2 maart 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Aquamarijn: Werking en spirituele betekenis

Aquamarijn: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Aquamarijn, de steen van respect en vriendschap. Dit prachtige kirstal staat bekend om zijn blauwe kleur en doorzichtigheid wat doet denken aan de zee. Dit kristal is geschikt voor kinderen. Aquamarijn past bij de sterrenbeelden Tweelingen, Weegschaal, Vissen en Waterman.

Het stimuleert het keelchakra. Daarnaast ondersteund het onder andere het hormoonstelsel en heeft het een kalmerende werking op de geest. Alles over de werking en spirituele betekenis van aquamarijn lees je in dit uitgebreide artikel.


Aquamarijn steen producten


Aquamarijn kristal in het kort

Aquamarijn valt onder de beryl (of beril) familie. Tot de beryl familie behoort bijvoorbeeld ook de smaragd. De aquamarijn heeft een glasachtige glans en is doorzichtig of doorschijnend. Aquamarijn kan blauw, groen of groenblauw zijn. Sommige varianten kunnen ook paars of roze zijn. De naam aquamarijn is een samensmelting van het Latijnse woord ‘aqua’ (water) en het Latijnse woord ‘marinus’, wat ‘behoort tot de zee’ betekent.

De naam ‘aquamarijn’ werd voor het eerst gebruikt door de Romeinen. De kleur van aquamarijn ontstaat door de hoeveelheid ijzer die dit kristal bevat. Aquamarijn staat bekend als de steen van respect en vriendschap.


Toepassingen Aquamarijn

Je kunt aquamarijn bij of op je lichaam dragen. De werking is het sterkst wanneer aquamarijn direct contact maakt met de huid. Je kunt aquamarijn ook gebruiken om een elixer van te maken. Aquamarijn heeft een sterke werking op de ogen, dus bij klachten met de ogen kun je aquamarijn ook op de ogen leggen.

Aquamarijn wordt veel gebruikt bij huidklachten zoals allergieën. Dit kristal kan ook goed worden ingezet om insecten af te weren. Aquamarijn is ook een geschikt kristal om te gebruikten tijdens meditatie.

Let op: tegenwoordig is er ook synthetische aquamarijn te koop. Deze vorm van aquamarijn is dus door de mens gemaakt en heeft niet dezelfde werking. Vaak wordt deze vorm van aquamarijn gemaakt door andere kristallen uit de beryl familie te bestralen. De kleur van deze vorm van aquamarijn zal verdwijnen.

Reiniging en oplading

Aquamarijn mag op alle manieren gereinigd worden. In principe mag hij ook op alle manieren worden opgeladen, maar let er wel op dat aquamarijn kan verkleuren onder (fel) zonlicht.


Spirituele werking en geschiedenis

Deze ‘steen van de zee’ werd al in de klassieke oudheid en in de tijd van de Grieken en Romeinen gebruikt. De Romeinen geloofden namelijk dat aquamarijn zeevaarders kon beschermen tegen de toorn van Poseidon, de God van de zee. Ditzelfde geloofden de Grieken, maar zij geloofden dat het hun zou beschermen tegen de toorn van Neptunes, ook de God van de zee.

Zowel de Grieken als de Romeinen droegen aquamarijn bij zich als amulet, maar gebruikten ze ook als offer wanneer de zee wild was. Ze gooiden dan het amulet in het water. Voor de Grieken en Romeinen was aquamarijn een symbool van zuiverheid, helderheid en trouw. In de oudheid werd geloofd dat aquamarijn zuiverend werkte en rust, wijsheid en kalmte stimuleerde.

In de Middeleeuwen werd geloofd dat aquamarijn voorspoed en geluk zou brengen. Zij gebruikten aquamarijn ook bij oog- en keelklachten. Met een elixer gemaakt van aquamarijn werden ontstoken ogen behandeld.

In verschillende mythes wordt gezegd dat aquamarijn uit de schatkisten van de zeemeerminnen komt.


Aquamarijn Sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, want dit past niet altijd. Soms werkt dit kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij het kopje ‘kristallen kiezen’ in dit artikel.

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een kristal te kiezen wat dicht bij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De aquamarijn past bij de sterrenbeelden Tweelingen, Waterman, Weegschaal en Vissen en past bij de geboortemaand maart.

Tweelingen

Het element wat past bij het sterrenbeeld Tweelingen, is lucht. Mensen met het sterrenbeeld Tweelingen kunnen zich gemakkelijk aanpassen. Ze hebben namelijk een tweeledige persoonlijkheid. Het probleem hiervan is wel dat ze soms tegenstrijdig kunnen zijn, wat ze complex maakt en moeilijk om te doorgronden. De Tweelingen is dankzij zijn openhartigheid en gevatheid een echte charmeur. Ze gedragen zich jeugdig en levendig en houden van nieuwe activiteiten. Echter, ze kunnen ook rusteloos en egocentrisch zijn waardoor ze ook snel weer van de activiteit kunnen afhaken. Tweelingen zijn intellectueel, welbespraakt en sociaal. Soms kunnen ze ook te nieuwsgierig zijn en door hun intellect soms een sluw spelletje spelen.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Tweelingen kun je hier vinden.

Waterman

De Waterman past bij het element lucht. De Waterman heeft een sterke wil en een krachtig karakter wat ze van nature aantrekkelijk maakt. Er zijn twee types watermannen. Het ene type is uitbundig en excentriek, terwijl het ander type juist verlegen en stil is. De Waterman is een intelligent persoon die diep nadenkt. Ze zijn eerlijk en altijd op zoek naar de waarheid. Daardoor is de Waterman vaak tolerant tegenover alle zienswijzen en zorgt deze persoon ervoor dat de waarheid van alle kanten belicht wordt. Daarentegen kan de Waterman ook koppig en eigenwijs zijn, doordat ze alleen met juiste en goede argumenten kunnen worden overtuigd van een andere waarheid dan hun eigen. De Waterman is trouw, vriendelijk en vindingrijk. Vaak zijn watermannen spiritueel intuïtief. Doordat ze op zoek zijn naar de waarheid kunnen ze zichzelf echter daarin te veel drijven en zichzelf uitputten. Daardoor kunnen ze koel en afstandelijk of juist oververhit (op de teentjes getrapt) overkomen. De Waterman is dan rust nodig om weer tot zichzelf te kunnen komen.

Meer over de horscoop Waterman lees je in dit artikel.

Weegschaal

Het element wat past bij de Weegschaal, is lucht. De Weegschaal is het enige teken van de sterrenbeelden die niet wordt afgebeeld als mens of dier. In de moderne astrologie wordt de Weegschaal dan ook als meest geliefde sterrenbeeld gezien. Zij geven aan dat de Weegschaal het middelpunt van het jaar vertegenwoordigt, wanneer er geoogst wordt.

Als jij een Weegschaal bent, dan ben jij van nature een vriendelijk en zachtaardig persoon. Jij vind geluk in je leven als jij liefde en harmonie kunnen (over)brengen aan anderen. Je kunt kritisch nadenken en situaties overzien, maar wanneer je eenmaal een standpunt hebt ingenomen, blijf je hier ook bij. Je vind het soms lastig om met kritiek om te gaan en je bent snel afhankelijk van de goedkeuring van anderen. De Weegschaal wordt vaak gezien als een persoon met spirituele gaven, die goed kan aanvoelen wat er bij andere personen speelt en hierop inspeelt. Hierdoor kun je echter ook soms goedgelovig zijn en ben je gemakkelijk te beïnvloeden. Omdat je behoefte hebt aan de goedkeuring van anderen, kun je soms besluiteloos of veranderlijk worden.

Meer over de horoscoop Weegschaal lees je in dit artikel.

Vissen

De Vissen past bij het element water. Mensen met dit sterrenbeeld zijn over het algemeen vriendelijk, geduldig en meegaand. Deze mensen hebben een sterke intuïtie wat er voor zorgt dat ze de gevoelens van anderen goed kunnen aanvoelen. Je kunt voor deze mensen moeilijk iets verbergen, maar geen zorgen, want de Vissen is sympathiek en tactvol. De Vissen heeft nog weleens de neiging om drukker te zijn met problemen van een ander dan met zijn eigen problemen. De Vissen heeft de neiging om te leven vanuit emoties in plaats van vanuit verstand. Door hun fantasierijke karkater trekken ze zich soms terug in een droomwereld. De Vissen moet er op letten dat ze zich niet te ver terug trekken in de droomwereld en het zicht op de realiteit verliezen. Ook hebben ze soms moeite om zichzelf uit te drukken of hebben ze last van besluiteloosheid, mede dankzij een gebrek aan daadkracht.

Meer over de horoscoop Vissen lees je in dit artikel.


Werking van de aquamarijn op de sterrenbeelden

De Tweelingen kan dankzij zijn tweestrijd een complexe persoonlijkheid zijn. Deze mensen zijn dol op nieuwe uitdagingen en vol energie. Mede hierdoor kunnen ze ook rusteloos zijn. De aquamarijn helpt de Tweelingen om te ontspannen en in het hier en nu te leven. Dit kan ervoor zorgen dat de Tweelingen zich minder rusteloos voelt.

Daarnaast helpt dit kristal de Tweelingen tot meer zelfexpressie en duidelijke communicatie, wat de Tweelingen kan helpen in hun tweestrijd en complexiteit.

De Waterman is altijd op zoek naar de waarheid. Ze zijn intuïtief, maar hebben dit zelf vaak niet door. Daarnaast hebben ze de neiging om te veel over hun grenzen te gaan in hun zoektocht naar de waarheid. De aquamarijn kan de Waterman ondersteunen met het versterken van de intuïtie en de spirituele groei. Ook kan de aquamarijn ervoor zorgen dat de Waterman zich meer gaat ontspannen.

De Weegschaal heeft de neiging om afhankelijk te worden van de goedkeuring van anderen en kan soms slecht omgaan met kritiek. Dit kan resulteren tot besluiteloosheid of wispelturig gedrag. De aquamarijn kan de Weegschaal ondersteunen om meer te ontspannen, meer te leven in het hier en nu en te genieten van het moment. Daarnaast bevordert dit kristal de communicatie en de zelfexpressie. Dit kan de Weegschaal ondersteunen, zodat ze minder afhankelijk zijn van de goedkeuring van anderen en hierdoor minder wispelturig en/of besluiteloos zijn.

De Vissen leeft vanuit hun emoties in plaats van vanuit verstand. Mede hierdoor zijn ze geneigd zich terug te trekken in een droomwereld, waarbij ze het zicht op realiteit verliezen. De Vissen kan ook moeite hebben om zichzelf uit te drukken. De aquamarijn kan de Vissen ondersteunen doordat het de communicatie en zelfexpressie bevordert. Dit kan de Vissen ondersteunen bij het moeizaam uitdrukken. Daarnaast kan de aquamarijn ervoor zorgen dat de Vissen in het hier en nu blijft leven en niet de grip op de realiteit verliest.


Werking van de aquamarijn

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking van de amethist op spiritueel of geestelijk gebied, lichamelijk gebied, het gebied van het onderbewustzijn en ziel en de invloed op de chakra’s.

Kristalsysteem

De aquamarijn heeft een hexagonaal kristalsysteem. Een hexagonaal is een rooster dat gevormd is uit driedimensionale hexagrammen. Dit organiseert energie, brengt het opnieuw in evenwicht en biedt steun.

Chakra

De aquamarijn stimuleert het keelchakra. Het keelchakra zit op de keel en is het centrum van de waarheid en de communicatie. Als dit chakra in balans is, kun je jezelf goed uitdrukken. Je communicatie is duidelijk en eerlijk en je bent ook in staat om goed te luisteren naar anderen. Als dit chakra niet in balans is kom je verlegen of onduidelijk over op anderen. Door liegen kan het chakra in onbalans raken en sluiten of blokkeren. Als dit chakra te actief is, komt dit vaak doordat je te veel praat en niet in staat bent om naar anderen te luisteren.


Kleur aquamarijn

De aquamarijn is blauw tot groen van kleur. Groene kristallen bieden rust en evenwicht. Deze kristallen zijn vooral nuttig als energie tot rust gebracht moet worden of emoties afgevlakt moeten worden. Blauwe kristallen hebben een kalmerend effect en stimuleren zelfexpressie. Ze aarden spirituele energie en ondersteunen de intuïtie.

View this post on Instagram

(🇳🇱 below) MERMAID It’s been a bit quiet around here. I have been taking care of my two daughters who managed to be ill at the same time…! They both had the flu so I did not produce as much that I had planned. But hey, that’s what life is all about, fluently moving along with what ever life is throwing at you. With elegance and grace, like a mermaid in the water. This pretty little baby reminds us of just that. Stay calm, release your anger and frustration and dance of the flow of life. MEERMIN Het is hier een beetje stil geweest. De afgelopen week heb ik met name gezorgd voor mijn twee dochters die op hetzelfde moment ziek zijn geworden… Ze hadden de griep, dus ik heb niet zoveel gedaan als ik had gepland. Maar hey, dat is waar het in het leven om gaat, vloeiend meebewegen met wat het leven je brengt. Zonder verzet, met elegantie en gratie, als een zeemeermin in het water. Deze mooierd herinnert ons daaraan. Blijf kalm, laat woede en frustratie los en dans op de stroom van het leven. #aquamarine #mermaidjewelry #handgemaaktesieraden #aquamarijn #futureheirlooms #gemstonejewelry #edelsteensieraden #gemstonehealing #spiritualjewelry #bohojewelry #hippiejewelry #handcraftedjewelry #innerpiecesjewelry

A post shared by Mariska Katerberg-Natte (@innerpieces) on


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Aquamarijn staat bekend om zijn kalmerende werking. Dit kristal kalmeert de geest en het lichaam. Het heft energieblokkades op, waardoor de energie beter kan stromen. Het stimuleert eerlijkheid, tolerantie en oprechtheid. Daarnaast stimuleert dit kristal om meer ontspannen, onbezorgd en vrolijk te leven.

Het vermindert namelijk ook irritatie, stress en boze gevoelens. Het zorgt ervoor dat je in staat bent om te genieten van elk moment en in het hier en nu te leven. Dit kristal stimuleert de communicatie en kennisoverdracht. Hierdoor maakt het je in staat om jouw ideeën op een goede manier over te dragen.

Doordat dit kristal de communicatie bevordert en je helpt om minder boze gevoelens te ervaren, is dit een zeer geschikt kristal als je een moeilijk gesprek moet voeren. Daarnaast zorgt dit kristal er ook voor dat je volhardend, doelgericht en dynamisch wordt. Dit kristal stimuleert de zelfexpressie en zorgt ervoor dat je geest weer helder wordt als jij je verward voelt. Daarnaast bevordert dit kristal de intuïtie, helderziendheid en de spirituele groei. Dit kristal kan ook goed helpen bij hooggevoeligheid en/of hoogsensitiviteit.


Lichamelijke werking aquamarijn

Aquamarijn heeft een positieve werking op het hormoonstelsel en reguleert de vochtbalans. Daarnaast werkt het positief op de ogen, de keel, de schildklier, het gebit, de kaken en de klieren. Aquamarijn werkt verlichtend, verkoelend en verzachtend bij long- of keelklachten zoals bronchitis, ontstekingen zoals voorhoofdsholteontsteking en bij huidaandoeningen zoals eczeem. Aquamarijn werkt ook kalmerend bij een overprikkeld immuunsysteem, bijvoorbeeld bij allergieën en auto-immuunziekten.


Praktische en leuke weetjes

 • Aquamarijn wordt in verschillende landen gevonden, zoals Madagaskar, Zimbabwe en Brazilië.
 • Er wordt gezegd dat aquamarijn kan ondersteunen bij de communicatie met dieren en ervoor zorgt dat je band met dieren sterker wordt.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Tim & Tessa
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading