23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Rozenkwarts: Werking en spirituele betekenis

Rozenkwarts: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

De rozenkwarts staat bekend als de liefdessteen. De steen van onvoorwaardelijke liefde en (zelf)vergeving. De steen varieert van lichtroze tot donkerroze, is doorschijnend en heeft soms een vettige glans. De steen behoort tot de Kwarts familie.


Rozenkwarts steen producten


Verschillende soorten rozenkwarts

Er zijn twee soorten rozenkwarts. De gewone rozenkwarts en de rozenkwarts die bekend staat als de ster-rozenkwarts. Deze laatste is een rozenkwarts met een stervormige lichtbreking doordat de steen rutiel bevat. Dit sterachtige lichteffect wat hierbij ontstaat, wordt asterisme genoemd. De gewone rozenkwarts wordt zeer goed gevonden  en is dus makkelijk verkrijgbaar, de ster-rozenkwarts is zeldzaam.

Let op, in sommige gevallen wordt er roze glas als rozenkwarts verkocht. In glas zitten luchtbelletjes, rozenkwarts heeft dit niet.


Toepassingen rozenkwarts

De rozenkwarts kan worden gedragen op het lichaam om de fysieke en mentale werking te stimuleren, vooral als deze dichtbij het hartchakra wordt gedragen. Er kan ook mee worden gemediteerd. Soms wordt de steen ook onder het kussen gelegd tijdens het slapen, om meer empathie te ontwikkelen. Als de steen in een ruimte wordt gelegd kan dit zorgen voor een sfeer van harmonie en rust. In combinatie met de amethist en de bergkristal kan de rozenkwarts worden gebruikt om de heilige of gouden driehoek te creëren, wat ik hieronder verder nog zal toelichten.

Rozenkwarts is verder nog een steen die populair is om te verwerken in sieraden. Je kunt de rozenkwarts ook kopen als roller, hierover leg ik in dit artikel ook nog meer uit.


Reiniging rozenkwarts

Rozenkwarts kan je het best reinigen doormiddel van water of aarde. Rozenkwarts kan beter niet worden opgeladen in zonlicht, omdat de steen hierdoor kan gaan verkleuren. Opladen kan dus het beste in maanlicht. Door de rozenkwarts in een bakje met bergkristal te leggen, zal de steen sneller opladen. De bergkristal versterkt de energie in de rozenkwarts.


Spirituele betekenis

Rozenkwarts staat al eeuwen bekend als de liefdessteen. In de Griekse en Romeinse tijd werd de rozenkwarts aan Amor en Eros geschonken, de godinnen van de liefde. Er werd geloofd dat zij de steen naar de aarde zouden hebben gebracht. In het oude Egypte werd geloofd dat het dragen van sieraden met rozenkwarts het liefdesleven zou vergroten. Rozenkwarts wordt daarnaast geassocieerd met de aartsengel Chamuël. Chamuël staat bekend als de engel van (zelf)liefde en de heling van het hart. Deze steen zou de krachten van Chamuël versterken.


Rozenkwarts Sterrenbeeld en geboortemaand

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. De rozenkwarts hoort niet bij een specifieke geboortemaand, maar past wel bij enkele sterrenbeelden. Door een edelsteen te kiezen wat dichtbij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan de steen extra krachtig werken.

De rozenkwarts past bij het sterrenbeeld Stier en Kreeft.

Stier
Het element wat past bij het sterrenbeeld stier, is aarde. Ben jij een stier? Dikke kans dat jij een introvert persoon bent. Jij bent geduldig en wacht je kansen af. Je gaat liefdevol om met je naasten en zal je snel in jezelf terugtrekken om jezelf en hen te beschermen. Je bent een harde werker doordat je vastberaden en volhardend bent. Soms is het lastig voor jou, omdat je hierdoor wel koppig kan worden. Sommige stieren hebben het gevoel dat het meer moet zijn, terwijl je wel geduldig je plekje afwacht. Hierdoor kan je je soms jaloers of hebzuchtig voelen.

Kreeft
Het element wat past bij het sterrenbeeld kreeft, is water. Ben jij een kreeft? Kreeften zijn vaak emotionele personen die veel op hun intuïtie afgaan. Soms zijn deze personen ook hoogsensitief of hooggevoelig. Je bent namelijk als kreeft verhoogd meevoelend met anderen en wil deze personen koste wat het kost beschermen. Door je hoge gevoeligheid ben je echter soms ook humeurig, doordat je snel de emoties van anderen oppikt. Dit maakt je soms over emotioneel, wat lastig kan zijn voor anderen om te begrijpen. Door alles wat jij ervaart en voelt om je heen, is het voor jou soms lastig om dingen los te laten.

Werking van de rozenkwarts op de sterrenbeelden

De rozenkwarts past bij de sterrenbeelden stier en kreeft omdat beide sterrenbeelden types zijn die liefdevol met anderen omgaan. De rozenkwarts kan de stier ondersteunen doordat hij kan helpen onderdrukte emoties los te laten en daarmee gevoelens van jaloezie of hebzucht kan verminderen. De rozenkwarts ondersteunt de kreeft doordat hij kalmerend werkt op de emoties. De kreeft pikt gemakkelijk emotie van anderen op, waardoor je over emotioneel kan worden. Doordat deze steen zacht de emoties tot rust brengt, ontstaat er meer rust in het hoofd van de kreeft.


Werking van de rozenkwarts

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder leg ik de helende werking van een aantal vormen uit:

Kristalsysteem

De rozenkwarts heeft een trigonaal kristalsysteem. Dit betekent dat het een rooster heeft wat gevormd is uit driehoeken. Dit focust en verankert energie en versterkt en beschermt je aura. Soms groeit de steen in clusters van prismatische kristallen.

Chakra

De rozenkwarts activeert het hartchakra. Het hartchakra bevindt zich op het hart en gaat in op de liefde. De rozenkwarts stimuleert liefde, inspiratie, openheid, positiviteit en oprechtheid. Als je hartchakra in balans is, is er een balans tussen geven en nemen. Je accepteert jezelf hoe jij bent en bent in staat om liefde te krijgen en geven.

Kleur

De rozenkwarts heeft een lichtroze tot donkerroze (tegen rood aan) kleur. Roze kristallen bieden onvoorwaardelijke liefde en troost. Ze helpen om het hart te healen door emoties tot rust te brengen en op den duur (zelf)acceptatie mogelijk te maken.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Zoals al eerder benoemd staat de rozenkwarts bekend als liefdessteen.  Soms staat hij ook bekend als de kindsteen of kunststeen. Het is simpel gezegd de healingstone van het hart. Dit is natuurlijk niet voor niets, de steen werkt kalmerend en rustgevend bij emotioneel verdriet. Niet alleen ondersteunt de steen bij bekend emotioneel verdriet, hij helpt ook om je onderdrukte emoties los te kunnen laten. Het grootste voordeel van de rozenkwarts is dat hij mild en zacht werkt. Hierdoor is de steen ook uitstekend geschikt voor kinderen. De steen stimuleert creativiteit en fantasie (kunststeen). Daarnaast zorgt de steen voor meer empathie. De steen zorgt er niet alleen voor dat wij in staat zijn om anderen lief te hebben, open te staan voor (liefdes)relaties, relaties te herstellen en deze relaties positief te onderhouden, maar zorgt ook voor acceptatie van onszelf. Deze steen kan ervoor zorgen dat je weer in contact bent met je eigen basis en je eigen gevoel.


Lichamelijke werking

De rozenkwarts werkt ontgiftend op de lever en de nieren. Daarnaast is het een geschikte steen om de bloedsomloop en ademhaling te stimuleren. Hiermee stimuleert hij niet alleen de doorstroming van het bloed naar het hart, maar ook de doorbloeding van weefsel. De steen werkt bevorderlijk bij seksuele problemen en de geslachtsorganen. De steen kan worden gebruikt tijdens de zwangerschap om de zwangerschap positief te onderstenen of voor de zwangerschap omdat het een positieve werking heeft op de vruchtbaarheid. De steen kan helpen bij duizeligheidklachten. De steen wordt ook gebruikt bij AD(H)D.


De gouden driehoek

De gouden driehoek wordt gevormd met de amethist, bergkristal en de rozenkwarts. Deze stenen verbinden zich onderling en versterken elkaars kracht. Het brengt de energiestromen in balans, wat de rust en harmonie bevordert. Het is handig als je ervoor zorgt dat de stenen alle drie ongeveer dezelfde grootte hebben, zodat ze elkaar optimaal kunnen versterken. Soms wordt er een hematiet in het midden van de driehoek gelegd. Dit wordt gedaan zodat de stenen kunnen aarden. Hematiet zorgt ervoor dat geabsorbeerde energie kan worden afgevoerd. Daarmee vergroot je het zelfreinigend vermogen van de stenen. De stenen zijn dus in principe zelfreinigend, maar je kan ervoor kiezen om ze af en toe zelf te reinigen en/of te verplaatsen. Waar je de stenen wilt plaatsen, is voor iedereen verschillend. De stenen worden vaak in de woonkamer of slaapkamer geplaatst. Als het een grote ruimte is, worden er soms ook meerdere driehoeken gelegd.


De rozenkwarts roller

Het idee van de rozenkwarts roller (maar ook te koop in bijvoorbeeld jade of agaat variant) komt uit China. In China wordt deze roller gebruikt bij de Guasha-behandeling. Dit is een medische behandeling die wordt toegepast om vervuilde deeltjes te verwijderen van de huid, waardoor blokkades in de energiebanen worden verwijderd. De rollende beweging zorgt voor een betere doorbloeding van de huid en zorgt ervoor dat afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. Dit zou moeten helpen bij bijvoorbeeld wallen. Het verstevigt de spieren in je gezicht (de roller wordt in de meeste gevallen gebruikt op het gezicht) en zorgt daarvoor voor een gezondere en stralendere huid. De rozenkwarts roller bevordert daarnaast het zelfvertrouwen, zorgt ervoor dat emoties in balans komen en vermindert stress en spanningen. De roller kan je gebruiken om gezichtsolie of crèmes op de huid aan te brengen.


Praktische en leuke weetjes:

 • De steen is meestal doorzichtig tot doorschijnend, maar in Zuid-Amerika wordt er transparante rozenkwarts gevonden.
 • De steen heeft een hardheid van ongeveer 7.
 • De roze kleur komt van siliciumdioxide, titaan en mangaan. De naam van de steen komt dan ook voort uit de typische roze kleur van de steen.
 • De steen is primair gevormd, door magmatische vorming.
 • Rozenkwarts wordt veel gevonden in Zuid-Afrika, Madagaskar, Brazilië en de Verenigde Staten.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading