10 december 2023: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Labradoriet: Werking en spirituele betekenis

Labradoriet: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2023

De labradoriet komt in verschillende vormen voor en valt onder de veldspaten. Zo kan dit kristal kleurloos, grijs of wit zijn. Dit kristal kan ook groen zijn, met stukken met een blauwe, gele of groene glans. Naast deze kleuren is er ook nog de gouden labradoriet en een donkere variant van de labradoriet, die spectroliet wordt genoemd. De spectroliet heeft verschillende kleuren ineen. Dit kristal wordt veel gebruikt als beschermkristal. Het beschermt tegen negatieve invloeden en negatieve gedachten.


Labradoriet steen producten


Spirituele betekenis en geschiedenis

Labradoriet is een kristal dat nog niet extreem lang bekend is. Pas rond 1770 is dit kristal in Canada ontdekt en pas in de twintigste eeuw werd de spectroliet ontdekt in Finland. De labradoriet lijkt wel in de oudere geschiedenis te zijn beschreven, maar had toen nog niet de officiële naam labradoriet.


Toepassingen Labradoriet

Labradoriet kan worden gedragen op het lichaam of gebruikt worden tijdens het mediteren. Het kan ook worden gebruikt op een pijnlijke plek op het lichaam. Dit kristal werkt beschermend tegen negatieve energie en kan dus ook worden gebruikt om een ruimte vrij te houden van deze energie.


Sterrenbeeld, geboortemaand en symbolen

De smaragd past bij de sterrenbeelden Stier en Kreeft en hoort bij de geboortemaand Mei. Let wel op dat een kristal niet altijd bij je past, zie voor meer informatie over een kristal kiezen bij het artikel: kristallenhealing: Hoe werkt dat?

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen.  Door een edelsteen te kiezen wat dichtbij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De labradoriet past bij de boogschutter, leeuw en schorpioen.

Boogschutter
De boogschutter past bij het element vuur. De boogschutter is energiek, avontuurlijk en optimistisch. Door hun energieke en optimistische aard kunnen ze goed omgaan met tegenslagen. De boogschutter is eerlijk, oprecht en betrouwbaar. Het zijn diepe, filosofische denkers maar aan de andere kant ook snelle denkers. Ze kunnen wel een te optimistische kijk op het leven hebben. Hierdoor worden ze zorgeloos of zelfs nonchalant. Daardoor kunnen ze oppervlakkig en onverantwoordelijk overkomen en zijn. Door hun avontuurlijke levensstijl kunnen ze ook snel rusteloos worden.

Leeuw
Het element wat bij de leeuw past, is vuur. De leeuw is een natuurlijke leider. Ze hebben een grote dosis zelfvertrouwen en zijn niet bang om uitdagingen aan te gaan, ongeacht de risico’s. Door hun hoge dosis zelfvertrouwen en natuurlijke leiderschap kunnen ze echter ook neerbuigend, autoritair, bemoeizuchtig  of bazig overkomen op anderen. De leeuw is trouw, vrijgevig en creatief. Hij heeft daardoor vaak veel vrienden.

Schorpioen
Het element wat bij het sterrenbeeld schorpioen past, is water. Ben jij een schorpioen? Jij gaat met passie voor jou doel! Jij hebt een sterke wil, die vaak gebaseerd is op een intuïtief gevoel. Daarnaast kan jij naast jezelf stimuleren, ook goed anderen stimuleren en ben jij een emotioneel persoon. Daarentegen moet je soms wel oppassen met jezelf. Jij kan namelijk soms behoorlijk koppig zijn als je gaat voor je doel, ondanks dat het niet altijd het juiste pad is en anderen jou hierop wijzen. Dit kan soms wrok en jaloezie opleveren, wat jij in jezelf gaat binnenvetten. Anderen hebben het juist goed met jou voor!

Werking van de labradoriet op de sterrenbeelden

De leeuw en de boogschutter zijn beiden vuurtekens. Door hun energieke doen en laten kunnen ze hier ook wel eens in doorslaan. Hierdoor kunnen ze koel, afstandelijk, nonchalant of bazig overkomen. De labradoriet ondersteund deze sterrenbeelden door ze te beschermen tegen een te zorgeloos leven en ze te ondersteunen bij een diepere verbinding met het onderbewustzijn en de diepere ziel. De schorpioen is een waterelement. Zij zijn erg intuïtief ingesteld. De labradoriet ondersteund het intuïtieve en hogere bewustzijn. Het helpt tegelijkertijd een connectie te maken met het onderbewustzijn. De schorpioen wil namelijk nog wel eens te gefocust op zijn doel afgaan en ziet dan niet meer de juiste weg. Door een diepere verbinding te maken met het onderbewustzijn helpt de labradoriet de schorpioen om af en toe even stil te staan en naar zijn innerlijke zelf te luisteren.


Werking van de labradoriet

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik enkele van deze werking en verschillende gebieden door:

Kristalsysteem
De labradoriet heeft een triclien kristalsysteem. Het rooster is gevormd uit trapeziums. Het beschermt en opent de waarneming en maakt het gemakkelijker om andere dimensies te verkennen.

Chakra
De labradoriet activeert het hartchakra, keelchakra, zonnevlechtchakra en wanneer het kristal een blauwe gloed heeft ook het voorhoofdchakra.

 • Het hartchakra bevindt zich op het hart en gaat in op de liefde. De kleur die bij het hartchakra past is ook groen. De labradoriet stimuleert liefde, inspiratie, openheid, positiviteit en oprechtheid. Als je hartchakra in balans is, is er een balans tussen geven en nemen. Je accepteert jezelf hoe jij bent en bent in staat om liefde te krijgen en geven.
 • Het keelchakra zit op de keel en is het centrum van de waarheid en de communicatie. Als dit chakra in balans is, kun je jezelf goed uitdrukken. Je communicatie is duidelijk en eerlijk en je bent ook in staat om goed te luisteren naar anderen. Als dit chakra niet in balans is kom je verlegen of onduidelijk over op anderen. Door liegen kan het chakra in onbalans raken en sluiten of blokkeren. Als dit chakra te actief is, komt dit  vaak doordat je te veel praat en niet in staat bent om naar anderen te luisteren.
 • Het zonnevlechtchakra zit boven de navel. Het is het emotionele centrum en zorgt voor emotionele verbinding. Als dit chakra in balans is ben je empatisch, geordend, actief en kan je goed gebruik maken van je eigen energie. Als hij uit balans is, wordt je lui, neem je gevoelens en problemen van anderen over en reageer je overdreven emotioneel of juist overdreven koel. Je kan je energie niet meer ordenen en er dus geen goed gebruik meer van maken.
 • Het voorhoofdchakra wordt ook wel derde oog chakra genoemd. Hij zit op het voorhoofd, halverwege tussen de wenkbrauwen en de haarlijn. Het wordt gezien als het centrum van inzicht, intuïtie en geestelijke verbinding. Als dit chakra in balans is ben je intuïtief en waarnemend en beleef je het leven in het moment. Als dit chakra uit balans is, wordt je sterk gehecht aan het verleden en angstig. Je reageert niet meer intuïtief, maar gaat je bijgelovig opstellen.

Kleur
De labradoriet kan grijs, wit, groen en goud zijn. Daarnaast kan er een blauwe, gele of groene glans doorheen zitten.

 • Groene kristallen bieden rust en evenwicht. Groene kristallen zijn vooral nuttig als energie tot rust gebracht moet worden of emoties afgevlakt moeten worden.
 • Blauwe kristallen hebben een kalmerend effect en stimuleren zelfexpressie. Ze aarden spirituele energie en ondersteunen de intuïtie.
 • Bruine en grijze kristallen vallen onder dezelfde kleurwerking als zwarte kristallen. Deze kristallen ontgiften negatieve energie en aarden het fysieke lichaam, hierdoor zijn ze geschikt als beschermers.
 • Gele kristallen hebben een organiserend effect en schudden je wakker. Ze zijn actief op geestelijk niveau en de zonnevlecht. Ze helpen om emoties tot rust te brengen en werken ondersteunend bij infecties of ontstekingen.
 • Witte kristallen zuiveren en focussen energie en leggen een verbinding met de hoogste gebieden van het bestaan. Ze worden vooral gebruikt als situaties verhelderd moeten worden.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Zoals al eerder is beschreven in dit artikel, is de labradoriet een beschermend kristal. Het beschermt tegen negatieve invloeden, overprikkeling, het leeglopen van energie en negatieve gedachten. Hierdoor vermindert dit kristal angsten. Dit kristal werkt reinigend voor het aura en versterkt het aura. Het kristal geeft kracht, zelfvertrouwen en een grote dosis aan doorzettingsvermogen. Daarnaast is dit kristal ook een spiritueel kristal. Het ondersteunt de intuïtie en helpt om verbinding te maken met het onderbewustzijn. Daarnaast ondersteund het bij contact met hogere energieën, andere dimensies, vorige levens etc.. Het is daarmee een geschikt kristal om te gebruiken bij bijvoorbeeld meditatie of spirituele activiteiten. Labradoriet ondersteund creativiteit. Labradoriet is een goed kristal voor mensen met hooggevoeligheid.

Gouden labradoriet bevordert de verbinding met het hoger bewustzijn. Hierdoor stelt het je in staat om je helderziendheid en trance te stimuleren. Het versterkt het contact met het onderbewustzijn. Het werkt daarnaast motiverend en zorgt daarmee voor een optimistisch en assertief gevoel. Het versterkt het zelfvertrouwen. Een goede dosis zelfvertrouwen in combinatie met een optimistisch gevoel zorgt voor extra energie.


Lichamelijke werking Labradoriet

De labradoriet werkt bloeddrukverlagend en pijnstillend. Het werkt in op de longen, bijvoorbeeld bij bronchitis of verkoudheid. Daarnaast stimuleert het de ogen, hersenen en stofwisseling. Dit kristal kan ondersteunen bij reuma en jicht.

Gouden labradoriet past bij het zonnevlechtchakra. Dit kristal heeft een positief effect op de galblaas, maag, milt, bijnieren en lever. Dit kristal ondersteund bij vermoeidheid.

Het spectroliet heeft een sterke ondersteunde werking bij stressklachten en slaapproblemen.


Praktische en leuke weetjes:

 • De velvet labradoriet is officieel geen labradoriet soort. Dit kristal, de hyperstheen, wordt soms zo genoemd.
 • De naam labradoriet is afgeleid van het schiereiland Labrador in Canada. Hier werd dit kristal voor het eerst ontdekt en beschreven.
 • Spectroliet dankt zijn naam aan het woord spectrum. Dit omdat de spectroliet zo’n breed spectrum aan kleuren heeft. De labradoriet en spectroliet zijn één van de weinige kristallen die zo veel van kleur veranderen.
 • De labradoriet is in Finland een nationale kristal.
 • Labradoriet komt veel voor in Canada, Australië, Mexico, Rusland, Finland, de Verenigde Staten en Madagaskar.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Tim & Tessa
 • Medium
 • Specialist in droomverklaringen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Abigail
 • Engelenreader
 • Medium
 • Paragnost
Start gratis chat
medium die
Kenji
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading