23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Ja-maar dilemma kaarten + online kaart trekken

Ja-maar dilemma kaarten + online kaart trekken

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Waarschijnlijk ben je wel bekend met het tarotspel, en misschien heb je ook wel weet van het bestaan van decks als het liefdesorakel, het godinnenorakel of de boodschap van de engelen. Stuk voor stuk betreft het kaartendecks waarmee, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, niet de toekomst voorspeld wordt maar een antwoord wordt gezocht op levensvragen. Door een duidelijke vraag te formuleren aan zo’n deck en vervolgens een kaart te trekken, kun je antwoorden krijgen op levensvragen en trachten jezelf het juiste pad op te gidsen.


Trek een online ja-maar dilemma kaart

Bedenk een dilemma of levensvraag waar je alleen met ja of nee kan antwoorden.

Trek (daarna) een dilemma kaart door te klikken op de afbeelding:


Wat zijn de ja-maar dilemmakaarten?

De ja-maar dilemmakaarten zijn, zoals we in de inleiding al vermeldden, een kaartendeck dat vergeleken kan worden met het tarotspel. De werking is zeer gelijkaardig: je stelt een vraag, trekt een kaart en interpreteert het antwoord van de kaart.

Het ja-maar dilemmakaarten beantwoordt vragen echter niet op dezelfde manier als een tarotspel of de meeste andere kaarten. In tegenstelling tot die meer klassieke decks beantwoordt dit deck je vragen een stuk helderder. De antwoorden worden meestal voorafgegaan door een eenduidig ‘ja’ of ‘nee’, gevolgd door een voorwaarde of statement. Voorbeelden zijn: ‘Ja, maar loop niet te hard van stapel’, ‘nee, het zal je te veel energie kosten’, ‘ja, maar met mededogen’, ‘nee, het is een vlucht’ en ‘ja, en laat het los’.

Daarnaast zijn de kaarten ook verkrijgbaar met bijhorende levensvragen. Je kunt de vragen als voorbeeld gebruiken, maar ze dienen ook ter inspiratie: aan de hand van de levensvraagkaarten kun je zelf vragen formuleren die je vervolgens beantwoord met de rest van het deck, de ja-maar kaarten. Voorbeelden van de levensvragen zijn ‘zal ik vanaf nu de waarheid zeggen?’, ‘moet ik een nare gewoonte beëindigen?’ of ‘moet ik mezelf beter presenteren?’.


Wie heeft de ja-maar dilemmakaarten bedacht?

Het deck werd ontwikkeld door Ja-maar, een bedrijf dat in 1996 werd opgericht door Berthold Gunster. Zijn visie schijnt ook door in het deck. Berthold bedacht een filosofie die hij ‘Omdenken’ noemt. Zelf noemt hij het een denk-techniek die bestaat uit twee stappen: deconstructie en constructie.

In de eerste stap neem je je ‘probleem’ en ga je het deconstrueren: in plaats van een probleem, zie je wat er gaande is, met daarnaast hoe het zou moeten zijn. Wanneer je het ‘hoe het zou moeten zijn’ laat vallen, blijft enkel de werkelijkheid over.

In de tweede stap ga je construeren: je begint met de werkelijkheid, wat er gaande is, en bekijkt wat er van daaruit mogelijk is. Het ‘hoe het zou moeten zijn’ verdwijnt, en een ‘wat het kan zijn’ verschijnt. Daar kun je vervolgens naartoe gaan werken – tot het volgende probleem opduikt en je de stappen opnieuw overloopt.

Berthold heeft, naast twee kaartenspellen (de ja-maar dilemmakaarten en de ja-maar levensvraagkaarten), nog een groot aantal boeken uitgebracht waarin hij deze visie verdiept. Met Ja-maar geeft hij verschillende workshops, trainingen en shows waarmee hij zijn denk-techniek aan de man brengt – en met succes.


Waarom een kaartenspel voor dilemma’s?

Voor aanhangers van de Omdenken-filosofie is dat heel duidelijk: de kaarten maken het makkelijker de denk-techniek toe te passen. Omdat je je vraag positief formuleren, wordt je gedwongen er op een positieve manier naar te gaan kijken. Daarna kun je er met dezelfde positieve ingesteldheid wat aan gaan doen.

Waar je met de meeste decks geen heldere antwoorden krijgt, maar eerder aanwijzingen betreffende de juiste houding om het antwoord op je vraag te vinden, geeft dit deck je helder advies. Omdat dilemma’s per definitie keuzes tussen twee even (on)aantrekkelijke opties zijn, kan het antwoord dat een tarotspel op een dilemma geeft niet volstaan, of toch niet helder genoeg zijn. Precies voor die gevallen is dit deck ontworpen.

Daarnaast kun je het deck trouwens ook prima gebruiken voor problemen die niet gedefinieerd kunnen worden als dilemma’s. Ook bij twijfel kun je dit deck gebruiken: zolang je vraag met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kan worden, kun je het deck raadplegen.

Tot slot is het een eenvoudiger deck dan het klassieke tarotspel, en heb je dan ook niet dezelfde affiniteit met symboliek nodig om de kaarten te interpreteren. Dit maakt het ook een goed deck voor zij die nog niet helemaal ingewijd zijn in de symboliek die het tarotspel gebruikt.


Hoe gebruik je deze kaarten?

Als je de volledige set gebruikt, kun je beginnen met het trekken van een levensvraagkaart. Die kaart gebruik je dan om een dilemma vast te stellen, of iets waar je over twijfelt uit de doeken te doen. Je kunt ook letterlijk de levensvragen overnemen en daar een antwoord op zoeken met de overige kaarten.

Begin met voor jezelf te verduidelijken wat je dilemma precies is. Het dilemma moet actueel zijn, en relevant voor jou. Ideaal zijn vragen over dingen die jij zelf kunt doen of gaat doen. Probeer de vraag vervolgens positief te formuleren: gebruik geen ontkenningen (niet, nooit, niemand, niets, …). Formuleer de vraag ook steeds zo dat het antwoord ‘ja’ of ‘nee’ kan zijn – dus geen of-of vragen.

De vraag mag enkel betrekking hebben op jezelf – stel dus geen vragen over de situatie of het handelen van een ander. Op vragen als ‘vindt mijn baas dat ik het goed doe’, ‘gaat mijn kennis stoppen met drinken’ of ‘houdt hij van mij’ krijg je van dit deck geen bruikbaar antwoord. Voorbeelden van vragen die je wel kunt stellen zijn: ‘ga ik verhuizen?’, ‘ga ik opnieuw studeren?’ en ‘zet ik mijn relatie voort?’.

Vervolgens schud je het deck, en leg je het uitgewaaierd voor je. Stel je vraag een laatste keer (luidop of niet) en trek één kaart. Die kaart geeft je het antwoord op je vraag.

Je kunt het deck ook online raadplegen. De werking is dan een beetje anders: je stelt je vraag op dezelfde manier, maar hebt geen kaarten om te schudden of te trekken. In plaats daarvan klik je een kaart aan, en krijg je de bijhorende tekst te lezen.


Wat kun je met de ja-maar dilemmakaarten doen?

Je gebruikt de ja-maar dilemmakaarten wanneer je, uiteraard, met een dilemma zit. Men spreekt van een dilemma wanneer men een keuze moet maken tussen twee opties die beiden even aantrekkelijk of juist onaantrekkelijk zijn. De kaarten geven eenduidige antwoorden op deze vragen, en trachten ook de reden of voorwaarde voor het antwoord te verklaren.

Je gebruikt de kaarten echter niet enkel voor dilemma’s. In principe kan elke vraag die voldoet aan de voorwaarden die we noemden in bovenstaand lijstje beantwoord worden door het deck – dat hoeven niet per se dilemma’s volgens hun strikte definitie te zijn.

Ik stelde tijdens het schrijven van dit artikel bijvoorbeeld de vraag: ‘schrijf ik een goed artikel?’. De vraag was actueel, want ik was het artikel op dat moment aan het schrijven en vroeg het me ook eerlijk af. De vraag had ook enkel betrekking op mezelf – zo vroeg ik de kaarten niet of jij, de lezer, het een goed artikel zou vinden. Ik formuleerde de vraag positief: ik vroeg bijvoorbeeld niet ‘schrijf ik dan nooit eens een goed artikel?’. Tot slot zorgde ik er voor dat de vraag met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kon worden.

Omdat ik het kaartenspel niet thuis heb liggen, gebruikte ik een online versie. Het antwoord luidde: ‘ja, je bloed zal er sneller van stromen’. Hopelijk was dat voor jou tijdens het lezen ook zo!


Overzicht van alle ja-kaarten

Afbeelding Ja - Initiatief

Ja - Initiatief

Maar hou zelf het initiatief.

Afbeelding Ja - Luisteren

Ja - Luisteren

Maar blijf luisteren naar je lichaam.

Afbeelding Ja - Bestemming

Ja - Bestemming

Maar vergeet niet dat het om de weg gaat, niet de bestemming.

Afbeelding Ja - Details

Ja - Details

Maar let op de details.

Afbeelding Ja - Afstand

Ja - Afstand

Maar houd afstand.

Afbeelding Ja - Stapel

Ja - Stapel

Maar loop niet te hard van stapel.

Afbeelding Ja - Succes

Ja - Succes

Maar alleen als je echt op succes bent voorbereid.

Afbeelding Ja - Stap

Ja - Stap

Het is precies de goede stap op precies het goede moment.

Afbeelding Ja - Rust

Ja - Rust

Het zal je rust geven.

Afbeelding Ja - Klaar

Ja - Klaar

Je bent er klaar voor.

Afbeelding Ja - Stop

Ja - Stop

Maar stop met zeuren en piekeren.

Afbeelding Ja - Denkt

Ja - Denkt

Maar alleen als je niet in goed en kwaad denkt.

Afbeelding Ja - Makkelijker

Ja - Makkelijker

Het zal zelfs makkelijker gaan dan je denkt.

Afbeelding Ja - Accepteer

Ja - Accepteer

Maar accepteer dat je leven grondig zal veranderen.

Afbeelding Ja - Twijfelt

Ja - Twijfelt

De enige die twijfelt ben jij.

Afbeelding Ja - Mogelijkheid

Ja - Mogelijkheid

Dit is een once-in-a-lifetime mogelijkheid.

Afbeelding Ja - Los

Ja - Los

En laat los.

Afbeelding Ja - Mag

Ja - Mag

Het mag.

Afbeelding Ja - Veranderen

Ja - Veranderen

Het zal je diepgaand veranderen.

Afbeelding Ja - Verweren

Ja - Verweren

Maar alleen als je je kunt verweren.

Afbeelding Ja - Voortekenen

Ja - Voortekenen

Zelfs als alle voortekenen ongunstig zijn.

Afbeelding Ja - Genezen

Ja - Genezen

Het zal je genezen.

Afbeelding Ja - Jezelf

Ja - Jezelf

En het zal het beste in jezelf naar boven halen.

Afbeelding Ja - Mededogen

Ja - Mededogen

Maar met mededogen.

Afbeelding Ja - Risico

Ja - Risico

Maar je moet bereid zijn het risico echt te nemen.

Afbeelding Ja - Waard

Ja - Waard

Je bent het waard.

Afbeelding Ja - Beslist

Ja - Beslist

Beslist.

Afbeelding Ja - Stromen

Ja - Stromen

Je bloed zal er sneller van stromen.

Afbeelding Ja - Start

Ja - Start

Het betekent een nieuwe en frisse start.

Afbeelding Ja - Tegenslag

Ja - Tegenslag

Maar wees voorbereid op tegenslag.

Afbeelding Ja - Verandering

Ja - Verandering

Het is tijd voor verandering.

Afbeelding Ja - Leren

Ja - Leren

Je zal er veel van leren.

Afbeelding Ja - Geduld

Ja - Geduld

Maar alleen als je geduld hebt.

Afbeelding Ja - Eerlijk

Ja - Eerlijk

Maar alleen als het open en eerlijk kan.

Afbeelding Ja - Gelukkig

Ja - Gelukkig

Het zal je gelukkig maken.

Afbeelding Ja - Hart

Ja - Hart

Maar blijf je hart volgen.

Afbeelding Ja - Tactvol

Ja - Tactvol

Maar doe het tactvol.

Afbeelding Ja - Makkelijk

Ja - Makkelijk

Maar het zal niet makkelijk gaan.

Afbeelding Ja - Hulp

Ja - Hulp

Maar vraag hulp.

Afbeelding Ja - Waag

Ja - Waag

Waag het.

Afbeelding Ja - Energiebron

Ja - Energiebron

Je opent een geweldige energiebron.

Afbeelding Ja - Avontuur

Ja - Avontuur

Het is het begin van een groots avontuur.

Afbeelding Ja - Moment

Ja - Moment

Dit is het moment.

Afbeelding Ja - Verbrand

Ja - Verbrand

Maar verbrand je schepen achter je niet.

Afbeelding Ja - Belang

Ja - Belang

Maar alleen als je je eigen belang opzij kunt zetten.

Afbeelding Ja - Accepteer

Ja - Accepteer

Maar accepteer onoplosbare conflicten.

Afbeelding Ja - Geniet

Ja - Geniet

En geniet er van.

Afbeelding Ja - Vecht

Ja - Vecht

Vecht er voor.

Afbeelding Ja - Glimlach

Ja - Glimlach

Maar doe het met een glimlach.

Afbeelding Ja - Openstellen

Ja - Openstellen

Maar alleen als je je kunt openstellen om te ontvangen.

Afbeelding Ja - Aanvaard

Ja - Aanvaard

Aanvaard het als een kostbaar geschenk.

Afbeelding Ja - Conflict

Ja - Conflict

Maar alleen als je het conflict niet uit de weg gaat.

Overzicht van alle nee-kaarten

Afbeelding Nee - Vlucht

Nee - Vlucht

Het is een vlucht.

Afbeelding Nee - Situatie

Nee - Situatie

En trek je terug uit deze situatie.

Afbeelding Nee - Vergeet

Nee - Vergeet

Vergeet het.

Afbeelding Nee - Ondoordacht

Nee - Ondoordacht

Het is ondoordacht.

Afbeelding Nee - Bezwijken

Nee - Bezwijken

Je zal er onder bezwijken.

Afbeelding Nee - Kans

Nee - Kans

Wacht op een betere kans.

Afbeelding Nee - Verlangen

Nee - Verlangen

Het is niet je diepste verlangen.

Afbeelding Nee - Liever

Nee - Liever

Doe eerst iets anders wat je op dit moment liever wil.

Afbeelding Nee - Moment

Nee - Moment

Dit is niet het moment.

Afbeelding Nee - Tegenvallen

Nee - Tegenvallen

Het zal in alle opzichten tegenvallen.

Afbeelding Nee - Gezondheid

Nee - Gezondheid

Het gaat ten koste van je gezondheid.

Afbeelding Nee - Motieven

Nee - Motieven

Je motieven zijn niet zuiver.

Afbeelding Nee - Ongelukkig

Nee - Ongelukkig

Het zal je ongelukkig maken.

Afbeelding Nee - Lukken

Nee - Lukken

Het zal je niet lukken.

Afbeelding Nee - Gunstig

Nee - Gunstig

Zelfs als alle voortekenen gunstig zijn.

Afbeelding Nee - Beter

Nee - Beter

Je verdient beter.

Afbeelding Nee - Conformeren

Nee - Conformeren

Je doet het om je te conformeren.

Afbeelding Nee - Vrijheid

Nee - Vrijheid

Je zal je vrijheid verliezen.

Afbeelding Nee - Vervreemden

Nee - Vervreemden

Je zal van jezelf vervreemden.

Afbeelding Nee - Energie

Nee - Energie

Het zal je teveel energie kosten.

Afbeelding Nee - Zoeken

Nee - Zoeken

En stop met zoeken naar wat je eigenlijk al hebt.

Afbeelding Nee - Hoog

Nee - Hoog

Het is te hoog gegrepen.

Afbeelding Nee - Illusie

Nee - Illusie

Het is een illusie.

Afbeelding Nee - Gevaar

Nee - Gevaar

Het zal je in gevaar brengen.

Afbeelding Nee - Past

Nee - Past

Het past niet bij je.

Afbeelding Nee - Moeite

Nee - Moeite

Het is de moeite niet waard.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kaartlegging

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading