2 maart 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Barnsteen: Werking en spirituele betekenis

Barnsteen: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Barnsteen, ook wel amber genoemd. Een prachtige geel tot roodbruine steen, die ook in de groene, blauwe of zwarte variant voorkomt. Met zijn krachtige maar toch zachte werking is het een geliefde steen. Toch is barnsteen niet zoals de andere stenen, omdat barnsteen namelijk niet echt een edelsteen is. Maar wat is het dan wel? Alles over de barnsteen lees je in dit artikel.


Barnsteen steen producten


Barnsteen/Amber

Barnsteen wordt ook wel amber genoemd. Over het algemeen is barnsteen geel tot roodbruin van kleur. Deze soort komt verreweg het meest voor. Barnsteen kan ook voorkomen in het groen, blauw of zwart. Barnsteen is breekbaar en wordt vaak verward met kunststof. Er zijn verschillende manieren om te testen of het om barnsteen of kunststof gaat. Barnsteen smelt door vuur en licht op onder een UV licht. Barnsteen wijkt af van andere edelstenen, wat deze steen dus bijzonder en interessant maakt. Zo voelt barnsteen warm aan. In barnsteen kunnen beestjes of planten zitten en daarnaast trekt de barnsteen stofjes aan als de steen wordt opgewreven. Dit alles komt doordat barnsteen in feitelijk niet echt een edelsteen is, maar een vorm van hars. Deze hars is door de eeuwen heen gevormd en steeds harder geworden. Barnsteen kent meerdere benamingen, zo wordt het naast amber bijvoorbeeld ook wel succiniet genoemd.


Toepassingen van de Barnsteen

Barnsteen kan worden gedragen op het lichaam of gebruikt worden om een tijdje op een bepaalde plek op het lichaam gelegd te worden. De werking van barnsteen is het meest effectief als de steen langere tijd wordt gedragen. Barnsteen kan goed helpen bij baby’s en kleine kinderen als de moeder de steen eerst een tijdje heeft gedragen, omdat de werking dan sterker is.


Spirituele werking en geschiedenis

Barnsteen wordt door de eeuwen heen al gebruikt als steen om sieraden mee te maken, wat we tot zeker in de prehistorie kunnen terugleiden. Van ongeveer 3000 jaar voor Christus tot 800 jaar voor Christus werd deze steen veel gebruikt als ruilmiddel. Ook in de Romeinse tijd werd barnsteen gebruikt als handelsobject. In het Romeinse rijk zijn op diverse plekken sieraden van barnsteen gevonden uit de Romeinse tijd. De handelsroutes die hierbij horen worden de barnsteenroutes genoemd. De Romeinen geloofden dat barnsteen ontstond door de urine van de lynx. We kennen de barnsteen ook uit diverse oude volksverhalen en mythes, veelal als tranen. De barnsteen was niet alleen populair bij de Romeinen, maar ook bij de Vikingen.


Barnsteen sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt dit kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij het kopje ‘kristallen kiezen’ in dit artikel.

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een kristal te kiezen wat dicht bij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De barnsteen past bij het sterrenbeeld Leeuw.

Het element wat bij de Leeuw past, is vuur. De Leeuw is een natuurlijke leider. Ze hebben een grote dosis zelfvertrouwen en zijn niet bang om uitdagingen aan te gaan, ongeacht de risico’s. Door hun hoge dosis zelfvertrouwen en natuurlijke leiderschap kunnen ze echter ook neerbuigend, autoritair, bemoeizuchtig of bazig overkomen op anderen. De Leeuw is trouw, vrijgevig en creatief. Hij heeft daardoor vaak veel vrienden.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Leeuw kun je hier vinden.

Werking van de barnsteen op de sterrenbeelden

Deze steen ondersteunt de natuurlijke creativiteit van de Leeuw. Deze steen helpt de Leeuw om emotionele evenwicht en stabiliteit te bewaren. Omdat de Leeuw een hoge dosis zelfvertrouwen heeft, kan dit nog wel eens verkeerd overkomen op anderen. Hij kan dan neerbuigend of autoritair lijken. Deze steen stimuleert de open en spontane houding, waardoor de Leeuw wellicht minder autoritair en neerbuigend overkomt op anderen.


Werking van de barnsteen

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking van de aventurijn op spiritueel gebied en de invloed op de chakra’s.

Kristalsysteem

De barnsteen is een amorf kristal. Dit houdt in dat het geen kristalsysteem heeft en dus geen rooster heeft. De energie stroomt hierdoor snel en werkt ook snel. Het kan als katalysator dienen voor groei of als catharsis.

Chakra

De barnsteen stimuleert het zonnevlechtchakra. Dit chakra zit boven de navel. Het is het emotionele centrum en zorgt voor emotionele verbinding. Als dit chakra in balans is ben je empatisch, geordend, actief en kan je goed gebruik maken van je eigen energie. Als hij uit balans is, wordt je lui, neem je gevoelens en problemen van anderen over en reageer je overdreven emotioneel of juist overdreven koel. Je kunt je energie niet meer ordenen en er dus geen goed gebruik meer van maken.

Kleur

Barnsteen komt voor in het geel, rood, zwart, groen en blauw.

 • Geel: Gele kristallen hebben een organiserend effect en schudden je wakker. Ze zijn actief op geestelijk niveau en de zonnevlecht. Ze helpen om emoties tot rust te brengen en werken ondersteunend bij infecties of ontstekingen.
 • Rood: Rood heeft een stimulerend en versterkend effect. Rode kristallen stimuleren creativiteit maar stimuleren ook vluchtige emoties. Rode kristallen worden gebruikt om bloedingen en ontstekingen tegen te gaan.
 • Zwart: Zwarte kristallen ontgiften negatieve energie en aarden het fysieke lichaam.
 • Groen: Groene kristallen bieden rust en evenwicht. Deze kristallen zijn vooral nuttig als energie tot rust gebracht moet worden of emoties afgevlakt moeten worden.
 • Blauw: Blauwe kristallen hebben een kalmerend effect en stimuleren zelfexpressie. Ze aarden spirituele energie en ondersteunen de intuïtie.

Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Barnsteen is in staat om negatieve energie om te zetten in positieve energie. Hiermee zorgt deze steen voor evenwicht. Het zorgt ervoor dat je stabieler wordt. Daarnaast stimuleert het de creativiteit en de positiviteit (o.a. vrolijkheid). Barnsteen zorgt voor een open, spontane, zorgeloze en flexibele houding. Dit kristal is in staat om je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te versterken. Het is een steen die krachtig werkt bij depressieve gevoelens en/of gedachten, stress en neerslachtigheid. Barnsteen werkt reinigend en beschermend en heeft een krachtige maar toch zachte energie. Het ondersteunt de weerbaarheid en helpt om emotionele pijn te verminderen. Deze steen heeft een positieve uitwerking bij stemmingsstoornissen.


Lichamelijke werking barnsteen

Deze steen werkt positief in op de nieren, darmen, maag, keel, milt, galblaas en de slijmvliezen. Deze steen kan ook goed ondersteunen bij de ziekte van Lyme, bij insectenbeten, bij auto-immuunziekten en bij problemen met de spijsvertering. Deze steen versterkt het immuunsysteem en helpt om gewrichtsklachten te verminderen. Daarnaast helpt deze steen om wonden sneller te laten genezen. Bij kinderen kan deze steen goed worden gebruikt als er nieuwe tandjes doorkomen.


Praktische en leuke weetjes:

 • Amber is afgeleid van het Arabische woord ‘anbar’, wat ambergrijs betekent.
 • Barnsteen wordt vooral gevonden in het Oostzee gebied. In onder andere Denemarken, Nederland, Thailand, Duitsland en Canada wordt barnsteen ook gevonden.
 • Barnsteen is de nationale steen van Denemarken.
 • Wist je dat barnsteen ook effectief is bij honden? Het helpt tegen teken en vlooien. Ook kan het worden ingezet bij angstige honden om het zelfvertrouwen te vergroten.

Kristallenhealing: hoe werkt dat?

Voor meer informatie over de helende werking van kristallen verwijs ik u graag door naar mijn artikel: ‘’Kristallenhealing: hoe werkt dat?’’ Hier kunt u meer specifieke informatie vinden over de helende werking van kristallen en wat er nog meer wordt gezegd over de kleuren, vormen, roosters en nog veel meer.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Tim & Tessa
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading