2 maart 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Toermalijn: Werking en spirituele betekenis

Toermalijn: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

De toermalijn heeft veel verschillende varianten en kleuren. Een toermalijn heeft vaak meer dan één kleur. Binnen de kristallenhealing worden vooral de rode, groene, zwarte en watermeloentoermalijn gebruikt. Ook als de toermalijn is gepolijst of getrommeld, blijft het oneffenheden houden. Dit is de natuurlijke vorming van de steen. De verschillende soorten van toermalijn zijn:

 • Draviet toermalijn
 • Paraiba toermalijn
 • Watermeloentoermalijn
 • Indigoliet
 • Gele toermalijn
 • Verdeliet
 • Polychrome toermalijn
 • Rubelliet
 • Apyriet
 • Schörl
 • Toermalijnkatoog
 • Toermalijnkwarts: Dit is een uitzondering op de toermalijnen. Dit is een bergkristal met naalden van zwarte toermalijn erin.


Toermalijn steen producten


Voor we beginnen met het toermalijn kristal

Reiniging en opladen
Toermalijn kan je beter niet in zonlicht opladen, omdat hij hiervan kan gaan verkleuren. De zwarte toermalijn is hierin een uitzondering. Beter kan de steen worden opgeladen in maanlicht of in de aarde. Het reinigen is mogelijk op alle mogelijke manieren.

Toepassingen
De toermalijn kan op het lichaam worden gedragen of gebruikt worden om mee te mediteren. De roze toermalijn helpt tegen hartklachten die lichamelijk of emotioneel/psychisch zijn ontstaan. Je kunt dan een cirkel maken van roze toermalijn op je borstbeen, bij je hartchakra. Leg een zwarte toermalijn onder aan je romp, bij je basischakra. Maak een cirkelende beweging met een bergkristal over de cirkel van de roze toermalijn. Dit kan ondersteunend werken om hartpijnen los te maken en te verwerken.


Spirituele betekenis toermalijn

De toermalijn werd in 1703 opnieuw ontdekt en geïntroduceerd in Europa door de Nederlanders. Zij noemden de steen ‘turmali’. Een Singalees woord wat grofweg ‘steen met gemengde kleuren betekent’. De rubelliet werd vanaf dat moment veel gebruikt door kunstenaars die aangaven dat de steen hun creativiteit en scheppingsvermogen verhoogde.

Door de Arabieren werd de steen gezien als de steen van de zon. Hij zou ervoor zorgen dat je beschermt werd tegen nachtmerries en slechte invloeden. De steen zou het hart beschermen en versterken.


Toermalijn Sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een steen te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt die steen op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij stenen kiezen in het artikel kristallenhealing: Hoe werkt dat?

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen.

De roze toermalijn past bij de maand oktober. Door een edelsteen te kiezen wat dichtbij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan de steen extra krachtig werken.

De toermalijn past bij het sterrenbeeld Weegschaal, Schorpioen en Steenbok.

Weegschaal (verdeliet)
Het element wat past bij de weegschaal, is lucht. De weegschaal is het enige teken in de sterrenbeeld die niet wordt afgebeeld als mens of dier. In de moderne astrologie wordt de weegschaal dan ook als meest geliefde sterrenbeeld gezien. Zij geven aan dat de weegschaal het middelpunt van het jaar vertegenwoordigt, wanneer er geoogst wordt.

Als jij een weegschaal bent, dan ben jij van nature een vriendelijk en zachtaardig persoon. Jij vind geluk in je leven als jij liefde en harmonie kunnen (over)brengen aan anderen. Je kan kritisch nadenken en situaties overzien, maar wanneer je eenmaal een standpunt hebt ingenomen, blijf je hier ook bij. Je vindt het soms lastig om met kritiek om te gaan en je bent snel afhankelijk van de goedkeuring van anderen. De weegschaal wordt vaak gezien als een persoon met spirituele gaven, die goed kan aanvoelen wat er bij andere personen speelt en hierop inspeelt. Hierdoor kun je echter ook soms goedgelovig zijn en ben je makkelijk te beïnvloeden. Omdat je behoefte hebt aan de goedkeuring van anderen, kun je soms besluiteloos of veranderlijk worden.

Schorpioen (rubelliet)
Het element wat bij het sterrenbeeld schorpioen past, is water. Ben jij een schorpioen? Jij gaat met passie voor jou doel! Jij hebt een sterke wil, die vaak gebaseerd is op een intuïtief gevoel. Daarnaast kan jij naast jezelf stimuleren, ook goed anderen stimuleren en ben jij een emotioneel persoon. Daarentegen moet je soms wel oppassen met jezelf. Jij kan namelijk soms behoorlijk koppig zijn als je gaat voor je doel, ondanks dat het niet altijd het juiste pad is en anderen jou hierop wijzen. Dit kan soms wrok en jaloezie opleveren, wat jij in jezelf gaat binnenvetten. Anderen hebben het juist goed met jou voor!

Steenbok (schörl)
Het element wat bij het sterrenbeeld steenbok past, is aarde. Ben jij een steenbok? Dan ben jij ambitieus. Jij wilt je doel behalen en doet dit op een verstandige, geduldige en voorzichtige manier. Je bent wel erg gedisciplineerd en denkt goed en praktisch over stappen na, voordat je ze maakt. Je kan soms wel een beetje pessimistisch zijn als je jou doel niet zomaar kan behalen of als er stappen zijn mislukt.

Werking van de toermalijn op de sterrenbeelden

De groene toermalijn werkt ondersteunend voor de weegschaal. Doordat dit kristal zorgt voor evenwicht en negatieve gedachten omzet in positieve, leer je om positief naar jezelf te kijken. Hierdoor wordt je minder makkelijk beïnvloedbaar. Daarnaast leer je om je eigen krachten te benutten doordat jijzelf in balans bent. Daardoor zul je merken dat je ook minder naar de goedkeuring van anderen verlangd. De roze en rode toermalijn past bij de schorpioen. Dit kristal zorgt ervoor dat overdreven gevoelens van agressie (zoals wrok en jaloezie) verminderen. Daarnaast helpt dit kristal ondersteunend in sociale situaties en bevordert het tact en flexibiliteit. Iets wat de schorpioen soms lastig vind, als hij of zij eenmaal een standpunt heeft ingenomen. De zwarte toermalijn werkt ondersteunend voor de steenbok. De steenbok krijgt soms pessimistische en negatieve gedachten als hij of zij zijn doel niet direct kan behalen of er tegenslagen zijn geweest. De zwarte toermalijn zorgt ervoor dat je weer kan aarden, je negatieve energie wordt omgezet in positieve energie en je leert omgaan met de situatie waarin je nu zit.


Werking van de verschillende soorten toermalijn

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Omdat de toermalijn zoveel varianten heeft, is van elke steen de werking ook anders. Daarom zal ik hieronder per steen de werking omschrijven.

Toermalijn Chakra

De toermalijn werkt in op verschillende chakra’s, afhankelijk van de kleur van de steen. De blauwe toermalijn (indigoliet) past bij het voorhoofdchakra en het kruinchakra. De verdeliet (groene toermalijn) past bij het hartchakra. De watermeloentoermalijn past bij het hartchakra en het basischakra. De gele toermalijn past bij het zonnevlechtchakra. De roze toermalijn (rubelliet) past bij het hartchakra, heiligbeenchakra en het basischakra. De rode toermalijn (rubelliet) past bij het heiligbeenchakra en het basischakra. De draviet (bruine toermalijn) past bij het basischakra en de zwarte toermalijn (schörl) past ook bij het basischakra.

Het hartchakra
Verdeliet, watermeloentoermalijn, roze toermalijn. Het hartchakra bevindt zich op het hart en gaat in op de liefde. De rozenkwarts stimuleert liefde, inspiratie, openheid, positiviteit en oprechtheid. Als je hartchakra in balans is, is er een balans tussen geven en nemen. Je accepteert jezelf hoe jij bent en bent in staat om liefde te krijgen en geven.

Het basischakra
Watermeloentoermalijn, roze toermalijn, rode toermalijn, draviet en schörl. Dit chakra zit onderaan de ruggengraat en gaat in op onze overlevingsinstincten. De obsidiaan helpt om de positieve eigenschappen van dit chakra te ondersteunen en de negatieve eigenschappen van dit chakra te verzwakken. De positieve eigenschappen: basiszekerheid, actief, onafhankelijk en een sterk gevoel van eigen macht. Negatieve eigenschappen: ongeduldig, doodswens, wraakzuchtig, boos, hyperactief, impulsief, manipulerend, gewelddadig, oversekst of impotent.

Het zonnevlechtchakra
Gele toermalijn. Dit chakra zit boven de navel. Het is het emotionele centrum en zorgt voor emotionele verbinding. Als dit chakra in balans is ben je empatisch, geordend, actief en kan je goed gebruik maken van je eigen energie. Als hij uit balans is, wordt je lui, neem je gevoelens en problemen van anderen over en reageer je overdreven emotioneel of juist overdreven koel. Je kan je energie niet meer ordenen en er dus geen goed gebruik meer van maken.

Het voorhoofdchakra
De blauwe toermalijn. Dit chakra wordt ook wel derde oog chakra genoemd. Hij zit op het voorhoofd, halverwege tussen de wenkbrauwen en de haarlijn. Het wordt gezien als het centrum van inzicht, intuïtie en geestelijke verbinding. Als dit chakra in balans is ben je intuïtief en waarnemend en beleef je het leven in het moment. Als dit chakra uit balans is, wordt je sterk gehecht aan het verleden en angstig. Je reageert niet meer intuïtief, maar gaat je bijgelovig opstellen.

Het kruinchakra
Blauwe toermalijn. Seleniet werkt ondersteunend op het kruinchakra. Het kruinchakra zit boven op het hoofd en zorgt voor spirituele verbinding. Hij ondersteunt creativiteit en het geven en ontvangen van liefde van de medemens. Hij zorgt er ook voor dat er een opening is voor het mystieke of spirituele. Als je kruinchakra niet in balans is, kan dit zorgen voor een te grote fantasie, het koesteren van illusies en zorgen voor arrogantie.

Het heiligbeenchakra
Rode en roze toermalijn. Het heiligbeenchakra zit onder de navel. Het is het centrum van creativiteit en voortplanting. Als dit chakra in balans is, ben je moedig, vreugdevol, heb je vertrouwen in anderen en ben je vruchtbaar. Als dit chakra uit balans is, heb je een laag zelfrespect, ben je futloos en ben je emotioneel onzeker (met overdreven reacties of gedachten). Ook kan het zijn dat je onvruchtbaar wordt.

Kleur

 • Bruin en zwart: De draviet is een bruin kristal en de schörl is een zwart kristal. Bruine en zwarte kristallen zijn goed om het fysieke lichaam te aarden. Ze ontladen negatieve energie. Ze zijn beschermend voor het aura omdat ze negatieve energie afstoten. Ze kunnen goed worden gebruikt in een lay-out.
 • Blauw: Blauwe kristallen hebben een kalmerend effect en stimuleren zelfexpressie. Ze aarden spirituele energie en steunen intuïtie.
 • Geel: Gele kristallen hebben een organiserend effect en schudden je wakker. Ze zijn actief op geestelijk niveau en de zonnevlecht. Ze helpen om emoties tot rust te brengen en werken ondersteunend bij infecties of ontstekingen.
 • Groen: De verdeliet is een groen kristal. Groene kristallen bieden rust en evenwicht. Groene kristallen zijn vooral nuttig als energie tot rust gebracht moet worden of emoties afgevlakt moeten worden.
 • Roze: Er is een rode en een roze variant van de rubelliet. Roze kristallen bieden onvoorwaardelijke liefde en troost. Ze helpen om het hart te healen door emoties tot rust te brengen en op den duur (zelf)acceptatie mogelijk te maken.
 • Rood: Rood heeft een stimulerend en versterkend effect. Rode kristallen stimuleren creativiteit maar stimuleren ook vluchtige emoties. Rode kristallen worden gebruikt om bloedingen en ontstekingen tegen te gaan.
 • Purper, indigo & lila: Dit kristal zorgt ervoor dat alles in balans wordt gebracht en op één lijn komt te staan. Ze verhogen de spiritualiteit en de dienstverlening aan anderen. Ze helpen om oververhitte energie rustig af te laten koelen.

Spirituele werking toermalijn, onderbewustzijn en ziel

Schörl (zwarte toermalijn)
De zwarte toermalijn is een aardende en beschermende steen. Dit kristal werkt het sterkst aardend en beschermend van alle toermalijn soorten. Hij helpt tegen negatieve energie en negatieve gedachten. Hij kan je helpen om de dingen van de positieve kant te bekijken en te leren omgaan met de situatie waarin jij je bevind en deze zelfs te gaan accepteren. De steen bevordert de creativiteit. De steen werkt reinigend en aardend, waardoor het zorgt voor een balans tussen de chakra’s, het fysieke lichaam en de emoties. Doordat de toermalijn reinigend en beschermend werkt, helpt het om gevoelens van spanningen weg te nemen. Toermalijn wordt ook veel ingezet als beschermende steen tegen alle vormen van stralingen. Let op! Zwarte toermalijn is niet geschikt voor kinderen vanwege zijn krachtige werking.

Indigoliet en paraiba toermalijn (blauwe toermalijn)
Dit kristal is vooral gefocust op het verhogen van de zelfexpressie. Hiermee zorgt hij ervoor dat je open staat voor de waarheid. Hij helpt je om geblokkeerde gevoelens te gaan ervaren en los te laten. Hiermee zorgt hij ervoor dat je jezelf weer gaat aanspreken op je eigen gevoel van verantwoordelijkheid.

Draviet (bruine toermalijn)
Dit kristal zorgt ervoor dat jij je weer kan aarden en reinigt het aura. Dit kristal kan je ondersteunen bij slechte relaties. Hij zorgt ervoor dat je pragmatisch wordt en bevordert de creativiteit.

Gele toermalijn
De gele toermalijn zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen wordt verhoogd. Hierdoor maakt het je minder verlegen. Hij stimuleert de innerlijke spiritualiteit en kan je hiermee ondersteunen om je eigen krachten te vinden.

Verdeliet (groene toermalijn)
Dit kristal stimuleert tederheid en evenwicht. Hij zet negatieve energie om in positieve energie en helpt je hiermee om angsten te overwinnen. De steen werkt genezend en ondersteunt o.a. bij depressiviteit.

Rubelliet – Rood (rode toermalijn)
De rode toermalijn werkt aardend. Hij kan ondersteunt werking in sociale situaties, waarin het tact en flexibiliteit versterkt. Daarnaast zorgt hij ervoor dat overdreven agressieve of passieve gevoelens verdwijnen. Hij vergroot je doorzettingsvermogen en het vermogen om liefde te kunnen ontvangen. Let op! Dit kristal is niet geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk.

Rubelliet – Roze (roze toermalijn)
Dit kristal trekt liefde aan. Het zorgt ervoor dat je jezelf lief hebt en geeft een gevoel van zekerheid dat het oké is om jezelf en anderen lief te hebben. Hij kan hartpijnen verlichten die psychisch of lichamelijk zijn ontstaan. Zie hiervoor toepassingen.

Watermeloentoermalijn
Dit kristal zorgt ervoor dat je een verbinding kan maken met je hoger zelf. Hierdoor kan het zorgen voor innerlijke zekerheid, wat ervoor kan zorgen dat depressies en angsten afnemen. Het zorgt voor liefde, tederheid en vriendschap. Niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf. Daarnaast helpt dit kristal om te zorgen dat jij je geduldig, tactvol en diplomatiek kan opstellen.

Toermalijnkwarts
De toermalijn is een bergkristal met naalden van zwarte toermalijn. Hierdoor worden de eigenschappen van kwarts en toermalijn met elkaar gecombineerd. De steen werkt aardend en beschermd het aura tegen negatieve invloeden van buitenaf. Hij werkt net als de zwarte toermalijn goed bij verdriet en rouw. Hij laat je de positieve kanten van een situatie zien, waardoor je negatieve (denk)patronen kan doorbreken. Hij ontlaadt spanningen.


Lichamelijke werking toermalijn

Schörl (zwarte toermalijn)
De zwarte toermalijn versterkt het immuunsysteem en het zenuwstelsel, waarmee de vitaliteit verbetert wordt, spier- en stressklachten vermindert worden en hij een pijnstillend effect heeft. Het ondersteunt bij benauwdheidklachten.

Indigoliet en paraiba toermalijn (blauwe toermalijn)
Dit kristal werkt goed bij ontstekingen zoals blaasontsteking en voorhoofdholtsonsteking. Daarnaast helpt dit kristal de lever te ondersteunen en werkt het goed bij het verlichten van nekpijn of andere stressklachten die zich uiten in fysieke klachten.

Draviet (bruine toermalijn)
De bruine toermalijn werkt goed op de darmen. Daarnaast werkt hij ook goed op de longen en wordt hij veel ingezet bij bronchitis en astma. Hij werkt ook ondersteunend op de huid.

Gele toermalijn
Gele toermalijn werkt ondersteunend op de galblaas, maag, lever, nieren en milt. Daarnaast kan hij ondersteunend werken op de longen en wordt hij gebruikt bij longontstekingen (om deze te verlichten) en bij bronchitis.

Verdeliet (groene toermalijn)
De groene toermalijn zet negatieve energie om in positieve energie. Daarom werkt dit kristal goed bij vermoeidheid, slaapproblemen en uitputting. Hij kan ook worden ingezet om depressieve gevoelens te verlichten. Dit kristal werkt goed op de hersenen, het immuunsysteem, de ogen en het hart.

Rubelliet – Rood (rode toermalijn)
De rode toermalijn werkt ondersteunend op het hart, het spijsverteringsstelsel en de bloedvaten. Daarnaast helpt het bij spierkrampen. Het helpt ook bij verkoudheden, onder andere omdat het gifstoffen verwijdert.

Rubelliet – Roze (roze toermalijn)
De roze toermalijn is met uitstek geschikt voor het hart. Daarnaast kan dit kristal ondersteunend werken op de longen en de huid.

Watermeloentoermalijn
Watermeloentoermalijn is helend voor de zenuwen. Dit kristal helpt tegen stress en klachten van het hart.

Toermalijnkwarts
Toermalijnkwarts kan goed worden ingezet bij mensen met AD(H)D, omdat het rust in het hoofd creëert. Het helpt tegen hyperventilatie en paniek, die soms worden veroorzaakt door een beklemmend gevoel. Toermalijnkwarts werkt harmoniserend op de chakra’s, waardoor het de chakra’s weer in balans kan brengen. De toermalijnkwarts kan ook goed worden gebruikt bij kinderen die last hebben van nachtmerries.


Kristalsysteem

De toermalijn heeft een trigonaal kristalsysteem. Dit betekent dat het een rooster heeft wat gevormd is uit driehoeken. Dit focust en verankert energie en versterkt en beschermt je aura.


Praktische en leuke weetjes:

 • De hardheid van de toermalijn ligt tussen de 7 en de 8.
 • In de mineralogie wordt er tussen de verschillende toermalijnen onderscheid gemaakt aan de hand van de chemische samenstelling.
 • Toermalijn is piëzo-elektrisch. Als het kristal wordt verhit of samengedrukt, bijvoorbeeld door wrijving, wordt hij elektrisch geladen.
 • De mineralen in een toermalijn zijn plechroïsch. Hierdoor lijkt het als je langs de as van het kristal kijkt, dat het kristal donkerder van kleur is dan als je er recht op kijkt.
 • Toermalijn bevordert de groei van bloemen en planten en helpt tegen ongedierte.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading