23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Amethist: Werking en spirituele betekenis

Amethist: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Amethist; de steen van matiging. Dit kristal wordt veel ingezet bij verslavingen. Samen met de bergkristal en de rozenkwarts kan de amethist worden gebruikt om de gouden driehoek te vormen. Amethist past bij de Maagd, de Waterman en de Vissen. Dit kristal stimuleert het voorhoofdchakra en het kruinchakra.

Amethist kan ook worden gebruikt bij nachtmerries, het verwerken van trauma’s en het loslaten van negatieve gedachten. Alles over de werking en spirituele betekenis van de amethist lees je in dit artikel.


Amethist steen producten


Amethist kristal in het kort

De amethist wordt ook wel de ‘steen van matiging’ genoemd, omdat de amethist vaak wordt gebruikt bij het omgaan met diverse soorten verslavingen. Dit kristal varieert van lila tot donkerpaars. De amethist krijgt deze kleur doordat het ijzer en/of mangaan bevat. De amethist is doorschijnend en kan een glasachtige glans hebben.

Dit kristal behoort tot de macrokristallijne kwarts familie, waar ook onder andere de bergkristal, rozenkwarts en tijgeroog onder valt. Naast de paarse variant is er ook een groene variant. De groene amethist wordt prasioliet genoemd en ontstaat doordat een paarse amethist verhit wordt.


Toepassingen Amethist

De amethist kun je op of bij je lichaam dragen. Ook kun je ervoor kiezen om hem een tijdje op een plek op je lichaam te leggen die extra aandacht behoeft. Deze methode is uiteraard ook te gebruiken voor het openen en herstellen van de chakra’s (voorhoofd en kruin). De amethist wordt ook gebruikt in de edelsteentherapie of bij edelsteenmassage. De amethist kan worden gebruikt tijdens mediteren om meer innerlijke rust te vinden. Daarnaast kun je de amethist ook gebruiken voor een edelsteenelixer. Amethist kan gebruikt worden om mee te baden, om zo huidklachten te verminderen. Amethist wordt ook samen met de bergkristal en de rozenkwarts gebruikt voor de gouden driehoek, die ik later in dit artikel zal toelichten.

Reiniging en oplading

De amethist kan verkleuren (vervagen) door zonlicht. Om de amethist op te laden kan om deze reden beter worden gekozen voor het opladen door maanlicht. De amethist is ook in staat om zichzelf op te laden door hem in een bakje bergkristal te leggen. De amethist kan wel goed tegen water en kan dus prima gereinigd worden in water.


Spirituele werking en geschiedenis

De naam amethist komt van het Griekse woord ‘amethustos’. Dit woord betekent ‘tegen de roes’ of ‘niet bedwelmend’. In het oude Griekenland en bij de Romeinen werd geloofd dat degene die een amethist bij zich zou dragen beschermd zou worden tegen de roeswerking van de wijn.

Zo gebruikten zij bekers die gemaakt waren van amethist, zodat zij niet dronken zouden worden. Tijdens de Romeinse tijd en ook nog een groot gedeelte van de Middeleeuwen werd de amethist ook gebruikt om vergiftiging te voorkomen. Bekers werden versierd met of gesneden uit amethist, omdat amethist verkleurd bij sommige plantaardige gifstoffen.

Amethist is niet alleen gevonden in Griekenland, maar ook onder andere bij de overblijfselen van het oude Egypte. In China werd veel met de amethist gehandeld omdat in China werd geloofd dat dit kristal kon ondersteunen bij juridische problemen en/of conflicten. Om deze reden werd de amethist ook verhuurd.

De chevron-amethist, een amethist met witte lijnen die ondoorzichtig is, is de steen die tijdens Valentijn aan geliefden wordt geschonken.

De amethist wordt ook gebruikt in het christelijke geloof doordat hij onder andere door de Bisschop in zijn zegelring wordt gedragen. De amethist staat namelijk ook bekend als de steen van spiritualiteit.


Amethist Sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, want dit past niet altijd. Soms werkt dit kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij het kopje ‘kristallen kiezen’ in dit artikel.

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen.

Door een kristal te kiezen wat dicht bij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De amethist past bij de sterrenbeelden Maagd, Vissen en Waterman.

Maagd
De Maagd past bij het element aarde. De Maagd is precies en verfijnd en komt daardoor bescheiden over. De Maagd is kritisch en observerend en wacht geduldig af. Op de Maagd kun je over het algemeen goed vertrouwen omdat ze betrouwbaar en nauwkeurig zijn. De Maagd kan soms kil overkomen en moeizaam nieuwe relaties aangaan.

Diep van binnen schuilen er echter veel emoties. De Maagd kan dit moeizaam tonen omdat ze moeizaam anderen vertrouwen en bang zijn te veel van zichzelf te laten zien. Door de kritische blik kan het zijn dat de Maagd alleen de eigen tekortkomingen erkent en niet de eigen kracht. De Maagd is echter ook verstandig, vrolijk en meegaand. Ze leven mee met anderen en maken zich snel zorgen over anderen. De Maagd heeft een natuurlijke charme over zich heen.

Meer over de horoscoop Maagd lees je in dit artikel.

Waterman
De Waterman past bij het element lucht. De Waterman heeft een sterke wil en een krachtig karakter wat ze van nature aantrekkelijk maakt. Er zijn twee types watermannen. Het ene type is uitbundig en excentriek, terwijl het ander type juist verlegen en stil is. De Waterman is een intelligent persoon die diep nadenkt. Ze zijn eerlijk en altijd op zoek naar de waarheid. Daardoor is de Waterman vaak tolerant tegenover alle zienswijzen en zorgt deze persoon ervoor dat de waarheid van alle kanten belicht wordt.

Daarentegen kan de Waterman ook koppig en eigenwijs zijn, doordat ze alleen met juiste en goede argumenten kunnen worden overtuigd van een andere waarheid dan hun eigen. De Waterman is trouw, vriendelijk en vindingrijk. Vaak zijn watermannen spiritueel intuïtief. Doordat ze op zoek zijn naar de waarheid kunnen ze zichzelf echter daarin te veel drijven en zichzelf uitputten. Daardoor kunnen ze koel en afstandelijk of juist oververhit (op de teentjes getrapt) overkomen. De Waterman is dan rust nodig om weer tot zichzelf te kunnen komen.

Meer over de horscoop Waterman lees je in dit artikel.

Vissen
De Vissen past bij het element water. Mensen met dit sterrenbeeld zijn over het algemeen vriendelijk, geduldig en meegaand. Deze mensen hebben een sterke intuïtie wat er voor zorgt dat ze de gevoelens van anderen goed kunnen aanvoelen. Je kunt voor deze mensen moeilijk iets verbergen, maar geen zorgen, want de Vissen is sympathiek en tactvol. De Vissen heeft nog weleens de neiging om drukker te zijn met problemen van een ander dan met zijn eigen problemen. De Vissen heeft de neiging om te leven vanuit emoties in plaats van vanuit verstand.

Door hun fantasierijke karkater trekken ze zich soms terug in een droomwereld. De Vissen moet er op letten dat ze zich niet te ver terug trekken in de droomwereld en het zicht op de realiteit verliezen. Ook hebben ze soms moeite om zichzelf uit te drukken of hebben ze last van besluiteloosheid, mede dankzij een gebrek aan daadkracht.

Meer over de horoscoop Vissen lees je in dit artikel.


Werking van de amethist op de sterrenbeelden

De Maagd heeft nog weleens de neiging om te kritisch te zijn op zichzelf. Hierdoor ziet de Maagd alleen de tekortkomingen en niet de kracht. De amethist kan de Maagd ondersteunen bij het loslaten van negatieve denkpatronen. Daarnaast stimuleert de amethist het verwerken van emoties. De Maagd kan het lastig vinden om emoties te delen, terwijl er veel emoties spelen.

De Waterman kan het soms lastig vinden om de balans te bewaren. De Waterman is spiritueel aangelegd en is op zoek naar de waarheid achter alles. Hierdoor zijn ze soms geneigd om hun eigen grenzen over te gaan. Het is dan belangrijk voor de Waterman om de rust weer te vinden. De amethist kan de Waterman ondersteunen om de balans te bewaren en meer rust in het hoofd te creëren.

De Vissen denkt vooral vanuit emoties in plaats van vanuit het verstand. Dankzij hun sterke intuïtie kunnen ze goed de gevoelens van anderen aanvoelen, maar dankzij hun sympathieke karakter zijn ze wel geneigd om meer bezig te zijn met de problemen van een ander dan hun eigen. De amethist kan de Vissen ondersteunen bij het ontwikkelen van hun intuïtie en spirituele groei. Ook helpt de amethist de Vissen om de innerlijke balans te bewaren en eerlijk tegen zichzelf te zijn wanneer ze zich teveel met anderen bezig houden, in plaats van met zichzelf.


Werking van de amethist

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking van de amethist op spiritueel of geestelijk gebied, lichamelijk gebied, het gebied van het onderbewustzijn en ziel en de invloed op de chakra’s.

Kristalsysteem

De amethist heeft een trigonaal kristalsysteem. Dit betekent dat het een rooster heeft wat gevormd is uit driehoeken. Dit focust en verankert energie en versterkt en beschermt je aura.

Chakra

De amethist stimuleert het voorhoofdchakra (derde oog chakra) en het kruinchakra.

Het voorhoofdchakra wordt ook wel derde oog chakra genoemd. Hij zit op het voorhoofd, halverwege tussen de wenkbrauwen en de haarlijn. Het wordt gezien als het centrum van inzicht, intuïtie en geestelijke verbinding. Als dit chakra in balans is ben je intuïtief en waarnemend en beleef je het leven in het moment. Als dit chakra uit balans is, wordt je sterk gehecht aan het verleden en kun je angstig worden. Je reageert niet meer intuïtief, maar gaat je bijgelovig opstellen.

Het kruinchakra zit boven op het hoofd en zorgt voor spirituele verbinding. Hij ondersteunt creativiteit en het geven en ontvangen van liefde van de medemens. Hij zorgt er ook voor dat er een opening is voor het mystieke of spirituele. Als je kruinchakra niet in balans is, kan dit zorgen voor een te grote fantasie, het koesteren van illusies en zorgen voor arrogantie.


Kleuren Amethist

De amethist valt onder de categorie ‘purper, lila en indigo’.

Deze kristallen zorgen ervoor dat alles in balans wordt gebracht en op één lijn komt te staan. Ze verhogen de spiritualiteit en de dienstverlening aan anderen. Ze helpen om oververhitte energie rustig af te laten koelen.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Amethist heeft een zuiverende en beschermende werking. Dit kristal stimuleert het zelfinzicht, waardoor je ook eerlijk kunt zijn over destructief gedrag. Daarnaast zorgt dit kristal er ook voor dat je meer inzicht krijgt in je eigen emotionele processen. Mede hierdoor is dit kristal ook geschikt om te ondersteunen bij het verwerken van trauma’s en het loslaten van destructieve gedragspatronen en/of denkpatronen.

Dit kristal wordt veel ingezet bij verslavingen. De amethist kan helpen om een verslaving te erkennen en te behandelen. Het stimuleert het voorhoofdchakra (derde oog chakra) en het kruinchakra. Hierdoor kan amethist de intuïtie en spirituele groei bevorderen. Bij een amethistkwarts wordt de werking van de amethist dankzij de kwarts versterkt.

Amethist stimuleert de innerlijke rust en het innerlijke balans. Hierdoor helpt het bij stress, angst, verdriet, woede, heimwee en geeft dit kristal meer rust in het hoofd. Mede door deze reden wordt de amethist ook ingezet tijdens meditatie.


Lichamelijke werking Amethist

Amethist is goed voor de huid. Het helpt bij huidklachten, zonverbranding en bij jeuk. Amethist werkt ook pijnstillend en bloeddrukverlagend. De amethist helpt om meer te ontspannen, waardoor het ook werkzaam is bij hoofdpijn. De amethist stimuleert daarnaast de werking van de longen, de dikke darm, de bloedsomloop en de zenuwen.

De amethist werkt bij piekeren, nerveus gedrag, nachtmerries, stress, spanning, slapeloosheid, het loslaten van negatieve gedachten en werkt ondersteunend bij het verwerken van trauma’s. De amethist wordt ook vaak ingezet bij verslavingen. Daarnaast is dit kristal helpend bij personen die hormonale onbalans hebben.


De gouden driehoek

De gouden driehoek wordt gevormd met de amethist, bergkristal en de rozenkwarts. Deze kristallen verbinden zich onderling en versterken elkaars kracht. Het brengt de energiestromen in balans, wat de rust en harmonie bevordert. Het is handig als je ervoor zorgt dat de kristallen alle drie ongeveer dezelfde grootte hebben, zodat ze elkaar optimaal kunnen versterken. Soms wordt er een hematiet in het midden van de driehoek gelegd. Dit wordt gedaan zodat de kristallen kunnen aarden. Hematiet zorgt ervoor dat geabsorbeerde energie kan worden afgevoerd. Daarmee vergroot je het zelfreinigend vermogen van de kristallen. De kristallen zijn dus in principe zelfreinigend, maar je kunt ervoor kiezen om ze af en toe zelf te reinigen en/of te verplaatsen. Waar je de kristallen wilt plaatsen, is voor iedereen verschillend. De gouden driehoek wordt vaak in de woonkamer of slaapkamer geplaatst. Als het een grote ruimte is, worden er soms meerdere driehoeken gelegd.


Praktische en leuke weetjes

 • De amethist wordt onder andere gevonden in de Verenigde Staten, Brazilië, Sri Lanka, India, Uruguay, Rusland, Canada en Mexico.
 • Brazilië en Uruguay zijn de grootste vindplaatsen.
 • Men zegt dat als je in de ochtend je gezicht wast met water waarin de amethist heeft gelegen (een hele nacht), je een frissere uitstraling krijgt. Het verschil zou al merkbaar zijn na vijf dagen.

Kristallenhealing: hoe werkt dat?

Voor meer informatie over de helende werking van kristallen verwijs ik u graag door naar mijn artikel: ‘’Kristallenhealing: hoe werkt dat?’’ Hier kunt u meer specifieke informatie vinden over de helende werking van kristallen, wat er nog meer wordt gezegd over de verschillende kleuren, vormen, roosters en nog veel meer.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Abigail
 • Engelenreader
 • Medium
 • Paragnost
Start gratis chat
medium die
Kenji
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Holger
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Pendelen
Start gratis chat
medium die
Luana
 • Pendelen
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading