2 maart 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Smaragd: Werking en spirituele betekenis

Smaragd: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

De naam van dit kristal, smaragd, komt van zijn heldergroene tint en wordt vaak geassocieerd met de lente. De smaragd staat vaak symbool voor macht en hoop. Het groen is niet vergelijkbaar met het ander groen wat wij kennen en heeft daarom ook zijn eigen naam gekregen: smaragdgroen. Meer over de kleur en de betekenis van de kleur lees je verderop in dit artikel. In de kristallenhealing wordt de smaragd gebruikt vanwege de herstellende werking. Er wordt ook gedacht dat als de drager de steen onder zijn tong houdt, hij in de toekomst kan kijken.


Smaragd steen producten


Spirituele betekenis Smaragd

Smaragd heeft al vanuit de oudheid een spirituele betekenis. Zoals al hierboven benoemd komt dit mede doordat hij wordt geassocieerd met de lente, ofwel het steeds terugkerende groen. In het oude Griekenland (v.C) werd de smaragd gekoppeld aan de god Hermes. Hermes stond in die tijd bekend als de boodschapper van de goden en de smaragd stond symbool voor waarheid en welbespraaktheid. De Romeinen daarentegen wijden groene stenen aan de god Venus. Venus stond bekend als de godin van de liefde en zijzelf werd geassocieerd met de lente. De Azteken zagen de smaragd als een heilige steen met genezende krachten en associeerden dit met de vruchtbaarheidsgoden.

Toepassing van de Smaragd edelsteen

Smaragd kan worden gedragen op het lichaam of gebruikt worden tijdens het mediteren. De smaragd wordt vooral gebruikt om als sieraad te dragen op het lichaam.


Smaragd sterrenbeeld, geboortemaand en symbolen

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen.  Door een edelsteen te kiezen wat dichtbij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan de steen extra krachtig werken.

De smaragd past bij de sterrenbeelden Stier en Kreeft en hoort bij de geboortemaand Mei.

Stier

Het element wat past bij het sterrenbeeld stier, is aarde. Ben jij een stier? Dikke kans dat jij een introvert persoon bent. Jij bent geduldig en wacht je kansen af. Je gaat liefdevol om met je naasten en zal je snel in jezelf terugtrekken om jezelf en hen te beschermen. Je bent een harde werker doordat je vastberaden en volhardend bent. Soms is het lastig voor jou, omdat je hierdoor wel koppig kan worden. Sommige stieren hebben het gevoel dat het meer moet zijn, terwijl je wel geduldig je plekje afwacht. Hierdoor kan je je soms jaloers of hebzuchtig voelen.

Kreeft

Het element wat past bij het sterrenbeeld kreeft, is water. Ben jij een kreeft? Kreeften zijn vaak emotionele personen die veel op hun intuïtie afgaan. Soms zijn deze personen ook hoogsensitief of hooggevoelig. Je bent namelijk als Kreeft verhoogd meevoelend met anderen en wil deze personen koste wat het kost beschermen. Door je hoge gevoeligheid ben je echter soms ook humeurig, doordat je snel de emoties van anderen oppikt. Dit maakt je soms over emotioneel, wat lastig kan zijn voor anderen om te begrijpen. Door alles wat jij ervaart en voelt om je heen, is het voor jou soms lastig om dingen los te laten.

Werking van de Smaragd op de sterrenbeelden

De smaragd kan de kreeft en stier op verschillende vlakken ondersteunen.  Een groot doel van de smaragd is het versterken van de innerlijke groeikracht. Dit kan ondersteunen bij negatieve gevoelens als jaloezie of stemmingswisselingen. De smaragd heeft namelijk een kalmerende werking op het lichaam en de geest. Het ondersteunt de acceptatie van jezelf en het versterken van je zelfrespect. Dit kan de kreeft en stier ondersteunen door meer voor zichzelf op te komen.

Geboortemaand Mei

Voor de steen die past bij je geboortemaand geldt hetzelfde als de steen die past bij je sterrenbeeld. De steen kan extra krachtig werken. Ik vond een leuk gedichtje wat past bij de geboortemaand Mei en de smaragd:

“Who first beholds the light of day
In spring’s sweet flowery month of May
And wears an emerald all her life
Shall be a loved and happy wife”


Werking van de smaragd

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik enkele van deze werking en verschillende gebieden door:

Kristalsysteem

De smaragd is een hexagonaal. Een hexagonaal is een rooster dat gevormd is uit driedimensionale hexagrammen. Dit organiseert energie, brengt het opnieuw in evenwicht en biedt steun.

Chakra

De smaragd activeert het hartchakra. Het hartchakra bevindt zich op het hart en gaat in op de liefde. De kleur die bij het hartchakra past is ook groen. De smaragd stimuleert liefde, inspiratie, openheid, positiviteit en oprechtheid. Als je hartchakra in balans is, is er een balans tussen geven en nemen. Je accepteert jezelf hoe jij bent en bent in staat om liefde te krijgen en geven.

Kleur

De smaragd is heldergroen. Deze kleur groen heeft zijn eigen naam gekregen: smaragdgroen. Groene kristallen bieden rust en evenwicht. Groene kristallen zijn vooral nuttig als energie tot rust gebracht moet worden of emoties afgevlakt moeten worden.


Spirituele werking smaragd, onderbewustzijn en ziel

De smaragd stimuleert het ontdekken van de zin van dingen en de oriëntering hierop. Het vergroot je innerlijke groeikracht en bevordert harmonie en gerechtigheid. De smaragd kan je helpen om in tijden van crisis nieuwe oriëntatie te vinden. Het helpt hierbij doordat je een nieuw doel kan vinden en dit kan verwezenlijken. Smaragd ondersteund je om eerlijk naar jezelf te kijken waarbij het je analytisch inzicht verhoogd. De smaragd heeft een kalmerende werking en zorgt voor rust in je hoofd. Daarnaast zorgt het voor een verhoogde emotionele veerkracht en ondersteunt het bij zelfrespect en je gevoel van tevredenheid. Smaragd helpt ook tegen stemmingswisselingen en kan je beschermen tegen of ondersteunen bij psychische stoornissen zoals psychoses.


Lichamelijke werking smaragd

De smaragd wordt gebruikt bij infecties. Hij helpt daarnaast goed bij ontstekingen zoals bijholteontstekingen. De smaragd is goed voor de spieren en ruggengraat en helpt dan ook tegen reuma, jicht en hoofdpijnklachten. De smaragd werkt ontgiftend en versterkend voor de lever. Daarnaast helpt de smaragd bij oog- hart en darmaandoeningen. Er wordt gezegd dat de smaragd ook een positieve invloed kan hebben op epilepsie wanneer het om de hals wordt gedragen.


Smaragd in moedergesteente

Naast de ‘gewone’ smaragd heb je ook nog de smaragd in moedergesteente. Dit is evenals de ‘gewone’ smaragd een hexagonaal. De smaragd in moedergesteente is een smaragd in kwartsiet. Deze smaragd is trigonaal, wat betekent dat deze smaragd een rooster heeft dat gevormd is uit driehoeken. Dit focust en verankert de energie en versterkt en beschermt het aura. De smaragd in moedergesteente is slechts gering beschikbaar en werkt vooral ontgiftend op het lichaam.


Praktische en leuke weetjes over de smaragd

 • Er zijn vier gebieden op aarde (reistips ☺ ) die vanwege hun groene kleur worden vergeleken met de smaragd:
  • Gordel van Smaragd in Indonesië
  • Smaragdeneiland (Emerald Isle) in Ierland
  • Costa Smeralda aan de noordkust van Sardinië
  • La Côte d’Émeraude in Bretagne, Frankrijk, langs de kust van Saint-Malo tot Cancale.
 • In 1992 is een scheepswrak gevonden met daarin meer dan een miljoen karaat aan smaragden.
 • Smaragd werd ook geassocieerd met het water van de Nijl in het oude Egypte en geassocieerd met Osiris, de god van de onderwereld.
 • Het grootste smaragd ter wereld is de Isabella Smaragd en is 964 karaat.
 • De insluitsels in smaragd worden Jardin d’Emeraude genoemd: de tuin van de smaragd.
 • Een plakje smaragd kan een sneeuwvlokachtige tekening hebben, die trapiche smaragd wordt genoemd.
 • De smaragd behoort tot de Beryl of Beril familie.
 • Smaragd is een chroomhoudend beril. Chroom is hierbij de kleurgevende component. Soms bevat een smaragd vanadium. Er zijn verschillende soorten groene beril die vaak moeilijk te onderscheiden zijn van de echte smaragd. Daarom wordt alleen chroomhoudende groene beril als smaragd beschouwd. In de Verenigde Staten is in de jaren 60 de definitie van smaragd aangepast. Stenen op basis van vanadium mochten daar ook als smaragd worden verkocht. Dit is echter niet erkend in Europa en daarom worden de smaragden op basis van vanadium vaak ‘Colombiaanse smaragd’ genoemd.
 • De smaragd is opgenomen in de Thaise orde van de negen edelstenen.
 • Smaragden worden tegenwoordig voornamelijk gevonden in Colombia, Brazilië, Zambia en Zimbabwe.
 • De keizer Nero gebruikte de smaragd om naar de gladiatorgevechten te kijken.
 • De smaragd wordt gezien als de Koninklijke steen.
 • Over de herkomst van de naam smaragd zijn vele theorieën. Wat zeker is, is dat het afstamt van het Latijnse ‘Smaragdus’, maar de betekenis hiervan is nog onduidelijk.

Let op namaak Smaragd

Let op! Doordat de smaragd een kostbare steen is, wordt deze ook wel nagemaakt. Daarnaast is het soms lastig om de smaragd te onderscheiden van andere groene Beryl gesteenten. Door een microscoop (vaak onder water) zijn de verschillen van een echte smaragd en de synthetische smaragd goed te zien. Een echte smaragd heeft verschillende onregelmatigheden en kleurverschillen, terwijl de synthetische steen regelmatig is.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading