23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Orakelkaarten online: gratis dagkaart trekken

Orakelkaarten online: gratis dagkaart trekken

Laatst bijgewerkt: 22 juni 2022

Wie dit forum wel eens eerder heeft geraadpleegd, is vast bekend met de verschillende manieren waarop aan waarzeggerij gedaan kan worden. We hadden het eerder al hoe je met het werpen van runenstenen inzicht kunt krijgen in je levenswandel, en ook het tarotdeck werd uitvoerig besproken.

Nu heb je naast dat tarotdeck nog een stel decks waarmee je op een gelijkaardige manier voorspellingen kunt doen: de orakelkaarten. Wat die precies zijn, welke er zijn en wat je ermee doet lees je in dit artikel.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Welke orakelkaarten zijn er zoal? Trek een kaart

Er zijn honderden, als niet duizenden, orakelkaartendecks, met bijna evenveel verschillende thema’s in bijna evenveel verschillende uitvoeringen. Op deze site hebben we er overigens al een heleboel besproken.

Moeder Aarde Kaarten

Je hebt zo bijvoorbeeld de Moeder Aarde kaarten, gebaseerd op indiaanse goden en gebruiken. De boodschappen zijn erg metaforisch, en maken rijkelijk gebruik van natuurelementen in hun beeldspraak.

Meer informatie “Moeder Aarde” kaarten

Moeder aarde dagkaart trekken »

Orakel van de Liefde

Het Orakel van de Liefde is dan weer een kaartendeck met als thema de liefde, en wordt vooral gebruikt om inzicht te vergaren in het liefdesleven. Perfect voor wie een oogje heeft op iemand en zich afvraagt of dat wederzijds is, wie meer te weten wilt komen over een potentiële partner of wie zich vragen stelt over zijn of haar huidige relatie.

Meer informatie “Orakel van de liefde” kaarten

Liefdesorakel dagkaart trekken »

Zigeunerkaarten

De zigeunerkaarten zijn een ideaal deck voor wie net begint met kaartleggen. Het deck bevat een stuk minder kaarten dan de andere orakelkaartendecks, wat het overzichtelijker maakt en is eenvoudiger te interpreteren. Dit deck zou ook al langere tijd gebruikt worden, maar kreeg zijn huidige vorm pas in de 20e eeuw.

Meer informatie “Zigeuner” kaarten

Zigeuner dagkaart trekken »

Ja maar kaarten

De ja-maar dilemmakaarten zijn een goed deck voor aspirerend kaartleggers. De kaarten geven voornamelijk ja of nee als antwoord, met telkens een kleine motivatie voor het gegeven antwoord. Je hebt voor dit deck geen enkele kennis van symboliek nodig, wat het perfect maakt voor zelfs de minst ervaren occultist.

Meer informatie “Ja/Maar” kaarten

Ja/Maar dagkaart trekken »

Medicijnkaarten

Voor fans van de indiaanse cultuur zijn er ook de Medicijnkaarten. Deze kaarten werden ontwikkeld door een schrijver/journalist en sjamaan/healer met indiaanse roots. Elke kaart is gesierd door een afbeelding van een dier, en elk dier krijgt een eigen totemfunctie.

Meer informatie “Medicijn” kaarten

Medicijn dagkaart trekken »

Godinnenorakel

Het Godinnenorakel is gewijd aan godinnen uit verschillende culturen. Je vindt er godinnen van over heel de wereld, uit allerlei religies en culturen, met telkens een sterke boodschap. Deze kaarten zijn voornamelijk gericht op vrouwelijke gebruikers, maar mannen zijn uiteraard vrij deel te nemen aan de lezing!

Meer informatie “Godinnen orakel” kaarten

Godinnen dagkaart trekken »

Tot slot is er ook het Lenormand deck, dat net als het Tarot eeuwen oud is en al net zo lang gebruikt wordt. Het deck is gebaseerd op de inzichten en visie van Madame Lenormand, een bekend waarzegster uit de 18e eeuw. De kaarten werden ontworpen door haar leerlinge, Madame Breteau. In tegenstelling tot het Tarot worden in dit deck geen afbeeldingen gebruikt, maar vindt je de betekenis in de tekst op de kaarten. In hedendaagse, meer moderne uitvoeringen van het deck wordt gebruik gemaakt van rijmpjes om de boodschappen van de kaarten weer te geven.

Meer informatie “Lenormand” kaarten

Lenormand dagkaart trekken »


Wat zijn orakelkaarten?

Orakelkaarten vergelijk je best met het Tarot. Het zijn decks met een bepaald aantal kaarten (voor het Tarot zijn dat er 78, bij orakelkaarten verschilt het aantal van deck tot deck), die gewijd zijn aan een zeker thema. Doorgaans wordt elke kaart voorzien van een afbeelding die past binnen het thema.

Bij deze decks is echter de boodschap die gepaard gaat met de afbeelding van groot belang: de afbeelding zelf is niet zo beladen met symboliek als in het Tarot het geval is. De tekst op de kaart zal dus grotendeels bepalen wat de kaart voor jou betekent. Er blijft wel steeds ruimte voor interpretatie, dat aspect van de wichelarij behouden de meeste orakelkaartendecks wel.


blank

Orakelkaarten vs Tarot

Het tarotdeck, dat al eeuwen gebruikt wordt, is zowat het bekendste hulpmiddel om inzicht te vergaren in eigen en andermans leven. De kaarten zijn rijk aan symboliek, en de interpretaties werden van generatie op generatie doorgegeven. Nu kun je zo’n deck zowat overal verkrijgen, vaak met bijhorend instructieboekje dat je helpt bij het interpreteren van de kaarten.

Hoewel het deck vrij toegankelijk is voor de meeste mensen, is de interpretatie dat niet helemaal: vaak is de symboliek iets ingewikkelder en uitgebreider dan in een klein instructieboekje uit de doeken kan worden gedaan. Er werden namelijk hele boeken gewijd aan de interpretatie van tarotkaarten – dat zo’n klein pamflet niet dezelfde lading dekt spreekt voor zich.

Er zijn dus veel mensen met tarotdecks, maar minder mensen die het volle potentieel van het deck kunnen benutten. Dit maakt de lezing van de kaarten niet per se minder waardevol; je kunt nog steeds toegang krijgen tot je eigen inzichten en innerlijke leefwereld door middel van het zelf interpreteren van de kaarten.

Nu bieden orakelkaarten daar een oplossing voor. Omdat de betekenis van een orakelkaart niet gehuld is in symboliek, en elke kaart voorzien wordt van een duidelijke boodschap, kan het interpreteren op een meer gerichte manier gaan gebeuren. Wat voor boodschappen en hoeveel boodschappen je op die orakelkaarten terugvindt verschilt van deck tot deck; wat ze gemeenschappelijk hebben is hun redelijk eenduidige interpretatie.


blank

Hoe gebruik je de orakelkaarten?

In principe ben je vrij zelf te kiezen hoe je de decks gebruikt, en zal niemand er op neerkijken wanneer je zelf een manier verzint om kaarten te leggen. Toch zijn er ontzettend veel reeds bestaande manieren om de decks te gebruiken.

Welke wijze je ook verkiest en gebruikt, de aanvang is in veel gevallen hetzelfde. Voor het leggen breng je jezelf in een rustige, relaxte staat. Bij voorkeur schud je de kaarten voor elke legging opnieuw, of laat je de persoon voor wie je de kaarten legt zelf de kaarten schudden.

Op die manier zou de persoonlijke energie van het subject van de lezing door de kaarten worden opgenomen, wat een lezing op maat garandeert. Voor je begint met kaarten trekken is het belangrijk dat je de vraag of het onderwerp van de lezing gaat formuleren. Doe dit duidelijk en met zekerheid. Vervolgens ga je aan de slag!

Volg het boekje

In de meeste decks zit ook een boekje met uitleg, waarin je minstens een manier vindt om de kaarten te leggen. Deze legwijze is overigens enkel een suggestie; zoals we al zeiden ben je helemaal vrij te experimenteren.

Intuïtieve trekking

Dit is veruit de eenvoudigste manier om kaarten te leggen. Bij een intuïtieve trekking kies je na het stellen van de vraag een enkele kaart uit het deck. Die kaart geeft antwoord op je vraag, of geeft je toch aan in welke richting je het antwoord zal moeten zoeken.

Online

Je vindt op het internet een heleboel sites waar je met een paar klikken een kaartlegging uitvoert, zonder dat je daar fysieke kaarten voor nodig hebt. Van dagkaartleggingen tot meer ingewikkelde legpatronen: je vindt ze allemaal online!


Enkele meer gevorderde manieren van kaartleggen

Deze leggingen zijn compatibel met de meeste orakelkaartendecks, al zullen decks als het ja-maar dillemakaartendeck net iets te eenvoudig zijn om een duidelijke lezing te garanderen. Het betreft overigens ook maar een greep uit het aanbod van de talloze manieren om kaarten te leggen.

Voor de drie kaartenlegging trek je na vraagstelling drie kaarten die je naast elkaar neerlegt. De eerste, meest linkse kaart verklaart hoe je in de huidige situatie terechtgekomen bent of hoe je probleem tot stand is gekomen. De middelste kaart toont hoe de situatie of het probleem zich gaat ontwikkelen, en de laatste kaart toont je de afloop en hoe je daar eventueel verandering in kunt brengen.

Wie het hoefijzer legt, trekt zeven kaarten die in U-vorm (of hoefijzervorm) op tafel worden gelegd. De meest linkse bovenste kaart geeft het verleden weer. Daaronder vind je de kaart van het heden, en daaronder de toekomstkaart.

Centraal vanonder de kaart van de juiste weg, die je zal vertellen wat je nu best kunt doen – rekening houdend met de andere zes kaarten. Rechtsboven de kaart van de juiste weg vind je de invloed of uitwerking van de juiste weg. Nog een kaart hoger verraadt mogelijke hindernissen, en de laatste, rechtsbovenste kaart geeft je zicht op de uiteindelijke uitkomst.

Het Hagal legpatroon werd oorspronkelijk ontworpen voor de Haindl Tarot, maar werkt ook prima met orakelkaarten. Je trekt vier kaarten. De eerste leg je bovenaan, de tweede daaronder. Links komt kaart nummer drie, en rechts leg je kaart nummer vier. Kaart nummer één toont de relatie tussen je huidige situatie en je vraag.

Kaart nummer twee vertelt je wat je zelf hebt gedaan dat heeft bijgedragen tot je huidige situatie. Nummer drie verraadt je eigen verwachtingen en overtuigingen in betrekking tot het probleem. De laatste kaart geeft de meest plausibele uitkomst van de situatie weer.

De Keltisch kruislegging wordt vooral toegepast op het tarotdeck, maar kan zeker ook gebruikt worden met een orakelkaartendeck. We beschreven eerder al hoe zo’n legging eraan toegaat: https://www.mediumkiezen.nl/keltisch-kruis-tarot-legging/


Je eigen orakelkaarten

Hoewel het ontwerpen van een orakelkaartendeck misschien niet voor iedereen is weggelegd, is het weldegelijk een mogelijkheid. Het grote aantal orakelkaartendecks verraadt ook dat die mogelijkheid wereldwijd met veel enthousiasme wordt benut. Daar zit ook het mooie van de decks: de creatieve vrijheid die je in sommige decks terugvindt is werkelijk prachtig.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kaartlegging

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Ivar
 • Astroloog
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Kenji
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Vlinder
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading