18 juli 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Tijgeroog: Werking en spirituele betekenis

Tijgeroog: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Tijgeroog is vanwege zijn bekende en opvallende lichtreflectie een populair kristal. Tijgeroog heeft verschillende varianten, zoals de chrysoberyl en de valkenoog. Tijgeroog is een populair kristal voor het maken van siervoorwerpen. Dit beschermende en aardende kristal werkt positief in op onder andere het zenuwstelsel.

Het beschermt je aura tegen negatieve invloeden en zorgt voor meer zelfinzicht. Dit kristal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar oud. Dit kristal past bij de sterrenbeelden Leeuw en Tweelingen en stimuleert het basischakra en het zonnevlechtchakra. Meer over de werking en spirituele betekenis van tijgeroog lees je in dit artikel.


Tijgeroog steen producten


Tijgeroog kristal in het kort

Tijgeroog is een goudbruin tot roodbruin kristal wat onder de kwartsfamilie valt. Tijgeroog heeft een lichtreflectie in het kristal. Tijgeroog heeft ook andere vormen, zoals de valkenoog. De valkenoog wordt ook wel blauwe tijgeroog genoemd en is een blauwgrijze variant van de tijgeroog. Een andere bekende variant van de tijgeroog is de chrysoberyl, ook wel kattenoog genoemd.

Dit is een gele variant van de tijgeroog. De rode tijgeroog is ook een bekende variant van de tijgeroog, die ook wel stierenoog wordt genoemd. Tijgeroog is een kwarts wat ijzer bevat, waardoor de kenmerkende kleur en reflectie ontstaat. Door het verschil in concentratie ijzer wat tijgeroog bevat, ontstaan de verschillende kleuren strepen.

Tijgeroog wordt door de eeuwen heen gebruikt voor het maken van siervoorwerpen. De naam tijgeroog komt door het speciale lichteffect en de bekende goudgele kleur van het kristal. De combinatie van de kleur en het lichteffect doet soms denken aan een oog van een tijger.

Tijgeroog is een geschikte steen voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar oud.


Toepassingen Tijgeroog

Tijgeroog is een populair kristal die je op je lichaam kunt dragen of in je kleding kunt dragen. Tijgeroog is ook een geschikte steen om op een plaats op het lichaam te leggen die aandacht behoeft. Ditzelfde is mogelijk voor het openen en stimuleren van het basischakra en de zonnevlechtchakra.

Tijgeroog wordt gebruikt voor massage, edelsteentherapie en meditatie. Tijgeroog kan ook goed worden ingezet tijdens het maken van toetsen, examens of om te gebruiken tijdens studeren. Dit kristal stimuleert namelijk het analytisch vermogen. Tijgeroog kan ook worden gebruikt om een elixer van te maken. Als elixer stimuleert het de hersenen en beschermd dit kristal je tegen negatieve invloeden.

Tijgeroog kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden.


Spirituele werking en geschiedenis

Tijgeroog is al door de eeuwen heen een geliefde steen. We kunnen de tijgeroog al terug leiden naar het Oude Griekenland. Zij gebruikten dit kristal voor een positief humeur en het versterken van de zintuigen. Zij geloofden ook dat dit kristal hen zou beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf.

In de middeleeuwen werd geloofd dat tijgeroog zou beschermen tegen zwarte magie, zoals het boze oog. Niet alleen tijgeroog werd hiervoor gebruikt, ook andere kristallen die een lichteffect bevatten wat doet denken aan een oog werden hiervoor gebruikt.


Tijgeroog Sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt dit kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij het kopje ‘kristallen kiezen’ in dit artikel.

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen.

De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een kristal te kiezen wat dicht bij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De tijgeroog past bij het sterrenbeeld Tweelingen en Leeuw.


Werking van de tijgeroog op de sterrenbeelden

De Tweelingen heeft soms een tegenstrijdige en complexe persoonlijkheid. De Tweelingen is energiek en ondernemend, maar kan ook rusteloos en egocentrisch zijn. Tijgeroog zorgt ervoor dat de energie naar binnen wordt gericht, waardoor je in staat bent tot meer zelfinzicht. Dit helpt de Tweelingen bij zijn tweestrijd. Tijgeroog helpt de Tweelingen bij besluiteloosheid, interne conflicten en twijfelgedrag. Dankzij de kalmerende en rustgevende werking helpt dit kristal ook bij de rusteloosheid die de Tweelingen soms kan ervaren.

De Leeuw is niet bang om uitdagingen aan te gaan maar neemt soms teveel risico’s. Ook heeft de Leeuw soms de neiging om een neerbuigende of autoritaire houding aan te nemen. De tijgeroog ondersteunt de Leeuw om het overzicht te bewaren en om afstand te nemen. Zo kan de Leeuw voorkomen dat hij onnodige risico’s neemt. Ook kan de tijgeroog de Leeuw helpen om het grote geheel te zien. Dit zorgt ervoor dat hij meer inzicht in zichzelf en in anderen krijgt wat kan voorkomen dat de Leeuw een neerbuigende en/of autoritaire houding aanneemt.

Werking van de tijgeroog

Alle kristallen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking van de aventurijn op spiritueel gebied en de invloed op de chakra’s.

Kristalsysteem

De tijgeroog heeft een trigonaal kristalsysteem. Dit betekent dat het een rooster heeft wat gevormd is uit driehoeken. Dit focust en verankert energie en versterkt en beschermt je aura.

Chakra

Tijgeroog stimuleert het basischakra en het zonnevlechtchakra.

Het basischakra zit onderaan de ruggengraat en gaat in op onze overlevingsinstincten. Deze kristallen helpen om de positieve eigenschappen van dit chakra te ondersteunen en de negatieve eigenschappen van dit chakra te verzwakken. De positieve eigenschappen: basiszekerheid, actief, onafhankelijk en een sterk gevoel van eigen macht. Negatieve eigenschappen: ongeduldig, doodswens, wraakzuchtig, boos, hyperactief, impulsief, manipulerend, gewelddadig, oversekst of impotent.

Het zonnevlechtchakra zit boven de navel. Het is het emotionele centrum en zorgt voor emotionele verbinding. Als dit chakra in balans is ben je empatisch, geordend, actief en kan je goed gebruik maken van je eigen energie. Als hij uit balans is, wordt je lui, neem je gevoelens en problemen van anderen over en reageer je overdreven emotioneel of juist overdreven koel. Je kunt je energie niet meer ordenen en er dus geen goed gebruik meer van maken.


Kleur van Tijgeroog

De tijgeroog heeft een goudbruine of roodbruine kleur. De Tijgeroog valt hiermee onder de bruine, grijze en zwarte kristallen. Deze kristallen ontgiften negatieve energie en aarden het fysieke lichaam, hierdoor zijn ze geschikt als beschermers.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Tijgeroog is een sterk beschermend en aardend kristal. Dit kristal beschermt het aura (energieveld) tegen negatieve energieën en invloeden van buitenaf. Het zorgt ervoor dat je in staat bent om je energie naar binnen te richten en op jezelf te focussen. Dit zorgt ervoor dat je beter in staat bent om het grotere geheel te zien en het geeft je meer inzicht in jezelf en in anderen.

Tijgeroog zorgt ervoor dat je in staat bent om overzicht te bewaren en afstand te nemen van situaties waardoor je in staat bent om je doelen te bereiken. Tijgeroog stimuleert het concentratievermogen en de intuïtie en schenkt zelfvertrouwen, moed en doorzettingsvermogen. Dit kristal helpt ook om (interne) conflicten en dilemma’s aan te gaan en zorgt voor minder besluiteloosheid en minder twijfelgedrag.

Het is een kalmerend en rustgevend kristal. Dit kristal werkt ook positief bij persoonlijkheidsstoornissen en depressieve gevoelens. In de kristallenhealing wordt tijgeroog vooral ingezet voor het verwarmende effect. Dit is te danken aan de concentratie ijzer die tijgeroog bevat.

De goudgele variant van de tijgeroog heeft een nog positievere werking op het concentratievermogen en het helder denken en is een zeer geschikt kristal om te gebruiken tijdens studeren/examens et cetera.

De rode tijgeroog stimuleert (naast de algemene eigenschappen) de vitaliteit, de wilskracht, je energiepeil en je eigen kracht en werkt aardend.


Lichamelijke werking Tijgeroog

Tijgeroog heeft een positieve invloed op de ogen, oren, het hart, de hersenen, de bloedsomloop, de lever, keelpijn, longklachten, klachten van de buik zoals darmkrampen, hyperventilatie, bloedarmoede, de geslachtsorganen, spierkrampen en astma. Tijgeroog heeft een pijnstillende werking en helpt bij spanning.

Dit kristal helpt ook bij een overprikkeld zenuwstelsel. Tijgeroog stimuleert de genezing van botbreuken en heeft een positief effect op de stofwisseling. Tijgeroog ondersteunt ook bij de fijne motoriek. Tijgeroog beschermt het aura tegen negatieve energie en invloeden van buitenaf en stimuleert het basischakra en het zonnevlechtchakra.


Praktische en leuke weetjes

 • In 1886 tijdens de Witwatersrand Gold Rush, trokken veel mensen naar Zuid-Afrika om goud en diamanten te delven. In deze periode werd er veel tijgeroog gevonden, vooral in de buurt van Criquatown. Criquatown staat nog steeds bekend als grote vindplaats voor tijgeroog.
 • Tijgeroog had vroeger de Griekse naam ‘crocidoliet’. Dit betekent draadsteen.
 • Tijgeroog beschermt je huis tegen ongewenste gasten als je tijgeroog bij de voordeur plaatst.
 • Tijgeroog wordt vooral gevonden in Zuid-Afrika, India, Mexico, de Verenigde Staten en Australië.
 • Pas in de 19e eeuw kregen de gele (kattenoog of chrysoberyl) en blauwe tijgeroog (valkenoog) hun eigen naam om ze goed uit elkaar te kunnen houden.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading