2 maart 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Carneool: Werking en spirituele betekenis

Carneool: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Carneool is een doorschijnend kristal. Hij kan oranje, rood of bruin zijn. De oranjerode carneool komt het meest voor. De bruine carneool wordt ook wel Sarder genoemd. Dit kristal behoort tot de Calcedoon soorten. In dit artikel alles over dit kristal.


Carneool steen producten


Voor we beginnen met de carneool

Toepassingen
Carneool kan op of bij het lichaam worden gedragen. Dit kristal werkt het best als het op de huid wordt gedragen. Carneool kan ook goed worden gebruikt bij meditatie, omdat het voorkomt dat er gedachten en invloeden van buitenaf binnenkomen. Van carneool kan ook een elixer worden gemaakt.

Reiniging
Carneool is geschikt om op bijna alle manieren gereinigd en opgeladen te worden. Je kan het kristal beter niet in fel zonlicht opladen, hierdoor kan de kleur vervagen.


Spirituele werking en geschiedenis

De carneool werd in het oude Egypte gezien als helend en beschermende kristal. De carneool zou volgens de Egyptenaren helpen bij bloedarmoede. De carneool werd ‘Bloed van Isis’ genoemd, naar de Godin van vruchtbaarheid, leven en dood. De doden werden begraven met carneool, wat er voor zou zorgen dat ze veilig konden reizen naar het dodenrijk.

De Grieken en Romeinen hechtten ook waarde aan de carneool. Zij zagen dit kristal als een kristal dat beschermde tegen pech en ongeluk. De carneool werd geassocieerd met de zon, een helende en verwarmende werking.

Door de Duitser Hildegard van Bingen werd de carneool bekend in Europa. In de middeleeuwen werd dit kristal door de Europeanen gebruikt als beschermend kristal tegen onheil.


Sterrenbeeld, geboortemaand en symbolen

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt dat kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij kristallen kiezen in het artikel kristallenhealing: Hoe werkt dat?

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. De obsidiaan hoort daarentegen niet bij een specifieke geboortemaand, maar past wel bij enkele sterrenbeelden. Door een edelsteen te kiezen wat dichtbij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan het kristal extra krachtig werken.

De carneool past bij de sterrenbeelden ram, maagd, leeuw en kreeft.

Sterrenbeeld ram
De ram heeft vuur als natuurelement. Ben jij een ram? Dan ben jij dynamisch en vlug. Als jij een doel voor ogen hebt ben jij daar zelfverzekerd over en zelfverzekerd over jezelf. Je stort je vol energie hierop. Je bent daarnaast ook avontuurlijk ingesteld en kunt innovatief denken. Soms wordt je alleen wel iets te enthousiast en moedig. Hierdoor kan je soms ongeduldig en roekeloos worden wat zich kan uiten in overmoedig of impulsief gedrag.

Maagd
De maagd past bij het element aarde. De maagd is precies en verfijnd en komt daardoor bescheiden over. De maagd is kritisch en observerend en wacht geduldig af. Op de maagd kan je over het algemeen goed vertrouwen omdat ze betrouwbaar en nauwkeurig zijn. De maagd kan soms kil overkomen en moeizaam nieuwe relaties aangaan. Diep van binnen schuilen er echter veel emoties. De maagd kan dit moeizaam tonen omdat ze moeizaam anderen vertrouwen en bang zijn te veel van zichzelf te laten zien. Door de kritische blik kan het zijn dat de maagd alleen de eigen tekortkomingen erkent en niet de eigen kracht. De maagd is echter ook verstandig, vrolijk en meegaand. Ze leven mee met anderen en maken zich snel zorgen over anderen. De maagd heeft een natuurlijke charme over zich heen.

Leeuw
Het element wat bij de leeuw past, is vuur. De leeuw is een natuurlijke leider. Ze hebben een grote dosis zelfvertrouwen en zijn niet bang om uitdagingen aan te gaan, ongeacht de risico’s. Door hun hoge dosis zelfvertrouwen en natuurlijke leiderschap kunnen ze echter ook neerbuigend, autoritair, bemoeizuchtig  of bazig overkomen op anderen. De leeuw is trouw, vrijgevig en creatief. Hij heeft daardoor vaak veel vrienden.

Kreeft
Het element wat past bij het sterrenbeeld kreeft, is water. Ben jij een kreeft? Kreeften zijn vaak emotionele personen die veel op hun intuïtie afgaan. Soms zijn deze personen ook hoogsensitief of hooggevoelig. Je bent namelijk als Kreeft verhoogd meevoelend met anderen en wil deze personen koste wat het kost beschermen. Door je hoge gevoeligheid ben je echter soms ook humeurig, doordat je snel de emoties van anderen oppikt. Dit maakt je soms over emotioneel, wat lastig kan zijn voor anderen om te begrijpen. Door alles wat jij ervaart en voelt om je heen, is het voor jou soms lastig om dingen los te laten.

Werking van de carneool op de sterrenbeelden

Carneool kan ondersteunend werken op de leeuw en de ram doordat carneool aardend werkt. Zowel de ram als de leeuw kunnen overmoedig raken of overkomen op anderen. Dit kristal helpt om weer goed te aarden en daarmee weer terug te komen in de basis. Voor de kreeft en de maagd kan het ondersteunend werken doordat het helpt om een scherpe en geconcentreerde geest te krijgen. Hierdoor helpt het bij verwarde gevoelens. De kreeft en de maagd zijn beiden vatbaar voor emoties van anderen, wat ervoor zorgt dat hun eigen gevoel in het geding kan komen of dat ze in de war raken. De lijn tussen eigen emoties en die van anderen is namelijk dun. De carneool werkt voor alle vier de sterrenbeelden opbeurend en zorgt ervoor dat negatieve emoties worden tegengehouden.


Werking van de carneool

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking van de obsidiaan op spiritueel of geestelijk gebied, lichamelijk gebied, het gebied van de onderbewustzijn en ziel  en de invloed op de chakra.

Kristalsysteem
De carneool heeft een trigonaal kristalsysteem. Dit betekent dat het een rooster heeft wat gevormd is uit driehoeken. Dit focust en verankert energie en versterkt en beschermt je aura.

Chakra
De carneool past bij het heiligbeenchakra. Het heiligbeenchakra zit onder de navel. Het is het centrum van creativiteit en voortplanting. Als dit chakra in balans is, ben je moedig, vreugdevol, heb je vertrouwen in anderen en ben je vruchtbaar. Als dit chakra uit balans is, heb je een laag zelfrespect, ben je futloos en ben je emotioneel onzeker (met overdreven reacties of gedachten). Het kan zelfs zo zijn dat je onvruchtbaar wordt.

Kleur
De carneool is oranjerood tot bruin.

Oranje kristallen trekken overvloed aan en stimuleren de creativiteit. Deze kristallen hebben een veelal activerende werking. Ze helpen goed bij het opbouwen van energie.

Rood heeft een stimulerend en versterkend effect. Rode kristallen stimuleren creativiteit maar stimuleren ook vluchtige emoties. Rode kristallen worden gebruikt om bloedingen en ontstekingen tegen te gaan.

Bruine kristallen zijn goed om het fysieke lichaam te aarden. Ze ontladen negatieve energie. Ze zijn beschermend voor het aura omdat ze negatieve energie afstoten. Ze kunnen goed worden gebruikt in een lay-out.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Carneool is een kristal die motiverend en activerend werkt en daarnaast aardend werkt. Het zorgt voor moed, doorzettingsvermogen en kracht waarmee het helpt om moeilijkheden te overkomen en voor jezelf op te komen. Carneool stimuleert de creativiteit. Daarnaast helpt dit kristal bij het vergroten van zelfvertrouwen en de eigenwaarde. Daardoor kan dit kristal eventuele jaloezie verminderen. Door deze krachtige werkingen zorgt carneool ervoor dat je gemakkelijker praktische problemen kunt oplossen met een scherpe, geconcentreerde en doelgerichte geest. Daarnaast is het door zijn werking een effectief kristal bij depressie en verwarde gevoelens. Dit kristal is opbeurend en gaat negatieve emoties van jezelf en van anderen tegen.


Lichamelijke werking carneool

Carneool stimuleert de vruchtbaarheid en helpt bij seksuele problemen. Daarnaast is het ondersteund op de vrouwelijke geslachtsorganen. Carneool zorgt ervoor dat het vitamines, mineralen en voedingsstoffen gemakkelijker worden opgenomen in het lichaam. Het stimuleert de stofwisseling.  Dit kristal werkt ook positief op het bloed zoals de doorbloeding van de organen en werkt daarnaast bloedstelpend.  De carneool werkt positief op het hormoonstelsel. Dit kristal ondersteund bij zenuwpijnen en bij gewrichtsklachten (zoals reuma) doordat het verwarmend werkt.


Praktische en leuke weetjes:

 • De carneool dankt zijn naam aan het woord carneus. Carneus betekent vleeskleurig.
 • De meest bekende vindplaatsen van carneool zijn India, Brazilië en Uruguay.
 • Carneool wordt ook wel komalijn genoemd, naar een bruinrode kers uit Kornoelje.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Ivar
 • Astroloog
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Abigail
 • Engelenreader
 • Medium
 • Paragnost
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading