23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Opaal: Werking en spirituele betekenis

Opaal: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

De opaal wordt gevonden in verschillende varianten. Er wordt onderscheidt gemaakt in drie hoofdgroepen: de edelopalen, de wateropalen en de gewone opalen of opalen. Binnen deze hoofdgroepen zijn er nog vele varianten, zoals de dendrietenopaal, de chrysopaal en de andesopaal.

De opaal past bij de sterrenbeelden Kreeft, Schorpioen, Boogschutter en Vissen. Opaal opent en stimuleert alle chakra’s. Opaal heeft een zuiverende werking en stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Daarnaast is het een beschermend en activerend kristal. Meer over de opaal lees je in dit artikel.


Opaal steen producten


De Opaal in het kort

Opaal kan iriserend, melkachtig en helder zijn. Het heeft een glasachtige (soms harsachtige) glans. Opaal kan kleurloos, wit, zwart, roze, oranje, blauw, groen, bruin en rood van kleur zijn. Dit kristal is doorzichtig tot doorschijnend. Het valt onder de kwartsfamilie en is een veelvoorkomend kristal. Opaal wordt niet alleen gebruikt voor siervoorwerpen. Opaal wordt ook gebruikt in de industrie, onder andere als droogmiddel, bindmiddel en schuurmiddel. Waar de naam ‘opaal’ vandaan komt, is niet geheel duidelijk. Er wordt gedacht dat het mogelijk afkomstig is van het woord ‘úpala’, afkomstig uit het Sanskriet, wat edelsteen betekent. De Romeinen kenden het woord ‘opalus’, wat gekleurde steen betekent.

Opaal wordt over het algemeen onderscheiden in drie hoofdgroepen. Binnen deze hoofdgroepen zijn weer verschillende soorten. De drie hoofdgroepen zijn edelopalen (deze kristallen zijn glinsterend en hebben een bont kleurenspel), wateropalen (kleurloze opalen met een melkachtige of blauwe waas) en opaal/gewone opaal (waar de overige soorten opaal onder vallen). Er zijn verschillende varianten opaal, zoals:

 • Andesopaal (roze opaal)
 • Chrysopaal
 • Dendrietenopaal
 • Hyaliet of wateropaal
 • Mosopaal
 • Prasopaal
 • Blauwe opaal
 • Groene opaal
 • Luipaardopaal
 • Kleurloze opaal
 • Melkopaal (witte opaal)
 • Zwarte edelopaal of Black Opal
 • Boulderopaal
 • Kristalopaal
 • Edelopaal of Yowah Nut
 • Witte edelopaal of Light Opal of Witte opaal
 • Vuuropaal (oranje opaal)

Toepassingen van de Opaal

Je kunt opaal op de huid of bij het lichaam dragen (vooral vuuropaal heeft hier een gunstige werking voor). Daarnaast wordt opaal gebruikt in de kristallenhealing en bij massage. Opaal kan ook worden gebruikt tijdens mediteren. Daarnaast kun je opaal op een plek op het lichaam leggen die extra aandacht behoeft (vooral chrysopaal heeft hier een gunstige werking voor). Ditzelfde kan gedaan worden om een chakra te openen of te stimuleren. Opaal kan ook worden gebruikt om een elixer van te maken.

Reiniging en opladen
Het is beter om opaal niet te reinigen met water. Daarnaast houdt opaal ook niet van (fel) zonlicht (omdat dit de kleur kan doen veranderen/vervagen) en is het beter om dit kristal op te laden in maanlicht.


Spirituele werking en geschiedenis

Opaal wordt al teruggeleid naar de Oudheid. De oudste vondst is een sieraad gemaakt van opaal, wat afkomstig is omstreeks 4000 voor Christus.

Opaal wordt al genoemd in het ‘lapidarium’. Het lapidarium is een boekwerk wat meerdere edelstenen beschrijft. Dit boek is geschreven ergens tussen de jaren 20 en 90 na Christus.

De Romeinen gebruikten opaal om somberheid tegen te gaan. Zij gebruikten opaal ook voor oogklachten. Daarnaast geloofden zij dat opaal in staat was om te waarschuwen voor ziektes en problemen.

In Europa werd opaal gezien als gelukssteen. Dit kristal werd gebruikt als amulet om te beschermen tegen ongeluk en pech. In de 19e eeuw veranderde dit. Opaal werd impopulair dankzij de roman: ‘The Maiden of The Mist’. In deze roman heerst er een vloek op een opaal.

In Rusland werd tot in de 20e eeuw geloofd dat opaal de belichaming van het Boze Oog was.

In 1987 werd een fossiel gevonden van de pliosaurus. Dit fossiel is in zijn geheel veranderd in opaal! Voor het aanschouwen van dit bijzondere fossiel moeten we wel een stukje afreizen. Het fossiel is namelijk te zien in het Nationaal Museum van Sydney.


Opaal Sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt dit kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij het kopje ‘kristallen kiezen’ in dit artikel.

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een kristal te kiezen wat dicht bij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De opaal past bij de sterrenbeelden Kreeft, Schorpioen, Boogschutter en Vissen.

Kreeft
Het element wat past bij het sterrenbeeld Kreeft, is water. Ben jij een Kreeft? Kreeften zijn vaak emotionele personen die veel op hun intuïtie afgaan. Soms zijn deze personen ook hoogsensitief of hooggevoelig. Je bent namelijk als Kreeft verhoogd meevoelend met anderen en wil deze personen koste wat het kost beschermen. Door je hoge gevoeligheid ben je echter soms ook humeurig, doordat je snel de emoties van anderen oppikt. Dit maakt je soms over emotioneel, wat lastig kan zijn voor anderen om te begrijpen. Door alles wat jij ervaart en voelt om je heen, is het voor jou soms lastig om dingen los te laten.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Kreeft kun je hier vinden.

Schorpioen
Het element wat bij het sterrenbeeld Schorpioen past, is water. Ben jij een Schorpioen? Jij gaat met passie voor jouw doel! Jij hebt een sterke wil, die vaak gebaseerd is op een intuïtief gevoel. Daarnaast kan jij naast jezelf stimuleren, ook goed anderen stimuleren en ben jij een emotioneel persoon. Daarentegen moet je soms wel oppassen met jezelf. Jij kunt namelijk soms behoorlijk koppig zijn als je gaat voor je doel, ondanks dat het niet altijd het juiste pad is en anderen jou hierop wijzen. Dit kan soms wrok en jaloezie opleveren, wat jij in jezelf gaat binnenvetten. Anderen hebben het juist goed met jou voor!

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Schorpioen kun je hier vinden.

Boogschutter
De Boogschutter past bij het element vuur. De Boogschutter is energiek, avontuurlijk en optimistisch. Door hun energieke en optimistische aard kunnen ze goed omgaan met tegenslagen. De Boogschutter is eerlijk, oprecht en betrouwbaar. Het zijn diepe, filosofische denkers maar aan de andere kant ook snelle denkers. Ze kunnen wel een te optimistische kijk op het leven hebben. Hierdoor worden ze zorgeloos of zelfs nonchalant. Daardoor kunnen ze oppervlakkig en onverantwoordelijk overkomen en zijn. Door hun avontuurlijke levensstijl kunnen ze ook snel rusteloos worden.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Boogschutter kun je hier vinden.

Vissen
De Vissen past bij het element water. Mensen met dit sterrenbeeld zijn over het algemeen vriendelijk, geduldig en meegaand. Deze mensen hebben een sterke intuïtie wat er voor zorgt dat ze de gevoelens van anderen goed kunnen aanvoelen. Je kunt voor deze mensen moeilijk iets verbergen, maar geen zorgen, want de Vissen is sympathiek en tactvol. De Vissen heeft nog weleens de neiging om drukker te zijn met problemen van een ander dan met zijn eigen problemen. De Vissen heeft de neiging om te leven vanuit emoties in plaats van vanuit verstand. Door hun fantasierijke karkater trekken ze zich soms terug in een droomwereld. De Vissen moet er op letten dat ze zich niet te ver terug trekken in de droomwereld en het zicht op de realiteit verliezen. Ook hebben ze soms moeite om zichzelf uit te drukken of hebben ze last van besluiteloosheid, mede dankzij een gebrek aan daadkracht.

Meer over de horoscoop Vissen lees je in dit artikel.


Werking van de opaal op de sterrenbeelden

De Kreeft is een emotioneel persoon die soms over-emotioneel kan worden doordat ze alle emoties van anderen oppikken. De Kreeft kan het ook lastig vinden om dingen los te laten. De Kreeft kan veel baat hebben bij de boulderopaal. Deze opaal stimuleert het loslaten van emoties en herinneringen. Deze opaal leert je de situatie te accepteren zoals het is. Dit kan de Kreeft stimuleren om dingen los te laten en deze te accepteren. Opaal over het algemeen stimuleert de zelfexpressie.

De Schorpioen is intuïtief ingesteld. Ze zijn bereid om hun doelen te bereiken, maar kunnen hier behoorlijk koppig in zijn. Hierdoor kunnen ze wrok gaan koesteren, wat ze uiteindelijk zullen gaan binnenvetten. De Schorpioen kan veel baat hebben bij de vuuropaal. De vuuropaal stimuleert het accepteren van veranderingen en nieuwe ideeën. Wellicht is de Schorpioen hierdoor minder koppig in het nastreven van zijn doelen en zorgt dit ervoor dat ze geen wrok koesteren. Daarnaast stimuleert opaal de zelfexpressie, wat de Schorpioen kan leren om dingen niet voor zich te houden en te gaan binnenvetten.

De Boogschutter heeft een optimistische kijk op het leven, maar kan daardoor nonchalant worden. Hierdoor kunnen ze oppervlakkig en onverantwoordelijk overkomen. Dankzij hun energieke levensstijl zijn ze ook snel rusteloos. De opaal beschermd de Boogschutter in gevaarlijke situaties waar hij in terecht kan komen dankzij zijn nonchalante en soms onverantwoordelijke houding. Daarnaast kan de andesopaal de Boogschutter ondersteunen bij zijn rusteloosheid. De andesopaal stimuleert namelijk het ontspannen.

De Vissen heeft de neiging om teveel met de problemen van anderen bezig te zijn. Ze vergeten dan hun eigen problemen. Daarnaast kunnen ze zich terugtrekken in een droomwereld, waardoor ze de grip op de realiteit verliezen. Ook heeft de Vissen last van besluiteloosheid en heeft de Vissen soms moeite om zich uit te drukken. De opaal stimuleert het zelfinzicht en het verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Dit kan ervoor zorgen dat de Vissen meer om zichzelf gaat geven en meer leert luisteren naar zijn eigen lichaam, voor hij de problemen van anderen voorop stelt. Daarnaast stimuleert de opaal de zelfexpressie, waardoor de Vissen zich wellicht gemakkelijker kan uitdrukken.


Werking van de opaal

Alle kristallen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking op spiritueel gebied en de invloed op de chakra’s.

Kristalsysteem

De opaal is een amorf kristal. Dit houdt in dat het geen kristalsysteem heeft en dus geen rooster heeft. De energie stroomt hierdoor snel en werkt ook snel. Het kan als katalysator dienen voor groei of als catharsis.

Chakra

Opaal stimuleert alle chakra’s. In dit artikel gaan we uit van de zeven basischakra’s die ik hieronder zal toelichten.

Het basischakra

Dit chakra zit onderaan de ruggengraat en gaat in op onze overlevingsinstincten. De positieve eigenschappen: basiszekerheid, actief, onafhankelijk en een sterk gevoel van eigen macht. Negatieve eigenschappen: ongeduldig, doodswens, wraakzuchtig, boos, hyperactief, impulsief, manipulerend, gewelddadig, oversekst of impotent.

Hartchakra

Het hartchakra bevindt zich op het hart en gaat in op de liefde. De kleur die bij het hartchakra past is groen. Dit chakra stimuleert liefde, inspiratie, openheid, positiviteit en oprechtheid. Als je hartchakra in balans is, is er een balans tussen geven en nemen. Je accepteert jezelf hoe jij bent en bent in staat om liefde te krijgen en geven.

Keelchakra

Het keelchakra zit op de keel en is het centrum van de waarheid en de communicatie. Als dit chakra in balans is, kun je jezelf goed uitdrukken. Je communicatie is duidelijk en eerlijk en je bent ook in staat om goed te luisteren naar anderen. Als dit chakra niet in balans is kom je verlegen of onduidelijk over op anderen. Door liegen kan het chakra in onbalans raken en sluiten of blokkeren. Als dit chakra te actief is, komt dit vaak doordat je te veel praat en niet in staat bent om naar anderen te luisteren.

Zonnevlechtchakra

Dit chakra zit boven de navel. Het is het emotionele centrum en zorgt voor emotionele verbinding. Als dit chakra in balans is ben je empatisch, geordend, actief en kan je goed gebruik maken van je eigen energie. Als hij uit balans is, wordt je lui, neem je gevoelens en problemen van anderen over en reageer je overdreven emotioneel of juist overdreven koel. Je kunt je energie niet meer ordenen en er dus geen goed gebruik meer van maken.

Heiligbeenchakra

Het heiligbeenchakra zit onder de navel. Het is het centrum van creativiteit en voortplanting. Als dit chakra in balans is, ben je moedig, vreugdevol, heb je vertrouwen in anderen en ben je vruchtbaar. Als dit chakra uit balans is, heb je een laag zelfrespect, ben je futloos en ben je emotioneel onzeker (met overdreven reacties of gedachten). Het kan zelfs zo zijn dat je onvruchtbaar wordt.

Voorhoofdchakra (derde oog chakra)

Het voorhoofdchakra wordt ook wel derde oog chakra genoemd. Hij zit op het voorhoofd, halverwege tussen de wenkbrauwen en de haarlijn. Het wordt gezien als het centrum van inzicht, intuïtie en geestelijke verbinding. Als dit chakra in balans is ben je intuïtief en waarnemend en beleef je het leven in het moment. Als dit chakra uit balans is, wordt je sterk gehecht aan het verleden en kun je angstig worden. Je reageert niet meer intuïtief, maar gaat je bijgelovig opstellen.

Kruinchakra

Het kruinchakra zit boven op het hoofd en zorgt voor spirituele verbinding. Hij ondersteunt creativiteit en het geven en ontvangen van liefde van de medemens. Hij zorgt er ook voor dat er een opening is voor het mystieke of spirituele. Als je kruinchakra niet in balans is, kan dit zorgen voor een te grote fantasie, het koesteren van illusies en zorgen voor arrogantie.


Kleur van Opaal

Opaal kan verschillende kleuren hebben. Deze kleuren komen voor: doorzichtig (kleurloos), wit, zwart, roze, oranje, geel, groen, blauw, bruin en rood.

 • Wit en kleurloos: Witte en kleurloze kristallen zuiveren en focussen energie en leggen een verbinding met de hoogste gebieden van het bestaan. Ze worden vooral gebruikt als situaties verhelderd moeten worden.
 • Blauw: Blauwe kristallen hebben een kalmerend effect en stimuleren zelfexpressie. Ze aarden spirituele energie en steunen intuïtie.
 • Geel: Gele kristallen hebben een organiserend effect en schudden je wakker. Ze zijn actief op geestelijk niveau en de zonnevlecht. Ze helpen om emoties tot rust te brengen en werken ondersteunend bij infecties of ontstekingen.
 • Groen: Groene kristallen bieden rust en evenwicht. Groene kristallen zijn vooral nuttig als energie tot rust gebracht moet worden of emoties afgevlakt moeten worden.
 • Roze: Roze kristallen bieden onvoorwaardelijke liefde en troost. Ze helpen om het hart te healen door emoties tot rust te brengen en op den duur (zelf)acceptatie mogelijk te maken.
 • Rood: Rood heeft een stimulerend en versterkend effect. Rode kristallen stimuleren creativiteit maar stimuleren ook vluchtige emoties. Rode kristallen worden gebruikt om bloedingen en ontstekingen tegen te gaan.
 • Oranje: Oranje kristallen trekken overvloed aan en stimuleren de creativiteit. Deze kristallen hebben een veelal activerende werking. Ze helpen goed bij het opbouwen van energie.
 • Bruine en zwarte kristallen: Bruine en zwarte kristallen zijn goed om het fysieke lichaam te aarden. Ze ontladen negatieve energie. Ze zijn beschermend voor het aura omdat ze negatieve energie afstoten. Ze kunnen goed worden gebruikt in een lay-out.

Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Opaal zorgt voor vrolijkheid, optimistisch, levenslustig, spontaniteit, originaliteit en creativiteit. Dit kristal werkt beschermend en activerend. Daarnaast stimuleert het de zelfexpressie en zorgt het ervoor dat je waardering krijgt voor mooie dingen, bijvoorbeeld kunst.

Dit kristal zorgt er ook voor dat je passievol en liefdevol wordt en zorgt er daarnaast voor dat je trouw en loyaal blijft. Opaal is een ondersteunend kristal bij depressie of depressieve gevoelens. Het beschermt ook in gevaarlijke situaties. Opaal leert je ook om verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen leven en stimuleert het zelfinzicht.

Buiten de algemene werking van de opaal, hebben sommige varianten nog een aanvullende werking. De Andesopaal (roze opaal) bevordert de sociale kant. De andesopaal maakt liefdevol, hartelijk, onzelfzuchtig en gastvrij. Daarnaast is dit kristal helpend bij verlegenheid, remmingen en schaamte.

Het zorgt ervoor dat je meer kunt ontspannen en het stimuleert het dagdromen. De chrysopaal zorgt voor een open houding, verbetert de stemming, zorgt voor het loslaten van emoties en bevordert de spontaniteit. Vuuropaal is vitaliserend en dynamisch. De vuuropaal zorgt ervoor dat je opgekropte emoties kunt loslaten, stimuleert veranderingen en nieuwe ideeën, zorgt voor enthousiasme, levendigheid, spontaniteit, impulsiviteit, en vrolijkheid.

De vuuropaal kan steun en hoop bieden. Blauwe opaal zorgt voor het verzachten van emoties en stimuleert de communicatie. Blauwe opaal zorgt er ook voor dat je in staat bent om je eigen spirituele doel te vinden. Boulderopaal zorgt ervoor dat je oude gebeurtenissen, herinneringen en emoties kunt loslaten zodat je verder kunt groeien.

De steen leert je om te accepteren hoe iets is en zorgt ervoor dat je leeft vanuit je ziel. Groene opaal bevordert het emotioneel herstel. Hyaliet stimuleert de helderziendheid en de meditatie. Hyaliet zorgt daarnaast voor een stabiele stemming. Zwarte, bruine of grijze opaal zorgt voor het loslaten van emotionele seksuele spanningen. Het zorgt er ook voor dat je de emoties kunt verwerken.


Lichamelijke werking Opaal

Opaal stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Opaal heeft ook een zuiverende werking. Dit kristal heeft een positieve werking op het bloed, de lymfeklieren, de nieren, de bijnieren en het hart. Het werkt ook ondersteunend bij infecties, griep, verkoudheid en koorts. Opaal heeft versterkt het geheugen. Het heeft ook een positieve werking op het reguleren van de insuline (en dus een gunstige werking bij diabetes) en bij de ziekte van Parkinson. Daarnaast kan dit kristal ondersteunend werken bij bevallingen. Opaal in de vorm van een elixer werkt positief voor de ogen.

Naast de standaard werking hebben enkele varianten van de opaal nog een aanvullende werking. Chrysopaal heeft een ontgiftende werking. Dit kristal is helpend bij infecties. Andesopaal heeft een positieve werking op het hart. Vuuropaal geeft kracht en energie en werkt positief op het bloed, bij vermoeidheid, de nieren, de bijnieren, uitputting, de onderrug, de darmen en de onderbuik. Daarnaast heeft vuuropaal een positieve werking op de geslachtsorganen, de libido, impotentie en andere seksuele problemen. Groene opaal is een kristal wat een reinigende werking heeft. Het is in staat om het immuunsysteem te versterken en te ondersteunen en kan daarmee gunstig werken bij griep en verkoudheid. Zwarte, bruine en grijze opaal heeft een gunstige werking op de voortplantingsorganen, mede doordat het seksuele (emotionele) spanningen oplost.


Praktische en leuke weetjes

 • Opaal bevat veel water.
 • Opaal wordt voornamelijk gevonden in Australië. Daarnaast kan opaal onder andere gevonden worden in de Verenigde Staten, Slowakije, Zuid-Amerika, Spanje, Mexico, Ierland, Canada en Groot-Brittannië.
 • Opaal is de nationale steen van Queensland, Australië.
 • De zwarte edelopaal is de meest kostbare opaalsoort en wordt ook gevonden in Australië.
 • Doordat opaal zoveel vocht bevat, wordt dit kristal dof als een persoon koorts heeft. Opaal is ook gevoelig voor droogte en zocht. Het neemt gemakkelijk vocht op, maar kan ook gemakkelijk uitdrogen.

Kristallenhealing: hoe werkt dat?

Voor meer informatie over de helende werking van kristallen verwijs ik u graag door naar mijn artikel: ‘’Kristallenhealing: hoe werkt dat?’’ Hier kunt u meer specifieke informatie vinden over de helende werking van kristallen en wat er nog meer wordt gezegd over de kleuren, vormen, roosters en nog veel meer.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Abigail
 • Engelenreader
 • Medium
 • Paragnost
Start gratis chat
medium die
Holger
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Pendelen
Start gratis chat
medium die
Luana
 • Pendelen
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Dana
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading