21 april 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Citrien: Werking en spirituele betekenis

Citrien: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Citrien is een zeldzaam kristal wat past bij de sterrenbeelden Tweelingen en Leeuw en de geboortemaand november. Citrien wordt synthetisch nagemaakt door amethist of rookkwarts te branden. Er wordt gezegd dat dit kristal de lichtstralen van de zon bevat. Mede hierdoor werkt dit kristal opbeurend.

Dit kristal helpt onder andere bij angsten, depressies en chronische vermoeidheid. Citrien stimuleert het zonnevlechtchakra. Meer uitgebreide informatie over het kristal citrien lees je in dit artikel.


Citrien steen producten


Citrien kristal in het kort

Citrien is een geel tot oranjebruin kristal wat tot de macrokristallijne kwarts familie hoort. Dit kristal is zeldzaam en slechts gering beschikbaar. Mede hierdoor wordt citrien vaak synthetisch nagemaakt door amethist of rookkwarts te branden. Naast de gewone citrien is er nog de smokey citrien, wat een combinatie is van citrien met rookkwarts.

Daarnaast is er ook een combinatie van citrien met amethist, wat ametrien wordt genoemd. Amethist en rookkwarts vallen net als de citrien onder de macrokristallijne kwarts familie. Citrien wordt ook wel citroenkwarts genoemd.

De naam citrien is afgeleid van het Latijnse woord voor citroenboom, ‘citrus’, in verband met de gele kleur van het kristal. Citrien wordt ook wel de ‘edelsteen van geluk’ genoemd.


Toepassingen Citrien

Citrien kun je bij je dragen in een sieraad of bij je kleding. De werking van citrien is het sterkst wanneer dit kristal direct op de huid wordt gedragen. Citrien kan ook worden verwerkt tot elixer en gebruikt worden tijdens mediteren. Je kunt er ook voor kiezen om citrien te plaatsen op een plek op het lichaam wat meer aandacht behoeft, of op het zonnevlechtchakra.

Reiniging en oplading
Citrien kan in principe op alle manieren worden gereinigd en opgeladen. Het is wel belangrijk dat je dit kristal niet te lang in (fel) zonlicht plaatst, omdat citrien dan kan verkleuren.


Spirituele werking en geschiedenis

In de oudheid werd citrien al gebruikt als beschermend kristal. Er werd geloofd dat citrien beschermend zou werken tegen negatieve en kwade gedachten. Ook werd het gebruikt om verschillende ziektes en lichamelijke klachten te genezen, zoals depressie, de spijsvertering en het verwijderen van gifstoffen.

In de middeleeuwen werd de naam citrien gebruikt voor meerder gele kristallen. In 1546 werd ervoor gekozen om de naam citrien alleen voor de gele vorm van kwarts te gebruiken. In de middeleeuwen werd citrien gebruikt om depressies tegen te gaan en te behandelen. Zij geloofden ook dat citrien zorgde voor een gelukkig leven huwelijk.

In de Romeinse tijd werd dit kristal gebruikt om duisternis en rampspoed tegen te gaan. Ook geloofden zij dat citrien zou bijdragen aan een langer leven. Zij zagen de citrien als een stuk mineraal wat zonlicht bevatte.


Citrien Sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, want dit past niet altijd. Soms werkt dit kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij het kopje ‘kristallen kiezen’ in dit artikel.

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen.

De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een kristal te kiezen wat dicht bij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De citrien past bij de sterrenbeelden Tweelingen en Leeuw en bij de geboortemaand november.

Tweelingen

Het element wat past bij het sterrenbeeld Tweelingen, is lucht. Mensen met het sterrenbeeld Tweelingen kunnen zich gemakkelijk aanpassen. Ze hebben namelijk een tweeledige persoonlijkheid. Het probleem hiervan is wel dat ze soms tegenstrijdig kunnen zijn, wat ze complex maakt en moeilijk om te doorgronden. De Tweelingen is dankzij zijn openhartigheid en gevatheid een echte charmeur. Ze gedragen zich jeugdig en levendig en houden van nieuwe activiteiten. Echter, ze kunnen ook rusteloos en egocentrisch zijn waardoor ze ook snel weer van de activiteit kunnen afhaken. Tweelingen zijn intellectueel, welbespraakt en sociaal. Soms kunnen ze ook te nieuwsgierig zijn en door hun intellect soms een sluw spelletje spelen.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Tweelingen kun je hier vinden.

Leeuw

Het element wat bij de Leeuw past, is vuur. De Leeuw is een natuurlijke leider. Ze hebben een grote dosis zelfvertrouwen en zijn niet bang om uitdagingen aan te gaan, ongeacht de risico’s. Door hun hoge dosis zelfvertrouwen en natuurlijke leiderschap kunnen ze echter ook neerbuigend, autoritair, bemoeizuchtig of bazig overkomen op anderen. De Leeuw is trouw, vrijgevig en creatief. Hij heeft daardoor vaak veel vrienden.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Leeuw kun je hier vinden.


Werking van de citrien op de sterrenbeelden

De Tweelingen heeft een complexe persoonlijkheid, waardoor ze tegenstrijdig kunnen zijn. Ze zijn energiek en levendig, maar kunnen hierdoor soms te nieuwsgierig en rusteloos worden. Citrien kan de Tweelingen ondersteunen doordat dit kristal zelfexpressie stimuleert en helpt bij destructief gedrag. Citrien stimuleert daarnaast ook nog eens het vinden van je eigen kracht, wat de Tweelingen kan ondersteunen bij hun complexe persoonlijkheid.

De Leeuw heeft soms de neiging om uitdagingen te gaan die veel risico’s met zich meebrengen. Ook kan de Leeuw onder andere neerbuigend of autoritair overkomen. De citrien bevordert de zelfexpressie, wat ervoor kan zorgen dat de Leeuw minder autoritair overkomt. De citrien zorgt er daarnaast voor dat je in staat bent om realistische doelen te stellen, wat er wellicht voor zorgt dat de Leeuw minder grote risico’s aangaat.


Werking van de Citrien

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking van de amethist op spiritueel of geestelijk gebied, lichamelijk gebied, het gebied van het onderbewustzijn en ziel en de invloed op de chakra’s.

Kristalsysteem

De citrien heeft een trigonaal kristalsysteem. Dit betekent dat het een rooster heeft wat gevormd is uit driehoeken. Dit focust en verankert energie en versterkt en beschermt je aura.

Chakra

Citrien stimuleert het zonnevlechtchakra. Dit chakra zit boven de navel. Het is het emotionele centrum en zorgt voor emotionele verbinding. Als dit chakra in balans is ben je empatisch, geordend, actief en kan je goed gebruik maken van je eigen energie. Als hij uit balans is, wordt je lui, neem je gevoelens en problemen van anderen over en reageer je overdreven emotioneel of juist overdreven koel. Je kunt je energie niet meer ordenen en er dus geen goed gebruik meer van maken.


Kleur van Citrien

Citrien is overwegend geel van kleur. Gele kristallen hebben een organiserend effect en schudden je wakker. Ze zijn actief op geestelijk niveau en de zonnevlecht. Ze helpen om emoties tot rust te brengen en werken ondersteunend bij infecties of ontstekingen.


View this post on Instagram

Wij van Vitavera zijn dol op hartjes! En dus ook op deze amethist harten….. vandaag nieuw in de webwinkel! Wellicht een van de bekendste stenen: de amethist.  Oudgrieks: daar komt de naam amethist vandaan. Maar ook in andere landen, ook in Europa, was de amethist al bekend: Een steen met magische krachten en een steen die beschermt tegen tovenarij en hekserij.  De kleur varieert van licht – tot donkerviolet waarbij de donkere violet kleur, een betere werking heeft dan de lichtere.  Als je de amethist zou branden, krijgt de amethist een lichtgele, roodbruine, soms zelfs groene kleur. Hier is een temperatuur voor nodig tussen de 470 en 750 graden. Deze gebrande stenen worden ook wel verkocht onder de naam "citrien" maar eigenlijk is dit gewoon gebrande amethist. Daarbij is citrien veel lichter van kleur.  De amethist staat voor rust. Leg het onder je hoofdkussen om heerlijk te kunnen slapen, gebruik het tijdens het mediteren of leg het in een praktijkruimte om een gespannen atmosfeer te zuiveren. De amethist laat alles wat gespannen is weer ontspannen. Een amethist kan er niet tegen als het in de zon, in het water of op een warme plaats gelegd wordt. Fysiek: Angst, reiniging van je aura, bloedzuivering, geestelijke belasting, gespannenheid, heimwee, hoofdpijn, migraine, kalmerend, loslaten van je verleden, maagklachten, (problemen bij) meditatie, nachtmerries, nekspanningen, nervositeit, slapeloosheid, emotionele spanningen, stress, verdriet.  Chakra: 7e chakra, kruinchakra. #amethist #hart #chakra's #amethist #paars #hartje #webwinkel #edelstenen #website #vitavera #hilversum #mediastad #citrien ##grieks

A post shared by Vitavera (@vitavera.nl) on

Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Citrien is een beschermend en verwarmend kristal. Dit kristal stimuleert het zelfvertrouwen, het zelfrespect en stimuleert zelfverwezenlijking. Dit kristal werkt positief bij depressieve gevoelens doordat dit kristal energie, moed en levensvreugde schenkt. Mede hierdoor helpt dit kristal ook bij angsten, negatieve gedachten, zelfdestructief gedrag en diverse fobieën.

Citrien is ook in staat om geluk, succes, overvloed en rijkdom aan te trekken. Echter, dit kristal stimuleert ook om dit te delen met anderen. Citrien bevordert ook de zelfexpressie, de concentratie en de creativiteit. Dit kristal is ook in staat om de aura te beschermen tegen negatieve energie/invloed van buitenaf en reinigt de chakra’s.

Citrien is een kristal wat van nature zonnig is en daardoor opbeurend werkt. Citrien helpt je om je eigen krachten te vinden en aan te wenden. Dit kristal zorgt er ook voor dat je in staat bent om realistische doelen te stellen die je ook kunt waarmaken.


Lichamelijke werking Citrien

Citrien is een kristal die ook lichamelijk de energie stimuleert. Dit kristal werkt positief op de maag, de darmen, de alvleesklier en de milt. Het stimuleert ook de spijsvertering en de bloedcirculatie. Dit kristal kan ook ondersteunen bij infecties met betrekking tot de nieren en de blaas, zoals een blaasontsteking. Doordat dit kristal meer energie geeft, helpt dit kristal ook bij chronische vermoeidheid, algemene vermoeidheidsklachten, depressies en burn-outs.


Praktische en leuke weetjes

 • Brazilië is de grootste vindplaats voor citrien.
 • Citrien wordt nooit in geodes gevonden (soms wel als combinatie in geodes van bijvoorbeeld bergkristal, maar nooit als enkele geode), soms wel als clusters.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Ivar
 • Astroloog
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading