23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Pyriet: Werking en spirituele betekenis

Pyriet: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Pyriet staat ook wel bekend als ‘fools gold’ dankzij zijn kleur (die ontstaat door oxidatie) en zijn metalige look, wat doet denken aan goud. Pyriet staat verder bekend onder verschillende namen, zoals zwavelkies en kattengoud. Pyriet is een ijzerhoudend kristal, wat slecht tegen water kan. In vroegere tijden werd pyriet gebruikt om vuur mee te maken, omdat er vonken ontstaan wanneer je er iets op slaat. Hier dankt dit kristal ook zijn naam aan, wat is afgeleid van het Griekse woord ‘pyrites lithos’, wat vuursteen betekent.

Pyriet past bij het sterrenbeeld Leeuw en stimuleert het basischakra en het zonnevlechtchakra. Pyriet heeft een aardende werking en stimuleert het zelfinzicht. Dit kan helpen om (schadelijke) denk- en gedragspatronen te doorbreken. In dit artikel lees je meer uitgebreide informatie over het kristal pyriet.


Pyriet steen producten


Pyriet in het kort

Pyriet staat ook wel bekend als ‘fools gold’. Pyriet lijkt namelijk dankzij zijn kleur (bleekgeel tot roodachtig door oxidatie) en metalige uiterlijk veel op goud. Vroeger werd pyriet ook herhaaldelijk aangezien voor echt goud. Pyriet is een zwavelleverend mineraal en is veelvoorkomend. In Nederland staat pyriet ook wel bekend als kattengoud, apachengoud, ijzerblende, zwavelkies of ijzerkies. De naam apachengoud is eigenlijk niet correct, omdat dit een verzamelnaam is voor pyriet, pyrietagaat en chalcopyriet. Pyriet heeft kristallen die vaak de vorm hebben van een kubus, waardoor pyriet dus een verzameling van kleine kubussen is. Als je pyriet aanslaat (bijvoorbeeld op een vuursteen), komen er vonken vanaf. Pyriet werd in vroegere tijden ook gebruikt om vuur mee te maken. Dit heeft geleid tot de naam pyriet, wat afkomt van het Griekse woord voor vuursteen. De Grieken geloofden namelijk dat pyriet een kern van vuur zou hebben. Het Griekse woord voor vuursteen is ‘pyrites lithos’. Pyriet kan worden gevonden in combinatie met andere kristallen zoals fluoriet, bergkristal, toermalijn, calciet en lapis lazuli.


Toepassingen Pyriet

Pyriet is een geschikt kristal om op de huid of bij het lichaam te dragen. Ook is dit een geschikt kristal om in een ruimte te plaatsen. Dit bevordert de energie in de ruimte. Dankzij zijn rustgevende werking is pyriet ook een geschikt kristal om te gebruikten tijdens meditatie.

Reiniging en opladen
Pyriet bevat veel ijzer en roest gemakkelijk. Daarom is het niet verstandig om pyriet te reinigen met water.


Spirituele werking en geschiedenis

Zoals al eerder benoemd werd pyriet gebruikt om vuur mee te maken. Pyriet diende dus als een vuursteen. In de prehistorie werden mensen ook begraven met pyriet, zodat ze ook in staat waren om vuur te maken in het leven na de dood.

In het Oude Egypte en bij de Oude Grieken werd pyriet gebruikt om sieraden, spiegels en amuletten van te maken. Daarnaast werd ook in deze tijd pyriet nog gebruikt om vuur mee te maken.

In de Middeleeuwen diende pyriet als verwarmende steen. Voor mensen die last hadden van koude handen en/of voeten, werd aanbevolen om pyriet bij zich te dragen. Ook werd pyriet verwerkt in amuletten dankzij zijn magische krachten.

In de 16e eeuw werden de eerste vuurwapens ontwikkeld. In eerste instantie werd pyriet gebruikt als vuursteentje. Later werd dit vervangen door de sterkere ‘echte’ vuursteen.

De Indianen, Inca’s en Azteken gebruikten net als de Oude Egyptenaren en Oude Grieken pyriet om sieraden van te maken. In de 19e eeuw werd ook in Europa pyriet gebruikt om sieraden van te maken.


Pyriet Sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt dit kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij het kopje ‘kristallen kiezen’ in dit artikel.

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een kristal te kiezen wat dicht bij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De pyriet past bij het sterrenbeeld Leeuw

Leeuw
Het element wat bij de Leeuw past, is vuur. De Leeuw is een natuurlijke leider. Ze hebben een grote dosis zelfvertrouwen en zijn niet bang om uitdagingen aan te gaan, ongeacht de risico’s. Door hun hoge dosis zelfvertrouwen en natuurlijke leiderschap kunnen ze echter ook neerbuigend, autoritair, bemoeizuchtig of bazig overkomen op anderen. De Leeuw is trouw, vrijgevig en creatief. Hij heeft daardoor vaak veel vrienden.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Leeuw kun je hier vinden.


Werking van de pyriet op de sterrenbeelden

De Leeuw is geneigd om onder andere neerbuigend en autoritair over te komen op anderen. Daarnaast nemen ze grote uitdagingen aan, ongeacht de risico’s. Pyriet is een kristal wat inzicht geeft in (schadelijke) denk- en gedragspatronen en geeft daarnaast inzicht in schadelijke situaties. Dit kan de Leeuw helpen meer inzicht te krijgen in zijn eigen gedrag. Hierdoor kan het zijn dat de Leeuw leert om beter de risico’s in te schatten van een situatie en ook leert hoe het kan dat hij onder andere autoritair overkomt op anderen.


Werking van de pyriet

Alle kristallen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking op spiritueel gebied en de invloed op de chakra’s.

Kristalsysteem

Pyriet heeft een kubisch kristalsysteem. Kubische kristallen hebben een rooster dat gevormd is uit vierkanten, met assen in rechte hoeken met elkaar. Kubische kristallen stabiliseren, aarden, reinigen, heffen spanningen op en stimuleren de creativiteit.

Chakra

Pyriet stimuleert het basischakra en het zonnevlechtchakra.

Het basischakra

Dit chakra zit onderaan de ruggengraat en gaat in op onze overlevingsinstincten. De positieve eigenschappen: basiszekerheid, actief, onafhankelijk en een sterk gevoel van eigen macht. Negatieve eigenschappen: ongeduldig, doodswens, wraakzuchtig, boos, hyperactief, impulsief, manipulerend, gewelddadig, oversekst of impotent.

Zonnevlechtchakra

Dit chakra zit boven de navel. Het is het emotionele centrum en zorgt voor emotionele verbinding. Als dit chakra in balans is ben je empatisch, geordend, actief en kan je goed gebruik maken van je eigen energie. Als hij uit balans is, wordt je lui, neem je gevoelens en problemen van anderen over en reageer je overdreven emotioneel of juist overdreven koel. Je kunt je energie niet meer ordenen en er dus geen goed gebruik meer van maken.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Pyriet is een kristal wat inzicht geeft. Het bevordert het zelfvertrouwen, de eigenwaarde, de wilskracht, de zelfkennis, geeft inzicht in de oorzaak van schadelijke situaties en helpt om onverwerkte herinneringen op te halen. Daarnaast is pyriet in staat om stress, frustraties en zorgen te verminderen. Pyriet is daarnaast een steen die aardend werkt. Het zorgt er ook voor dat je opgewekt en vitaal bent. Pyriet is een kristal wat ervoor zorgt dat je eerlijk en open naar jezelf toe bent. Dit kristal leert je ook om jezelf te accepteren zoals je bent. Mede daardoor helpt dit kristal om denk – en gedragspatronen te doorbreken. Pyriet is een geschikt kristal voor mensen die vaak druk zijn in hun hoofd. Dit kristal kan namelijk rust en kalmte brengen.


Lichamelijke werking Pyriet

Pyriet heeft een gunstige werking op de lever. Dit kristal helpt ook bij het verbeteren van de doorbloeding (wat onder andere helpt bij spataderen) en stimuleert het aanmaken van rode bloedlichaampjes. Pyriet heeft daarnaast een gunstige werking op krampen (ook menstruatiekrampen) en werkt pijnstillend. Pyriet heeft daarnaast een kristal die het immuunsysteem ondersteund en de weerstand verhoogt, wat een positieve werking heeft bij onder andere griep en verkoudheid. Dit kristal werkt positief bij darmproblemen, op het hart, op de longen en bij ontstekingen.


Praktische en leuke weetjes

 • Pyriet heeft gelijke hoeveelheden ijzer en zwavel.
 • Pyriet wordt in Duitsland gebruikt vanwege zijn positieve werking op de lever. Daarom wordt in Duitsland pyriet ook wel leverkies, leverslag of leverijzerkies genoemd.
 • Pyriet wordt gevonden in Peru, de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland en in Nederland.

Kristallenhealing: hoe werkt dat?

Voor meer informatie over de helende werking van kristallen verwijs ik u graag door naar mijn artikel: ‘’Kristallenhealing: hoe werkt dat?’’ Hier kunt u meer specifieke informatie vinden over de helende werking van kristallen en wat er nog meer wordt gezegd over de kleuren, vormen, roosters en nog veel meer.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Ivar
 • Astroloog
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Abigail
 • Engelenreader
 • Medium
 • Paragnost
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading