21 april 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Spiritueel ontwaken: verbinding tussen lichaam, geest en ziel

Spiritueel ontwaken: verbinding tussen lichaam, geest en ziel

Laatst bijgewerkt: 22 juni 2022

Iedereen geeft zijneigen betekenis aan het spiritueel ontwaken. Spiritueel ontwaken wordt in sommige invalshoeken ook de verlichting genoemd. Echter, vanuit elke invalshoek is er sprake van een verbinding maken tussen je fysieke lichaam, je geest en je ziel.

Het gaat om bewustwording waardoor je in contact komt met je innerlijke zelf. Je ontwikkeld jezelf, je ziel, je geest. Spiritueel ontwaken gaat altijd samen met innerlijke veranderingen, groot en klein. Soms kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je jezelf verliest en niet meer weet wie jij echt bent of wilt zijn.

Blijf dan onthouden dat je het oude moet loslaten om het nieuwe te kunnen verwelkomen. Uiteindelijk zul je leren om te houden van dat wat je bent geworden, zodat je oprecht kunt houden van de wereld om je heen. Tijdens het proces van ontwaken leer je dat je doet waar je innerlijk behoefte aan hebt en niet wat van je verwacht wordt door anderen.consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Betekenissen van spiritueel ontwaken

Voor degene die gelooft in God kan het zijn dat het spiritueel ontwaken inhoudt dat zij het pad van God kunnen zien. Anderen zien spiritueel ontwaken als bewustwording. Bewustwording dat je onderdeel bent van het groter geheel, het universum.

In sommige gevallen kan dit betekenen dat je kiest voor het pad van God, dat je door de illusie van het leven prikt of dat je wakker wordt uit de egostaat. In alle gevallen ga je op zoek naar de manier om bewust te leven, jezelf te kunnen zijn en in liefde te leven met jezelf, anderen en de wereld. Hieronder zal ik enkele vormen en invalshoeken van spiritueel ontwaken omschrijven.

Spiritueel ontwaken “De egostaat”

De egostaat wordt omschreven als een vorm van een droomstaat waarin jou bewustzijn voor je handelt. In sommige gevallen wordt het spiritueel ontwaken beschreven als het ontwaken uit deze egostaat. Binnen de egostaat heerst het ‘normale’. Doen en zijn wat de maatschappij van ons verwacht. De normen en waarden, de rechten en plichten, het leven zoals een ander dat jou voorschrijft.

Volgens deze betekenis aan spiritueel ontwaken kan jij de bewuste keuze maken om te kiezen voor ontwaken uit de egostaat en heeft het dus niks te maken met iets wat je overkomt.

Jij neemt het besluit om alleen te geloven in jouw eigen waarheid en niet in de waarheid van jouw egostaat. Je blijft hierin continu op zoek naar jezelf. Op zoek naar wie jij bent, wat jij bent en wat jij wilt. De gedachten die jou hierin beperken en voortkomen uit je egostaat, ga je opnieuw herontdekken. Want wat valt onder jouw waarheid en wat onder die van de egostaat? Het doel is verschoven. Het is niet langer het handelen vanuit angst of het bekende, maar handelen vanuit jouw gevoel en jouw gevoel voor liefde en geluk. Je zult tijdens deze reis gaan ervaren dat je meer leert over de wereld en over jezelf. Je zult meer zien dan voorheen, wellicht zelfs gaan zien met je derde oog.

Spiritueel ontwaken volgens Byron Katie

Byron Katie schreef het boek ‘The work’. In haar boek omschrijft zij vier vragen die je manier van denken veranderd. Zij omschrijft: “Het is niet het probleem dat het lijden veroorzaakt, maar de gedachte over het probleem”. De vier vragen die zij uitgebreid uitlegt in haar boek zijn:

 1. Is het waar?
 2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
 3. Hoe reageer je en wat gebeurt er wanneer je deze gedachte zelf gelooft?
 4. Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

Hierna is sprake van ‘de ommekeer’, waarmee je leert om je gedachte om te zetten naar het tegenovergestelde van de gedachte.

Met de manier van Bryon Katie leer je om vrede te hebben met jezelf en met de wereld. We moeten de realiteit aanvaarden zoals het is, om ons absoluut vrij te kunnen voelen. Aan de hand van deze manier realiseer je jezelf dat wat jij ervaart in de wereld, een representatie is van jezelf. De wereld is dus in feite jouw spiegel.

Spiritueel ontwaken volgens Jeff Foster

blank

Jeff Foster is een Engels auteur en spiritueel leraar. Hij heeft spiritueel ontwaken of verlichting zoals hij het ook wel noemt, gebaseerd op zijn interpretatie van Buddha’s lessen. Verlichting of ontwaken is niet een perfectie die ontstaat, het gaat om het accepteren van jezelf zoals je bent. Het accepteren van de wereld zoals hij is en bewustwording van de wereld om je heen, van elk moment. Het is van belang om jezelf open te stellen voor wat de wereld je kan bieden, ook pijn en angst hoort daarbij en hebben we te accepteren. Jeff Foster hanteert tien principes bij het spiritueel ontwaken:

 1. Er is geen bestemming, er is alleen het nu.
  Er is geen bepaalde perfectie of staat te behalen, dus er is alleen nu. Wees bewust van wat er nu om je heen en in jezelf gebeurt. Wat voor emoties ervaar je? Wat voor prikkels krijg je binnen om te verwerken? Welke gedachten gaan er door je heen?
 2. Denken veroorzaakt lijden.
  Pijn, woede en verdriet overkomt ons. Het belang is dat we dit accepteren. Zolang we er weerstand tegen bieden en erover gaan piekeren, veroorzaken we onnodig lijden. We moeten ervaringen aangaan zoals ze zijn. In dat moment, zonder oordeel en zonder verwachtingen. Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat ze eindigen.
 3. Gedachten en gevoelens zijn niet persoonlijk.
  Gedachten en gevoelens ontstaan en komen op, op dezelfde manier dat ze ook weer verdwijnen. Jeff Foster gelooft dat we gedachten en gevoelens niet moeten proberen te controleren of wegstoppen. Het is namelijk niet de waarheid, maar slechts een suggestie of een beeld etc.
 4. Je bent slechts de ruimte voor de gedachten, maar niet de denker.
  Hierbij is de belangrijkste zin: zolang je gedachten opmerkt, zit je niet in je gedachten gevangen. Jij bent niet de gedachte, jij bent slechts de plek waar de gedachten heen kunnen.
 5. Accepteer en bewonder ook je pijn en verdriet.
  Ook pijn en verdriet horen bij het leven. Het heeft geen zin om dit te willen voorkomen, genezen of ontlopen. Laat dit gevoel je overkomen, laat het je voelen. Op die manier kun je de les die erin verstopt zit vinden.
 6. Acceptatie doe je niet, je bent het.
  Vaak hebben we de gedachte dat iets pas overgaat als we het accepteren. Zo kun je bijvoorbeeld accepteren dat je nooit goed gaat zijn in wiskunde. Jeff geeft daarentegen aan dat accepteren niet iets is wat je doet. Het gevoel wat er aanwezig is, is er al. Dus diep van binnen heb je het al geaccepteerd. Het is alleen van belang om op dit huidige moment het te ervaren. Door ruimte te maken voor dit gevoel kun je het pas echt accepteren.
 7. Er bestaat geen altijd of nooit.
  Er is alleen sprake van nu.
 8. ‘Daar’ kom je alleen door hier te zijn.
  Er is geen bestemming. Door je te focussen op een bestemming of doel, vergeet je de lessen die je leert op de weg ernaar toe.
 9. Omarm je problemen
  Want jij bent wakker geworden! Jij hebt geaccepteerd dat jij niet leefde hoe jij wilde leven met alle problemen tot gevolg. En nu ben je uit die staat gestapt. Jij hebt gezien dat jij niet écht jij bent. Dat het niet jouw waarheid is. En je mag trots op jezelf zijn dat je dat ziet.
 10. Stop met vergelijken
  Jij bent jij en ik ben ik. En wij zullen nooit hetzelfde zijn. Ieder persoon, ieder leven is uniek. Kijk naar waar je nu bent en wat het je geeft, ook al is het niet wat je verwacht had. Vertrouw op jezelf, vertrouw op het leven. En soms betekent dit ook dat je moet vertrouwen op het feit dat je het vertrouwen soms even kwijt bent.

Jij bent verantwoordelijk voor jouw realiteit

blank

Deze invalshoek kan worden gezien als een vervolg op de ‘De wereld is jouw spiegel’ invalshoek die veel gehanteerd wordt bij de theorie van Byron Katie. Bij de wereld is jouw spiegel probeer je te leren dat wat jij ziet en ervaart, vanuit jezelf komt. Zo staan er bijvoorbeeld sterren aan de lucht. Maar die sterren zijn er omdat jij ze ziet.

Jij krijgt dit beeld binnen, dit gaat door je oog en daarom zie jij een ster. Jij hebt geleerd dat dit een ster is en noemt dit een ster. Dit alles komt vanuit jezelf. In deze invalshoek wordt er vanuit gegaan dat je er bewust voor kan kiezen om het negatieve te negeren. Daarmee zorg je ervoor dat jijzelf verantwoordelijk bent voor je eigen realiteit.


De fases van spiritueel ontwaken

blank

Tijdens het spiritueel ontwaken is er vanuit sommige invalshoeken sprake van vijf fases:

De verandering

In deze eerste fase veranderd je eigen energie. Je wordt je meer bewust van alles wat er om je heen is. Je opent als het ware wellicht al een stukje van je derde oog.

De verschuiving

In deze tweede fase vindt er een verschuiving in jezelf plaats. Je bent je waarschijnlijk meer bewust van je eigen energie, de kosmische energie en de energie van anderen. Je wordt er je ook van bewust hoe deze energie invloed op alles en iedereen heeft. In deze fase kies je ervoor om te veranderen, een beter persoon te worden en is het mogelijk dat je hier al stapjes in maakt.

De zoekopdracht

In deze fase ben je op zoek naar informatie. Je wilt spiritueel ontwaken of de verlichting vinden en gaat zoeken in alles om je heen. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je de verlichting vind? En dus duik je in de boeken, internet, ga je in gesprek met anderen etcetera.

Het verlangen

In deze vierde fase dempt je verlangen. Je hebt geen behoefte meer aan de materiële geneugten van het leven. Je gaat op zoek naar jezelf. De kans is groot dat je in deze fase de natuur in trekt, rustige hobby’s gaat doen. Misschien ga je zelfs mediteren en yoga doen. Je gaat op zoek naar rust in jezelf en in je omgeving. Wellicht laat je oude (liefdes)relaties gaan en ga je op zoek naar mensen die hetzelfde willen of ervaren als jou. In deze fase reinig je jezelf en je leven van al het ‘overbodige’.

Opening

In deze laatste fase begin je met de acceptatie. Acceptatie van wie jij bent, waar je bent en waarom je je daar bevindt. Je bent nu in staat om veranderingen te verwelkomen. In deze fase leer je dat elke verandering, verschuiving en verlangen ervoor zorgt dat je dieper in contact komt met je innerlijke zelf, met je ziel. In deze fase maak je verbinding met het doel van je ziel. Je bent je er nu van bewust dat jij onderdeel bent van het groter geheel en dat alles een betekenis heeft. Daarom kun je nu alles ontvangen met open armen, alles heeft immers een betekenis en een doel.


Tekenen van spiritueel ontwaken

blank

Door de grote innerlijke veranderingen die je ontgaat tijdens het ontwaakproces, kan er sprake zijn van verschillende tekenen die erop duiden dat jij je in het ontwaakproces bevindt. Er zijn talloze voorbeelden te vinden van tekenen die duiden op spiritueel ontwaken. Echter, voor iedereen zijn deze tekenen anders. Bij de een gaat ontwaken immers geleidelijk en stap voor stap, een ander kan plotseling wakker worden (uit slaaptoestand) en ervaren dat hij of zij spiritueel is ontwaakt. Hieronder zal ik enkele voorbeelden van tekenen geven. Maar onthoud, het is niet erg als je iets niet ervaart of als je juist iets anders ervaart.

Je bent steeds vaker in de natuur te vinden

In de natuur zijn er weinig externe prikkels. Hierdoor is het in de natuur gemakkelijker om in jezelf te treden. Je zult wellicht ervaren dat er dingen in de natuur zijn waar jij je toe voelt aangetrokken. Dit kunnen bijvoorbeeld bomen, stenen of veren zijn. Je gaat namelijk ervaren dat alles om ons heen bestaat uit energie. Deze kosmische energie vibreert op verschillende zo genoemde trillingsfrequenties. Een boom heeft bijvoorbeeld een frequentie die op hetzelfde niveau als onze frequentie kan vibreren, waardoor je de energie van een boom kunt gaan ervaren.

Je voelt je soms eenzaam

Het kan zijn dat je je niet meer aangetrokken voelt tot dezelfde (liefdes)relaties als voorheen. Je gaat door een transformatieproces wat maakt dat je op zoek bent naar jezelf. Hierdoor ga je anders denken, anders ervaren en soms past dit niet meer bij de relaties die je voorheen had. Het kan er ook voor zorgen dat je meer op zoek bent naar jezelf en dus meer de eenzaamheid opzoekt. Je wilt immers tijd en ruimte om jezelf te vinden. Dat feestje waar je wellicht vorig jaar zo graag heen wilde, doet je nu niks meer. En dat is oké. En de relaties die er toe doen, zullen het oké vinden dat jij een tijdje op zoek bent naar jezelf. Als een relatie écht bij je past, zal deze relatie straks ook bij je passen en zullen deze mensen er nog voor je zijn als jij wellicht bent veranderd.

Je materiële waarde wordt minder

Al die spulletjes die jij in huis hebt zijn niet meer van belang. Want echt geluk kun je niet vinden in spullen. En dus gaan die spullen misschien wel de deur uit. Geld geef je nu niet meer uit aan spullen die er uiteindelijk niks meer toe doen. Je geeft je geld liever uit aan ervaringen. Misschien krijg je wel reiskriebels? En het is oké om wel spullen te kopen. Je zult alleen gaan ervaren dat je minder koopt dan voorheen, omdat je de echte waarde achter de spullen gaat vinden.

Je eetpatroon verandert

Je gewicht en eetpatroon kunnen om verschillende redenen veranderen tijdens het ontwaakproces.

 • Je hormonen veranderen. Hormonen staan namelijk in verbinding met de emoties. En tijdens het ontwaakproces onderga je veel verschillende emoties. Misschien komt er zelfs oud verdriet naar boven wat je diep had weggestopt.
 • Je kiest er (on)bewust voor om gezonder te gaan eten.
 • Je krijg last van allergieën of toleranties. Jouw lichaam verteld je dat je deze producten niet langer nodig hebt. Je energiesysteem en je lichaam wordt gevoeliger omdat je meer communiceert met de hogere energieën.

Plotseling ga je bewust nadenken over gezonde keuzes voor je lichaam

Wellicht stop je met roken, alcohol, vet eten en suiker. Je maakt deze keuzes  voor jouw gevoel bewust, maar dit doe je onbewust. Want al die dingen die je nu laat staan, kosten je lichaam alleen maar energie. En hoe meer energie je lichaam verbruikt om je lichaam weer te zuiveren, hoe minder energie er overblijft voor je innerlijke zelf. Door al deze dingen te laten staan is er meer ruimte en energie voor je innerlijke zelf en dus meer ruimte en energie voor je spirituele ontwikkeling.

Je opent je derde oog

Tja, dit klinkt voor veel mensen heel zweverig. Maar je derde oog kan je ook simpelweg zien als je intuïtie. Je ziet en ervaart dingen die je met je fysieke zintuigen niet kan ervaren. Vanuit oudsher werd het derde oog gezien als een opening tussen de fysieke en spirituele wereld. Het derde oog staat ook wel bekend als het hoogste bewustzijn wat bereikt kan worden als mens. Je intuïtie wordt versterkt als je bezig bent met het spiritueel ontwaakproces. Je zult gaan ervaren dat je intuïtie je waarschuwingen geeft, je voelt in je hele lichaam dat er iets niet klopt maar kunt dit niet met bewijzen onderbouwen. Dát is je intuïtie of je derde oog.


Gevolgen van het ontwaken

blank

Na het ontwaken zul je veel vragen hebben. Vragen zoals ‘Wat nu?’ ‘Wat wil ik?’ ‘Welke keuzes ga ik maken?’ Je zult gaan ervaren dat je met deze vragen worstelt. Want ben jij nu wel echt wie je bent? De essentie van het ontwaken is dat je jezelf niet langer verliest in wat er van je verwacht wordt of hoe de egostaat of droom jou omschrijft.

Onthoudt vooral dat het gaat om jezelf accepteren. En als jij jezelf accepteert, ben je in staat om anderen te accepteren. Dat is het idee achter het spiritueel ontwaken.

Jij staat in contact met je diepe, innerlijke ik en ziel. En die mag er zijn. Die mag er zijn zoals het is. Als je alle vragen loslaat, ben je pas echt ontwaakt. En dan komen er weer nieuwe vragen. Want ben je dan wel echt ontwaakt? Is dit alles wat ik moet zijn? Ja. Dit is alles wat je moet zijn. Want alles wat je bent, is nu. En dat is het doel van spiritueel ontwaken. Leven in het hier en nu. Leven met wat het leven je op dit moment brengt.


Kan ik zelf spiritueel ontwaken?

Ja, dat kan. Jij bent altijd in staat om jezelf te ontwikkelen. Je kunt echter ook spiritueel ontwaken met behulp van een spiritueel coach.

Zorg ervoor dat je in het hier en nu komt. Zorg ervoor dat jij gaat proberen om je innerlijke zelf te ontdekken. En hoe je die weg bewandelt is aan jou. Een van de vormen om je innerlijke zelf te ontdekken kan doormiddel van meditatie. Tijdens de meditatie leef je namelijk in het hier en nu. Je zorgt ervoor dat externe prikkels tot het minimale worden gereduceerd. Tijdens meditatie kom je in contact met jezelf.

Om je lichaam te ondersteunen tijdens het proces van spiritueel ontwaken is het van belang om goed om je gezondheid te denken. Zo zorg je ervoor dat je lichaam voldoende energie heeft en deze energie niet gaat naar het afbreken van afvalstoffen. Drink daarom minstens 2 (liever 3) liter water per dag. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Zowel lichaamsbeweging als water drinken zorgen ervoor dat afvalstoffen gemakkelijker worden afgevoerd en je lichaam hier minder energie in hoeft te stoppen.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Spiritualiteit
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Martha
 • Helderziend
 • Medium
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Vlinder
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Annefloor & Bas
 • Medium
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Merel
 • Helderhorend
 • Heldervoelend
 • Medium
Start gratis chat
medium die
Xavi
 • Astroloog
 • Helderwetend
 • Medium
Start gratis chat
medium die
Jort
 • Pendelen
 • Spiritueel Coach
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading