21 april 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Hematiet: Werking en spirituele betekenis

Hematiet: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Hematiet is een kristal met een metaalachtige glans, wat roodbruin tot zwartgrijs is. Dit kristal valt onder de ijzeroxiden en heeft een magnetisch effect. Daarnaast heeft het een positieve uitwerking op het lichaam en op de psyche. Alles over de hematiet kun je lezen in dit artikel.


Hematiet steen producten


Toepassingen

Je kunt hematiet op of bij het lichaam dragen, bijvoorbeeld in de vorm van een sieraad. Ook kan de steen voor langere tijd op een bepaalde plek op het lichaam gelegd worden, daar waar de werking sterker nodig is. Je kunt hematiet ook indirect verwerken tot een edelsteenelixer. Het is van belang dat het kristal hierbij niet in direct contact komt met het water. Langdurig gebruik van hematiet kan leiden tot tegengestelde werking. Hematiet kan ook worden gebruikt om andere kristallen te reinigen. Hematiet is ook een perfecte steen om ruimtes te reinigen van negatieve energie.


Reiniging en opladen Hematiet

Hematiet kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen. Wel is het van belang om dit kristal goed te drogen als het in aanraking is geweest met water, omdat de kans bestaat dat dit kristal gaat roesten. Hematiet is een zelfreinigende steen en hoeft in principe dus niet gereinigd te worden.


Spirituele werking en geschiedenis

Hematiet wordt al door de eeuwen heen gebruikt als talisman en als sieraad. Ook als helende steen wordt hij al eeuwen gebruikt, onder andere in het oude Egypte, in de Middeleeuwen, bij de Romeinen en bij de Grieken. In Egypte werd hematiet gebruikt als amulet, wat bij de doden begraven werd voor een veilige reis naar het dodenrijk. De Romeinen geloofden dat hematiet de strijders zou beschermen tegen verwondingen. Het werd geofferd aan Mars, de God van strijd en oorlog.

Ook in de Middeleeuwen werd hematiet veel gebruikt, vooral als sieraad en als amulet. Zij geloofden dat hematiet zou beschermen tegen hekserij en het Boze Oog. Dankzij de hematiet zouden de mensen in staat zijn om in hun dromen waarschuwingen te ontvangen voor komend onheil. In het Victoriaanse tijdperk werd hematiet gebruikt als kristal om te verwerken in rouwsieraden en rozenkransen, op het moment dat koningin Victoria in de rouw was.


Sterrenbeeld en geboortemaand Hematiet

Het is prachtig om een steen te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt die steen op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij het kopje ‘stenen kiezen’ in het artikel kristallenhealing: Hoe werkt dat?

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een edelsteen te kiezen wat dicht bij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan de steen extra krachtig werken.

De hematiet past bij de sterrenbeelden Ram en Schorpioen.

Sterrenbeeld Ram
De Ram heeft vuur als natuurelement. Ben jij een Ram? Dan ben jij dynamisch en vlug. Als jij een doel voor ogen hebt ben jij daar zelfverzekerd over en zelfverzekerd over jezelf. Je stort je vol energie hierop. Je bent daarnaast ook avontuurlijk ingesteld en kunt innovatief denken. Soms wordt je alleen wel iets te enthousiast en moedig. Hierdoor kan je soms ongeduldig en roekeloos worden wat zich kan uiten in overmoedig of impulsief gedrag.

Schorpioen
Het element wat bij het sterrenbeeld Schorpioen past, is water. Ben jij een Schorpioen? Jij gaat met passie voor jouw doel! Jij hebt een sterke wil, die vaak gebaseerd is op een intuïtief gevoel. Daarnaast kan jij naast jezelf stimuleren, ook goed anderen stimuleren en ben jij een emotioneel persoon. Daarentegen moet je soms wel oppassen met jezelf. Jij kunt namelijk soms behoorlijk koppig zijn als je gaat voor je doel, ondanks dat het niet altijd het juiste pad is en anderen jou hierop wijzen. Dit kan soms wrok en jaloezie opleveren, wat jij in jezelf gaat binnenvetten. Anderen hebben het juist goed met jou voor!

Werking van de hematiet op de sterrenbeelden

Hematiet werkt beschermend en zorgt ervoor dat er balans ontstaat tussen de geest, het lichaam en de ziel. De Ram is nog wel eens in staat om te enthousiast en moedig te worden, waardoor roekeloos, impulsief of overmoedig gedrag kan ontstaan. Hematiet kan de Ram helpen om weer stabiliteit en balans te vinden. Net als de Ram is de Schorpioen in staat om met ijzeren wilskracht en zelfverzekerdheid voor een doel te gaan. Bij de Schorpioen kan dit soms leiden tot koppig gedrag, wat kan omslaan in jaloezie en wrok. Net als bij de Ram kan de hematiet de Schorpioen ondersteunen om balans en stabiliteit te behouden.


Werking van de hematiet

Alle kristallen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking van de hematiet op spiritueel gebied en de invloed op de chakra’s.

Kristalsysteem

De hematiet heeft een trigonaal kristalsysteem. Dit betekent dat het een rooster heeft wat gevormd is uit driehoeken. Dit focust en verankert energie en versterkt en beschermt je aura.

Chakra

De hematiet stimuleert het basischakra. Dit chakra zit onderaan de ruggengraat en gaat in op onze overlevingsinstincten. Deze kristallen helpen om de positieve eigenschappen van dit chakra te ondersteunen en de negatieve eigenschappen van dit chakra te verzwakken. De positieve eigenschappen: basiszekerheid, actief, onafhankelijk en een sterk gevoel van eigen macht. Negatieve eigenschappen: ongeduldig, doodswens, wraakzuchtig, boos, hyperactief, impulsief, manipulerend, gewelddadig, oversekst of impotent.

Kleur

De hematiet is roodbruin tot zwartgrijs van kleur.

Rood heeft een stimulerend en versterkend effect. Rode kristallen stimuleren creativiteit maar stimuleren ook vluchtige emoties. Rode kristallen worden gebruikt om bloedingen en ontstekingen tegen te gaan.

Bruine en grijze kristallen vallen onder dezelfde kleurwerking als zwarte kristallen. Deze kristallen ontgiften negatieve energie en aarden het fysieke lichaam, hierdoor zijn ze geschikt als beschermers.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Hematiet is een kristal wat aardend, zuiverend en beschermend werkt. Het stimuleert het zelfvertrouwen en het zelfrespect. Ook versterkt het de wilskracht en de overlevingsdrang. Dit kristal kan goed ondersteunen bij verslavingen en dwangstoornissen. Dit kristal helpt ook om de concentratie en het geheugen te verbeteren. Hematiet is in staat om negatieve energie en stralingen op te vangen. Dit kristal is ook in staat om de chakra’s en het aura te stabiliseren, waardoor balans ontstaat tussen de geest, het lichaam en de ziel. Hierdoor zal harmonie ontstaan. Het vermindert stress en zorgt ervoor dat denkprocessen worden gestimuleerd. Het stimuleert het contact met de hogere energieën.


Lichamelijke werking

Op lichamelijk gebied stimuleert het de opname van ijzer en het vormen van rode bloedlichaampjes. Daardoor heeft het een stimulerende werking op de bloedsomloop, bij bloedarmoede en bij veelvuldige neusbloedingen. Dit kristal werkt ook goed bij slapeloosheid en rusteloze of verkrampte benen. Hematiet werkt pijnstillend en ontgiftend. Dit kristal kan dankzij zijn ontgiftende werking positief ondersteunen bij een detoxkuur en bij het afkicken van verslavingen. Hematiet werkt vitaliserend, waardoor het positief inwerkt op onder andere vermoeidheid en een verzwakte weerstand.


Praktische en leuke weetjes:

 • ‘Haema’, het Griekse woord van bloed heeft geleid tot de naam hematiet. Aarde en gesteente kunnen namelijk door bloed een roodachtige kleur krijgen.
 • Je kunt hematiet onder andere vinden in Mexico, Canada, Engeland en Italië.
 • Hematiet is de nationale steen van Zweden.
 • Hematiet werd lange tijd gemalen gebruikt als onderdeel van rouge.
 • Een mengsel van hematiet en klei wordt rode oker genoemd. Rode oker werd in de prehistorie gebruikt om de doden mee in te smeren. De Indianen worden roodhuiden genoemd omdat zij rode oker gebruikten (in de 17e eeuw werd dit ontdekt door Europese kolonisten in het Noordoosten van Amerika) om zichzelf mee in te smeren voor verschillende rituelen.
 • In het oude Egypte werd geloofd dat hematiet hysterie kon genezen.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Martha
 • Helderziend
 • Medium
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Vlinder
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Annefloor & Bas
 • Medium
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Merel
 • Helderhorend
 • Heldervoelend
 • Medium
Start gratis chat
medium die
Xavi
 • Astroloog
 • Helderwetend
 • Medium
Start gratis chat
medium die
Jort
 • Pendelen
 • Spiritueel Coach
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading