2 maart 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Chalcedoon: Werking en spirituele betekenis

Chalcedoon: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Met chalcedoon wordt een verzameling van cryptokristallijne kwartsen bedoeld, die allen een vezelachtige structuur hebben. Onder de chalcedoon valt bijvoorbeeld de onyx, de carneool en de agaat. Chalcedoon komt dus in verschillende kleurvarianten voor. In dit artikel bespreken we de werking van de blauwe chalcedoon.

Chalcedoon past bij de sterrenbeelden Boogschutter, Kreeft en Tweelingen. Dit kristal stimuleert het keelchakra. Chalcedoon kan zorgen voor een balans tussen ziel, geest en lichaam. Het bevordert de communicatie en het zelfinzicht en heeft een verkoelende en ontstekingsremmende werking. Nog meer informatie over de chalcedoon lees je in dit artikel.


Chalcedoon steen producten


Chalcedoon in het kort

Chalcedoon is niet slechts één kristal. Chalcedoon is een verzamelnaam voor een groep cryptokristallijne kwartsen, die allemaal een vezelachtige structuur hebben. Enkele voorbeelden van kristallen die onder de chalcedoon vallen zijn carneool, chrysopraas, heliotroop, onyx, sardonyx, roze chalcedoon, dendrietenchalcedoon, rode chalcedoon, blauwe chalcedoon en prasem. Agaat valt ook onder de chalcedoon. Het wordt een agaat genoemd als het kristal smalle banden heeft met verschillende kleuren die overlopen.

In dit artikel zullen we ons richten op de blauwe chalcedoon. In de rest van dit artikel kunt u dan ook chalcedoon lezen als blauwe chalcedoon. Dit kristal is over het algemeen lichtblauw (maar kan ook helderblauw zijn) van kleur met witte banden. Blauwe chalcedoon kan ook effen van kleur zijn. Dit kristal krijgt zijn banden als het uit stromend kiezelzuur ontstaat.

Wanneer het ontstaat uit stilstaand kiezelzuur, blijft de kleur effen. Een variant van de blauwe chalcedoon is de zogenoemde ‘blue lace agaat’. Deze variant heeft fijnere lijnen. De naam van chalcedoon komt van de stad Chalcedon.

NB: Chalcedoon is een goed kristal voor baby’s en kinderen. Het helpt baby’s en kinderen om beter alleen te kunnen zijn en heeft een positieve werking bij huilbaby’s. Het stimuleert daarnaast kinderen om zichzelf te laten zien.


Toepassingen Chalcedoon

Je kunt chalcedoon op de huid of bij je lichaam dragen. Chalcedoon heeft de sterkste werking wanneer het langere tijd wordt gedragen. Echter, let op bij de rode chalcedoon. De rode chalcedoon kan beter niet langdurig worden gedragen. Je kunt chalcedoon ook op een plek op het lichaam leggen wat extra aandacht behoeft. Ook is chalcedoon geschikt om een elixer van te maken.

Reiniging en opladen
Chalcedoon mag op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.


Spirituele werking en geschiedenis

Chalcedoon werd in eerste instantie alleen gebruikt om werktuigen van te maken. Pas later werd dit kristal gebruikt als sierelement.

 • In het Oude Egypte werd chalcedoon gebruikt om siervoorwerpen van te maken, bijvoorbeeld scarabeeën.
 • De Romeinen geloofden dat dit kristal hen zou beschermen tegen vergiftigingen. Zij gebruikten chalcedoon als een amulet.
 • De Arabieren geloofden dat chalcedoon kracht en moed kon schenken.

Chalcedoon Sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt dit kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij het kopje ‘kristallen kiezen’ in dit artikel.

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een kristal te kiezen wat dicht bij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De chalcedoon past bij de sterrenbeelden Boogschutter, Kreeft en Tweelingen.

Boogschutter

De Boogschutter past bij het element vuur. De Boogschutter is energiek, avontuurlijk en optimistisch. Door hun energieke en optimistische aard kunnen ze goed omgaan met tegenslagen. De Boogschutter is eerlijk, oprecht en betrouwbaar. Het zijn diepe, filosofische denkers maar aan de andere kant ook snelle denkers. Ze kunnen wel een te optimistische kijk op het leven hebben. Hierdoor worden ze zorgeloos of zelfs nonchalant. Daardoor kunnen ze oppervlakkig en onverantwoordelijk overkomen en zijn. Door hun avontuurlijke levensstijl kunnen ze ook snel rusteloos worden.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Boogschutter kun je hier vinden.

Kreeft

Het element wat past bij het sterrenbeeld Kreeft, is water. Ben jij een Kreeft? Kreeften zijn vaak emotionele personen die veel op hun intuïtie afgaan. Soms zijn deze personen ook hoogsensitief of hooggevoelig. Je bent namelijk als Kreeft verhoogd meevoelend met anderen en wil deze personen koste wat het kost beschermen. Door je hoge gevoeligheid ben je echter soms ook humeurig, doordat je snel de emoties van anderen oppikt. Dit maakt je soms over emotioneel, wat lastig kan zijn voor anderen om te begrijpen. Door alles wat jij ervaart en voelt om je heen, is het voor jou soms lastig om dingen los te laten.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Kreeft kun je hier vinden.

Tweelingen

Het element wat past bij het sterrenbeeld Tweelingen, is lucht. Mensen met het sterrenbeeld Tweelingen kunnen zich gemakkelijk aanpassen. Ze hebben namelijk een tweeledige persoonlijkheid. Het probleem hiervan is wel dat ze soms tegenstrijdig kunnen zijn, wat ze complex maakt en moeilijk om te doorgronden. De Tweelingen is dankzij zijn openhartigheid en gevatheid een echte charmeur. Ze gedragen zich jeugdig en levendig en houden van nieuwe activiteiten. Echter, ze kunnen ook rusteloos en egocentrisch zijn waardoor ze ook snel weer van de activiteit kunnen afhaken. Tweelingen zijn intellectueel, welbespraakt en sociaal. Soms kunnen ze ook te nieuwsgierig zijn en door hun intellect soms een sluw spelletje spelen.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Tweelingen kun je hier vinden.


Werking van de chalcedoon op de sterrenbeelden

De Boogschutter staat positief het leven. Echter, deze positiviteit kan bij de Boogschutter er toe leiden dat hij zorgeloos en/of nonchalant in het leven staat. Zijn zorgeloze levensstijl kan leiden tot onverantwoordelijk gedrag. De chalcedoon helpt de Boogschutter met het vergroten van het zelfinzicht. Dit kan leiden tot het realistischer in het leven staan omdat chalcedoon het mogelijk maakt om denk- en gedragspatronen te doorbreken.

De Tweelingen heeft een complexe persoonlijkheid die moeizaam is te doorgronden. Hun levendigheid kan leiden tot rusteloos en egocentrisch gedrag. De chalcedoon ondersteunt de Tweelingen in de communicatie, waardoor de Tweelingen zich beter kan uiten. Daarnaast geeft chalcedoon meer zelfinzicht, waardoor de Tweelingen zich wellicht bewust wordt van egocentrisch gedrag.

De Kreeft is een emotioneel gevoelig persoon (soms zelfs hooggevoelig) die afgaat op zijn intuïtie. De Kreeft pikt alle emoties in zijn omgeving op, waardoor hij soms over-emotioneel is en hierdoor humeurig kan zijn. De chalcedoon stimuleert de communicatie van de Kreeft, waardoor hij beter alle emoties die hij ervaart onder woorden kan brengen. Dit kan ervoor zorgen dat de Kreeft minder humeurig is. Ook helpt dit kristal om te luisteren naar het eigen lichaam, waardoor de Kreeft wellicht eerder rust en afstand neemt.


Werking van de chalcedoon

Alle kristallen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking op spiritueel gebied en de invloed op de chakra’s. Zoals al eerder benoemt, wordt in dit artikel gefocust op de blauwe chalcedoon.

Kristalsysteem

De chalcedoon heeft een trigonaal kristalsysteem. Dit betekent dat het een rooster heeft wat gevormd is uit driehoeken. Dit focust en verankert energie en versterkt en beschermt je aura.

Chakra

De chalcedoon stimuleert het keelchakra. Het keelchakra zit op de keel en is het centrum van de waarheid en de communicatie. Als dit chakra in balans is, kun je jezelf goed uitdrukken. Je communicatie is duidelijk en eerlijk en je bent ook in staat om goed te luisteren naar anderen. Als dit chakra niet in balans is kom je verlegen of onduidelijk over op anderen. Door liegen kan het chakra in onbalans raken en sluiten of blokkeren. Als dit chakra te actief is, komt dit vaak doordat je te veel praat en niet in staat bent om naar anderen te luisteren.

Kleur

Blauwe kristallen hebben een kalmerend effect en stimuleren zelfexpressie. Ze aarden spirituele energie en ondersteunen de intuïtie.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Chalcedoon heeft vooral een invloed op de communicatie. Dit gaat niet alleen over de welbespraaktheid, maar ook het kunnen luisteren, je taalvermogen en de mogelijkheid om jezelf goed te kunnen uiten (en dus je emoties onder woorden kunt brengen en verhelderen).

Daarnaast zorgt dit kristal dat je optimistisch, sociaal, open, enthousiast, vrolijk en creatief wordt. Daarnaast zorgt chalcedoon ervoor dat je meer inzicht in jezelf krijgt en meer zelfvertrouwen opbouwt. Hierdoor ben je in staat om (destructieve) denk- en gedragspatronen te doorbreken en op een juiste manier om te gaan met veranderingen. Daarnaast werkt chalcedoon ondersteunend op het geheugen. Ook zorgt chalcedoon dat je kalmer wordt tijdens stresssituaties en rustiger wordt bij spanning.

Chalcedoon staat er ook om bekend dat het negatieve energie absorbeert en afweert. Chalcedoon bevordert het moedergevoel. Chalcedoon zorgt er ook voor dat je leert om goed naar je eigen lichaam te luisteren en dit ook accepteert en er dus actie op onderneemt. Over het algemeen zorgt chalcedoon ervoor dat er balans is tussen het lichaam, de ziel en de geest.


Lichamelijke werking Chalcedoon

Chalcedoon heeft een reinigende, ontstekingsremmende en verkoelende werking. Dit kristal werkt koortsverlagend en helpt ook om de bloeddruk te verlagen. Dit kristal stimuleert het immuunsysteem. Chalcedoon werkt daarnaast ook positief op de ademhaling, de ogen, de doorbloeding, de longen, de amandelen, de stembanden, de keel, de schouders, de bijholten, het geheugen, de galblaas, bij eczeem, acne, de bloeddruk, bij astma, bij bronchitis, bij griep, bij hooikoorts, bij allergieën, op het lymfestelsel, bij vochtophoping en bij verkoudheid.

Dit kristal werkt ook positief op de insuline productie en kan dus een helpend kristal zijn bij diabetes. Ook is dit kristal in staat om de slijmvliezen te herstellen. Chalcedoon stimuleert de melkproductie tijdens borstvoeding en ondersteund een gezonde zwangerschap. Chalcedoon kan ook ondersteunend werken bij heimwee. Een elixer gemaakt van chalcedoon kan helpen bij hoesten, verkoudheid en keelpijn.


Praktische en leuke weetjes

 • Chalcedoon wordt onder andere gevonden in de Verenigde Staten, Tsjechië, Rusland, Brazilië, IJsland, Australië, Turkije en Groot-Brittannië.
 • Blauwe chalcedoon is een kwarts. Dit kristal is dus familie van onder andere de bergkristal.
 • Blauwe chacledoon wordt gezien als het kristal van diplomatie.

Kristallenhealing: hoe werkt dat?

Voor meer informatie over de helende werking van kristallen verwijs ik u graag door naar mijn artikel: ‘’Kristallenhealing: hoe werkt dat?’’ Hier kunt u meer specifieke informatie vinden over de helende werking van kristallen en wat er nog meer wordt gezegd over de kleuren, vormen, roosters en nog veel meer.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Abigail
 • Engelenreader
 • Medium
 • Paragnost
Start gratis chat
medium die
Kenji
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading