5 juli 2022: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Aromatherapie: kruidengeneeskunde met etherische oliën

Aromatherapie: kruidengeneeskunde met etherische oliën

Laatst bijgewerkt: 16 juni 2022

Aromatherapie valt onder de kruidengeneeskunde. Aromatherapie gebruikt etherische olie van kruiden, bloemen en planten. Het is een behandeling waar gebruik wordt gemaakt van geuren. Door de aroma’s te gebruiken ontstaat er weer evenwicht in het zenuwstelsel en het onderbewustzijn. Elke olie bezit actieve bestanddelen wat zorgt voor de helende werking van het aroma.

Etherische oliën worden gewonnen uit aromatische planten, door de vluchtige geurstoffen uit de plant te halen. De geurstoffen in de plant worden gebruikt om ziektekiemen te bestrijden of juist om insecten aan te trekken. In de meeste gevallen wordt de olie doormiddel van waterdamp destillatie uit de plant gehaald.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Hoe werkt aromatherapie?

Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar de werking van aromatherapie. Tot nu toe is het bekend dat de receptoren in de neus die de geur ontvangen, communiceren met het gedeelte van de hersenen dat herinneringen en emoties bewaard. Dit gedeelte van de hersenen wordt het limbisch systeem genoemd. Tijdens het gebruik van aroma’s wordt het limbisch systeem gestimuleerd, wat op zijn beurt weer de fysieke, emotionele en mentale gezondheid bevordert.

Elke olie heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en eigen toepassingen. Aromatherapie kan thuis worden gebruikt, maar wordt soms ook ingezet in ziekenhuizen. Er zijn een aantal oliën die ontspannend werken, zoals sinaasappel en lavendel. Aromatherapie wordt ingezet als natuurlijke behandeling of ondersteuning bij diverse gezondheidsproblemen zoals stress of huidklachten.


Etherische olie versus essentiële olie

Binnen de aromatherapie kan het soms nog wel eens verwarrend zijn dat er wordt gesproken over etherische olie en essentiële olie. Etherische olie wordt gewonnen uit de verschillende delen van een plant. Een essentiële olie is precies hetzelfde als een etherische olie. De term essentiële olie is afgeleid van het woord essence. In de praktijk zijn het dezelfde oliën, alleen de benaming wordt door elkaar gebruikt.


Geschiedenis van aromatherapie

In Europa in de middeleeuwen werd al gebruik gemaakt van etherische oliën. Zo is er een handboek gevonden uit 1753, waar etherische oliën in staan beschreven. In 1936 werd de term aromatherapie zoals wij die in het heden kennen geïntroduceerd door Gattefossé. Hij deed onderzoek naar het gebruik van etherische oliën bij soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Later gebruikte hij de etherische oliën in ziekenhuizen. Het boek wat Gattefossé hierover schreef, werd later gebruikt door Valnet, een Franse arts. Hij scheef later zelf een boek over aromatherapie, waardoor vanaf ongeveer 1960 aromatherapie in Frankrijk bekend werd.


Verschillende modellen van aromatherapie

Binnen de aromatherapie wordt gebruik gemaakt van drie modellen, die ik hieronder kort zal toelichten. Aromatherapie is het meest effectief als deze drie modellen samen gebruikt worden.

Engelse model
Bij dit model wordt etherische olie opgelost in plantaardige olie. Deze olie wordt vervolgens gebruikt voor aromamassage.

Franse model
Bij dit model wordt gebruik gemaakt van inname van essentiële oliën. Er worden dan een aantal druppels van de olie vermengt in bijvoorbeeld drinken.

Duitse model
Het Duitse model is het meest bekende model van de aromatherapie en wordt het meest ingezet bij thuisgebruik. Dit model focust zich op het inademen van de etherische oliën. Door gebruik te maken van de reukzin heeft dit een stimulerend effect op het limbisch systeem en de hypothalamus. De hypothalamus is het gedeelte van de hersenen wat de hormoonafgifte in het lichaam regelt.


Toepassingen aromatherapie

Sommige oliën worden gebruikt bij lichamelijke klachten zoals ontstekingen. Er zijn ook oliën die gebruikt kunnen worden voor het psychische en emotionele, bijvoorbeeld bij slapeloosheid, angsten en spanningen. Aromatherapie kan op verschillende manieren worden toegepast, bijvoorbeeld:

Massage
Bij aromatherapie massage maak je gebruik van de oliën door hier mee te masseren. De olie wordt opgenomen in de huid en daarnaast wordt de olie ingeademd.

Verstuiven
Er wordt gebruik gemaakt van een speciaal apparaat waarbij de olie wordt verstoven in de lucht.

Verdampen
In tegenstelling tot  verstuiven, wordt de olie hierbij licht verhit. Als de olie te hoog wordt verhit, kunnen de werkzame stoffen worden afgebroken. Verdampen is een techniek die daarom weinig wordt gebruikt door therapeuten.

Badderen
De olie wordt in bad gebruikt in de vorm van badolie of draagolie. Door de verdamping worden de oliën geïnhaleerd.

Orale inname (Franse model)
Er worden een aantal druppels van de olie toegevoegd aan etenswaren of drinken.


Voorbeelden van aromatherapie

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van aromatherapie die geschikt is voor thuisgebruik.

Eucalyptus

Eucalyptus staat bekend om zijn scherpe geur. Hierdoor helpt het bij het ademen. Bij verkoudheid of gevoelige luchtwegen kan eucalyptus worden ingezet om de luchtwegen vrijer te maken en het ademen te verlichten. Hiervoor kan de olie op de borst en de rug worden gewreven. Verdampen met eucalyptus kan helpen om de lucht te zuiveren.

Kamille

Kamille staat bekend om zijn verzachtende en ontspannende werking. Kamille kan ondersteunend werken bij gevoelige huid. Ook met kamille kan worden gestoomd bij verkoudheidsklachten.

Tijm

Tijm werkt ondersteund bij keelklachten. Vermeng een druppel tijmolie met honing in een glas water. Dit werkt verzachtend voor de keel en helpt tegen kriebelhoest. Tijm is een natuurlijk verzorgingsproduct wat ook voorkomt in de hoestdranken.

Rozemarijn

Rozemarijn werkt activerend, stimulerend en verwarmend. Men een paar druppels rozemarijnolie met een basisolie. Masseer hier de huid mee of wrijf hier de huid mee in. Door de werking van rozemarijn verminderen vermoeidheids- en spierpijnklachten.

Sinaasappel

Sinaasappel werkt opbeurend. Door zijn zoete en zonnige geur versterkt het gevoelens van blijdschap en geluk. Sinaasappelolie is daarmee een olie die goed kan worden ingezet bij stressklachten, spanningen en slapeloosheid. Daarnaast kan het helpen bij stemmingswisselingen en neerslachtigheid.


Specifiek gebruik van aromatherapie

Aromatherapie is naast de normale toepassingsvormen ook geschikt om te gebruiken om mee te mediteren of om de chakra’s in balans te brengen.

Chakra’s

Om met een etherische olie de chakra’s in balans te brengen, kan je het best een paar druppels van de etherische olie met een basisolie vermengen. Masseer dit dan op het juiste chakra om het chakra te ondersteunen en in balans te brengen.  Enkele voorbeelden van toepassing van oliën op de chakra’s (Dit zijn slechts voorbeelden, er zijn meerdere oliën die op meerdere chakra’s van toepassing kunnen zijn):

 • Basischakra: Kaneel, basilicum en sandelhout
 • Heiligbeenchakra: Citroen, jasmijn en roos
 • Zonnevlechtchakra: Mandarijn, sinaasappel en vanille
 • Hartchakra: Geranium, roos en vanille
 • Keelchakra: Kamille, marjolein en jeneverbes
 • Voorhoofdchakra (derde oog chakra): Pepermunt, rozemarijn en laurier
 • Kruinchakra: Lavendel, wierook en sandelhout

Meditatie

Etherische oliën kunnen worden gebruikt om te ondersteunen bij de meditatie. Meditatie kan ontspannend werken en vermindert de stresshormonen in het lichaam. Door vermindering van stress werkt dit bloeddrukverlagend. Etherische oliën kunnen ondersteunen tijdens het mediteren doordat de geuren ondersteunen bij het neutraliseren van stress. Enkele voorbeelden van oliën die ondersteunend kunnen werken zijn:

Engelwortel

Engelwortel werkt beschermend en opbouwend. Hierdoor stimuleert het je gevoel van eigen kunnen en zelfvertrouwen. De olie werkt daarnaast aardend en helpt ondersteunend om het aura in balans te brengen.

Bergamot

Bergamot is een olie met de geur van citrus. Deze geur helpt bij nerveuze gevoelens en over prikkeling. Het werkt hierdoor kalmerend voor de geest en het zenuwstelsel.

Cederhout

Deze olie werkt verzachtend en zuiverend. Hij kalmeert en geeft kracht en zorgt ervoor dat de ademhaling dieper wordt. Hij ondersteund bij het loslaten van negatieve gevoelens.

Sandelhout

Sandelhout bevordert het vertrouwen, waardoor je je meer ontspannend en tevreden voelt. Het zorgt ervoor dat het hart wordt geopend en heeft daarmee een healende werking.

Lavendel

Lavendel is alom bekend vanwege de ontspannende werking.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Spiritualiteit
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Sanne & Suus
 • Pendelen
 • Relatie Coach
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Glenn
 • Astroloog
 • Specialist in droomverklaringen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Silvie & Mark
 • Astroloog
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Yildou
 • Heldervoelend
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Alix
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Medium
Start gratis chat
medium die
Pascalle
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Barend
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading