23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Voorspellende kaart trekken online + tips over de leggingen

Voorspellende kaart trekken online + tips over de leggingen

Laatst bijgewerkt: 17 juni 2022

Als je de toekomst wilt voorspellen, zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Eén van die mogelijkheden is het trekken van een voorspellende kaart. Maar hoe werkt dat precies? Wat voor soorten voorspellende kaarten zijn er en wat zijn de verschillen? Welke mogelijkheden kun je krijgen bij het trekken van een voorspellende kaart? Dat leggen we je allemaal uit in dit artikel, dus lees snel verder!


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

9 verschillende soorten voorspellende kaarten

Voorspellende kaartlegging

Er zijn verschillende soorten voorspellende kaarten, waarvan tarot wel de meest bekende is. De tarotkaarten worden vanaf de tweede helft van de vijftiende eeuw gebruikt in Europa. Weliswaar is tarot het meest bekende deck, er zijn nog veel andere soorten die ik hieronder kort zal toelichten:

1. Orakel van de liefde

De naam zegt het al: dit deck heeft liefde als thema. Dit deck is zeer geschikt als je met levensvragen over de liefde zit en kan je inzicht geven op vragen op het gebied van liefde.

Meer informatie “Orakel van de liefde” kaarten

Liefdesorakel dagkaart trekken »

2. Medicijnkaarten

De medicijnkaarten zijn gebaseerd op de Indiaanse cultuur, waar vooral gebruik wordt gemaakt van het sjamanisme. In dit deck staan de totemdieren centraal. Elk dier heeft zijn eigen kracht en valkuil. In dit deck wordt het gedrag en de kracht van het dier vertaalt naar het gedrag van de mens.

Meer informatie “Medicijn” kaarten

Medicijn dagkaart trekken »

3. Zigeunerkaarten

De zigeunerkaarten kunnen in vorm wel wat vergeleken worden met tarotkaarten, maar zijn in aantal minder. Dit is prettig als je net begint met kaarten leggen, omdat je de kaarten makkelijker kunt vertalen naar je eigen situatie.

Meer informatie “Zigeuner” kaarten

Zigeuner dagkaart trekken »

4. Ja, maar… kaarten

Dit zijn dilemmakaarten. Deze kaarten zijn simpel om te trekken, zolang je een vraag stelt waar een ja of nee antwoord op mogelijk is. Bij deze kaarten krijg je namelijk een ja of nee antwoord met een korte uitleg.

Meer informatie “Ja/Maar” kaarten

Ja/Maar dagkaart trekken »

5. Moeder Aarde kaarten

Deze kaarten zijn gebaseerd op de Indiaanse goden. In de kaarten wordt gebruik gemaakt van natuurelementen. Het nadeel aan dit deck is dat het soms lastig is om de boodschap te vertalen.

Meer informatie “Moeder Aarde” kaarten

Moeder aarde dagkaart trekken »

6. Godinnenorakel

Dit geëmancipeerde deck bevat Godinnen uit verschillende culturen en religies verspreid over de hele wereld. Het leuke is dat het allemaal Godinnen zijn, die elk hun eigen boodschap brengen.

Meer informatie “Godinnen orakel” kaarten

Godinnen dagkaart trekken »

7. Lenormand

De Lenormand kaarten zijn gebaseerd op de bekende waarzegster Lenormand. Het lijkt veel op het tarotdeck, alleen worden in plaats van afbeeldingen teksten gebruikt.

Meer informatie “Lenormand” kaarten

Lenormand dagkaart trekken »

8. Engelenkaarten

De aartsengelen orakelkaarten zijn gebaseerd op boodschappen die de ontwikkelaar Doreen Virtue heeft ontvangen van de aartsengelen. Deze kaarten zijn gebaseerd op de engelentherapie, een spirituele helingmethode.

Meer informatie “Engelen” kaarten

Engelen dagkaart trekken »

9. Tarot

Het tarotdeck bestaat uit 78 kaarten. Het deck is samengesteld uit twee delen, de Grote Arcana en de Kleine Arcana. Bij de tarotkaarten staat de afbeelding van het deck centraal. Het lezen van deze afbeelding vraagt oefening en geduld. Tarot kan daarmee gezien worden als één van de moeilijkere voorspellende decks.

Meer informatie “Tarot” kaarten


Wat zijn voorspellende kaarten?

Kaart voorspelling

Laten we bij het begin beginnen. Je wilt graag meer weten over de toekomst. Of misschien loop je wel met een vraagstuk waar je maar geen antwoord op lijkt te krijgen. Dan kun je je wenden tot de voorspelling. Er zijn tal van mogelijkheden, zoals: een medium, een waarzegger, het I Ching orakel et cetera. In eerdere artikelen gaven we uitleg over wat een medium is en doet en hoe je een betrouwbaar medium kunt vinden. Ook het I Ching orakel is uitgebreid aan bod gekomen. In dit artikel gaan we uitgebreider in op een andere manier van toekomstvoorspelling: voorspellende kaarten.

Voorspellende kaarten zijn kaarten die je kunnen helpen om in kaart te brengen waar de toekomst je heen zal leiden. De totale hoeveelheid kaarten uit één set kaarten noemen we het deck. De toekomst voorspellen zal nooit een exact feit zijn, omdat de toekomst immers nooit vast ligt. Wel kunnen voorspellende kaarten weergeven in welke richting de toekomst zich zal bewegen. Tevens is dit niet alleen bij voorspellende kaarten zo, maar bij elke vorm van toekomstvoorspelling.

Toekomstvoorspellingen

Denk bijvoorbeeld eens aan een horoscoop. Een horoscoop zal nooit omschrijven hoe dingen zich specifiek gaan ontwikkelen, maar geeft wel een richting. Ook bij voorspellende kaarten is het zo dat de kaarten beschrijvingen bevatten die mogelijkheden en waarschijnlijkheden omschrijven. De kaarten kunnen voorspellingen geven op het gebied van financiën, liefde, relaties, werk, geluk en toekomst. Daarnaast bevat een deck ook kaarten die inzicht geven, bijvoorbeeld over je krachten en valkuilen, je paranormale ontwikkeling, zelfontwikkeling en spirituele ontwikkeling. Het doel van deze inzichten is het creëren van bewustwording van jezelf.


Het verschil tussen de voorspellende kaarten

Voorspellende kaarten bestaan altijd uit een deck met kaarten, waarvan elke kaart een eigen betekenis heeft. Elke kaart/betekenis hoort bij een bepaald thema. In sommige decks (zoals tarot) staat de afbeelding centraal, terwijl in andere decks juist de tekst centraal staat (zoals in de medicijnkaarten). Ook zijn er decks die het lezen van de kaarten versimpelen door er slechts korte boodschappen aan te geven, zoals het ja maar dilemmadeck.

Het ene deck is toegankelijker dan het andere, doordat het gemakkelijker te interpreteren en te vertalen is naar de eigen situatie. Het tarot deck wordt hiermee gezien als één van de moeilijkste te interpreteren decks, omdat de symboliek van de kaarten erg uitgebreid is. Orakelkaarten zijn makkelijker te interpreteren en te lezen doordat de symboliek veel minder is. De boodschap van de kaart is helder en krachtig. Het verschil tussen het tarotdeck en orakelkaarten is dan ook de tekst in plaats van de afbeelding en de minder aanwezige symboliek.


Waarvoor kun je voorspellende kaarten gebruiken?

Voorspellende kaarten kunnen je ondersteunen bij levensvragen. Wellicht zit je ergens mee, loop je vast in een bepaalde situatie of heb je een vraag over de toekomst. Voorspellende kaarten kunnen je een richting geven en ondersteunen je door middel van bewustwording van je eigen kracht en je eigen ontwikkeling. Sommige decks zijn zo gemaakt dat ze ook een stukje van het verleden laten zien, anderen zijn juist gericht op het heden en de toekomst.


Kan ik zelf voorspellende kaarten leggen?

Ja, dit kan. Kiest allereerst een deck wat jou aanspreekt. Dit kan zijn vanwege een cultuur of religie die je aanspreekt (zoals de medicijnkaarten vanwege het sjamanisme), vanwege de afbeeldingen (bijvoorbeeld tarot) of juist vanwege een thema (zoals het orakel van de liefde). Wat de reden ook is; er is een deck wat je aanspreekt en doordat het je aanspreekt zal het ook gemakkelijker zijn om de kaarten eigen te maken.

Neem eerst de tijd om het deck eigen te maken door het rustig door te lezen en de afbeeldingen te bekijken. In bijna alle gevallen wordt er bij een deck verschillende manieren aangereikt om een kaartlegging te kunnen doen. Lees deze ook goed door en bedenk welke legging bij je past. Wellicht wil je elke dag een kaart trekken, of wil je juist een verleden/heden/toekomst legging doen.

Nadat je hier goed de tijd voor hebt genomen kun je proberen om de sleutelwoorden van elke kaart in je op te nemen. In het sleutelwoord van de kaart kun je over het algemeen de kern van de boodschap al vinden.

Zoek tijdens het leggen van de kaarten altijd een rustige sfeer. Dit hoeft niet per direct stilte te betekenen, maar wel rust. Een ruimte en een geluid wat jou ontspanning geeft, zodat jij je volledig op het leggen van de kaarten kunt focussen.

Nadat je de kaarten hebt getrokken is het van belang dat je de kaarten met elkaar verbindt. Elke kaart heeft een eigen betekenis, maar heeft vooral een betekenis in het totale plaatje. Hoe speelt het verleden in op de toekomst? Wat voor thema’s verbinden zich met elkaar? Door verbinding met de kaarten te maken en er een soort verhaal of plaatje bij te kunnen voorstellen, kun je de betekenis van de kaarten toepassen in je eigen situatie.

Vergeet niet dat het lezen van een deck niet zomaar lukt. Het vraagt echt tijd, oefening en geduld om het lezen van een deck eigen te maken. Neem hier dan ook rustig de tijd voor en geef niet op als het niet meteen lukt.


Hoe stel je vragen en pak je de kaarten?

Stel zoveel mogelijk open vragen. Probeer je vraag per onderwerp/thema te richten zodat het antwoord gemakkelijker te interpreteren is. Schudt de kaarten. Spreid ze vervolgens als een waaier voor je uit. Trek vervolgens één voor één kaarten en leg deze boven op elkaar met de afbeelding/tekst naar beneden. Leg ze vervolgens met de afbeelding naar beneden in het patroon wat jij hebt gekozen.

Spreek met jezelf af wat je doet als een kaart op de kop ligt. Leg je deze terug of interpreteer je de betekenis van de kaart als het tegenovergestelde? Doe bij elke kaart hetzelfde en besluit van tevoren wat je gaat doen. De medicijnkaarten hebben een betekenis voor een omgekeerde kaart en bij deze kaarten is het van belang om ze zo te laten liggen als je ze trekt.


De verschillende soorten leggingen

Er zijn verschillende soorten leggingen die je kunt gebruiken tijdens het leggen van kaarten. Elke legging heeft zijn eigen doel en uitkomst. Dit zal ik hieronder toelichten.

1. Dagkaart trekken

Dit is de populairste manier van kaarten trekken. Je trekt hiervoor elke dag een kaart. Deze kaart laat zien waar je krachten en valkuilen van die dag liggen. De kaart heeft in dit geval een ondersteunende werking gedurende de dag.

2. Keltisch kruis

Dit is een breed legpatroon wat antwoord kan geven op vragen als: “Hoe gaat iets zich ontwikkelen?” Je kunt dit patroon voor alle vragen gebruiken. Daarnaast laat het een trendverloop zien, kan het een vooruitblik geven en geeft het ook meer duidelijkheid over de achtergrond van de huidige situatie. De afzonderlijke posities van de kaarten betekenen:

 1. Uitgangspositie
 2. De impuls die bij de uitgangspositie komt. Afhankelijk van de kaart is deze aanvullend of kan dit juist een last zijn.

Nummer 1 en 2 geven antwoord op het heden

 1. Het bewuste niveau. Dat waar iemand een duidelijk beeld van heeft of dat waar iemand naar toe wil werken.
 2. Het onbewuste niveau. De innerlijke drijfkracht.
 3. Verleden. Dit kan inzicht geven over waarom iemand bij de huidige vraag/situatie is gekomen.
 4. De nabije toekomst.
 5. De verhouding tussen de persoon en het thema van de vraag (kaart 1 en 2).
 6. De omgeving: invloeden van andere personen.
 7. Verwachtingen en angsten.
 8. De toekomst op langere termijn.

Lees hier meer over de legging van het Keltisch kruis.

3. Het kompas

Deze legging geeft inzicht in een tendens. Het kan je ondersteunen bij het maken van keuzes. Het laat meerdere alternatieven zien. De betekenissen van de afzonderlijke posities van de kaarten zijn:

 1. Daarom gaat het
 2. Dat komt eerst
 3. Zo reageren anderen
 4. Daar loopt het op uit

4. Het kruis

Deze legging is zeer geschikt als je meer wilt weten over het trendverloop. Het kan je daarnaast advies geven en een situatie beoordelen. Deze legging is geschikt bij vragen als: “Hoe gaat het met mijn relatie?” of “Wat moet ik doen?” Deze kaarten geven een korte uitspraak en laten zien in welke richting de situatie zich zal gaan ontwikkelen. Deze legging heeft wat weg van het kompas. Deze legging kun je ook gebruiken als je een eerdere kaart of legging niet begrijpt (“Wat betekent … kaart bij … legging?”), maar schudt hiervoor wel opnieuw de kaarten. De betekenissen van de afzonderlijke posities zijn:

 1. Daarom gaat het.
 2. Dat moet je niet doen.
 3. Dat moet je wel doen.
 4. Daar leidt het toe.

5. Kaartlegging voor het liefdesorakel

Deze legging is specifiek voor het liefdesorakel en geeft inzicht in het niveau van een relatie en geeft daarnaast advies. Kan ondersteunen bij vragen als: “Wat kan ik voor deze relatie doen?” of “Hoe gaat het met mijn relatie?” De betekenissen van de afzonderlijke posities zijn:

 1. Daarom gaat het
 2. Wat houdt je innerlijk bezig
 3. Hoe verhoudt de ander zich tot jou
 4. Wat raadt het orakel je aan om te doen

6. De volgende stap

Deze legging is zeer geschikt als je op zoek bent naar raad voor de korte termijn. Kan ondersteunen bij vragen als: “Wat moet ik doen?” Het lijkt op het kruis, maar in tegenstelling tot het kruis gaat het over de korte termijn: de nabije toekomst. De betekenissen van de afzonderlijke posities zijn:

 1. Uitgangssituatie. De plek/positie in waar je nu zit.
 2. Nu niet. Dat is nu niet waar je op moet hopen, dat is niet voor nu, daar hoef je nu geen angst voor te hebben.
 3. Dat is nu van belang.
 4. Dat is waar de volgende stap je naar leidt.

7. De weg

Deze legging is zeer geschikt als je wilt weten welke manier de beste is om een doel te bereiken. Kan ondersteunen bij vragen als: “Hoe word ik gelukkig?” Kan je kansen duidelijk maken en ook laten zien hoe je iets kunt bereiken. De betekenissen van de afzonderlijke kaarten zijn:

 1. Dat wat mogelijk is. Je kansen en mogelijkheden nu.
 2. Dat waar je vanuit bent gegaan.
 3. Je ervaring, je gevoel bij de situatie tot nu toe.
 4. Het effect en de indruk van jezelf op anderen.

Hierna komen de adviezen.

 1. Hoe je moet handelen; wat je moet uitspreken en doen.
 2. De emotionele houding.
 3. Dat wat je op moet helderen/waar je je bewust van moet worden.

8. Regenbooglegging

Deze legging is gefocust op het energetische karakter van je vraagstuk/situatie. De afzonderlijke betekenissen van de kaarten zijn:

 1. Basischakra. Het rode chakra, je fundament.
 2. Heiligbeenchakra. Het oranje chakra, relaties.
 3. Zonnevlechtchakra. Het gele chakra, je identiteit en eigenwaarde.
 4. Hartchakra. Het groene chakra, de emoties/gevoelens.
 5. Keelchakra. Het blauwe chakra, de communicatie.
 6. Het derde oog chakra. Het paarse chakra, de verbintenis (en de diepte hiervan) met je innerlijke zelf.
 7. Kroonchakra. Het witte chakra, de verbintenis (en de diepte hiervan) met het universum.

9. Relaties kaartlegging

Deze legging is gefocust op het herstellen en begrijpen van alle soorten relaties (zoals werkrelaties, liefdesrelaties, familie et cetera). De betekenissen van de individuele kaarten zijn:

 1. Deze relatie is helpend op dit vlak.
 2. Deze relatie is belastend op dit vlak.
 3. Wat deze relatie je kan leren.
 4. Hoe is deze relatie helpend voor een ander.
 5. Hoe is deze relatie belastend voor een ander.
 6. Wat kan deze relatie de ander leren.
 7. Hoe staat de relatie er nu voor?
 8. Waar gaat de relatie naar toe.

10. Twee wegen legging

Deze legging is prettig als je een keuze moet maken tussen twee dingen. De betekenissen van de individuele kaarten zijn:

 1. Het helpende aan keuze 1.
 2. Het helpende aan keuze 2.
 3. Wat je kunt leren door het nemen van keuze 1.
 4. Wat je kunt leren door het nemen van keuze 2.
 5. Het resultaat van keuze 1.
 6. Het resultaat van keuze 2.

11. Vier kaarten legging

Deze legging geeft een snel en overzichtelijk beeld van de situatie. De afzonderlijke betekenissen van de kaarten zijn:

 1. Het verleden; dat wat invloed heeft gehad op de huidige situatie.
 2. Het heden. Dat wat op dit moment de situatie beïnvloedt.
 3. De toekomst.
 4. Het resultaat. De boodschap van alle kaarten samen.

12. Ster legging

Deze legging gebruikt de natuurelementen als basis. Je gebruikt de vorm van het pentakel. De afzonderlijke betekenissen van de kaarten zijn:

 1. Aarde: het fysieke
 2. Water: hoe je emoties en gevoelens worden beïnvloedt door de situatie.
 3. Lucht: hoe je denken wordt beïnvloedt door de situatie.
 4. Dat wat je moet doen of wat je moet accepteren of overwinnen om door te kunnen.
 5. De spirit. De boodschap vanuit je hart.
 6. Het resultaat. De boodschap van alle kaarten samen.

13. De weg van de ziel

Voor een algemeen overzicht van je pad, om dieper begrip te creëren voor de lessen op je pad. De individuele betekenissen van de kaarten:

 1. De ziel, het individu
 2. De leiding, de spirituele les
 3. Dat wat je fysiek kunt leren
 4. Het verleden
 5. Dat wat zich nu ontwikkelt.

14. Vooruit kijken

Deze legging richt zich op de nabije toekomst en laat zien wat de invloeden van buitenaf en de keuzes van jezelf voor invloed hebben op de nabije toekomst. De individuele betekenissen van de kaarten zijn:

 1. Heden
 2. Invloeden van buitenaf
 3. Spirituele invloeden
 4. De verwachte uitkomst op het moment van leggen.

15. Leiding legging

Wat is je volgende stap? Deze manier is snel en duidelijk. Interpretatie van de individuele kaarten:

 1. Heden
 2. Acties die je moet nemen
 3. Uitkomst

consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kaartlegging
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading