23 juni 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Bergkristal: Werking en spirituele betekenis

Bergkristal: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Bergkristal is een krachtige helende en zuiverende kristal. Dit kristal valt onder de kwarstfamilie. Veel soorten kwarts zijn ontstaan vanuit bergkristal. Bergkristal kan onder andere worden ingezet om klachten te verminderen of bij meditatie. Bergkristal is teruggevonden vanuit de oude steentijd, 8000 tot 4000 jaar voor Christus.

Tot op heden wordt dit kristal veel gebruikt om siervoorwerpen van te maken. Bergkristal past bij de sterrenbeelden Leeuw en Steenbok en ondersteund alle (!) chakra’s. Meer over de werking en spirituele betekenis van de bergkristal lees je in dit artikel.


Bergkristal steen producten


Bergkristal in het kort

Bergkristal is een doorzichtig, glasachtig kristal wat valt onder de macrokristallijne kwartsfamilie. De naam bergkristal in ontstaan vanuit het Griekse woord voor ijs, ‘krystallos’. Bergkristal kan ook insluitsels bevatten van onder andere chloriet of goethiet. Hierdoor verandert de kleur van de bergkristal.

Kristallen die onder de familie van de bergkristal horen en dankzij insluitsels verkleurd zijn, zijn onder andere citrien en rookkwarts. Melkkwarts of sneeuwkwarts is een vorm van bergkristal die helemaal wit is. Bergkristal is zeshoekig, maar heeft verschillende vormen doordat de zes zijden regelmatig of onregelmatig kunnen zijn. Elke vorm bergkristal heeft zijn eigen werking.

Bergkristal is ook een uitermate geschikt kristal voor baby’s en kinderen.


Toepassingen bergkristal

Bergkristal heeft een sterke helende en zuiverende werking. Bergkristal wordt bijvoorbeeld ingezet bij edelsteentherapie, Reiki en meditatie. Je kunt dit kristal voor allerlei klachten gebruiken door het te plaatsen op de plek van de klacht of op een chakra om het chakra te openen en te stimuleren. Bergkristal kan bij je worden gedragen als sieraad, op de huid of in de kleding. Bergkristal houdt negatieve stralingen tegen en kan worden geplaatst op een plek in huis om straling tegen te gaan. Bergkristal kan ook worden gebruikt om een elixer van te maken. Dit kristal staat erom bekend om de kracht van andere edelstenen te versterken. In combinatie met de rozenkwarts en de amethist kun je de gouden driehoek maken, die verderop in dit artikel wordt toegelicht. Bergkristal ondersteunt het zelfhelend vermogen, wat het een uitstekend kristal maakt voor veel doeleinden.

Bergkristal kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden.


Spirituele werking en geschiedenis

Bergkristal wordt al gebruikt vanuit de Steentijd, plusminus 8000 tot 4000 voor Christus.

De Romeinen gebruikten de bergkristal als edelsteen om te beschermen tegen ongevallen en ziektes voor reizigers. Bergkristal verkleurd bij aanraking van sommige giftstoffen. Mede daarom werd bergkristal ook gebruikt in bokalen, om zo aan te tonen of er gif in het drinken zat. Zoals al eerder benoemd komt de naam bergkristal van het Griekse woord ‘krystallos’, wat ijs betekent. Dit komt voort vanuit de oude Grieken en Romeinen, omdat zij dachten dat bergkristal voor eeuwig bevroren water was.

Bergkristal wordt in Tibet verwerkt in geneeskrachtige instrumenten.

In het Midden-Oosten werd bergkristal vooral gebruikt als materiaal voor siervoorwerpen. Deze voorwerpen werden versierd met patronen van onder andere dieren. Voorbeelden van voorwerpen die gemaakt werden van bergkristal zijn parfumflesjes of zwaarden met een handgreep gemaakt van bergkristal. Niet alleen in het Midden-Oosten, maar door de eeuwen heen over de hele wereld wordt bergkristal gebruikt om siervoorwerpen van te maken, zoals armbanden en schalen. Heel bekend zijn de Fabergé eieren, die ingelegd werden met bergkristal.

Bergkristal wordt ook gebruikt om de bekende kristallen bollen voor waarzeggers van te maken.


Bergkristal Sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt dit kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij het kopje ‘kristallen kiezen’ in dit artikel.

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een kristal te kiezen wat dicht bij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De bergkristal past bij het sterrenbeeld Leeuw en Steenbok.


Werking van de bergkristal op de sterrenbeelden

De Leeuw heeft soms de neiging om te grote risico’s aan te gaan. Daarnaast kan de Leeuw neerbuigend of autoritair overkomen. De bergkristal ondersteunt de Leeuw bij het aannemen van een neutrale houding en te denken zonder (voor-)oordelen, wat ervoor zorgt dat de Leeuw minder snel autoritair of neerbuigend overkomt. Daarnaast helpt de bergkristal om de Leeuw een heldere geest te schenken, wat ervoor zorgt dat de Leeuw minder snel geneigd is om te grote risico’s te nemen.

De Steenbok is ambitieus en bereikt zijn doelen op een verstandige manier. Toch is de Steenbok geneigd om pessimistisch te zijn als het doel niet wordt behaald of als zijn stappenplan niet helemaal is gelukt. De bergkristal kan de Steenbok ondersteunen om in balans te blijven en een neutrale houding aan te nemen als een doel of stappenplan niet wordt behaald. Ook helpt de bergkristal de Steenbok bij depressieve en pessimistische gevoelens.


Werking van de bergkristal

Alle kristallen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking van de bergkristal op spiritueel gebied en de invloed op de chakra’s.

Kristalsysteem

De bergkristal heeft een trigonaal kristalsysteem. Dit betekent dat het een rooster heeft wat gevormd is uit driehoeken. Dit focust en verankert energie en versterkt en beschermt je aura.

Chakra

De bergkristal stimuleert alle chakra’s. We gaan in dit artikel uit van de zeven basischakra’s.

Het basischakra

Dit chakra zit onderaan de ruggengraat en gaat in op onze overlevingsinstincten. De bergkristal helpt om de positieve eigenschappen van dit chakra te ondersteunen en de negatieve eigenschappen van dit chakra te verzwakken. De positieve eigenschappen: basiszekerheid, actief, onafhankelijk en een sterk gevoel van eigen macht. Negatieve eigenschappen: ongeduldig, doodswens, wraakzuchtig, boos, hyperactief, impulsief, manipulerend, gewelddadig, oversekst of impotent.

Hartchakra

Het hartchakra bevindt zich op het hart en gaat in op de liefde. De kleur die bij het hartchakra past is groen. De bergkristal stimuleert liefde, inspiratie, openheid, positiviteit en oprechtheid. Als je hartchakra in balans is, is er een balans tussen geven en nemen. Je accepteert jezelf hoe jij bent en bent in staat om liefde te krijgen en geven.

Keelchakra

Het keelchakra zit op de keel en is het centrum van de waarheid en de communicatie. Als dit chakra in balans is, kun je jezelf goed uitdrukken. Je communicatie is duidelijk en eerlijk en je bent ook in staat om goed te luisteren naar anderen. Als dit chakra niet in balans is kom je verlegen of onduidelijk over op anderen. Door liegen kan het chakra in onbalans raken en sluiten of blokkeren. Als dit chakra te actief is, komt dit vaak doordat je te veel praat en niet in staat bent om naar anderen te luisteren.

Zonnevlechtchakra

Dit chakra zit boven de navel. Het is het emotionele centrum en zorgt voor emotionele verbinding. Als dit chakra in balans is ben je empatisch, geordend, actief en kan je goed gebruik maken van je eigen energie. Als hij uit balans is, wordt je lui, neem je gevoelens en problemen van anderen over en reageer je overdreven emotioneel of juist overdreven koel. Je kunt je energie niet meer ordenen en er dus geen goed gebruik meer van maken.

Heiligbeenchakra

Het heiligbeenchakra zit onder de navel. Het is het centrum van creativiteit en voortplanting. Als dit chakra in balans is, ben je moedig, vreugdevol, heb je vertrouwen in anderen en ben je vruchtbaar. Als dit chakra uit balans is, heb je een laag zelfrespect, ben je futloos en ben je emotioneel onzeker (met overdreven reacties of gedachten). Het kan zelfs zo zijn dat je onvruchtbaar wordt.

Voorhoofdchakra (derde oog chakra)

Het voorhoofdchakra wordt ook wel derde oog chakra genoemd. Hij zit op het voorhoofd, halverwege tussen de wenkbrauwen en de haarlijn. Het wordt gezien als het centrum van inzicht, intuïtie en geestelijke verbinding. Als dit chakra in balans is ben je intuïtief en waarnemend en beleef je het leven in het moment. Als dit chakra uit balans is, wordt je sterk gehecht aan het verleden en kun je angstig worden. Je reageert niet meer intuïtief, maar gaat je bijgelovig opstellen.

Kruinchakra

Het kruinchakra zit boven op het hoofd en zorgt voor spirituele verbinding. Hij ondersteunt creativiteit en het geven en ontvangen van liefde van de medemens. Hij zorgt er ook voor dat er een opening is voor het mystieke of spirituele. Als je kruinchakra niet in balans is, kan dit zorgen voor een te grote fantasie, het koesteren van illusies en zorgen voor arrogantie.


Kleuren van de Bergkristal

Bergkristal is doorzichtig. Bergkristal valt hiermee onder de witte en heldere kristallen. Deze kristallen zuiveren en focussen energie en leggen een verbinding met de hoogste gebieden van het bestaan. Ze worden vooral gebruikt als situaties verhelderd moeten worden.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Bergkristal wordt veel ingezet bij healing en energetisch werk vanwege zijn geneeskrachtige en zuiverende werking. Dit kristal stimuleert de energie, absorbeert energie en is in staat om de energie te reguleren en zo nodig op te slaan. Dit kristal stimuleert ook de werking van andere kristallen. Het reinigt alle (!) chakra’s en zorgt ervoor dat de chakra’s in balans komen.

Daarnaast werkt dit kristal ook beschermend en zorgt het ervoor dat de aura (of je energieveld) wordt beschermd tegen alle vormen van negatieve straling. Bergkristal stimuleert de concentratie en zorgt ervoor dat je helder kunt nadenken. Het zorgt er ook voor dat je vanuit een neutrale houding leert kijken zodat je problemen kunt oplossen.

Deze houding helpt ook tegen (voor-)oordelen. Bergkristal heeft een zuiverende en vitaliserende werking. Ook heeft het een stimulerende of juist kalmerende werking, het bevordert bijvoorbeeld het hebben van geduld en stimuleert de volhardende geest. Het zorgt ervoor dat je in balans komt met jezelf en in harmonie kunt leven. Bergkristal helpt daarnaast tegen depressieve gevoelens, besluiteloosheid, slapeloosheid en zorgt ervoor dat angsten verminderd worden.


Lichamelijke werking Bergkristal

Bergkristal heeft een sterk helende en zuiverende werking. Bergkristal heeft een verkoelende werking bij bijvoorbeeld brandwonden. Het heeft ook een pijnstillende en koortsverlagende werking en werkt bloedzuiverend. Dit kristal stimuleert het immuunsysteem en het hart. Het is ook een werkzaam kristalbij misselijkheid, griep, aandoeningen aan de ogen en/of oren, epilepsie, (zenuw-)ontstekingen, allergische reacties, hoofdpijn, migraine, diarree, huiduitslag en zwellingen. Bergkristal zorgt ervoor dat het lichaam weer in balans komt, mede omdat bergkristal het zelfhelend vermogen van het lichaam aanspreekt en stimuleert.

Bergkristal kan ook worden ingezet om de borstvoeding te stimuleren.


De gouden driehoek

De gouden driehoek wordt gevormd met de amethist, bergkristal en de rozenkwarts. Deze kristallen verbinden zich onderling en versterken elkaars kracht. Het brengt de energiestromen in balans, wat de rust en harmonie bevordert. Het is handig als je ervoor zorgt dat de stenen alle drie ongeveer dezelfde grootte hebben, zodat ze elkaar optimaal kunnen versterken. Soms wordt er een hematiet in het midden van de driehoek gelegd. Dit wordt gedaan zodat de kristallen kunnen aarden. Hematiet zorgt ervoor dat geabsorbeerde energie kan worden afgevoerd. Daarmee vergroot je het zelfreinigend vermogen van de stenen. De kristallen zijn dus in principe zelfreinigend, maar je kunt ervoor kiezen om ze af en toe zelf te reinigen en/of te verplaatsen. Waar je de kristallen wilt plaatsen, is voor iedereen verschillend. De gouden driehoek wordt vaak in de woonkamer of slaapkamer geplaatst. Als het een grote ruimte is, worden er soms ook meerdere driehoeken gelegd.


Kristallenhealing: hoe werkt dat?

Voor meer informatie over de helende werking van kristallen verwijs ik u graag door naar mijn artikel: ‘’Kristallenhealing: hoe werkt dat?’’ Hier kunt u meer specifieke informatie vinden over de helende werking van kristallen en wat er nog meer wordt gezegd over de kleuren, vormen, roosters en nog veel meer.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Tim & Tessa
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Kenji
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Dana
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading