen die op zoek zijn gegaan naar een vorig leven en dit doormiddel van hypnotherapie hebben gedaan. Zo schreef Kamphoff het boek ‘Levenslijnen’. Hierin worden succesverhalen van cliënten gedeeld.


Aura lezen

Ben je nieuwsgierig naar je vorige levens maar zie je het niet zitten om hypnotherapie te ondergaan of vind je dit te intensief? Een aurareading kan dan voor jou de oplossing zijn. Je aura bestaat net als je ziel uit energie. Een gespecialiseerde aura reader kan die energie lezen. De energie van je aura bevat ook energieën uit vorige levens. Tijdens een aura reading kun je inzicht krijgen over je huidige leven en de energieën uit je vorige levens. Alles over je aura lees je in dit artikel.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Ivar
 • Astroloog
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Kenji
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading