23 juni 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Keltisch Kruis Tarot legging, hoe werkt het?

Keltisch Kruis Tarot legging, hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 10 oktober 2022

De tarotlegging van het Keltisch kruis is gebaseerd op het daadwerkelijke Keltische kruis. Voor de reizigers onder ons: onder andere te vinden in Ierland! Het Keltisch kruis is een combinatie tussen het christelijke kruis en het zonnewiel. Het echte Keltische kruis staat voor een brug naar de andere wereld, een hogere kracht. Het hoe, wat en waarom achter het Keltisch kruis is tot op heden nog onbekend.

Er zijn in onze geschiedenis meerdere interpretaties en folkloreverhalen over geweest. De meest bekende gaat over de samenvoeging van de Kelten en de christenen. Tijdens de opmars van het christendom zijn veel van de Kelten bekeerd. Het Keltisch kruis stond voor een verbintenis tussen de oude religie en de nieuwe religie. Het zonnewiel staat voor gezondheid, dapperheid en zelfverzekerdheid. Het kruist staat voor de beschermengel.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Waarom wordt het Keltisch kruis gebruikt?

Deze manier van tarot kaarten leggen is één van de oudste, maar ook één van de meest complexe manieren van tarot leggen.  Het Keltisch kruis wordt vaak gebruikt voor tarot legging omdat het staat voor bescherming en een brug naar de andere wereld. Deze manier van tarotleggen is geschikt voor alle vragen. Het geeft je niet alleen inzicht in de achtergrond van je vraag, maar ook waar je rekening mee moet houden in de toekomst. Omdat deze manier van tarotlegging de vraag op verschillende manieren belicht, wordt deze manier ook het meest gebruikt. Zoals ik al heb benoemd is het echter ook één van de meest lastige manieren van de kaarten lezen, omdat alle kaarten verband houden met elkaar.


De basis van tarotlegging

Bij het leggen van tarotkaarten is het meest belangrijk: zoek rust. Kies een rustig plekje waar jij je veilig voelt en probeer je zoveel mogelijk te ontspannen. Onthoud een vraag in je hoofd. Een ja/nee vraag of een vraag waar je een concreet antwoord op verwacht is bij tarotleggen niet aan de orde.  Een open vraag die jou stuurt is een juiste vraag, bijvoorbeeld: ‘Waar kan ik in deze situatie rekening mee houden?’


Het kiezen van de kaarten

Schud eerst je tarotkaarten totdat jij denkt dat ze goed genoeg geschud zijn. Kies 10 kaarten die jou aanspreken. Houd de kaarten altijd met de afbeelding naar beneden. Jouw gevoel zegt wel welke kaarten voor jou op dat moment de juiste kaarten zijn. Het belang bij tarotkaarten is dat je een connectie maakt tussen je onderbewustzijn en de kaarten. Laat je gevoel je dus leiden! Je kiest 10 kaarten, de 1e kaart leg je met de afbeelding naar beneden voor je neer. De 2e kaart leg je er met de afbeelding naar beneden bovenop. Ga zo door tot je 10 kaarten hebt gekozen. Als je de 10 kaarten hebt gekozen kun je ze gaan neerleggen in het patroon wat voor jou het beste werkt. Hieronder leg ik het Keltisch kruis patroon uit.


Het Keltisch kruis patroon

Draai de stapel van 10 kaarten nu om. De kaart die je als eerst hebt gekozen komt nu bovenop de stapel met de afbeelding naar boven te liggen. Leg de kaarten in onderstaand patroon (het Keltisch kruis):


Het lezen van de lijnen

Kaart 1 en 2 vormen samen het minikruis. Kaart 1 ligt onderop, kaart 2 wordt er overdwars overheen gelegd. Het minikruis vormt de kern van de tarotlegging en staat voor de 2 belangrijkste elementen die op dit moment van invloed zijn op jou situatie.

Kaarten 1 tot en met 6 vormen samen het grote kruis, die elkaar letterlijk kruisen in het heden. Kaarten 2, 5 en 6 vormen de horizontale lijn. Deze lijn wordt de tijdlijn genoemd en gaat over de gebeurtenissen in het heden, verleden en de toekomst. Kaarten 1, 3 en 4 vormen de verticale lijn. Deze lijn gaat over de innerlijke wereld. Kaarten 7 tot en met 10 vormen de staaf. De staaf staat voor de route die leidt tot het bereiken van de uitkomst en is een verdieping van het grote kruis.

De positie van de kaarten

Het Keltisch kruis wordt veelal op één manier gelezen. De nummering duidt de nummers van de kaarten aan.

 1. De beschermer: Dit is de uitgangspositie en laat zien wat er op dit moment gebeurt in je leven.
 2. Belemmering: Deze kaart laat zien wat de directe uitdaging of het probleem is en je belemmerd voor je toekomst. Let op! Ook als dit een ‘positieve’ kaart is, is het van belang om goed over deze kaart na te denken. Ook positieve ervaringen kunnen je uiteindelijke doel in de weg staan.
 3. Onbewust niveau: Hierop rust het.
 4. Recent verleden
 5. Bewust niveau: Wat je beseft, wat je ziet en soms ook nastreeft.
 6. Nabije toekomst
 7. Hoe jij het ziet: Dit is hoe jij tegen je vraag aankijkt en tegen de 1e en 2e kaart aankijkt.
 8. Buitenwereld: De invloed van je omgeving op jou dilemma of vraagstuk.
 9. Hoe kan je de verwachte gebeurtenissen benaderen?
 10. Toekomst: Deze kaart laat het vooruitzicht op langere termijn zien. Hier kan ook een hoogtepunt in zitten.

Het lezen van de keltische kaarten

In het Keltisch kruis is het van belang dat je de kaarten niet los van elkaar ziet. Het is belangrijk om de kaarten rustig te leren lezen. Alle kaarten houden verband met elkaar in dit patroon. Onthoudt ook altijd dat je uit moet gaan van je gevoel. Heb jij het gevoel dat de kaarten niet kloppen? Bekijk ze rustig nog een keer. Probeer te bekijken of je de kaarten op een andere manier kan interpreteren. Laat de kaarten nooit je leven leiden! De kaarten kunnen je ondersteuning bieden bij lastige vraagstukken of je helpen om meer connectie te krijgen tussen je bewuste ik en je onderbewuste ik. Kloppen de kaarten echt niet? Bekijk ook eens of je de vraag op de juiste manier hebt gesteld.


De manier van vragen stellen

Zoals ik al eerder heb benoemd is de manier van vragen stellen erg belangrijk in de tarotlegging. Stel nooit concrete ja/nee vragen, bijvoorbeeld: “Word ik rijk?” Stel vragen die inzicht geven in hoe jij je op dit moment voelt of wat je denkwijze is, waar je mogelijkheden en beperkingen zitten. Belangrijk is dat de vraag gericht is op jezelf, niet op een ander. Een aantal voorbeelden:

 • Vragen die beginnen met: “Wat mag ik weten over?” Heb je bijvoorbeeld een lastige situatie op het werk? Dan kan je de vraag stellen: “Wat mag ik weten over de situatie op het werk?”
 • Vragen die inzicht geven in je manier van handelen en denken, bijvoorbeeld: “Wat kan ik veranderen (in je huidige situatie waarin je je bevind)” of “Wat staat mij in de weg om..”
 • Stel vragen actief en positief, omdat jij met de tarotlegging handvaten wil krijgen om je probleem op te lossen. Een voorbeeld: “Wat moet ik doen om?”

Wat kun je met het leggen van het Keltisch kruis?

Bij tarotlegging komen verschillende manieren naar voren over hoe je een tarotlegging kan doen. Een goede reden om voor het Keltisch kruis te kiezen is al eerder benoemd: de vraag wordt van alle kanten belicht. Alle kaarten houden verband met elkaar en zo kan er het meest diepgang worden gezocht in het lezen van de kaarten. Daarnaast is het Keltisch kruis niet voor niets een brug naar de andere wereld! Laat je gevoel leiden, probeer bewust de kaarten te lezen en maak een connectie met je onderbewustzijn. Succes!


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): KaartleggingTarot
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Tim & Tessa
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Ivar
 • Astroloog
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading