23 juni 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Turkoois: Werking en spirituele betekenis

Turkoois: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Turkoois is een zeldzaam kristal. Dit kristal past bij de sterrenbeelden Vissen en Waterman. Mede vanwege zijn kostbaarheid wordt turkoois synthetisch nagemaakt. Turkoois is een poreus kristal wat gemakkelijk verkleurd in allerlei omstandigheden zoals water, zonlicht en alcohol.

Door de eeuwen heen en tot op heden wordt turkoois gebruikt als beschermend amulet tegen het Boze Oog. Dit kristal kan blauw tot blauwgroen zijn. Het werkt onder andere positief bij gewrichtsklachten en paniekaanvallen. Dit zuiverende en beschermend kristal stimuleert het keelchakra. Meer informatie over de turkoois lees je in dit artikel.


Turkoois steen producten


Turkoois kristal in het kort

Turkoois is een lichtblauw, groenblauw, of groen kristal. Turkoois wordt ook wel geschreven als turquoise, op de Franse manier. Dit kristal is zeldzaam. Mede hierdoor wordt turkoois nagemaakt, bijvoorbeeld door het kristal howliet te verven. Soms worden hele kleine stukjes turkoois samengeperst tot een groter kristal.

Het onderscheid tussen echte turkoois en synthetische turkoois kan soms worden vastgesteld door te zoeken naar bruine of zwarte aders. Echte turkoois heeft namelijk vaak deze aders. In veel gevallen is het lastig kan het lastig zijn om echte turkoois te onderscheiden van de synthetisch gemaakte turkoois.

De kleur van dit kristal kan gemakkelijk veranderen door verschillend omstandigheden zoals alcohol in parfum. Daarom wordt turkoois vaak geïmpregneerd zodat het kristal minder poreus wordt. De naam turkoois is ontstaan vanuit het Latijnse woord voor Turkije, ‘turcois’.


Toepassingen Turkoois

Turkoois kun je bij je dragen in een sieraad of bij je kleding. Dit kristal is geschikt om op de huid te dragen. Je kunt er ook voor kiezen om het kristal te plaatsen op een plek op het lichaam wat meer aandacht behoeft, of op het keelchakra. Let er wel op dat turkoois kan verkleuren door alcohol, bijvoorbeeld de alcohol die in parfum wordt verwerkt. Dit kristal kan ook slecht tegen water dus let op bij het dragen van sieraden met bijvoorbeeld douchen.

Reiniging en opladen

Turkoois kan niet worden gereinigd met water! Turkoois is hier te poreus voor en wordt gemakkelijk aangetast. Ook in (fel) zonlicht kan turkoois gemakkelijk verkleuren. Let ook op met het dragen van parfum en het gebruik van schoonmaakmiddelen, want ook hier kan dit kristal van verkleuren.


Spirituele werking en geschiedenis

Het gebruiken van turkoois kunnen we al terugleiden naar het Oude Egypte. Turkoois vinden we bijvoorbeeld terug in de scarabeeën en in de maskers die terug zijn gevonden in de koningsgraven.

Turkoois die wordt gevonden in de Sinaï wordt Egyptisch turkoois genoemd. Deze vorm van turkoois heeft een blauwe spikkeling in het kristal. Turkoois werd door de Egyptenaren geofferd aan Hathor, de moeder van de Goden.

In China werd turkoois gebruikt voor bescherming en voor het aantrekken van geluk en voorspoed. Zij gebruikten turkoois als amulet of om siervoorwerpen van te maken.

De Romeinen gebruikten turkoois vooral in gouden sieraden. De gouden kleur laat namelijk de opvallende kleur van turkoois beter uitkomen. Zij geloofden dat turkoois ze kon beschermen tegen het Boze Oog.

Door de Azteken werd turkoois gebruikt om onder andere maskers en wapens mee te versieren. Zij noemden turkoois de ‘teoxihuitl’. Ze gebruikten turkoois ook voor de god Quetzalcoatl. Dit was de god van het water, de wind, de hemel en de vruchtbaarheid en werd de slangengod genoemd.

Turkoois werd door de Indianen beschouwd als de hemel. Zij geloofden dat turkoois iemand mooier en gezonder maakte, doordat turkoois zorgt voor een verbinding met de elementen water en lucht.

In Europa wordt turkoois ook al door de eeuwen heen gebruikt. Er zijn veel siervoorwerpen met turkoois teruggevonden. Doordat turkoois zeldzaam en dus kostbaar was, was turkoois eigenlijk alleen weggelegd voor de rijken en hooggeplaatste lieden. Turkoois wordt tot op heden nog steeds gebruikt om bescherming te bieden tegen het Boze Oog.


Sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt dit kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij het kopje ‘kristallen kiezen’ in dit artikel.

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een kristal te kiezen wat dicht bij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De turkoois past bij de sterrenbeelden Waterman en Vissen.

Waterman
De Waterman past bij het element lucht. De Waterman heeft een sterke wil en een krachtig karakter wat ze van nature aantrekkelijk maakt. Er zijn twee types watermannen. Het ene type is uitbundig en excentriek, terwijl het ander type juist verlegen en stil is. De Waterman is een intelligent persoon die diep nadenkt.

Ze zijn eerlijk en altijd op zoek naar de waarheid. Daardoor is de Waterman vaak tolerant tegenover alle zienswijzen en zorgt deze persoon ervoor dat de waarheid van alle kanten belicht wordt. Daarentegen kan de Waterman ook koppig en eigenwijs zijn, doordat ze alleen met juiste en goede argumenten kunnen worden overtuigd van een andere waarheid dan hun eigen. De Waterman is trouw, vriendelijk en vindingrijk.

Vaak zijn watermannen spiritueel intuïtief. Doordat ze op zoek zijn naar de waarheid kunnen ze zichzelf echter daarin te veel drijven en zichzelf uitputten. Daardoor kunnen ze koel en afstandelijk of juist oververhit (op de teentjes getrapt) overkomen. De Waterman is dan rust nodig om weer tot zichzelf te kunnen komen.

Meer over de horscoop Waterman lees je in dit artikel.

Vissen
De Vissen past bij het element water. Mensen met dit sterrenbeeld zijn over het algemeen vriendelijk, geduldig en meegaand. Deze mensen hebben een sterke intuïtie wat er voor zorgt dat ze de gevoelens van anderen goed kunnen aanvoelen. Je kunt voor deze mensen moeilijk iets verbergen, maar geen zorgen, want de Vissen is sympathiek en tactvol. De Vissen heeft nog weleens de neiging om drukker te zijn met problemen van een ander dan met zijn eigen problemen. De Vissen heeft de neiging om te leven vanuit emoties in plaats van vanuit verstand. Door hun fantasierijke karkater trekken ze zich soms terug in een droomwereld. De Vissen moet er op letten dat ze zich niet te ver terug trekken in de droomwereld en het zicht op de realiteit verliezen. Ook hebben ze soms moeite om zichzelf uit te drukken of hebben ze last van besluiteloosheid, mede dankzij een gebrek aan daadkracht.

Meer over de horoscoop Vissen lees je in dit artikel.


Werking van de turkoois op de sterrenbeelden

De Waterman kan koppig en eigenwijs zijn en is altijd op zoek naar de waarheid. Hier kunnen ze soms in doordraven wat ervoor zorgt dat ze zichzelf uitputten. Als ze uitgeput raken kunnen ze afstandelijk of juist oververhit overkomen. Turkoois helpt de Waterman met het vinden en behouden van balans.

Dit kristal beschermt de Waterman bij uitputting, innerlijke onrust en stemmingswisselingen. Dit kristal kan ervoor zorgen dat de Waterman eerder zijn/haar eigen grenzen (h)erkend en hierdoor uitputting en de (gedrags-)gevolgen hiervan kan voorkomen.

De Vissen heeft soms de neiging te veel te leven vanuit emoties in plaats van vanuit verstand. Ze hebben de neiging om teveel met de problemen van anderen bezig te zijn dan met hun eigen problemen. De turkoois kan de Vissen ondersteunen bij het in balans houden van de emoties. Hierdoor zijn ze wellicht minder geneigd te leven vanuit hun emoties.

Daarnaast heeft turkoois een beschermende werking  en zorgt het ervoor dat je verantwoordelijkheid kunt dragen voor je eigen leven. Dit kan ervoor zorgen dat de Vissen zijn eigen problemen niet vergeet en zijn eigen pad leert te bewandelen zonder zichzelf weg te cijferen.


Werking van de turkoois

Alle kristallen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking van de bergkristal op spiritueel gebied en de invloed op de chakra’s.

Kristalsysteem

De turkoois heeft een triclien (of triklien) kristalsysteem. Dit betekent dat het rooster is gevormd uit trapeziums. Het beschermt en opent de waarneming en maakt het gemakkelijker om andere dimensies te verkennen.

Chakra

De turkoois stimuleert het keelchakra. Het keelchakra zit op de keel en is het centrum van de waarheid en de communicatie. Als dit chakra in balans is, kun je jezelf goed uitdrukken. Je communicatie is duidelijk en eerlijk en je bent ook in staat om goed te luisteren naar anderen. Als dit chakra niet in balans is kom je verlegen of onduidelijk over op anderen. Door liegen kan het chakra in onbalans raken en sluiten of blokkeren. Als dit chakra te actief is, komt dit vaak doordat je te veel praat en niet in staat bent om naar anderen te luisteren.

Kleur

Turkoois is blauw of groenblauw van kleur. Groene kristallen bieden rust en evenwicht. Deze kristallen zijn vooral nuttig als energie tot rust gebracht moet worden of emoties afgevlakt moeten worden. Blauwe kristallen hebben een kalmerend effect en stimuleren zelfexpressie. Ze aarden spirituele energie en ondersteunen de intuïtie.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Turkoois is een beschermend, zuiverend en geneeskrachtig kristal. Dit kristal heeft een kalmerende werking. Toch kan dit kristal ook juist een vitaliserende werking. Hierdoor zorgt dit kristal voor balans, doordat het werkt bij uitputting maar ook voor innerlijke rust kan zorgen bij onrust.

Dit kristal werkt positief bij paniekaanvallen, stemmingswisselingen en depressieve gevoelens. Daarnaast zorgt dit kristal voor zelfinzicht en het zorgt ervoor dat je in staat bent om verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen leven. Dit zorgt ervoor dat zelfdestructief gedrag en een slachtofferhouding vermindert worden.

Turkoois stimuleert ook de empathie, de (zelf-)liefde en zorgt ervoor dat je creatieve oplossingen voor problemen kunt bedenken. Turkoois beschermt de aura tegen negatieve energie en invloeden van buitenaf. Het werkt daarnaast ook nog eens zuiverend op de chakra’s en zorgt ervoor dat de chakra’s weer in balans komen.

Dit kristal brengt geluk en voorspoed. Het heeft een positieve werking op stressgevoelens en helpt de emoties in balans te brengen. Met behulp van dit kristal ben je in staat om schuldgevoelens, negatieve gedachten en schaamte los te laten en je eigen  weg te kiezen door jezelf te accepteren zoals je bent.


Lichamelijke werking

Turkoois heeft een zuiverende werking. Het heeft  daarnaast ook een ontstekingsremmende, ontgiftende en pijnstillende werking op het lichaam. Het helpt ook bij allerlei vormen van krampen en heeft een positieve werking op reuma. Dit kristal bevordert het immuunsysteem, de maag, de longen, de keel, de nek, de maag, oren en de ogen.

Het is ook helpend bij infecties veroorzaakt door virussen en zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen. Daarnaast helpt dit kristal bij depressieve gevoelens en paniekaanvallen. Het werkt ook positief bij gewrichtsklachten zoals reuma en artrose. Turkoois helpt daarnaast bij hoofdpijnklachten en migraine. Het werkt kalmerend en verkoelend. Daarnaast kan dit kristal behulpzaam zijn bij bipolaire stoornissen, vermoeidheid en stimuleert het de stofwisseling.


Praktische en leuke weetjes

 • Turkoois onder andere gevonden in Egypte, Frankrijk, Polen, China, Mexico en Afghanistan.
 • Turkoois is de nationale steen van onder andere Iran en Turkije en van Arizona, New Mexico en Nevada.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading