23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Hoe wijd je een nieuw tarotdeck in?

Hoe wijd je een nieuw tarotdeck in?

Laatst bijgewerkt: 10 oktober 2022

Dus jij hebt net een nieuw tarotdeck gekocht? Geweldig! Je zult vast heel wat plezier beleven met de kaarten, en hebt alvast de eerste stap gezet richting een meer spirituele ervaring van het leven. Nu kan het wel leuk zijn om je deck in te wijden en wat beter te leren kennen alvorens ermee aan de slag te gaan. Zo ontstaat er van in het begin een band tussen jou en het deck!


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Waarom je een deck inwijdt

Het is natuurlijk niet noodzakelijk om een tarotdeck in te wijden, maar er zijn wel degelijk enkele redenen waarom het ‘beter’ is dat wel te doen.

Een nieuw tarotdeck kan intimiderend zijn. Zeker wie nog niet helemaal bekend is met de werking van het deck, kan wat terugdeinzen wanneer blijkt dat de betekenissen van de 78 kaarten niet enkele heel verschillend, maar ook niet eenduidig af te leiden zijn. Door je deck rustig in te wijden en enkele initiële lezingen te doen met het deck schep je wat meer affiniteit met de kaarten.

Daarnaast is het tarotgebeuren een mystiek iets, en is een inwijdend ritueel wel op zijn plaats. Door een zelfgekozen, misschien wel zelfverzonnen, ritueel uit te voeren met de kaarten maak je ze eigen.


Hoe je een deck inwijdt

Er zijn ontzettend veel manieren om je deck in te wijden. In dit artikel zullen we enkele methodes bespreken, maar we moedigen je aan om zelf op zoek te gaan naar een gepast ritueel. Onderstaande rituelen en oefeningen kun je uiteraard gebruiken ter inspiratie!
Welke methode je ook toepast, we raden je zeker aan om voor je aan de slag gaat even stil te staan bij de sfeer in de kamer waar je het deck inwijdt. Besteed wat aandacht aan de inrichting, zorg dat je comfortabel kunt zitten en verzeker jezelf ervan dat je niet gestoord zult worden. Een stokje, kegeltje of korreltjes wierrook helpen je misschien wel om in de juiste gemoedstoestand te komen!

Bekijk de kaarten

Het overlopen van de kaarten is een goede manier om kennis te maken met het deck. Bekijk de afbeeldingen, voel hoe de kaarten in je hand liggen en probeer misschien zelf betekenissen af te leiden uit wat je op de kaarten ziet. Zo’n eerste intuïtieve lezing van de kaarten kan best interessant zijn – de eigenlijke betekenis kan later blijken af te wijken van wat jij in de kaart zag, maar jouw interpretatie kan alsnog een extra dimensie geven aan de eigenlijke betekenis.

Zoek je geboortekaart(en) (werkt enkel met het tarotdeck)

Je geboortekaart(en) zijn de kaarten die jou als persoon vertegenwoordigen. De kaart of kaarten beschrijven dat wat onveranderlijk is aan jou. Het betreft telkens kaarten uit de Grote Arcana, dus een van de eerste 22 kaarten in je deck (de Dwaas, meestal nummer 0, wordt hier niet meegerekend – je zou kunnen zeggen dat ieder van ons de Dwaas als een van zijn of haar geboortekaarten mag rekenen). Om je verjaardagskaarten te vinden, moet je een klein sommetje doen.

Neem alle cijfers van je geboortedag en tel ze bij elkaar op. Bekom je een antwoord dat kleiner is dan, of gelijk is aan 21, dan is dat je eerste geboortekaart. Bekom je een getal dat groter is dan 21, dan tel je de cijfers op om je eerste geboortekaart te bekomen. Bestaat dat getal uit twee cijfers, dan tel je die cijfers nogmaals bij elkaar op om je tweede geboortekaart te bekomen.

Werd je bijvoorbeeld geboren op 18 mei 1987, dan reken je: 1 + 8 + 0 + 5 + 1 + 9 + 8 + 7. Het resultaat is 39, dus de cijfers worden een tweede keer opgeteld. 9 + 3 maakt 12, dus de 12e kaart vormt de eerste geboortekaart. Omdat 12 bestaat uit 1 en 2, worden die cijfers nog eens opgeteld om de tweede geboortekaart te berekenen. Je bekomt uiteraard 3. Deze persoon heeft dus als geboortekaarten de Hogepriesteres (nummer 3) en de Gehangene (nummer 12).

Wie als uitkomst 19 heeft, zal drie geboortekaarten hebben. De negentiende kaart, de Zon, de tiende kaart (1 + 9 = 10), het Rad van Fortuin, en de eerste kaart (1 + 0 = 1), de Magiër.

Laad het deck op

Traditioneel wordt een tarotdeck opgeladen voor het gebruikt wordt. Je kunt dat opladen op verschillende manieren doen, maar doorgaans legt men het deck een nacht onder de volle maan. Een andere optie is het opladen met kristallen. Daarvoor spreid je het deck uit zoals je doet voor je kaarten gaat trekken, en verdeel je de kristallen over het deck.

Je kunt ze in een bepaald patroon leggen, maar je kunt evengoed slechts een enkel kristal gebruiken voor het opladen; zoals altijd ben je helemaal vrij je eigen ritueel in te richten. Wie wilt kan de kristallen opladen alvorens ze te gebruiken om het deck op te laden. Denk in dat geval wel goed na over welke energie je naar het deck wilt brengen.

Wanneer de kaarten enkele uren onder de kristallen of de maan hebben gelegen, kun je ermee aan de slag.

Reinig de kaarten

blank

Voor je een sopje gaat maken om je kaarten schoon te boenen, moeten we even verduidelijken dat het hier om een energetisch soort reinigen gaat. Je kunt hiervoor weer beroep doen op de maan of je kristallen, maar ook met rook kun je uitstekend reinigen. Wierrook is een uitstekende optie, maar ook met gedroogde salie, Palo Santo-stokjes of andere kruiden kun je het gewenste effect behalen.

Sommige tarotgebruikers vinden het fijn de kaarten regelmatig te reinigen, zeker wanneer ze lezingen voor anderen doen.


Doe een kennismakingslegging

blank

Dit is een van de interessantste manieren om je kaarten te leren kennen. Je geeft ze namelijk de kans zichzelf aan je voor te stellen! Begin met het grondig schudden van je kaarten (een splinternieuw deck zit vaak op volgorde gesorteerd). Spreid de kaarten uit en kies er zes uit. Leg ze omgedraaid voor je op tafel. De kaarten beantwoorden onderstaande vragen.

 • “Wat kenmerkt jou als deck? Wat is je belangrijkste karakteristiek?”
 • “Wat zijn jouw sterktes als deck?”
 • “Wat zijn je beperkingen en limieten als deck?”
 • “Wat zul je me leren? Welke lessen kan ik trekken uit onze samenwerking?”
 • “Hoe kan ik het best van je leren, en hoe kan ik het best met je samenwerken?”
 • “Waar zal onze samenwerking op uitdraaien?”

Draai de kaarten een voor een om en bestudeer ze alvorens op zoek te gaan naar hun eigenlijke betekenissen. Tracht eerst te achterhalen wat je er zélf in leest – de eigenlijke antwoorden zullen waarschijnlijk een mix zijn tussen jouw interpretaties en de traditionele betekenissen.


Stel jezelf voor aan het deck

Met deze legging kun je jezelf aan het deck voorstellen. De vragen kun je helemaal zelf verzinnen, maar we geven je hieronder zes vragen ter illustratie. Het belangrijkste is dat je de vragen stelt alvorens de kaarten te trekken.

 • “Wie ben ik nu?”
 • “Wie was ik hiervoor?”
 • “Wie wil ik worden?”
 • “Wat tekent mijn relatie met tarot?”
 • “Wat is mijn huidige beperking?”
 • “Wat is mijn huidige gave?”

Draai de kaarten wederom een voor een om en interpreteer ze eerst zelf alvorens de betekenissen op te zoeken.

blank

Doe een dagelijkse trekking

Probeer er een gewoonte van te maken dagelijks een kaart voor jezelf te trekken. De vraag die je het deck stelt bij een dagelijkse trekking kan van dag tot dag verschillen, maar klinkt meestal een beetje als “wat kan ik van deze dag verwachten” of “welke houding zal me door de dag heen helpen”. Wie dagelijks een kaart trekt en interpreteert, maakt al gauw kennis met de betekenissen van de kaarten.

Houd je trekkingen bij in een boekje

Het kan interessant zijn om de resultaten van je lezingen bij te houden. Enerzijds onthoud je de betekenissen van de kaarten beter wanneer je ze opschrijft. Je hebt dan ook meteen een eigen handgeschreven naslagwerk om de betekenissen in op te zoeken! Anderzijds kun je de evolutie in je relatie tot tarot bestuderen. Je kunt je eerste interpretaties van de kaarten vergelijken met latere interpretaties, maar je kunt ook op zoek gaan naar tendensen en terugkerende kaarten.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): KaartleggingTarot

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Xavi
 • Astroloog
 • Helderwetend
 • Medium
Start gratis chat
medium die
Cilou
 • Medium
 • Zesde zintuig
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Bibi
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Thomas
 • Helderziend
 • Relatie Coach
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading