2 maart 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Jaspis: werking en spirituele betekenis

Jaspis: werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

De jaspis is een variant van de kwarts. Ze hebben streepachtige patronen en verschillende kleuren, in sommige gevallen meerdere kleuren in één steen. De jaspis biedt ondersteuning bij stress en geeft rust. Elke kleur heeft zijn eigen aanvullende werking. Dit kristal verenigt mensen en zorgt ervoor dat mensen elkaar helpen. De meest bekende jaspis soorten zijn onder andere:

 • Dalmatiër jaspis
 • landschapsjaspis
 • bonte jaspis
 • bruine jaspis
 • gele jaspis


Jaspis steen producten


Voor we beginnen met de Jaspis edelsteen

Toepassingen
De jaspis werkt langzaam en kan daardoor het best voor lange tijd op het lichaam worden gedragen.

Reiniging en opladen
De jaspis kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen. Net als bij elk kristal kan de kleur verzwakken als de steen wordt opgeladen in fel zonlicht.


Spirituele betekenis Jaspis

Vroeger was jaspis een kostbaar kristal, omdat het makkelijk te bewerken is. De naam jaspis werd vroeger als verzamelnaam gebruikt. In sommige verwijzingen van vroeger wordt verwezen naar een jaspis, wat waarschijnlijk geen jaspis is zoals wij ze nu kennen. In de middeleeuwen was de jaspis bij uitstek het kristal van de boeren, omdat dit de moederlijke kracht van Maria was. Hiermee werd de jaspis gezien als het kristal van de onbaatzuchtigheid.


Jaspis sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een steen te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt die steen op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij stenen kiezen in het artikel kristallenhealing: Hoe werkt dat?

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen.

De toermalijn past bij het sterrenbeeld maagd. De rode jaspis past bij de sterrenbeelden ram en schorpioen. De gele jaspis past bij het sterrenbeeld leeuw.

Maagd

De maagd past bij het element aarde. De maagd is precies en verfijnd en komt daardoor bescheiden over. De maagd is kritisch en observerend en wacht geduldig af. Op de maagd kan je over het algemeen goed vertrouwen omdat ze betrouwbaar en nauwkeurig zijn. De maagd kan soms kil overkomen en moeizaam nieuwe relaties aangaan. Diep van binnen schuilen er echter veel emoties. De maagd kan dit moeizaam tonen omdat ze moeizaam anderen vertrouwen en bang zijn te veel van zichzelf te laten zien. Door de kritische blik kan het zijn dat de maagd alleen de eigen tekortkomingen erkent en niet de eigen kracht. De maagd is echter ook verstandig, vrolijk en meegaand. Ze leven mee met anderen en maken zich snel zorgen over anderen. De maagd heeft een natuurlijke charme over zich heen.

Schorpioen

Het element wat bij het sterrenbeeld schorpioen past, is water. Ben jij een schorpioen? Jij gaat met passie voor jou doel! Jij hebt een sterke wil, die vaak gebaseerd is op een intuïtief gevoel. Daarnaast kan jij naast jezelf stimuleren, ook goed anderen stimuleren en ben jij een emotioneel persoon. Daarentegen moet je soms wel oppassen met jezelf. Jij kan namelijk soms behoorlijk koppig zijn als je gaat voor je doel, ondanks dat het niet altijd het juiste pad is en anderen jou hierop wijzen. Dit kan soms wrok en jaloezie opleveren, wat jij in jezelf gaat binnenvetten. Anderen hebben het juist goed met jou voor!

Ram

Het element passend bij de ram is vuur. De ram is avontuurlijk aangelegd. Ze zijn op zoek naar activiteit, hebben veel energie en zijn competitief. De ram is ondernemend, maar kan daardoor ook in de problemen komen. De ram kan namelijk ook handelen vanuit impulsiviteit en ongeduldigheid. Ze zijn zelfverzekerd en moedig en nemen hierdoor graag uitdagingen aan. Ze kunnen echter door hun karakter ook zelfzuchtig zijn. De ram wil namelijk graag op de eerste plaats komen, ongeacht hoe.

Leeuw

Het element wat bij de leeuw past, is vuur. De leeuw is een natuurlijke leider. Ze hebben een grote dosis zelfvertrouwen en zijn niet bang om uitdagingen aan te gaan, ongeacht de risico’s. Door hun hoge dosis zelfvertrouwen en natuurlijke leiderschap kunnen ze echter ook neerbuigend, autoritair, bemoeizuchtig  of bazig overkomen op anderen. De leeuw is trouw, vrijgevig en creatief. Hij heeft daardoor vaak veel vrienden.


Werking van de jaspis op de sterrenbeelden

De jaspis ondersteund deze sterrenbeelden doordat de jaspis beschermend en aardend werkt. Soms is het nodig dat deze sterrenbeelden even tot zichzelf kunnen komen, omdat ze snel over hun eigen grenzen heen gaan. Dit kristal helpt ze om voor zichzelf op te komen. Dit kristal zorgt ervoor dat ze weer aarden en er balans ontstaat tussen ziel, geest en lichaam. Het zorgt ervoor dat er niet alleen snel wordt nagedacht, maar ook helder.


Werking van de verschillende soorten jaspis

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Omdat de toermalijn zoveel varianten heeft, is van elke steen de werking ook anders. Daarom zal ik hieronder per steen de werking omschrijven.

Chakra Jaspis

Het basischakra
De dalmatiër jaspis en de rode jaspis. Dit chakra zit onderaan de ruggengraat en gaat in op onze overlevingsinstincten. Deze kristallen helpen om de positieve eigenschappen van dit chakra te ondersteunen en de negatieve eigenschappen van dit chakra te verzwakken. De positieve eigenschappen: basiszekerheid, actief, onafhankelijk en een sterk gevoel van eigen macht. Negatieve eigenschappen: ongeduldig, doodswens, wraakzuchtig, boos, hyperactief, impulsief, manipulerend, gewelddadig, oversekst of impotent.

Het zonnevlechtchakra
Landschapsjaspis. Dit chakra zit boven de navel. Het is het emotionele centrum en zorgt voor emotionele verbinding. Als dit chakra in balans is ben je empatisch, geordend, actief en kan je goed gebruik maken van je eigen energie. Als hij uit balans is, wordt je lui, neem je gevoelens en problemen van anderen over en reageer je overdreven emotioneel of juist overdreven koel. Je kan je energie niet meer ordenen en er dus geen goed gebruik meer van maken.

Het heiligbeenchakra
De dalmatiër jaspis en de rode jaspis. Het heiligbeenchakra zit onder de navel. Het is het centrum van creativiteit en voortplanting. Als dit chakra in balans is, ben je moedig, vreugdevol, heb je vertrouwen in anderen en ben je vruchtbaar. Als dit chakra uit balans is, heb je een laag zelfrespect, ben je futloos en ben je emotioneel onzeker (met overdreven reacties of gedachten). Ook kan het zijn dat je onvruchtbaar wordt.

Kleur jaspis

Geel
Gele kristallen hebben een organiserend effect en schudden je wakker. Ze zijn actief op geestelijk niveau en de zonnevlecht. Ze helpen om emoties tot rust te brengen en werken ondersteunend bij infecties of ontstekingen.

Rood
Rood heeft een stimulerend en versterkend effect. Rode kristallen stimuleren creativiteit maar stimuleren ook vluchtige emoties. Rode kristallen worden gebruikt om bloedingen en ontstekingen tegen te gaan.

Bruin
Bruine kristallen zijn goed om het fysieke lichaam te aarden. Ze ontladen negatieve energie. Ze zijn beschermend voor het aura omdat ze negatieve energie afstoten. Ze kunnen goed worden gebruikt in een lay-out.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

De jaspis werkt aardend en beschermend. Hij zorgt ervoor dat jij je doelen kan waarmaken doordat dit kristal je aanspoort om actie te ondernemen. Hierdoor maakt dit kristal je daadkrachtig. Dit kristal geeft moed en zorgt ervoor dat je assertief overkomt op anderen en goed voor jezelf kan opkomen. Het zorgt voor balans tussen ziel, geest en lichaam. Het zorgt ervoor dat je helder en snel kunt nadenken.  Naast de algemene eigenschappen van de jaspis, hebben sommige soorten nog extra werkingen.

Gele jaspis
De gele jaspis stimuleert voornamelijk het fysieke niveau. Zie hiervoor: fysieke werking.

Rode jaspis en jaspisbreccie
De rode jaspis en de jaspisbreccie zijn het meest dynamisch van de jaspis soorten. Ze zorgen ervoor dat energieblokkades worden opgeheven in het basischakra en het heiligbeenchakra. Deze soort zorgt hiermee dat het lichaam weer gevuld wordt met positieve energie. Deze kristallen bevordert het doorzettingsvermogen en ondersteunen de wilskracht.

Dalmatiër jaspi
Dit kristal zorgt voor evenwicht. Hij werkt beschermend tegen negatieve energie en straling en zorgt ervoor dat je negatieve energie kan loslaten. Hij zorgt ervoor dat er rust ontstaat in het hoofd bij mensen die teveel nadenken en te rationeel zijn ingesteld. Dit kristal geeft energie en zorgt ervoor dat er meer positiviteit ontstaat. Hierdoor werkt dit kristal ook goed bij depressies en nachtmerries.

Jaspisbreccie
Deze jaspis werkt aardend. Hij zorgt voor emotionele stabiliteit doordat hij helpt om met beide benen op de grond te blijven staan. Hierdoor zorgt dit kristal voor een heldere geest. Daarnaast stimuleert het de wilskracht.


Lichamelijke werking Jaspis

Jaspis helpt bij misselijkheid. Hij ontspant het zenuwstelsel en versterkt het immuunsysteem. Hij kan helpen bij ontstekingen aan de darmen, milt, lever en maag. De jaspis geeft het lichaam nieuwe energie. Het is een goede steen om te ondersteunen bij de zwangerschap en de bevalling. Het ondersteunt daarnaast ook de bloedsomloop, wat helpt bij wondjes, regelmatige bloedneuzen en koude handen of voeten.

Gele jaspis
Gele jaspis helpt om spanningen in het lichaam te verminderen. Het vergroot het uithoudingsvermogen en stimuleert het natuurlijk immuunsysteem. Dit kristal werkt ondersteunend op de maag, de lever, de alvleesklier en de darmen.

Rode jaspis en jaspisbreccie
Deze kristallen hebben een ondersteunde werking op het bloed. Ze stimuleren daarnaast de lever, de stofwisseling en werken ontgiftend op het lichaam.

Dalmatiër jaspis
Dit kristal werkt ondersteunend op de zenuwen, de reflexen en het kraakbeen. Daarnaast kan het helpen bij verstuikingen.

Kristalsysteem
De jaspis heeft een trigonaal kristalsysteem. Dit betekent dat het een rooster heeft wat gevormd is uit driehoeken. Dit focust en verankert energie en versterkt en beschermt je aura.


Praktische en leuke weetjes:

 • Jaspis komt veel voor en wordt vooral gevonden in onder andere Australië, Mexico, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
 • De naam jaspis betekent gespikkelde steen.

Kristallenhealing: hoe werkt dat?

Voor meer informatie over de helende werking van kristallen verwijs ik u graag door naar mijn artikel: ‘’Kristallenhealing: hoe werkt dat?’’ Hier kunt u meer specifieke informatie vinden over de helende werking van kristallen, wat er nog meer wordt gezegd over de kleuren, vormen,  roosters en nog veel meer.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading