23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Peridoot: Werking en spirituele betekenis

Peridoot: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Peridoot is een groen kristal. Groene kristallen bieden rust en evenwicht. Peridoot werkt beschermend, reinigend, ontgiftend en activerend. Dit kristal stimuleert persoonlijke groei en ontwikkeling. Peridoot wordt ook wel peridot, olivijn of chrysoliet genoemd. Peridoot stimuleert het hartchakra.

Dit kristal past bij de sterrenbeelden Maagd, Schorpioen, Leeuw en Boogschutter en past bij de geboortemaand augustus. Nog meer uitgebreide informatie over het kristal peridoot lees je in dit artikel.


Peridoot steen producten


Peridoot kristal in het kort

Peridoot wordt ook wel olivijn, chrysoliet of peridot genoemd. Dit kristal is olijfgroen, geelgroen of zachtgroen tot donkergroen van kleur. Hoe intens de kleur is, is afhankelijk van de concentratie ijzer dit kristal bevat. Peridoot kan doorzichtig tot doorschijnend zijn. De herkomst van de naam peridoot is niet geheel duidelijk. Er wordt gedacht dat het woord misschien afstamt van het woord ‘faridat’, wat Arabisch is voor edelsteen. Soms wordt er ook gedacht dat de naam afstamt van het woord ‘peridote’. ‘Peridote’ is het Middelengelse woord voor ‘heldere plek’.


Toepassingen Peridoot

Peridoot kun je bij je dragen in een sieraad of bij je kleding. De werking van peridoot is het sterkst wanneer dit kristal direct op de huid wordt gedragen. Je kunt er ook voor kiezen om peridoot te plaatsen op een plek op het lichaam wat meer aandacht behoeft. Dit is het meest effectief in het gebied rond de lever. Ook kun je dit kristal op het hartchakra plaatsen.

Reiniging en oplading

Peridoot kan in principe op alle manieren worden gereinigd. Dit kristal kan wel verkleuren onder (fel) zonlicht, dus opladen in maanlicht is beter.


Spirituele werking en geschiedenis

Peridoot stond in het Oude Egypte bekend als de ‘edelsteen van de zon’. Peridoot is ook teruggevonden in sieraden uit het Oude Egypte, bijvoorbeeld in één van de sieraden in het graf van Toetanchamon. Rond 1500 V.C. werd peridoot gevonden op het eiland wat we nu ‘Zabargad’ noemen.

De farao die op dat moment aan de macht was, vond de peridoot zo prachtig dat hij de bevolking verplichte in de mijnen te werken. Het eiland werd continu beveiligd. Verder dronken de Egyptenaren uit bekers van peridoot, omdat zij geloofden dat dit hun dichterbij de Godin van de natuur zou brengen. Peridoot was de lievelingsedelsteen van Cleopatra.

De Romeinen noemden de peridoot de ‘avondsmaragd’, omdat de gloed van peridoot niet veranderd in zon- of maanlicht. De Grieken geloofden dat het dragen van peridoot een Koninklijke waardigheid zou brengen.

Zoals al eerder benoemd wordt de peridoot ook wel chrysoliet genoemd. De naam chrysoliet komt van de Griekse woorden ‘chryso’, wat gouden betekent, en het Griekse woord ‘lithos’, wat steen betekent. Chrysoliet wordt meerdere malen genoemd in de Bijbel.

In de middeleeuwen werd peridoot door (dit wordt verondersteld) kruisridders vanuit het Midden-Oosten meegebracht naar Europa. In Europa tijdens de middeleeuwen werd geloofd dat peridoot boze geesten kon afweren.

Ook wordt er gezegd dat piraten peridoot gebruikten om kwade geesten af te weren.


Peridoot Sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, want dit past niet altijd. Soms werkt dit kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij het kopje ‘kristallen kiezen’ in dit artikel.

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen.

De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een kristal te kiezen wat dicht bij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De peridoot past bij de sterrenbeelden Maagd, Schorpioen, Leeuw en Boogschutter en bij de geboortemaand augustus.

Maagd

De Maagd past bij het element aarde. De Maagd is precies en verfijnd en komt daardoor bescheiden over. De Maagd is kritisch en observerend en wacht geduldig af. Op de Maagd kun je over het algemeen goed vertrouwen omdat ze betrouwbaar en nauwkeurig zijn. De Maagd kan soms kil overkomen en moeizaam nieuwe relaties aangaan. Diep van binnen schuilen er echter veel emoties. De Maagd kan dit moeizaam tonen omdat ze moeizaam anderen vertrouwen en bang zijn te veel van zichzelf te laten zien. Door de kritische blik kan het zijn dat de Maagd alleen de eigen tekortkomingen erkent en niet de eigen kracht. De Maagd is echter ook verstandig, vrolijk en meegaand. Ze leven mee met anderen en maken zich snel zorgen over anderen. De Maagd heeft een natuurlijke charme over zich heen.

Meer over het sterrenbeeld Maagd lees je in dit artikel.

Schorpioen

Het element wat bij het sterrenbeeld Schorpioen past, is water. Ben jij een Schorpioen? Jij gaat met passie voor jouw doel! Jij hebt een sterke wil, die vaak gebaseerd is op een intuïtief gevoel. Daarnaast kan jij naast jezelf stimuleren, ook goed anderen stimuleren en ben jij een emotioneel persoon. Daarentegen moet je soms wel oppassen met jezelf. Jij kunt namelijk soms behoorlijk koppig zijn als je gaat voor je doel, ondanks dat het niet altijd het juiste pad is en anderen jou hierop wijzen. Dit kan soms wrok en jaloezie opleveren, wat jij in jezelf gaat binnenvetten. Anderen hebben het juist goed met jou voor!

Meer over het sterrenbeeld Schorpioen lees je in dit artikel.

Leeuw

Het element wat bij de Leeuw past, is vuur. De Leeuw is een natuurlijke leider. Ze hebben een grote dosis zelfvertrouwen en zijn niet bang om uitdagingen aan te gaan, ongeacht de risico’s. Door hun hoge dosis zelfvertrouwen en natuurlijke leiderschap kunnen ze echter ook neerbuigend, autoritair, bemoeizuchtig of bazig overkomen op anderen. De Leeuw is trouw, vrijgevig en creatief. Hij heeft daardoor vaak veel vrienden.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Leeuw kun je hier vinden.

Boogschutter

De boogschutter past bij het element vuur. De boogschutter is energiek, avontuurlijk en optimistisch. Door hun energieke en optimistische aard kunnen ze goed omgaan met tegenslagen. De boogschutter is eerlijk, oprecht en betrouwbaar. Het zijn diepe, filosofische denkers maar aan de andere kant ook snelle denkers. Ze kunnen wel een te optimistische kijk op het leven hebben. Hierdoor worden ze zorgeloos of zelfs nonchalant. Daardoor kunnen ze oppervlakkig en onverantwoordelijk overkomen en zijn. Door hun avontuurlijke levensstijl kunnen ze ook snel rusteloos worden.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Boogschutter kun je hier vinden.


Werking van de peridoot op de sterrenbeelden

De Maagd heeft moeite met het tonen van emoties doordat de Maagd moeite heeft met anderen vertrouwen. Daarnaast heeft de Maagd de neiging alleen te kijken naar de tekortkomingen van zichzelf en niet naar de eigen kracht. De peridoot kan de Maagd ondersteunen doordat de peridoot het zelfvertrouwen stimuleert en motiveert tot het loslaten van negatieve denkpatronen. Daarnaast zorgt dit kristal ervoor dat de Maagd de opgekropte emoties kan loslaten. Zo zijn ze wellicht in staat om dit te delen met anderen.

De Schorpioen heeft de neiging koppig te zijn als ze gericht zijn op het behalen van een doel. Dit kan leiden tot jaloezie en het opkroppen van emoties. De peridoot kan de Schorpioen ondersteunen doordat de peridoot ervoor zorgt dat opgekropte emoties losgelaten kunnen worden. Doordat dit kristal het hartchakra stimuleert, worden vooral emoties van jaloezie en wrok losgelaten.

De Leeuw neemt grote risico’s omdat ze een hoge dosis zelfvertrouwen hebben. De Leeuw kan soms ook o.a. neerbuigend en bemoeizuchtig overkomen. De peridoot ondersteund te Leeuw bij het dragen van de verantwoordelijkheid van gemaakte fouten en door zelfreflectie te stimuleren. Daarnaast stimuleert dit kristal het hebben van begrip voor anderen. Dit kan ervoor zorgen dat de Leeuw minder neerbuigend en/of bemoeizuchtig overkomt op anderen en kan er ook voor zorgen dat de Leeuw minder grote risico’s neemt.

De Boogschutter staat soms te optimistisch in het leven en is daardoor niet langer realistisch, waardoor ze nonchalant kunnen worden. Daarnaast zijn ze energiek en levendig wat soms tot onrust kan leiden. De peridoot ondersteund de Boogschutter bij het stimuleren van de zelfreflectie en het zelfinzicht. Hierdoor is de Boogschutter wellicht in staat om te realiseren dat ze te nonchalant in het leven staan. De peridoot stimuleert daarnaast de concentratie en geeft inspiratie, wat kan leiden tot minder onrust.


Werking van de peridoot

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking van de amethist op spiritueel of geestelijk gebied, lichamelijk gebied, het gebied van het onderbewustzijn en ziel en de invloed op de chakra’s.

Kristalsysteem

De peridoot heeft een rombisch kristalsysteem. Dit betekent dat het rooster is gevormd uit romboïden. Deze kristallen zijn nuttig om mee te reinigen en te verhelderen en vergroten de informatiestroom.

Chakra

De peridoot stimuleert het hartchakra. Het hartchakra bevindt zich op het hart en gaat in op de liefde. De kleur die bij het hartchakra past is groen. De bergkristal stimuleert liefde, inspiratie, openheid, positiviteit en oprechtheid. Als je hartchakra in balans is, is er een balans tussen geven en nemen. Je accepteert jezelf hoe jij bent en bent in staat om liefde te krijgen en geven.


Kleur Periodoot

De peridoot is groen van kleur. Groene kristallen bieden rust en evenwicht. Deze kristallen zijn vooral nuttig als energie tot rust gebracht moet worden of emoties afgevlakt moeten worden.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Peridoot is een kristal die beschermend en reinigend werkt en die voornamelijk groei en persoonlijke ontwikkeling ondersteund. Dit kristal zorgt ervoor dat je in staat bent om je af te wenden van negatieve invloeden van buitenaf. Het stimuleert de zelfstandigheid en assertiviteit.

Dit zorgt ervoor dat je in staat bent om je eigen pad te bewandelen. Peridoot zorgt er ook voor dat je in staat bent tot zelfreflectie en verantwoordelijkheid kunt dragen voor fouten die je hebt gemaakt. Dankzij dit kristal zul je in staat zijn om je fouten te herstellen. Ook zorgt dit kristal ervoor dat je opgekropte emoties (vooral stress, jaloezie, wrok en boosheid), gevoelens van schuld, obsessies en gewetensproblemen kunt loslaten.

Peridoot reinigt en stimuleert het hartchakra. Het zorgt ervoor dat negatieve denk- en gedragspatronen losgelaten kunnen worden en stimuleert het zelfvertrouwen. Het motiveert je concentratie, geeft inspiratie en zorgt ervoor dat je in staat bent om stevig je standpunten in te nemen.

Dit kristal zorgt er ook voor dat je meer (zelf-)inzicht krijgt, meer begrip voor anderen, meer (zelf-)liefde, zelfacceptatie en zorgt ervoor dat je sneller anderen kunt vergeven.


Lichamelijke werking

Peridoot werkt activerend, stimulerend en ontgiftend. Dit kristal heeft een positieve werking op de stofwisseling en het hormoonstelsel. Het zorgt ervoor dat je lichaam gemakkelijker voedingsstoffen op kan nemen. Daarnaast werkt peridoot positief op het hart, de huid, de longen, de lever, de galblaas, de milt, de ogen en de darmen. Dit kristal heeft ook een positieve werking bij stress en helpt bij spierspanning, hoofdpijn (vooral hoofdpijn die voortkomt uit stress/spanning), maagzweren en bij restless legs. Peridoot helpt daarnaast ook nog eens bij astma, stoornissen in het evenwicht en bij duizeligheid. Peridoot kan ook worden ingezet bij bipolaire stoornissen, depressies, depressieve gevoelens en stemmingswisselingen.


Praktische en leuk weetje

 • Peridoot wordt onder andere gevonden op de Canarische eilanden, op Sri Lanka, in Ierland, Brazilië en Egypte.

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Abigail
 • Engelenreader
 • Medium
 • Paragnost
Start gratis chat
medium die
Kenji
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Holger
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Pendelen
Start gratis chat
medium die
Luana
 • Pendelen
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading