2 maart 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Maansteen: Werking en spirituele betekenis

Maansteen: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

De maansteen is verbonden met de maan en de vrouwelijke energie. De maansteen staat vooral bekend om het versterken van de intuïtie. Maansteen heeft een golvend parelmoerachtige glans en komt in verschillende kleuren voor.

Maansteen is een kwetsbaar kristal, wat gemakkelijk krast en gevoelig is voor water, zonlicht en chemicaliën. De maansteen past bij de sterrenbeelden Schorpioen, Kreeft en de Weegschaal. Dit kristal stimuleert het heiligbeenchakra, kruinchakra en het voorhoofdchakra.

Naast het stimuleren van de intuïtie, helpt dit kristal met het vinden van emotionele balans. Fysiek heeft het o.a. een gunstige werking op het hormonale stelsel. Meer uitgebreide informatie over dit kristal lees je in dit artikel.


Maansteen steen producten


Maansteen in het kort

Maansteen is een kristal wat ons verbind met de maan en ons intuïtie versterkt. Dit kristal kan wit, beige, roze, grijs, geel, bruin, groen, blauw en zwart van kleur zijn. Maansteen heeft een kattenoogeffect en heeft een parelmoerachtige glans die lijkt te golven. Als deze glans blauw is, wordt dit kristal blauwe maansteen genoemd. De blauwe maansteen is ook de meest bekende en geliefde variant. Het is een variant van de veldspaat. Het zal ons niet verbazen dat de maansteen is vernoemd naar de maan. Dit komt door de bijzondere glans van dit kristal.

Toepassingen Maansteen

Je kunt maansteen op de huid of bij het lichaam dragen. Je kunt er ook voor kiezen om dit kristal langere tijd op een chakra te leggen om het chakra te openen en/of stimuleren. Dit kristal heeft een positieve werking op het voorhoofdchakra (derde oog chakra), het kruinchakra en het heiligbeenchakra.

Reiniging en opladen

Let op bij het reinigen en opladen van maansteen. Maansteen is namelijk een erg kwetsbaar kristal, wat gemakkelijk breekt en waar gemakkelijk krassen op komen. Het is dan ook het best om water, (fel) zonlicht en chemicaliën (zoals parfum) niet te gebruiken. Maansteen kan ook zijn prachtige glans verliezen, maar dit is gemakkelijk te herstellen door het kristal op te wrijven (eventueel kun je hier ook wat olie voor gebruiken).


Spirituele werking en geschiedenis

Maansteen is door de eeuwen heen gebruikt om de maangodin te vereren.

De Oude Grieken en Romeinen gebruikten maansteen als beschermkristal en healingskristal. Zij geloofden dat maansteen in staat was om ernstige ziektes en onvruchtbaarheid af te weren. Zij geloofden ook dat maansteen de oogst kon verrijken en versierden daarom planten en bomen met dit kristal.

In het Oude India werd geloofd dat maansteen gestold maanlicht was. Zij gebruikten dit kristal als talisman om de Godin van voorspoed (Lakshmi) te vereren. Daarnaast geloofden zij ook dat maansteen de vruchtbaarheid en een gelukkig huwelijk zou ondersteunen. Ook geloofden zij dat dit kristal de gezondheid, vitaliteit en intelligentie bevorderde. Tot op heden wordt maansteen in India gebruikt als talisman. In India (en Sri Lanka) wordt de maansteen nog steeds beschouwd als het kristal van het derde oog. Zij geloven dat het dragen van maansteen de spiritualiteit bevordert en het inzicht verheldert. Maansteen kan hiervoor het beste op het voorhoofd worden gedragen. Maansteen is in India en Sri Lanka een populair huwelijksgeschenk.

In het Midden-Oosten wordt de maansteen gezien als een vrouwenkristal. Dit kristal bevordert de vruchtbaarheid en de liefde en wordt daardoor verwerkt in sieraden voor vrouwen.

In China wordt maansteen gezien als het kristal wat balans brengt tussen Yin en Yang. Als deze balans er is, zal de persoon die de maansteen draagt een harmonieus, vredig en vruchtbaar leven leiden.

Pas in de 18e eeuw werd e maansteen populair in Europa.


Maansteen Sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt dit kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij het kopje ‘kristallen kiezen’ in dit artikel.

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een kristal te kiezen wat dicht bij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De maansteen past bij de sterrenbeelden Kreeft, Schorpioen en Weegschaal.

Kreeft

Het element wat past bij het sterrenbeeld Kreeft, is water. Ben jij een Kreeft? Kreeften zijn vaak emotionele personen die veel op hun intuïtie afgaan. Soms zijn deze personen ook hoogsensitief of hooggevoelig. Je bent namelijk als Kreeft verhoogd meevoelend met anderen en wil deze personen koste wat het kost beschermen. Door je hoge gevoeligheid ben je echter soms ook humeurig, doordat je snel de emoties van anderen oppikt. Dit maakt je soms over emotioneel, wat lastig kan zijn voor anderen om te begrijpen. Door alles wat jij ervaart en voelt om je heen, is het voor jou soms lastig om dingen los te laten.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Kreeft kun je hier vinden.

Schorpioen

Het element wat bij het sterrenbeeld Schorpioen past, is water. Ben jij een Schorpioen? Jij gaat met passie voor jouw doel! Jij hebt een sterke wil, die vaak gebaseerd is op een intuïtief gevoel. Daarnaast kan jij naast jezelf stimuleren, ook goed anderen stimuleren en ben jij een emotioneel persoon. Daarentegen moet je soms wel oppassen met jezelf. Jij kunt namelijk soms behoorlijk koppig zijn als je gaat voor je doel, ondanks dat het niet altijd het juiste pad is en anderen jou hierop wijzen. Dit kan soms wrok en jaloezie opleveren, wat jij in jezelf gaat binnenvetten. Anderen hebben het juist goed met jou voor!

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Schorpioen kun je hier vinden.

Weegschaal

Het element wat past bij de Weegschaal, is lucht. De Weegschaal is het enige teken van de sterrenbeelden die niet wordt afgebeeld als mens of dier. In de moderne astrologie wordt de Weegschaal dan ook als meest geliefde sterrenbeeld gezien. Zij geven aan dat de Weegschaal het middelpunt van het jaar vertegenwoordigt, wanneer er geoogst wordt.

Als jij een Weegschaal bent, dan ben jij van nature een vriendelijk en zachtaardig persoon. Jij vind geluk in je leven als jij liefde en harmonie kunnen (over)brengen aan anderen. Je kunt kritisch nadenken en situaties overzien, maar wanneer je eenmaal een standpunt hebt ingenomen, blijf je hier ook bij. Je vindt het soms lastig om met kritiek om te gaan en je bent snel afhankelijk van de goedkeuring van anderen. De Weegschaal wordt vaak gezien als een persoon met spirituele gaven, die goed kan aanvoelen wat er bij andere personen speelt en hierop inspeelt. Hierdoor kun je echter ook soms goedgelovig zijn en ben je gemakkelijk te beïnvloeden. Omdat je behoefte hebt aan de goedkeuring van anderen, kun je soms besluiteloos of veranderlijk worden.

Een uitgebreide omschrijving van het sterrenbeeld Weegschaal kun je hier vinden.


Werking van de maansteen op de sterrenbeelden

De Kreeft is een emotioneel persoon die veel op zijn intuïtie vertrouwd. De Kreeft is soms over emotioneel en kan daardoor lastig dingen los laten. De maansteen (bij voorkeur de groene of roze variant) kan de Kreeft ondersteunen bij het loslaten van zijn emoties en kan de Kreeft helpen bij het vinden van emotionele balans.

De Schorpioen is ook een emotioneel persoon. Deze personen kunnen jaloers zijn of wrok vasthouden, wat kan leiden tot het binnenvetten van emoties. Net als de Kreeft gaat voor de Schorpioen de voorkeur uit naar de groene of roze maansteen om de emoties in balans te brengen en te helpen met het uiten van emoties.

De Weegschaal kan lastig omgaan met kritiek en streeft naar de goedkeuring van anderen. Mede hierdoor laten ze zich gemakkelijk beïnvloeden door anderen en/of worden ze besluiteloos of veranderlijk. De maansteen (bij voorkeur de roze maansteen) kan ervoor zorgen dat de Weegschaal leert om van zichzelf te houden en zichzelf te accepteren zoals hij is. Als de Weegschaal leert om van zichzelf te houden, zal de Weegschaal ook beter in staat zijn om te gaan met kritiek.


Werking van de maansteen

Alle kristallen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking op spiritueel gebied en de invloed op de chakra’s.

Kristalsysteem

De maansteen is een monoclien. Het rooster is gevormd uit parallellogrammen. Een monoclien kristal verbetert de waarneming en brengt de lichaamssystemen in evenwicht, waarmee deze stenen goed gebruikt kunnen worden om het lichaam te zuiveren.

Chakra

De maansteen stimuleert het heiligbeenchakra, het voorhoofdchakra (derde oog chakra) en het kruinchakra.

Heiligbeenchakra

Het heiligbeenchakra zit onder de navel. Het is het centrum van creativiteit en voortplanting. Als dit chakra in balans is, ben je moedig, vreugdevol, heb je vertrouwen in anderen en ben je vruchtbaar. Als dit chakra uit balans is, heb je een laag zelfrespect, ben je futloos en ben je emotioneel onzeker (met overdreven reacties of gedachten). Het kan zelfs zo zijn dat je onvruchtbaar wordt.

Voorhoofdchakra (derde oog chakra)

Het voorhoofdchakra wordt ook wel derde oog chakra genoemd. Hij zit op het voorhoofd, halverwege tussen de wenkbrauwen en de haarlijn. Het wordt gezien als het centrum van inzicht, intuïtie en geestelijke verbinding. Als dit chakra in balans is ben je intuïtief en waarnemend en beleef je het leven in het moment. Als dit chakra uit balans is, wordt je sterk gehecht aan het verleden en kun je angstig worden. Je reageert niet meer intuïtief, maar gaat je bijgelovig opstellen.

Kruinchakra

Het kruinchakra zit boven op het hoofd en zorgt voor spirituele verbinding. Hij ondersteunt creativiteit en het geven en ontvangen van liefde van de medemens. Hij zorgt er ook voor dat er een opening is voor het mystieke of spirituele. Als je kruinchakra niet in balans is, kan dit zorgen voor een te grote fantasie, het koesteren van illusies en zorgen voor arrogantie.


Kleuren van de Maasteen

De maansteen kan wit, geel, blauw, grijs, groen, zwart, roze en bruin zijn.

 • Wit: Witte kristallen zuiveren en focussen energie en leggen een verbinding met de hoogste gebieden van het bestaan. Ze worden vooral gebruikt als situaties verhelderd moeten worden.
 • Blauw: Blauwe kristallen hebben een kalmerend effect en stimuleren zelfexpressie. Ze aarden spirituele energie en steunen intuïtie.
 • Geel: Gele kristallen hebben een organiserend effect en schudden je wakker. Ze zijn actief op geestelijk niveau en de zonnevlecht. Ze helpen om emoties tot rust te brengen en werken ondersteunend bij infecties of ontstekingen.
 • Roze: Roze kristallen bieden onvoorwaardelijke liefde en troost. Ze helpen om het hart te healen door emoties tot rust te brengen en op den duur (zelf)acceptatie mogelijk te maken.
 • Groen: Groene kristallen bieden rust en evenwicht. Groene kristallen zijn vooral nuttig als energie tot rust gebracht moet worden of emoties afgevlakt moeten worden.
 • Bruin, grijs, zwart: Bruine, grijze en zwarte kristallen zijn goed om het fysieke lichaam te aarden. Ze ontladen negatieve energie. Ze zijn beschermend voor het aura omdat ze negatieve energie afstoten. Ze kunnen goed worden gebruikt in een lay-out.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Maansteen is verbonden met de vrouwelijke energie en de maan. Dit kristal stimuleert de intuïtie, het zelfinzicht en de vruchtbaarheid. Dit kristal is in staat om op een krachtige maar toch zachte manier de vrouwelijke kracht te stimuleren.

Het is uiteraard niet alleen een kristal voor vrouwen, ook voor mannen kan het een zeer behulpzaam kristal zijn. Iedereen heeft mannelijke en vrouwelijke energie in zich. Dit kristal zorgt ervoor dat er een balans ontstaat tussen deze twee vormen van energie. Mede hierdoor zorgt dit kristal ervoor dat emoties in balans komen.

Dit kristal zorgt er ook voor dat je in staat bent de natuurlijke ritmes en cyclussen te volgen. Maansteen zorgt ervoor dat emoties in balans komen en worden gekalmeerd. Daarnaast stimuleert dit kristal de paranormale gaven (bijvoorbeeld helderziendheid). Het heeft een positieve werking bij slapeloosheid. Ook kan je dankzij dit kristal je dromen beter onthouden en/of herinneren.

Stimulerende werking

Naast de algemene werking (bijvoorbeeld van de beige en witte maansteen) zijn er soorten maansteen die een aanvullende werking hebben. Groene maansteen stimuleert het geven en ontvangen van liefde, stimuleert de emotionele balans en stimuleert het hartchakra. Grijze maansteen bevordert de spirituele waarneming en communicatie.

De regenboog maansteen stimuleert de spirituele gaven, het spirituele inzicht en de spirituele ontwikkeling. Roze maansteen heeft een troostende werking. Het helpt om de emoties te kalmeren (bij hooggevoeligheid, angst of wrok bijvoorbeeld) en zorgt ervoor dat je in staat bent jezelf te accepteren zoals je bent (zodat je van jezelf kunt houden). Zwarte maan steen stimuleert de spirituele ontwikkeling.


Lichamelijke werking Maansteen

Maansteen heeft een ontgiftende werking. Het zorgt voor balans in het hormonale stelsel en zorgt ervoor dat het lichaam voedingsstoffen beter kan opnemen. Daarnaast vermindert dit kristal de vochtophoping en heeft het een positieve werking op de voortplantingsorganen en de spijsvertering (en de spijsverteringsorganen zoals de maag).

Maansteen heeft ook een positieve werking op het bioritme, de alvleesklier, de huid, het haar, de lever, de ogen en de pijnappelklier. Dit kristal heeft ook een gunstige werking bij vruchtbaarheidsproblemen. Maansteen helpt ook bij slapeloosheid, spanningen, stress en hoofdpijnklachten. Daarnaast ondersteund maansteen de emotionele intelligentie.

Er wordt gezegd dat dit kristal nog beter werkt voor vrouwen. Dit zien we ook terug in de fysieke werking. Dit kristal kan namelijk ondersteunend werken bij zwangerschappen, bevallingen, menopauze, menstruatieklachten en het geven van borstvoeding.


Praktische en leuke weetjes:

 • Maansteen wordt onder andere gevonden in Sri Lanka, Australië, India, Brazilië en de Verenigde Staten.
 • Maansteen bestaat uit kaliumveldspaat (ook wel orthoklaas genoemd) en natriumveldspaat (ook wel albiet genoemd).
 • De blauwe glans van maansteen is afhankelijk van de hoeveelheid natrium in het kristal.
 • Rookmaansteen is een rode variant van de maansteen, die ontstaat doordat er ijzer in het kristal is opgenomen.
 • Maansteen heeft bijna dezelfde chemische samenstelling als labradoriet.

Kristallenhealing: hoe werkt dat?

Voor meer informatie over de helende werking van kristallen verwijs ik u graag door naar mijn artikel: ‘’Kristallenhealing: hoe werkt dat?’’ Hier kunt u meer specifieke informatie vinden over de helende werking van kristallen en wat er nog meer wordt gezegd over de kleuren, vormen, roosters en nog veel meer.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Kenji
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Martha
 • Helderziend
 • Medium
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Holger
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Pendelen
Start gratis chat
medium die
Henriette
 • Engelenreader
 • Foto reading
 • Zesde zintuig
Start gratis chat
medium die
Jurre
 • Astroloog
 • Heldervoelend
 • Energiegenezer
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading